Et tilbakeblikk på Finn Chess International 2016 i Harstad

3. november 2016
By

de-fire-beste-i-a-klassenIM Kalle Kiik, GM Pia Cramling, IM Stuvik Holm og GM Heikki Westerinen tok de fire første plassene!
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Helga 14.-16. oktober ble Finn Chess International 2016 arrangert i Harstad. Turneringa er årlig og den har i en årrekke vært den mest internasjonale turneringa i nord. En ledestjerne for invitasjonene har alltid vært å invitere en rekke sterke kvinnelige spillere og i år ble 6 sterke kvinner invitert nordover til Harstad for å spille sjakk. En av dem var sågar stormester og da snakker jeg om den svenske legenden Pia Cramling, som også var høyest rangert i turneringa. I tillegg fikk vårt eget kvinnelige ess, Edit Machlik brynet seg på god motstand mot andre kvinnespillere og det var nok spesielt morsomt for Edit å ta et halvpoeng mot sterke Cramling i hurtigsjakken!

edit-mEdit Machlik gjorde en god figur i Harstad og remiserte GM Cramling!
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Når det i tillegg kom sterke spillere som GM Juan Manuel Bellon, GM Heikki Westerinen og IM Kalle Kiik fra øst fikk det nordnorske mesterkorpset spille andrefiolin i denne turneringa. Likevel var det mange som deltok og prøvde seg, jeg nevner i fleng: Mikael Rølvåg og Torben Sørås fra Narvik, Endre Machlik, Mads Vestby Ellingsen, Pål Røyset, Edit Machlik og Håvard Skagseth fra Tromsø som jo stilte med en stor tropp i Harstad i midten av oktober. Nevnes bør også Martin Halvsvik Larsen fra Sortland, som har mesterstyrken inne på sitt beste, og Ragnar Holm som tok turen opp fra Hamar. Et fint felt på 32 spillere ble det i A-klassen og det kan arrangørklubben se seg godt fornøyd med.

 

stuvik-holmIM Kristian Stuvik Holm fra Hamar og NTG vant i Harstad
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Seieren gikk til slutt til den unge Internasjonale Mesteren Kristian Stuvik Holm som går videregående skole hos Simen Agdestein på NTG i Bærum. Utslagsgivende ble til slutt seieren over GM Heikki Westerinen – en sann Norgesvenn fra Finland, og en legendarisk stormester i nordisk målestokk. Partiet ble en lang batalje i Trompowsky, der Stuvik Holm tidlig fikk satt posisjonsskruene på gamle Heikki og da han skrudde til gikk det bare en vei og det var mot hvit seier. Andreplassen gikk til IM Kalle Kiik, som har vært en rekke ganger i Tromsø på sjakkturneringer opp gjennom årene. Den aldrende IMen kom halvpoenget foran nevnte Pia Cramling – som spilte for mange remiser til å virkelig blande seg inn i toppstriden. Pia tok tredjeplass og for det fikk hun 2000 kroner. Vinneren mottok 6500 kr mens toer Kiik fikk 4000 kr.

 

rolvaag-og-torbenBest fra Nord-Norge ble disse to Narvikspillerne – Mikael Rølvåg og Torben Sørås
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Det var ingen av de nordnorske spillerne som virkelig imponerte meg i Harstad denne helga bortsett fra Torbjørn Valvåg i B-klassen som jo har en enorm fremgang for tiden. Vi kommer tilbake til han og B-klassen. Best av de nordnorske i A-klassen ble Mikael Rølvåg på en 9. plass med 4 poeng av 7 mulige. Med det vant han noen elopoeng, spilte noen gode partier og hadde sikkert en fin tur. Klubbkameraten Torben Sørås tok en 10. plass foran våre to kort Edit Machlik og Endre Machlik som tok henholdvis 11. og 13. plass med Edit øverst. Det ble fire remiser, og to seire, på Edit denne gang og skal jeg gi et velment råd, så blir det å spille enda hardere på vinst i Grand Prix-turneringene for å vinne erfaring – og for å utfordre eget spill. Det er slikt man lærer av. Endre hadde egentlig en fin turnering der langsjakkdelen gikk strålende med tre seire på rad før han møtte Stuvik Holm i siste runde og tapte. Pål Røyset hadde en turnering på det jevne der han tok 50% score, og med det står han omtrent på stedet hvil elo-messig. Pål har nå en rating like under 2200 internasjonalt.

