Høstcupens 6. runde var lenge spennende

16 sjeler neglisjerte Bodø-Glimts bravader og spilte heller lynsjakk på klubben!
Arkivfoto: Trond Tørfoss

 

En fin dag for 16 sjakksjeler å slå seg løs på klubben

Det var en fin dag på Tromsø sjakklubb der 16 spillere kom, spilte og kjempet om poengene og tabellposisjoner. Regnet dryppet ned ute på en mild og fin høstkveld som var som skapt for å gå seg en tur. Da jeg så startfeltet denne kvelden tenkte jeg – dette blir et oppgjør mellom mesterspiller Frode Bull Jæger og vår neste mesterspiller i klubben – Torbjørn Valvåg. 15-åringen har noe på gang, men er litt “en enten eller spiller” – klaffer det er han helt i toppen, er han ikke i form faller prestasjonene mye. De fleste av oss har det nok slik. Men denne kvelden var det bra flyt på Torbjørn, men andre spillere ville også melde seg på i striden! Ja, for Jakob Asbjørnsen, Frank Remman og Birk Sæther Rostad ville absolutt kjempe om en pallplass og kampen var hard og jevn denne kvelden!

 


Klubben er romslig og lys å spille i
Foto: Jan S. Berglund

Jakob Asbjørnsen tok en tidlig tet med 3/3

Etter 3 runder var det Jakob Asbjørnsen som var den eneste med full pott. Den unge studenten fra Fredrikstad smelte til og sto med 3/3 når første fjerdedel av turneringen var unnagjort. Favorittene Frode Bull Jæger og Torbjørn Valvåg sto begge med 2.5 av 3 – mens Simon Steinnes, Birk Sæther Rostad, Nikolai Olsen Wernberg, Frank Remman og Birk Gulljord alle hadde 2 av 3 mulige. Det skulle bli en jevn kveld. Den som likevel imponerte mest i starten av turneringen var førstereisgutt Njård Håkstad! Njård har aldri spilt i en sjakklubb før, men han imponerte virkelig i første runde der han slo snart 16 år gamle Nikolai Olsen Wernberg – en av klubbens profiler. Njård så seg aldri tilbake og fortsatte med sitt gode spill og sanket mange poeng denne kvelden – sterkt! Hans lillebror på 15 år heter Ådne og har også lyst til å prøve seg på sjakklubben etter hvert. Måtte Njård sin fantomkveld inspirere mange nettspillere!

 

Bjørn Marienborg Strøm og Jakob Asbjørnsen var blant de som kjempet denne kvelden om poeng og det å spille gode partier
Arkivfoto: Trond Tørfoss

 

Frank Remman rykket – ledet etter halvspilt turnering

Frank Remman tapte i første runde mot Bjørn Marienborg Strøm og Gud skal vite hvor han fant selvtillit og krefter til å hente seg inn igjen – men inn, hentet han seg virkelig! Ja, for etter en tøff høst for Frank ved sjakkbrettet – er det lett å gi litt mentalt opp. Men Frank bet tennene sammen denne kvelden og spilte hjem fem strake seire etter tapet i 1. runde – inklusive seire mot Torbjørn Valvåg, Jakob Asbjørnsen og Simon Steinnes. Dermed ledet Frank med 5 av 6 mulige når halve distansen var unnagjort. Frode Bull Jæger fulgte ryggen til Frank og lå halvpoeng bak på en udelt andreplass. På delt tredjeplass fant vi etter 6. runder Jakob, Simon, Torbjørn og Nikolai – disse spillerne hadde alle 4 av 6 og lå et fattig poeng bak ledermannen Frank. Hvordan gjorde så Njård det? Jo, meget bra! Han hadde 50% score og hvem har det første klubbkveld? Kjempebra!

 

Frank Remman ledet turneringen halvveis med 5 av 6 mulige og etter seier mot Torbjørn!
Arkivfoto Anniken Vestby

 

Tre runder før slutt ledet Torbjørn Valvåg og Frank Remman med 7/9 – det var ventet et rotterace mot mållinjen!

Frank vant i 7. runde det viktige oppgjøret mot Bull Jæger som i dragsuget også gikk ned mot Torbjørn Valvåg i 8. runde før han hentet seg inn. I 9. runde møttes så Frank og Torbjørn for andre gang i turneringen og denne gang snudde de på rollene. Torbjørn spilte nå hvite brikker og han vant dette oppgjøret og gikk dermed opp i tet, på kvalitetsberegning, foran nettopp Frank med 7/9 mulige foran de tre siste rundene. Ett helt poeng bak de to kamphanene Frank og Torbjørn hadde Birk slått seg opp – han sto med 6 av 9 og hadde en udelt tredjeplass og meldte seg på kampen. Frode Bull Jæger og Simon Steinnes sto på 5.5 av 9 – mens Jakob, Nikolai og Njård sto på 5 av 9. Var det en liten sensasjon under oppseiling – kunne 17 år gamle Njård hevde seg blant Topp-10 på sin aller første klubbkveld i Tromsø sjakklubb?

 

Birk Sæther Rostad lå på tredjeplass etter 9 runder
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Over mållinjen kom Torbjørn først i fint driv!

Torbjørn Valvåg suste inn til førsteplass med syv strake seire på slutten! Når Torbjørn er i flytsonen kan han være ganske så god – eller som Pål Røyset har sagt: “Torbjørn spiller godt og kan være direkte farlig når han får opp de rette stillingene.” Torbjørn slo denne kvelden Frode Bull Jæger 1.5 – 0.5 og i siste runde da det gjaldt smelte han til og slo rivalen Nikolai Olsen Wernberg. Med dette resultatet markerte Torbjørn sin fremgang og distanderte feltet med to hele poeng. Han endte opp på 10 av 12 mulige og var kveldens ubestridte vinner. Frank Remmans gode start endte i tragedie mot Birk som han på slutten tapte to partier til. Taktikeren og angrepsspilleren Birk avsluttet med 5 av 6 mulige og endte på 8 av 12 – samme poengsum som Frank, men med dårligere kvalitet. Dermed ble Frank en fortjent toer, mens Birk endte på en steike, flott tredjeplass! Vel blåst til pallen!

 

Torbjørn Valvåg smelte til med 7 strake på slutten og gikk helt til topps!
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

Dom andra – mange fine prestasjoner

Nikolai Olsen Wernberg endte på 4, plass med 7 av 12 etter tapet i siste runde mot Torbjørn. Simon Steinnes avsluttet med seier mot overraskelsen Njård og Simon tok dermed hjem 5. plassen med 6.5 av 12 mulige. Bak Simon på hans 5. plass kom Frode Bull Jæger på 6. plass og Jakob Asbjørnsen på 7. plass – begge fikk det tøft mot slutten og endte som Simon på 6.5 av 12. På en 8. plass kom Sivert Schanche Tørfoss som imponerte denne kvelden ved å nedlegge Frode Bull Jæger og som også tok 6.5 av 12. Njård Håkstad ble kveldens positive overraskelse nr. 2 – han kom på en flott 9. plass med 50% score – etter en forfriskende kveld! Sterkt. På 10. plassen – foran far og sønn Marienborg Strøm kom Sebastian William Berg, som scoret 5.5 av 12 etter en fin avslutning på turneringen. Vi gratulerer Torbjørn med seieren og ønsker velkommen til Klubbmesterskapet i neste uke.

 

15 år gamle Nikolai Olsen Wernberg ble nr. 4 i turneringen
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 


Klikk på grafikken for større versjon

 

Aktuelle lenker: