Utenbys dominans i Tromsøsjakken 2016

27. september 2016
By

 vinnerne-av-tromsosjakken-2016 Pål Andreassen (2), Joachim Nilsen(1) og Christian Grundekjøn (3) utgjorde pallen i Tromsøsjakken 2016
Foto: Anniken Vestby

Sist helg, 23. til 25. september gikk Tromsøsjakken 2016 av stabelen med 32 deltakere fordelt på to klasser. I øverste klasse deltok det gledelig nok flere Oslo-baserte spillere som rating-favoritt Joachim B Nilsen, Johannes Kvisla, Pål Andreassen og vår egen Tor Fredrik Kaasen som har flyttet til Stabekk på sørvestsiden av Oslo. Det relativt lave deltakertallet kan forklares ved at mange i nord, særlig fra Narvik, Sortland og Harstad prioriterer Blåbyen GP og Harstad sin Advokatfirmaet Finn Chess Internasjonal som går av stabelen midt i oktober. To populære turneringer i nord som i år har sterk deltakelse. Skal du til Harstad i oktober – sjekk ut sidene deres her.

I A-klassen av Tromsøsjakken slo Joachim B Nilsen, som opprinnelig kommer fra Bergen, ned på all motstand med hard hånd. Som en god diktator på toppen delte han ikke rundhåndet med poengene – men sopte det meste inn under teppet til seg selv. Mye overbevisende spill ble det og en soleklar seier ett helt poeng foran nestemann. Dette ble noe overraskende på meg SOSS sin Pål Morten Andreassen som viste Tromsø-essene vintervegen og Pål Morten (2017) slo både Tor Fredrik Kaasen, Christian Grundekjøn og Pål Røyset og da han også slo sterke Johannes Kvisla ble det et meget velfortjent sølv og en rating-prestasjon på hele 2330.

På tredjeplass kom altså Christian Grundekjøn som vant de tre rundene med hurtigsjakk og tok en tidlig ledelse etter seier i den viktige 4 runden mot Johannes Kvisla fra 1911. Men så var det fint stopp for Grundekjøn som ikke hadde nivået inne i de siste rundene der det bare ble 1/2 av 3. Allikevel har sympatiske Christian tatt nye steg som sjakkspiller det siste året og han viste at seieren i bymesterskapet i vår ikke var ikke noe blaff. Tor Fredrik Kaasen gjorde det helt greit med sin 4.plass, men allikevel føles det som om han ikke får ut potensialet sitt for tiden og han tapte mot alle de tre på pallen. Pål Røyset har lenge hatt problemer med å løfte spillet fra nordnorsk nivå til et nasjonalt nivå, noe svært få nordnorske spillere har klart gjennom tidene ved å fortsatt bo i Nord-Norge. Igjen startet Pål pent, men tap i de to siste rundene mot Joachim B Nilsen og Pål Andreassen gjorde at turneringa ikke ble noen stor suksess. Allikevel var den pent gjennomført og vi tar hurtigsjakken med inn i det store bildet.

vitensenteret-universitetetTurneringa ble spilt i flotte lokaler i Vitensenteret på universitetetsområdet i Breivika
Foto: Anniken Vestby

På en velfortjent og brillefin 7.plass finner vi Håvard M Skagseth som gjorde en meget sterk turnering i langsjakkdelen med sterke 3.5 av 4 mulige. Han slo blant annet Endre Machlik og Mads Vestby Ellingsen og det smaker det som kjent fugl av. Monika var best av 4 kort Machlik og der var det mest oppsiktsvekkende den svake turneringa Endre Machlik hadde. Juniornorgesmesteren 2016 gjorde det jo enestående flott på Sortland og i sommer, men nå spilte han ikke opp til pari og på neste liste vil han rase ned i rating. Det blåser på toppene! Da gikk det bedre enn forventet for debutant i A-klassen i Tromsøsjakken Mathias Lind Schouten. 11-åringen flesket til med to flotte seire mot rutinerte klubbspillere som Frank Remman og Rune Vik Hansen. Sterkt!

 

vinnerne-av-b-klassen-i-ts-2016Bodøs Per Fredrik Holand (3), Amir Keadana (1) og Simon Steinnes (2) tok seg av pengene i B-klassen
Foto: Anniken Vestby

I B-klassen la vi merke til Amir Keadana var høyest rangert, og at han tok en tilsynelatende kontrollert seier etter remis i siste runde. Simon Steinnes fra Tromsø SK tok andreplassen, mens mens Per Fredrik Holand fra Bodø tok en flott 3. plass. Det er hyggelig at det avmagrede sjakkmiljøet i Bodø får opp nye sjakkspillere som kan hevde seg. Superfotograf Anniken Vestby var turneringsleder, med litt praktisk hjelp fra Jan Sjakk Berglund, og hun fikk ikke bare tatt flotte bilder. Hun var lenge med i B-klassen der hun fikk spilt 4 runder og spilt til seg en seier og to remiser. Synd Anniken måtte bryte da hun valgte å ikke la turneringa ha oddetall og frirunde etter at en deltaker måtte trekke seg underveis.

Alt i alt nok en fin sjakkturnering i Tromsø og stor takk til særlig Anniken for god turneringsledelse og enda flottere bilder!

 

Her er vinner Joachim B Nilsen sitt vinstparti mot Christian i 5. runde:

Her er Tromsøsjakkens resultatlister i Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook