Lørdagsintervjuet: Harald Mikalsen under lupen

     Harald Mikalsen fra Alta er 28 år gammel og vår gjest i Lørdagsintervjuet denne uka
Foto: Anniken Vestby

 

Harald Mikalsen fra Alta er en spennende fyr med allsidige interesser og sjakken tar stor plass blant de intellektuelle syslene hans. I 2015 gjorde han et syvmilssteg sjakklig og hoppet opp på mesternivå der han fortsatt ligger og vaker over 2000 i elorating. Han kommer fra en kjent sjakkfamilie i Alta med Odd Erling Mikalsen som onkel, Erlend som fetter og Bengt-Arne som bror. Dermed er det vanskelig å bli best i familieselskapene – og slik har det forsåvidt alltid vært da det var onkel Odd Erling som introduserte han for sjakkens mysterier. Denne lørdagen er det Harald Mikalsen vi snakker med.

 

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Ja, jeg har en litt annerledes start på karrieren enn sjakkspillere flest vil jeg tro. Det må ha vært i 12-13-års alderen, da vi søsknene fikk et sjakkbrett i julegave av onkel Odd Erling. Vi spilte sjakk hele jula, time ut og time inn, jeg og brødrene mine. Denne første tiden kunne vi knapt nok reglene, vi rokerte aldri og en vanlig åpning kunne se slik ut: 1. h4 h5 2. a4 a5 3. Th3 Th6 4. Ta3 Ta6 5. d4 d5 6. Tad3 Tad6 7. Td2 Td7 8. Thd3 Thd6 9. Nf3 Nf6 osv… Slik spilte vi helt til fetter Erlend kom på besøk og bare tok tårnet på h3 og sa at vi i stedet burde spille i sentrum og rokere i åpningen 🙂 Det gikk et helt år til neste gang vi spilte sjakk. Da juleroen senket seg fant vi frem sjakkbrettet igjen, og som sist spilte vi sjakk time ut og time inn. Vi klarte ikke å legge det vekk før mor mi fikk nok av galskapen og gjemte unna brett og brikker. Men denne gang var det alvor, jeg var bitt av basillen.

– Kan du forteller litt om de formative årene der du fikk sjakk innunder huden?

Jeg spilte mitt første turneringsparti i en alder av 15 år i klubbmesterskapet i Alta i 2005. De første årene spilte jeg kun klubbturneringer, FM lag, NNM for juniorlag og Harstad Open, samt en god del lynsjakk på ICC. Fra en startrating på 1125 steg jeg raskt og stabiliserte meg på ca. 1700 i norsk rating i flere år. Jeg har vel egentlig aldri trent noe sjakk, bare spilt for moro og analysert etter partiene.

 

Tidlig krøkes skal den som god friluftkrok skal bli – en ung Harald har fisket i Målselva tilbake i 2002!
Foto: Privat ved Harald Mikalsen

 

– Du kommer fra en sjakkspillende familie – fortell litt om påvirkningen fra familien?

Min bror Bengt-Arne var jo et forbilde da han flyttet til Alta og begynte i sjakklubben, så det var en naturlig vei å gå. Erlend var jo en viktig rival, og målestokk, og vi var jevngode i noen år frem til han begynte på NTG. Odd Erling har vært primus motor både for sjakklubben og for meg. Han har dratt oss med på turer til Tromsø, Harstad og NM for klubblag i flere år, og skal nok ha størsteparten av æren for min sjakklige fremgang.

– Hva er din beste turneringsprestasjon?

Vil nevne Landsturneringen 2016 da jeg rykket opp fra klasse 1 til Mester, og klubbmesterskapet i Alta 2015 der jeg tok 8 av 8. I lynsjakk er det Finnmarksmesterskapet i 2016 der jeg tok 9,5 av 10.

– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?

Magnus Carlsen. Det var i laglyn med tidshandikap under Landsturneringen 2015 i Oslo. Jeg hadde 9 minutter mot 1 minutt, og da jeg ga opp partiet sto det 00:38 på Magnus sin klokke!

 

Magnus Carlsen møter Harald Mikalsen i tidshandikapplynsjakken under NM 2015
Foto: Anniken Vestby

 

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Det er helt klart opprykket til Eliteserien 2017/2018. Jeg var i storform på den tiden og var sterkt delaktig i at vi rykket opp. Seier over Trond Romsdal i NNM lag, seier over FM Gustav Gudbrandsen med flere i kvaliken, og seier i mitt første parti i eliteserien. Ingenting topper det!

– Hvilke spill liker du best – de posisjonelle, de angrepsmessige eller de mer universelle?

Det artigste er jo å få inn et vinnende angrep, men jeg er ganske forsiktig i spillestilen og bruker ofte å drepe motstanderens spill før jeg begynner å angripe. I og med at jeg aldri har studert noe åpningsteori, så er jeg fornøyd hver gang jeg kommer meg helskinnet gjennom åpningen.

 

En ung Harald Mikalsen likte allerede å stirre ned på sjakkbrettet i timesvis om gangen…
Foto: Alta Sjakklubb

 

– Har du et interessant parti du kan tenke deg å vise oss fra egen praksis?

Ja, jeg plukker partiet øverst fra bunken. Fra 9. runde på Mallorca i mai i år. Etter en middels turnering der jeg har slått 4 lavere ratede spillere med hvit og tapt mot 4 høyere ratede med sort, så smakte denne seieren ekstra godt.

 

Her er det nevnte partiet fra Mallorca:

 

Harald Mikalsen var på Mallorca i vår med resten av Alta sitt eliteserielag og gjorde det bra
Foto: Anniken Vestby

 

 

– Si litt om hva det sosiale betyr for deg i sjakken?

Det er jo avgjørende for at man reiser så mye på turneringer både i inn- og utland, man treffer alltid kjente fjes og alltid noen nye. Når jeg velger turneringer, så ser jeg helst at den spilles på et hotell i sentrum fremfor på en skole i utkanten. Det er så mye triveligere når man kan gå rett fra partiet og ned i baren for å analysere partiet over en kald pils, før man banker i gang med lynsjakk.

Landsturneringen er særdeles bra sosialt med flere sidearrangementer som lynsjakk, kafésjakk, laglyn, pratelagsjakk m.m. over en hel uke i juli, der størsteparten av sjakk-Norge er samlet.

– Har du noen favoritturneringer du liker å reise til og hva kjennetegner denne?

Liker å kombinere sjakk med sol og varme. Har vært tre ganger på Mallorca, der spilles rundene kl. halv 9 på kvelden, så der har man hele dagen til å ligge i sola, spille tennis eller sykle.

Ellers er Landsturneringen mest interessant sjakklig sett. Man møter jevn motstand i hvert eneste parti og er man i form, så kan man vinne klassen sin. Jeg har deltatt de tre siste årene – og jeg akter å fortsette med det.

 

Å spille mot jevnbyrdig motstand er noe Harald setter pris på – målet er dog å slå en GM snart!
Foto: Anniken Vestby

 

– Fortell litt om hva du liker ved det å spille sjakk og hva sjakken betyr for deg?

Jeg vet ikke, det er det som er så rart. Man blir liksom aldri lei og man får aldri nok. Ofte sitter jeg igjen etter endt turnering og skulle ønske den neste var rett rundt hjørnet. Én uke med sjakk er liksom bare oppvarming, og så er det over før det har begynt.

– Du deltok i Eliteserien i sjakk 2017/18 – hvordan var denne opplevelsen?

Første spillehelg var et høydepunkt! ASK tok 2 seire av 3 mulige og vi banket OSS. Lagsjakk er noe helt eget, stemningen i laget var fantastisk og vi klarte målet vårt som var å berge plassen i debutsesongen. Våre leiesoldater Matvey og Peter leverte IM-prestasjoner og egenproduserte spillere var sterkt delaktig. Spesielt Erlend sitt matchvinnerparti i nest siste runde mot Stavanger var viktig.

 

Harald bidro første spillehelg i Eliteserien 2017/18 med seier mot Alexander R. Flaata
Foto: Anniken Vestby

 

– Du har gått gradene i ganske høy alder og passert 2000 i elorating – fortell litt om denne ferden?

Januar 2015 møtte jeg motgang i livet. Jeg byttet jobb til turnusjobb med 2 uker på og 2 uker av. Jeg fikk tid til å spille mer sjakk, og sjakken ble et fristed der jeg kunne glemme omgivelsene rundt meg og bare leve meg inn i spillet. På noen få måneder spratt jeg opp 200 poeng i norsk rating, og passerte 2000 i FIDE-rating. Siden har ratingen stabilisert seg rundt 2000. Jeg tror jeg knakk en kode på det tidspunktet med tanke på det å ha fokus på rett sted. For første gang klarte jeg å fokusere 100 prosent på det som foregikk på brettet, i stedet for å sitte og filosofere over andre ting mellom trekkene.

– En kan vel si at du slo igjennom i nordnorsk sjakk i 2009 da du vant ditt første Altamesterskap fortell om dette?

Ja, det var vel en kamp mellom meg og Odd Erling om førsteplassen. Innbyrdes oppgjør som jeg vant i runde syv ble avgjørende. Vi har hatt mange bataljer opp gjennom, men det partiet husker jeg fortsatt, og jeg tror det er noe av det bedre jeg har spilt overall!

