Gjensyn med Sjakkspalta: Vadsøsjakken 2007

Gunnar Berg Hanssen tar deg tilbake til 2007 og et dypdykk i Vadsøsjakken det året!
Foto: Anniken Vestby

 

FM 2022 spilles i Vadsø denne helga

Gunnar Berg Hanssen tar deg tilbake til 2007 og Vadsøsjakken i dagens sjakkspalte. Vadsø sjakklubb har arrangert en lang rekke utgaver av Vadsøsjakken som går helt tilbake til 1981 og turneringen er trolig igjen oppe og går igjen. I hvert fall arrangerer Vadsø sjakklubb Finnmarksmesterskapet for lag denne helga og de gjennomfører et meget godt arrangement der de legger ut partier underveis, tar fine bilder og skriver litt om turneringen. Dette finner du på hjemmesidene deres. Ellers har Vadsøsjakken altså vært arrangert i en årrekke og i 1988 var jeg selv med på Vadsøsjakken 1988 og hadde en fin tid i byen. Ellers var det en stor og flott Jubileumsutgave av Vadsøsjakken da turneringen fylte 30 år i 2010 der Sergei Tiviakov vant en uforglemmelig seier for nordnorske sjakkspillere som fikk sjansen til å møte den kjente stormesteren. Vi skal i dag altså lenger tilbake i tid – til 2007 der den russiske IM Feoktistov vant turneringen med 4 av 5 mulige.

 

Gunnar Berg HanssenGunnar kommenterer nå partier fra Vadsøsjakken 2007

 

7/9-2007
Vadsøsjakken 2007

Den 27. utgaven av Vadsøsjakken som ble spilt forrige helg ble sjeldent uspennende for ei femrunders week-end-turnering å være. IM Aleksei Feoktistov vant bare alt for komfortabelt til det. Mens russeren startet med tre strake klarte ingen av hans argeste konkurrenter å henge seg på denne innledningen, og dermed kunne faktisk Feoktistov si seg ferdig med helgas spilling allerede på lørdagskvelden og gå for to kjappe remiser på søndagen. Dette fikk han lov til som han ville. Andreas Esbensen startet riktig nok på utmerket vis med to strake, men tapte så i tredje runde mot en annen russer i tredje runde, Aleksandr Shkadiouk. Dermed fikk godeste Andreas aldri anledning til å møte Feoktistov innbyrdes. En annen som kunne ha stelt i stand problemer for Feoktistov i et innbyrdes oppgjør var Narviks Kjell Ole Kristensen, men heller ikke han kom seg tilstrekkelig opp på bordene slik at han fikk anledning til det. En tredje som man kunne tenke seg kunne stoppet den russiske IMen var den solidspillende Mikael Rølvåg. Men dette var turneringen hvor det kun ble halvpoeng på han i partiene. Ingenting kom gratis og i kritiske øyeblikk manglet det som skulle til for å vinne partier denne gangen, enten det var tilstrekkelig nøyaktighet eller tilstrekkelig hardhet i kampenes hete. Frode Bull Jæger fikk imidlertid muligheten i turneringens siste runde. Men dette var tydeligvis ikke dagen for nok en gang å gå for et helpoeng for Frode mot Feoktistov. Benjamin Arvola må selvsagt også regnes med blant de i feltet som var og er gode nok til å ta poeng fra turneringsvinneren. Benjamin fikk anledning til å møte Aleksei allerede i første runde. Her bukket imidlertid Benjamin tidlig i partiet og havnet kjapt i vanskelig stilling. Men så viste Benjamin fram utmerket motstand mot IMen og gjorde realiseringen av fordelen temmelig vanskelig for hans motstander. Og til slutt kunne han ha reddet hele partiet:

 

 

Det ble likevel en sterk andreplass til Benjamin Arvola i turneringa. Med dette er han for alvor i ferd med å etablere seg blant landsdelens beste spillere uansett alderstrinn, og dermed framstå som en sterk mesterspiller. Med den utviklingen som Benjamin Arvola har vist bare siden tilbakekomsten til Norge tidligere i år, så vil han fort i tillegg kunne bli aktuell på TSKs lag i Telioserien i løpet av vinteren. Ingenting å stresse med det, men ser han selv dette som et mål så er det bare å gå for det! I Politiken Cup tidligere i sommer viste han tidvis noe av sitt potensial mot sterk motstand, noe som viser at han bør tas ytterst på alvor av alle som får han til motstander heretter. Her et lite tilbakeblikk på Politiken Cup i Helsingør som viser hva det er tale om. Motstander er GM Igor Khenkin:

 

 

Frode Bull Jæger har vært nevnt. I fjerde runde vant han et fint parti mot Valeri Maksimov. Det er ikke ofte jeg har sett Frode spille Fransk, men her gjorde han det på en måte som viser at også disse stillingstypene kan Frode mestre på utmerket vis. På instruktivt vis ga Frode et eksempel på hvordan sort kan oppnå fullstendig dominans i disse stillingstypene. Om ikke hvit kommer i gang med sitt spill i tide og lar bare sort utvikle seg uforstyrret, så kan hvit fort befinne seg i kryssild. Begge fløyene i tillegg til sentrum kan fort bli sorts arena!

 

 

Med forrige helgs NVGP-turnering i Vadsø er høst- og vintersesongen 2007/2008 i gang for fullt. Masse spennende sjakk er nå i vente: Kalotturneringen i Hammerfest i begynnelsen av oktober, Harstadsjakken i slutten av oktober, Tromsøsjakken i begynnelsen av desember, Telioseriespill for TSK og diverse klubbturneringer rundt omkring for å nevne noe. Og i begynnelsen av oktober drar jeg til Budapest for å hjelpe Espen Forså og Pål Røyset med å ta IM-napp i tillegg! Heng på og følg med! Og ikke minst: Kom og vær med å spill!