 

harald-christian-vestjordHarald Christian Vestjord gjorde det flott i Harstad og tok med seg 24 elopoeng hjem!
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

At turneringa var sterk etter nordnorsk standard er det liten tvil om og jeg vil tro at Håvard Skagseth var misfornøyd med hurtigsjakken der han tok 1 av 3 mulige, men det gikk bedre i langsjakken og til slutt tok han 3 poeng av 7 mulige og gikk med det opp 6 elopoeng. Vi legger også merke til at Frank Remman, Rune Vik Hansen og ikke minst Harald Christian Vestjord alle gjorde en god figur i langsjakkdelen. Alle tok 3 poeng totalt, og Frank fikk 8 nye elopoeng, Rune Vik Hansen fikk 12 nye elo-drops og Harald Christian Vestjord kunne gafle i seg hele 24 fete elopoeng fra Harstadturen – ikke verst! Gunnar Lund, Mads Vestby-Ellingsen, Kirill Fedchuk og Johnny Karl Pedersen var alle med og gjorde det til en trivelig tur uten å storspille ved denne korsveien.

amirHer ser dere tre av de fire beste i B-klassen – vi gjenkjenner Amir og Torbjørn til høyre
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

I B-klassen ble det spennende. Tromsø sin Amir Keadana har hatt skumle hensikter denne høsten. Ikke bare gjør han det godt i øverste gruppe av klubbmesterskapet 2016, men han vant også Tromsøsjakkens B-gruppe suverent med sterke 6 poeng, det er bare å la seg imponere over fremgangen den siste tiden. Amir tok 5.5 av 7 i Harstad – vel blåst Amir!

 

nora-trastiSjakkmamma Nora Trasti vant en velfortjent bok og forfrisket med eloprestasjon på over 2000 i langsjakkdelen!
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Torbjørn Valvåg, som blant annet trenes av Thomas Robertsen og Christian Grundekjøn, har virkelig fått stor og fin fremgang det siste året etter mye seriøs trening med stor vekt på angrepsspillet. Torbjørn vant som vi husker B-klassen på Sortland og i Harstad kjørte han på i kjent stil og tok sterke 3 av 4 mulige i langsjakkdelen. Det luktet det svidd av og det skjønte også ratingsystemet som innvilget nye 48 poeng til Torbjørn! Torbjørn er faktisk oppe på imponerende 1615 per 1.november 2016 og det er store saker at han også er over 1400 på den uoffisielle nasjonale ratingen for Torbjørn er bare 10 år gammel! 4. plass ble det altså i Harstad – gratulerer Torbjørn!

torbjorn-valvagTorbjørn Valvåg er tøff i sjakkgenser og er like tøff over brettet!
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Det var fin geografisk spredning i toppen av B-klassen der Vladimir Shabalin fra Sortland tok andreplassen, mens Markus Slettmoen fra Hamar tok tredjeplassen. Tage Robertsen fra Tromsø gjorde det litt over forventet og dermed fikk han inn en fin turnering han også mens Nora Trasti virkelig imponerte ved denne korsveien. Hun gikk først gjennom hurtigsjakken med kun 1/2 poeng på kontoen før det løsnet i langsjakkdelen der hun smelte til med hele 3.5 av 4 mulige. 4 poeng og en flott 13. plass på Nora som er godt voksen og mor til Harald Christian Vestjord. Nora tok hjem 26 flotte elopoeng til klubben og seg selv og dermed bidro familien denne gang med en vekst på hele 50 elopoeng – artig! Ellers var Anniken Vestby, Per Ivar Kaaresen og Birk Vollstad med og de deltok til at det ble en perfekt tur for Tromsølaget – noe annet har jeg i hvert fall ikke hørt tale om.

 

tage
Tage Robertsen gjorde sine saker godt i Harstad der han gikk tapsfri gjennom langsjakken
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Alle sjakkspillere leter etter gull. De håper å lage sitt Mona Lisa over sjakkbrettet når de drar til turneringer. Det handler selvsagt om å spille det perfekte sjakkpartiet, skape The Beaty – not the Beast. Et sjakkparti som det gjerne går gjetord om og som havner i landets sjakkspalter. Men så er sjakken så dyp, og vanskelig, at det sjeldent eller aldri lar seg gjøre å spille dette perfekte sjakkpartiet. Da er det godt å huske på at sjakk ikke bare er estetikk eller kunst om du vil. Sjakk er også kamp, det er også resultater eller sport om du vil. Det er definitivt litt vitenskap – i hvert fall i åpningsspillet som jo skal sitte. Sjakk kan altså være så mangt, og når filosofen Rune Vik Hansen gjorde en god figur i langsjakkdelen så skyldtes det et parti i siste runde der han klarte, for en gangs skyld, å banke ungdommen ved Mads Vestby-Ellingsen som jo har blitt meget sterk. Dette partiet inneholdt det meste. Interessant åpningsspill, hard kamp gode vendinger og ikke fullt så imponerende vendinger. Altså et perfekt parti å kikke på, vi tar en titt:

 

rune-vik-hansenNår publikum stimet rundt brettet til Mads og Rune – var sistnevnte på hugget som «the man of the hour»
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/


Her er partiet med Rune Vik Hansens egne kommentarer:

 

stein-og-magnus
Vi gratulerer turneringsarrangør Stein Jensen og hoveddommer Magnus Aanstad med vel overstått turnering!
Foto: Anniken Vestby  |  https://www.facebook.com/sjakktromso/

Lenke til Turneringsservice med alle resultater

Tromsø Sjakklubb på Facebook