– Du kom på en klar og udelt andreplass under sjakk-NM i Tromsø i kl. 1 – hvordan opplevdes dette?

Jeg sto over 1. runde, og fikk dermed litt lettere motstand i starten. Men med 5 strake seire gikk jeg opp i udelt ledelse etter 6 runder. Det var som om alt bare gikk min vei, en skikkelig godfølelse. Det endte med 2. plass og opprykk etter tap, seier og remis i avslutningen. Uansett, dette var også et høydepunkt i karrieren så langt.

 

Høydepunktet i karrieren er en sterk 2. plass fra NM i Tromsø kl. 1
Foto: Anniken Vestby

 

– Hvordan er det å være del av det fine sjakkmiljøet i Alta og å være del av et eliteserielag?

Sjakkmiljøet er vel og bra med spillekveld én gang i uka der vi varierer mellom lyn-, hurtig- og klassisk sjakk, og nå sist ble det prøvd ut en Fischer-Random turnering.

Skal se om jeg ikke klarer å dra i gang noen kafésjakkmesterskap også etterhvert. Lagmesterskapene har jo vært en viktig del som holder miljøet oppe, med FM Lag og NNM lag å se frem til hvert år, og de siste 4 årene har vi hatt eliteseriekvalifisering/eliteseriehelg i tillegg. Stemningen i laget har vært fantastisk gjennom hele reisen, og jeg gleder meg stort hver gang vi skal til hovedstaden for å banke søringan 🙂

– Er det noe du har lært gjennom sjakken som du har helt klart har fått bruk for ellers i livet?

Si det. Ikke som jeg kan sette ord på umiddelbart. Men det er klart at man kan trekke paralleller mellom sjakken og flere av interessene mine som poker og strategispill på brett og PC.

 

Haralds beste treningstips er å spille mye og å analysere egne partier…
Foto: Anniken Vestby

 

– Har du hatt et treningsopplegg noen gang som du kan fortelle litt om?

Nope. Eller hvis du vil følge mitt eksempel så spill så mye som mulig, når du har lyst. Analyser langsjakkpartiene dine, og prøv og ikke gjør de samme feilene om igjen. Det er slik jeg har lært sjakk 🙂

– Har du en sjakkdrøm du fortsatt bærer på – noe du ønsker å oppnå innen sjakken?

Ja! Jeg har slått en FM og en IM, så nå er drømmen å ta en GM-skalp, så får man sette seg nye mål hvis eller når det skjer. Jeg har vel innsett at jeg aldri blir noen profesjonell sjakkspiller, så for meg er sjakk bare en favoritthobby. Har dog et mål om å gå opp i rating foran hver eneste turnering.

 

Tor Fredrik Kaasen slo Harald Mikalsen i dette oppgjøret under NNM i Alta i 2016
Foto: Anniken Vestby

– Hva er ditt forhold til klassikerne, de gamle mestre og sjakkhistorien – liker du å lese om slikt?

Nei, ikke noe spesielt. Jeg har nok bladd gjennom partiene fra VM-matchen i 1972, og noen av Kasparovs mesterverker, men der stopper kunnskapen. Jeg så filmen om Bobby Fischer og har lest litt om hans storhetstid, men aldri gått i dybden i sjakkhistorien. Jeg følger derimot med på nåtidens toppsjakk, og Carlsen vil nok gå inn i historiebøkene som en av de aller største.

– Følger du med på Magnus sine bravader og hvordan gjør du i så fall det?

Absolutt, jeg er litt av en nerd sånn sett! Følger ivrig med både på nett og TV. Har ofte både TV2/NRK sine sendinger oppe samtidig som arrangørens sending følges på PCen. I tillegg sjekker jeg jevnlig innom Chessbomb og Sesse, mens Stockfish kjører i bakgrunnen på PCen. Dagen etter er det inn for å lese Sjakkfantomets analyser.

 

Harald Mikalsen fikk premie i klasse 1 i Tromsøsjakken 2017 med en ratingprestasjon nær 2200
Foto: Anniken Vestby

 

– Fortell litt om nettsjakkvanene dine og hva dette gir deg?

Jeg har ikke spilt stort med nettsjakk de senere år. Fra tiden rundt 2010 var vel personlig rekord på litt over 2000 i rating på ICC. Noen FM- og IM-skaper har det blitt, men aldri en GM så vidt jeg husker.

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Fiske på sommeren, rypejakt på høsten, snøskuter på vinteren og våren. Er ellers veldig glad i å reise, spille poker, brettspill, fotballtrening, turer i fjellet m.m. Jeg er fulltids kraftlinjebygger av yrke og trives veldig godt med det!

 

Harald er glad i å fiske – her i Kvænangen for noen år siden med et flott eksemplar
Foto: Privat ved Harald Mikalsen