Lørdagsintervjuet: Kjell Sjøbrend snakker sjakk

    
Kjell Sjøbrend er opprinnelig fra Elverum – men bor nå i Mosjøen der han beriker det nordnorske sjakkmiljøet
Foto: Privat ved Kjell Sjøbrend

 

Mosjøen sin Kjell Sjøbrend spilte hadde sjakk som stor lidenskap på 70-tallet da han vokste opp på Elverum. Han ble borte for sjakken da utdanning, yrkesliv og familie krevde sitt – men i 50-årene fant han ut at tiden var moden for å spille mer sjakk igjen og han har gjort det meget bra forutsetningene tatt i betraktning. Han vant faktisk sin klasse i NNM i Narvik i hurtigsjakk – ikke verst! Vi tar denne uka en prat med sjakkentusiasten fra Mosjøen.

 

 

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk ?

Da jeg var tretten år gammel lærte jeg å spille sjakk av en nabogutt, ble umiddelbart fascinert. Oppdaget med engang at sjakk var min greie. Kort tid etter skulle det være sjakk-kurs på barneskolen som jeg var elev på. Det var flere påmeldte enn som kunne være med på kurset. Det ble loddtrekning og jeg var blant de 12 som fikk være med på kurset.

 


Faksmile: Kjell Sjøbrend var med å vinne junior-KM i sjakk for Elverum i 1981

 

– Fortell litt mer om din sjakklige dannelsesreise -de første årene på 70 tallet der du fikk sjakk innunder huden og ble fenget av spillet?

Begynte på Elverum Ungdomsskole høsten 1976. Dette året flyttet Carl-Henrik Amundsen med familie fra Hammerfest til Elverum. Carl-Henrik og sønnen Carl-Einar Amundsen hadde spilt i Hammerfest sjakklubb og deltatt i en rekke sjakkturneringer i Nord-Norge.

Carl- Einar begynte i min klasse på ungdomsskolen og via familien Amundsen ble jeg med i Elverum sjakklubb. På den tiden var det ett stort og bra sjakkmiljø i Elverum sjakklubb. Jeg fant meg til rette med en gang. Elverum representerte ofte Hedmark i NM for både barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

Carl- Henrik Amundsen og Kjell Vålerhaugen, som begge var lærere startet opp med skolesjakk. Dette førte til at mange yngre ble med i sjakklubben. I Elverum sjakklubb var det ett spenn i alder fra 6 år og til over 80 år. Til å begynne med spilte vi en ærverdig kafe i Elverum som het Leirets Cafe. Dessverre ble bygget og kafeen rammet av en brann. Deretter spilte vi på forskjellige steder – som oftest var det skoler. Jeg fikk rask en brukbar spillestyrke og ble kretsmester for junior i Hedmark og Oppland etter ett år med sjakkspilling. Møtte også i denne perioden Einar Gausel og Berge Østenstad som jeg var jevngod med. Carl- Einar var da en god sjakkspiller som slo Simen Agdestein da han var på vei oppover.

Mikael Wiedenkeller spilte en periode i Elverum Sjakklubb, var svensk juniormester 16 år gammel og representerte Norge i Junior VM som i 1979 gikk i Skien.  Svein Åge Johansen, Narvik med en rating på over 2100 spilte ett år i Elverum som vi juniorer fikk bryne oss på.

Vi spilte mange skolesjakkturneringer, lagsjakk, NM, Grand Prix-turneringer og spill på Gausdal. Deltok også på sjakkleir hvor både GM Oleg Romanishin og GM Gudmundur Sigurjonnson spilte simultan mot oss deltagere. Tapte ett langparti mot førstnevnte og remis mot sistnevnte.

 

– På denne tiden var det altså et sterkt sjakkmiljø på Elverum – som du er inne på. Fortell mer om dette sjakkmiljøet på Elverum og hva dette til slutt kulminerte i?

Resultatet var skolesjakken som ble drevet frem av Carl-Henrik Amundsen og Kjell Våler-Haugen førte til at Frydenlund barneskole ble Norgesmestre for lag. Resultatet av dette arbeidet var nok også medvirkende til at Rune Djurhuus ble stormester.Rune Djurhuus ble europamester i sjakk for juniorer i 1991 foran blant annet Vladimir Kramik som han vant mot i innbyrdes oppgjør. Det var et flott sjakkmiljø å være en del av med mange positive opplevelser og det var sosialt. 

