Gjensyn med sjakkspalta: Always look on the bright side of life!

Team Bjørnsen medlemmer og Tromsø sjakklubbmedlemmer i skjønn forening høsten 2005
Foto: Kristian Bjørnsen

 

Team Bjørnsen var en gjeng gladgutter og gamle sjakkspillere
Sven mimrer litt om Team Bjørnsen

Når Gunnar i denne ukas sjakkspalte skriver om det å se på livets lyse sider tross en nedtur eller to i sjakken, så trekker han frem Team Bjørnsen som mange nok ikke kjenner godt nok i vår tid. Det var en klubb med et kort, men akk så hektisk og rikt liv! Det var i bunn og grunn var en gruppering rundt sjakkspilleren og humoristen Thomas Robertsen med hans venner. Utad markedsførte vi oss som Bohemer som var mer opptatt av sjakklig og åndelig føde enn gull og glory. Bergens var med på notene i storhetstiden fra 2006-2009, og på link-siden deres ble klubben snart omtalt som: “Team Bjørnsen – Sjakklubb og kultfenomen fra Tromsø”. Vi skapte en original hjemmeside med mye egenprodusert stoff osv. med spennende artikler av mange ulike og dyktige skribenter. Noe av det spesielle med Team Bjørnsen var at Teamet skapte flere morsomheter som mange bare enkelte fikk med seg. Jeg kan nevne en spøk her: I 2009 analyserte Thomas Robertsen, med litt hjelp fra andre, en variant i siciliansk som vi kalte Bjørnsenvarianten og sendte analysene inn til New in Chess som en teoretisk nyvinning under Kristian Bjørnsens navn! Kristian kunne knapt sjakk, men han fikk altså en variant oppkalt etter seg i bloggen Sjakkfantomet og ikke minst i det anerkjente New in Chess Yearbook. Thomas hadde nemlig funnet et meget elegant trekk – som minnet litt om Gøteborgvariantens poeng med Lb5! – og sendt det inn med en lengre analyse til New in Chess. Da vi fikk dette på trykk under Kristians navn, så lo vi meget godt selv om varianten er reell nok. Den var jo funnet av Thomas som har et lyst sinn og mye humor i livet og som ville spille ut jokeren han satt på. Enkelte ble fornærmet når de fikk vite at dette var en practical joke, men var det ikke Piet Hein som sa at: “Den som bare tar alvor for alvor og spøk kun for spøk, har forstått begge deler dårligt.”?

 

Team Bjørnsen gjorde seg sportslig bemerket

Team Bjørnsen gjorde seg for øvrig også sportslig bemerket med en flott NNM-seier for lag i 2008 og deretter spilte de seg opp i Eliteserien ved å slå Nordstrand i en match. Dessuten var det en rekke gode sportslige prestasjoner av en lang rekke spillere i Teamet. I lag-NM i 2008 tok Leon Simula skalpen til IM Kjetil Stokke i et Kongeindisk parti det fortsatt går gjetord om og Thomas Robertsen hadde flere oppsiktsvekkende partier. I lag-NM i 2006 – som Gunnar skriver om denne uka – var det også en åpen klasse. Der spilte Team Bjørnsen og Robertsen var med og Rockeevangelisten klarte ikke å styre svartpisken sin da han fikk en sørlending fra bibelbeltet på kroken sin. Et parti å se!

 

Se selv hvordan han snertent håndterer de svarte brikkene i dette partiet:

 

 

Gunnar Berg Hanssen skrev dagens spalte i 2006

 

16/6-2006

Always look on the bright side of life

Årets lag-NM ble en trivelig begivenhet for oss deltakere. Haraldsheimen Vandrerhjem fungerte godt som spillelokale, og det strålende sommerværet under turneringen gjorde at utearealene utenfor vandrerhjemmet ble hyppig benyttet, for å møtes og for å slappe av, og for analyser. Med Team Bjørnsens deltakelse i den åpne gruppen, så gjorde dette turneringen ekstra trivelig å være med på. Det var nesten alltid noen fra TB å slå seg ned sammen med der ute. Aldri har jeg for min del tapt så mye og samtidig likt meg så godt under ei turnering som denne gangen!

Nord-Norges representant i årets NM-finale for lag tapte altså alle sine lagmatcher og ble sist. Selvsagt var målet å bli blant de seks beste for å oppnå en plass blant de som vil utgjøre Telioserien, men denne gangen evnet vi rett og slett ikke. Å delta i NM for lag innebærer blant annet å erfare hva forskjellen på nivået i nordnorske turneringer på den ene siden, og nasjonalt elite- og mesternivå på den andre innebærer. Det bukkes mindre, og unøyaktig spill straffes betydelig hardere. Dermed må det i større grad enn i nordnorske turneringer spilles nøyaktig gjennom hele partiet enn det vi kanskje er vante til.

Lyspunkter var det imidlertid. Påls innsats på førstebord står det respekt av, med femti prosent score. Det samme må sies om Øyvind Pedersens spill, med åtti prosent score på sjettebord og en ratingprestasjon godt over 2200.

 

Årets NNM-mesters vinst mot Øystein Dannevig fra OSS inneholdt mye: Godt spill, kreativt spill og modig spill av Pål:

 

Øyvind vant flere partier etter sikkert, konsentrert og godt spill. I matchen mot Akademisk avgjorde han det hele til sin, og lagets fordel ved å vinne følgende tårnsluttspill: