Lørdagsintervjuet: Kjetil Vollan forteller

 
Kjetil Vollan fra Bodø har hatt en sjakk fascinasjon i hele sitt voksne liv
Foto: Joachim Solberg

 

Kjetil Vollan fra Bodø er en institusjon i sjakken i Nordland – i en halv mannsalder har han vært blant de aller sterkeste spillerne i Bodø og en drivkraft for sjakken i byen i lengre periode. Den 68 år gamle karen er nordnorsk mester i sjakk fra Mo i Rana i 1981 og kan skilte med en 6.plass fra Mesterklassen i NM. Denne uka tar vi en prat med Kjetil her hos Tromsø sjakklubb.

 

– Kan du fortelle litt om når, hvorfor og hvordan du begynte å spille sjakk?

Sjakkspillet var ukjent for meg da jeg som 15-årig lærte reglene av 2-3 medelever på realskolen på Fauske – og jeg ble kjapt interessert. Aktiviteten videre besto av at vi fire spilte når vi hadde fritimer. Ingen av oss hadde i denne fasen noen teoretisk tilnærming. Videre på gymnaset plukket jeg opp litt fra sjakkspalten i Vi menn og ble gradvis litt bedre og vant ofte mot mine kompiser.

 

Kan du forteller litt om din sjakklige dannelsesreise på 70-tallet?

Da jeg begynte på Norges Tekniske Høgskole i Trondheim som 19-åring ble det lite sjakk, men det var noen interesserte som spilte litt i kantina. Året etter meldte jeg meg inn i Trondhjem sjakklubb. Nivået her var ikke fryktinngytende. Til min store overraskelse endte jeg opp med å spille stikkamp om turneringsseieren. Den tapte jeg, men motivasjonen til å lære seg mer om sjakk var styrket.

Etter rekruttskolen ble jeg stasjonert i Bodø de siste 9 måneder og meldte meg selvsagt inn i Bodø sjakklag. Her var det flere sterke spillere. Grand old men Alfred Nilsen – nordnorsk mester, Einar Danielsen meget sterk spiller, men fysisk handikappet med kun en del av en lunge i behold – med flere. De beste spillerne i Bodø på denne tiden var Bjarne Jacobsen junior og Egil Eikseth og begge hadde en rating på ca 2100. Bjarne spilte lite, men Eikseth var med i høst- og vårturneringene i klubben.

Fra 1975 introduserte Leif Jacobsen Fauske lagkamp mellom Bodø og Fauske hvert halvår. Disse møtene fortsatte i mange år. Da Leif flyttet sørover opphørte klubbvirksomheten etter en tid. I dag er klubben på Fauske oppe og går og lagkamper spilles mellom Fauske og Bodø.

– Hvem er favorittspilleren din gjennom tidene?

Aleksander Alekhine var i de tidlige årene en favoritt på grunn av sine flotte kombinasjoner. En periode var jeg også fascinert av Bent Larsen.

 


Kjetil i kjent positur over sjakkbrette på 70-tallet
Faksmile fra Nord-Norsk Sjakkblad

– I forlengelsen av dette. Hvem var de aktive i sjakkmiljøet på 70-tallet?

I tillegg til de som er omtalt ovenfor var det Bjarne Skagen, Oluf Gaustad, Fredrik Lorck, Gudmund Hoseth, Olav Widnes, Haldor Eriksen, Svein Thrana og flere andre aktive.

– Har sjakken endret seg mye siden du var på toppen av karrièren din på 80-tallet – hva er mest endret tenker du?

Dataassistert sjakk er jo den åpenbare forandringen. Spesielt omfattende åpningsforberedelser med voldsom regnekraft har endret dynamikken og truer med å øke remisprosenten til nær 100 på høyeste nivå. Jeg anser dette som en trussel for sjakken slik vi kjenner den. Det er etter min mening uheldig om dette skal kompenseres med enda mer redusert betenkningstid i turneringer for å minske remisprosenten. «Fischersjakk» kan bli redningen.

 

– Hva er din beste turneringsprestasjon over brettet?

Det er jeg usikker på, men NM i Bergen i 1977 var en bra prestasjon og jeg overtraff mine forventninger med god margin. Tøff matching i Bodø hadde tydeligvis gitt resultater og ratingen var blitt høy nok til at jeg skulle spille i mesterklassen i Bergen i 1977. Før siste runde var scoren 6 poeng av 8. Jeg var i posisjon til å vinne klassen med seier i siste runde mot Dag Orseth, men jeg besto ikke prøven og ble dermed nr. 6.

– Fortell litt om seieren i NNM 1981?

NNM 1981 i Mo i Rana bar jo preg av at de største kanonene ikke stilte opp. Jeg spilte på ingen måte fantastisk, men relativt solid stort sett. Det var uansett morsomt å vinne en tittel.

 

 

Kjetil Vollan har vært en ener i Bodø på å arrangere turneringer i både fordums tid og i nyere tid!
Foto: Anniken Vestby

 

 

– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?

Det tror jeg må være Gunnar Johnsen som jeg spilte flere partier mot i perioden han var i Bodø (1984-1987). Partiet mot Einar Gausel i kl M i 1984 er vel mot den spiller som på et gitt tidspunkt har hatt den høyeste ratingen.

– Hva var dine styrker og svakheter som sjakkspiller?

I mine første år spilte jeg nokså aggressivt og det fungerte bra. Etterhvert oppdaget jeg at jeg kunne vinne i sluttspillet mot bra spillere og det resulterte nok i flere rolige partier. De mest åpenbare svakhetene var uhensiktsmessig tidsbruk med tidsnød som resultat. Mangel på fantasi har også åpenbart vært en begrensning.

– Bodø sjakklag var sterk midt på 80-tallet da Gunnar Johnsen bodde i byen – og laget smelte til under lag-NM i 1985 ved å kvalifisere dere dit og unngå sisteplassen i finalen. Husker du noe fra denne tiden?

Det var et lag som besto av seks entusiastiske spillere som reiste til finalespill i Oslo. Laget mener jeg besto av: Gunnar Johnsen, Kjetil Vollan, Kjell Otto Isaksen, Johnny Bergholt, Frank Henriksen og Haldor Eriksen. Mot Steinkjer husker jeg at Gunnar spilte remis med sort mot en teoretisk godt forberedt Frank Hovde og jeg vant mot Jens Eilertsen med hvit. Jeg tror laget stort sett fikk ut sitt potensiale.

 


Faksmile fra Nord-Norsk Sjakkblad på 70-tallet

 

– Har du fortsatt kontakt med gamle sjakkvenner i Bodø eller andre steder?

Jeg kan vel ikke skryte på meg å være den som har bidratt til å holde kontakten med sjakkvenner vedlike i de senere årene. Den som jeg hadde mest kontakt med etter studiene i Trondheim var Ivar Berri fra Stjørdal og vi besøkte hverandre og spilte partier med full betenkningstid. Dessverre døde han altfor ung. Hjertet sviktet og han falt om og døde i et turlangrenn 51 år gammel. Jeg har også hatt sporadisk kontakt over lang tid med Per Holmen som bor i Mo i Rana og Svein Arne Thrana som bor i Osloområdet. For øvrig har jeg de senere år hatt gleden av å møte flere spillere som har deltatt i Bodø Grand Prix og som spilte turneringer mens jeg fortsatt var aktiv. Turneringen har femårsjubileum i år.

– Har du en historie å fortelle fra sjakkens rike?

I 1980 deltok Egil Eikseth, Kolbjørn Kristensen og jeg i NM i Oslo. Vi kjørte bil sammen nedover og jeg var sjåfør. Det betyr mange timer i bil og etterhvert begynte Egil og jeg å spille blindsjakk. Parti nr 2 startet på Grong og ble avsluttet på Dovre. Jeg vant de tre blindpartiene vi spilte. I Oslo presterte Egil sin beste sjakkprestasjon (min antakelse) ved å vinne Mester kandidat klassen mens jeg spilte min dårligste turnering. En konklusjon kan være at jeg brukte mye energi før alvoret startet. Blindsjakk anbefales ikke som oppkjøring til turneringsspill.

– Hva er det du har likt best ved det å spille sjakk?

Når jeg begynte å lese litt om sjakk avdekket det seg gradvis en uuttømmelig verden. Ved å spille gjennom Paul Morphys parti fra Paris i 1858 kan jeg fortsatt føle en sterk fascinasjon. Og har man sett Saavedras studie og aldri glemmer den er det sannsynlig at man beholder interessen for sjakk.

I tillegg til en sterk facinasjon til sjakkspillet er nok grunnen til at jeg har spilt turneringer over lang tid at jeg hadde (har) et utviklet konkurranseinstinkt.

– Hva er de viktigste tingene du har bidratt med for sjakklivet i Bodø sjakklag?

Det viktigste er vel at jeg i mange år var formann og turneringsleder. Jeg overdriver heller ikke om jeg sier at har bidratt til kontinuitet særlig i perioder med laber oppslutning. Jeg har også vært turneringsleder for Bodø Grand Prix de siste årene.

 

 


Kjetil Vollan i en faksmile fra Nord-Norsk Sjakkblad på 70-tallet

 

– Hvordan ser fremtiden ut for Bodø sjakklag?

Forhåpentligvis vil kontinuiteten fortsette, men det viser seg at få vil ta på seg ansvar og arbeid. Åsmund Andersen har hatt formannsvervet i flere år og blant annet sørget for at Bodø Grand Prix i år ble arrangert for femte år på rad. Kassereren i klubben, Leif Inge Nilsen, er en svært viktig støttespiller særlig i forbindelse med turneringer. Han blir nå godkjent som kretsdommer.

– Hvordan har du fulgt med på VM-matchen mellom Magnus og Caruana?

Jeg har sett litt både på NRK og VGTV. Torstein Bae tror jeg bidrar til økt interesse. Selv er jeg mest fascinert over Simen Agdestein sine kommentarer. Han får klart frem hvor vanskelig sjakk er.

– Hvordan nyter du ellers sjakklivet i dag – følger du med på nett og hvordan foregår det?

Jeg følger jo litt med Magnus sine bravader og de andre norske toppene.

– Sjakk er en livslang hobby for de fleste av oss som forelsket oss i Caissa som ung – har du fortsatt glede av selve spillet?

Jeg må jo tilstå at jeg ikke har vedlikeholdt det å spille sjakk etter 2003. Jeg er fortsatt fascinert av sjakk og det hender at jeg spiller gjennom et parti av toppspillere.
Ellers er vi en liten gjeng som gjerne møtes på kafe på enkelte lørdager. Forøvrig er jeg med mer som en supporter.

 

 


Kjetil Vollan i en faksmile hentet fra Nord-Norsk Sjakkblad på 70-tallet

 

 

– Er det noen spillere i verdenstoppen i dag som gir deg gode vibrasjoner spillemessig?

De to som spiller om verdensmestertittelen i skrivende stund med litt forskjellig spillestil imponerer meg virkelig. Jeg setter pris på utfordringene i alle spillets faser.
I mine første år som sjakkspiller var det angrepsspillet som engasjerte. Nå er jeg vel så mye fascinert av sluttspill.

– Nord-Norge har fått sin første stormester i sjakk. Fortell gjerne om et par spillere i Nord-Norge i din tid som hadde et helt ekstraordinært talent, men som aldri fikk vilkår som toppspillere har i dag?

Georg Børresen var i 1993 allerede en sterk spiller da familien flyttet fra Bodø til Oslo. For en talentfull spiller antar jeg at Oslomiljøet bidro til hans utvikling. Spillere som i dag går på sjakkgymnas bør jo ha gode muligheter for å utvikle sitt talent der.

– Hvilke andre hobbyer har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

I min ungdom drev jeg med litt friidrett og jeg følger interessert med konkurranser som VM og EM og Diamond League.

Jeg har også hatt stor glede av å spille Wordfeud i perioder de siste 5 årene.

De siste årene er jeg også blitt fascinert av snooker og følger noe med på Eurosport.

 

 


Vi takker Kjetil Vollan for intervjuet!
Foto: Kjetil Vollans Facebooksider