 


Faksmile: Kjells lillebror Håkon, Rune Djurhuus og Frudenlund skole tar gull i NM for skolelag i 1982 i Moss

 

– Du tok deg en lang sjakkpause slik jeg har forstått det, hvorfor var dette naturlig for deg savnet du sjakken noe alle disse årene?

Det ble etterhvert studier og jobbing med en del flytting og jeg kom aldri inn i et sjakkmiljø der jeg bodde. Spilte noe sjakk i Bergen Schakklubb da jeg studerte medisin i Bergen. Sjakk har alltid ligget innunder huden, og jeg har de siste årene fulgt med på sjakk både nasjonalt og internasjonalt.

 

– Du har tatt opp sjakken i et frisk, ungt miljø i Mosjøen og har passert de 50 selv. Fortell litt om hvor sjakken står på Helgeland i dag?

Her i Mosjøen blomstrer sjakken etter at man begynte med sjakkurs. Det er mange yngre som har kommet med i sjakklubben som resultat av dette. Også eldre personer som har spilt noe sjakk har kommet med.

 

– Sjakken drives fremover av ildsjeler – hvilke ildsjeler drifter sjakken i ditt nærområde?

Torger Nilsen har utvilsomt vært den som har bidratt mest til den økte aktiviteten i Mosjøen sjakklubb. Han har holdt sjakkurs, er engasjert og har entusiasme og han har organisatoriske evner. Vi er heldig og har engasjerte foreldre som Ellen Gotaas, Per Jakob Hansen samt Per Gunnar Hol og Hilde Hultgren. Klubben har også fått en sponsor J. Eberg Hansen AS. Vi hadde siste helgen i september besøk av IM Lars Oskar Hauge som spilte simultan og hadde undervisning for oss i Mosjøen sjakklubb.

 


Kjell Sjøbrend i prat med en sjakkvenn før et viktig parti
Foto: Privat ved Kjell Sjøbrend

 

 

– Hvordan står det til med sjakken på steder som Sandnessjøen, Nesna, Mo I Rana, Grane og Brønnøysund?

Forstår det slik at det er lite aktivitet på Nesna og Brønnøysund. Mo I Rana og Sandnesjøen er det flere som spiller og de har deltatt i KM. I Grane er det fast spilledag på tirsdager. Det har nå startet nybegynnerkurs opp i Brønnøysund hvor mange unge ønsker å spille sjakk.

 

– Har du noen favorittspiller?

Mikhail Tal – trollmannen fra Riga. Han var den åttende verdensmester. Var en farlig angrepsspiller som spilte veldig gode angrepspartier. Ofrene var ikke alltid helt korrekte, men ga gode praktiske sjanser. Personlig liker jeg også angrepsspill i åpne stillinger med dronningen på brettet.

 

– Hvilket turneringsminne ser du tilbake på med størst mulig glede fra egen praksis?

Det må være min siste turnering i Narvik i juni 2018 – åpent nordnorsk mesterskap i lyn- og hurtigsjakk. Jeg var meget fornøyd med mitt eget spill og resultat til tross for lite turneringsspill de siste 40 årene. Er alltid koselig å reise på sjakktur med venner. Traff utrolig mange flotte og koselige sjakk personer fra Nord-Norge.

 

– Er du glad i sjakkhistorie og har du studert de gamle mestrene?

Da jeg begynte å spille sjakk var det ikke så mange sjakkbøker som i dag, men satte stor pris på bøkene som var skrevet av Sigurd Heiestad som hadde mye sjakkhistorie i seg. Har aldri systematisk studert de gamle mestrene, men håper jeg kan få gjort det en dag.

 


Kjell passer på at brikkene står rett og at begge springerne peker mot sentrum…
Foto: Privat ved Kjell Sjøbrend

 

– Har du en bok å anbefale som har gjort inntrykk på deg?

Har lært mye av bøkene Lessons with a Grandmaster og DVDene med The Kosintseva Method samt The Naroditsky Method.

 

– Sjakkmiljøet nord i fylket er fremvekst og fra Fauske og Bodø og nordover ser det virkelig lyst ut. Er dette en drivkraft for dere sør for Saltfjellet også?

Det tror jeg absolutt. Det som betyr mest er nok at det blir flere turneringer i «nærmiljøet» som Fauske, Bodø og Narvik. Det blir da muligheter å treffe andre sjakkspillere med matching og det sosiale. Skal man bli bedre må man møte bedre spillere.

 

– Har du en god historie fra sjakkens rike?

På slutten av 70 tallet, i alle fall i Elverum var det ikke så vanlig å reise som i dag. Vi hadde spilt sjakk en helg i Kongsvinger, som ligger 10 mil sør for Elverum. Da vi kom tilbake til Elverum utbrøt en. Det var godt å se Elverum kirke igjen!

 

– Hvilke egenskaper ved sjakken setter du størst pris på?

Det er nok nerven og spenningen under partiet.

 

– Er det noe du har lært gjennom sjakken du har fått bruk for ellers i livet?

Det er nok evnen til å sitte konsentrert over lenge tid, som jeg hadde utbytte av ved for eksempel studier.

– Spiller du nettsjakk, brettsjakk eller har du noen sjakkapper?

Spiller noe på ICC men liker best å spille over brett. Forsøkte en kort periode PlayMagnus men gikk fort lei. Per i dag leser jeg sjakkbøker og bruker vanlig sjakkbrett til forberedelser og læring. Bruker IChess (Red.anm.: Nettsted med sjakkurs og DVDer) en del – noe som jeg synes er bra.

 

 


Kjell Sjøbrend i klassisk tenkepositur med kaffen på rette stedet
Foto: Privat ved Kjell Sjøbrend

 

– Hva er det aller beste sjakkminne ditt?

Da jeg fikk ett av mine partier i Norsk sjakkblad og Morgenbladets sjakkspalte som ble skrevet av Knut Bøckmann.

 

– Følger du noe med på Magnus sine bravader?

Det gjør jeg. Magnus har jo bergtatt en hel nasjon med sitt spill og sine prestasjoner. Magnus betyr utvilsomt mye for sjakken i Norge. Man ser i dag mange sterke yngre spillere som også har blitt stormestre. Sjakk i den videregående betyr også mye for utviklingen til de yngre. Dette var noe jeg savnet da jeg var 16 år gammel.

 

– Har du noen vyer og visjoner for fremtiden for sjakken på Helgeland?

Vi har noe på gang her i Mosjøen hvor 10 av 45 deltagere var fra Mosjøen Sjakklubb i Levanger Grand Prix. Har i klubben flere unge spillere som kan bli gode, Isak, Mathias, Sondre, Janicke, Daniel, Richard, Ida, Even, Tobias, William m.fl.

Har ett mål om at vi om noen år kan være blant Nord-Norge beste sjakklubber. For å ha utvikling må man ha ildsjeler, engasjerte foreldre og et hyggelig sjakkmiljø. Har også ett ønske om at flere klubber på Helgeland vokser.

 

– Hvor ser du deg selv, og sjakken du pleier, ta retning de neste 10 årene?

Er nå 55 år og skal fremover prioritere sjakken med teoretisk skolering og turneringsspill. Tror fortsatt at det mulig å øke spillestyrken en del. I Nord-Norge har vi sterke spillere som har blitt 70 år.

 

– Har du ett parti du har spilt selv som du ønsker å vise oss?

Dette ble spilt i 1978/79. Det var nok i Østlandsserien der jeg spilte for Elverum.

 

Jeg spilte her hvit og var i trekket:

Jeg spilte tårn e1 til e6 og min motstander spilte raskt Sg4 og da kom Txg6 med matt i neste trekk som var planlagt da jeg spilte Te6. Hadde forventet Sxd5 cxd5 med gode vinstmuligheter for hvit.

 

– Hvilke fritidsinteresser har du utenfor de 64 sjakkbrikkene?

Holder meg i noe fysisk aktivitet, men kjenner meg igjen i utrykket «Chess is my life». Ble av min far kalt sjakkidiot som nok er sant.

 

 


Kjell Sjøbrend i midten for premievinnerne i NNM i hurtigsjakk – han vant klasse B i 2018
Foto: Anniken Vestby