Martin Halsvik Larsen fra Sortland har en lang fartstid i nordnorsk sjakk, men har kommet som en kule de siste årene
Foto: Anniken Vestby
Martin Halsvik Larsen er en av de markante skikkelsene i nordnorsk sjakk. Han har mesterstyrke, drifter Sortland Sjakklubb sammen med Håkon Tonulltre Natvig og er kjent for sitt sosiale engasjement i ulike nordnorske sjakkturneringer der han aldri sier nei til en fest. Martin skriver også mye av det som står på Harstad og Sortland sine hjemmesider og uten hans iver i sjakkens tjeneste ville hverken miljøet på Sortland eller i Nordland vært på langt nær så rikt. Denne uka gjør vi et sjakklig dypdykk sammen med Martin Halsvik Larsen.
– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?
Min sjakkdåp kom vel rundt midten av 90-tallet. Jeg og sønnen til Håkon T. Natvig (Erlend), begynte å spille litt mot hverandre for moro skyld. Det viste seg fort at jeg hadde større talent og glede av sjakken enn Erlend, og dermed så gadd han ikke spille mer med meg. Da begynte jeg å utfordre Håkon, Kaj Roger og Werner, som ofte møttes til «trippel» hjemme hos Håkon i helgene. I 1997 startet Sortland Sjakklubb opp, og jeg ble fast inventar på de klubbkveldene etterhvert. Med tid og stund fikk jeg sikkelig fart på brikkene, spesielt etter å ha fått fast konto på Internet Chess Club (ICC). Jeg var vel rundt 12 år gammel da jeg deltok på min første helgeturnering i Harstad. Så vidt jeg kan huske var jeg yngstemann på disse turneringene. Deretter gikk det slag i slag.
– Kan du forteller litt om dine formative år, de årene der du fikk sjakk innunder huden?
Mitt store gjennombrudd kom nok det året jeg vant en Grand Prix klasse som 14 åring (1000 – 1250?). I tillegg deltok jeg i mitt første NNM i Tromsø som 13 åring. Leverte greie resultater og fikk et parti på trykk på nettet. Ellers ble det mange turneringsseiere og pallplasser i B-gruppene.
Her et tilbakeblikk: «Martin 13 år setter matt i 7 trekk»
Det tok ganske lang tid før jeg begynte å levere i øverste gruppe. Lå lenge og vaket på rundt 1600 i norsk rating (hadde ikke FIDE-rating) før jeg endelig slo fra meg i 2009. Turneringen het Knut Brokstads Minneturnering og der endte jeg på 4. plass i Gruppe A med 3,5 poeng på 5 runder. Det var nok flere som hevet øyenbrynene sine da, når en nord-norsk «slask» kom inn lokalene og vartet opp med storspill. Jeg hadde kun ett tap i turneringen, og det var mot GM Mihajlo Stojanovic (2574) fra Serbia. Husket jeg slo Arne Hagesether, Brede Alex Kvisvik og Kjell A. Lilleløkken. Remis mot Joachim Solberg.
Se ellers svaret ovenfor.
En ung Martin Halsvik Larsen slå de eldre i klubben og kommer i avisa
Faksmile fra Bladet Vesterålen i 1999
– Hva er din beste turneringsprestasjon?
Min beste turneringsprestasjon må være Advokatfirmaet Finn Chess International i 2013. Endte på en solid 7. plass med en ratingprestasjon på 2358. Det at jeg slo flere tittelspillere, deriblant WGM Carmen Voicu-Jagodzinzky (2316), GM Heiki M.J. Westerinen (2270) og WIM Sheila Barth Sahl (2234) smakte meget, meget godt!! Husker jeg fikk et par meldinger fra sjakkvenner rundt om Norge som mente det var rystende at nettsiden Bergensjakk ikke applauderte den prestasjonen! Hehe…
Husker også at Carmen kanskje ikke var verdens beste taper, og at jeg fikk stående ovasjoner når jeg ankom hotellet etter matchen mot henne. Det ble feiret i hotellbaren den kvelden!
Martin mot Pål Røyset – Halsvik Larsen har passert 2100 i elorating på siste liste…
Foto: Anniken Vestby
– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?
Har møtt flere fantastiske sjakkspillere opp gjennom tiden. Den beste av dem alle er «muligens» Magnus Carlsen, på den tiden ca 12 år. Husker jeg «filleristet» han i ett parti på ICC i 3 min blitz 😀
I langsjakk må det være GM Mikhail Kobalia (Russland) med en rating på rundt 2650. Møtte han på live-bordet under Arctic Chess Challange i 2010 i første runde. Jeg ble regelrett rundtspilt foran hele sjakkverdenen på ICC!! (Pinlig affære) Kobalia gikk senere til topps i samme turnering med 7,5 poeng og ratingprestasjon på 2719.
På denne lenken kan dere se partiet mot Kobalia
– Hva er ditt aller beste sjakkminne?
Mitt beste sjakkminne. Du spør godt. Det har vært mange flotte minner! På brettet må det ha vært partiet mitt mot Heikki Westerinen under Finn Chess i 2013. Jeg sto vel ikke så veldig bra om jeg ikke husker helt feil, men klarte på en eller annen måte å overliste han i et bondesluttspill av alle ting. Det er synd at jeg ikke er veldig flink til å ta vare på partiene mine. Det er en rimelig tynn samling jeg har, hvis jeg i det hele tatt har noen.
(Red. anm. – Partiet mot Westerinen finner dere i NorBase sammen med mange andre av Martins sprell over sjakkbrettet.)
Utenfor brettet så må det være grillfesten til Jan Sigmund Bergund under Arctic Chess Challenge i 2010. Betalte en liten sum, fikk gratis øl og mat, samt mingle med sjakkproffene. I tillegg ble det arrangert fisketur under samme arrangementet, noe som passet meg utmerket!
Martin gjorde det godt tidlig og har vært i avisa noen ganger
Faksmile fra Bladet Vesterålen
– Hvilke spill liker du best – de posisjonelle, de angrepsmessige eller de mer universelle?
For å si det kort og greit; Jeg spiller ikke d4! Og jeg satser sjeldent på noe langsommelig trøttende sjakk. For meg handler det mye om å angripe motstanderen min. Jeg trives veldig godt med diverse taktikerier. Jo mer kaos på brettet – jo bedre trives jeg. Å dessuten så sies det jo at angrep er beste forsvar?! 😉
– Har du et interessant parti du kan tenke deg å vise oss fra egen praksis?
Dessverre så tar jeg sjeldent vare på partier jeg spiller. Men her er et parti mot Trond Romsdal. Kommer greit ut fra startblokken, avanserer i midtspillet frem til trekk 30 og kapitulerer til slutt.
Her er partiet mot Trond Romsdal:
Martin har vært en skøyer et helt sjakkliv – hva annet kan en bli når en er mye sammen med Håkon Natvig?
Foto: Anniken Vestby
– Si litt hva det sosiale betyr for deg i sjakken?
For meg er det sosiale alfa omega for at jeg fortsatt spiller sjakk. På Sortland har vi klart å etablere et fantastisk sjakkmiljø, som ikke er veldig høytidelig og som favner veldig mange mennesker. I tillegg så har vi jo et meget oppegående og sosialt miljø ellers i Nord–Norge. Bare det å ta et par pils på kveldene sammen med gode sjakkvenner, gjør at det å reise på turneringer er veldig hyggelig.
– Har du noen favoritturneringer du liker å reise til og hva kjennetegner den/disse?
Jeg spiller jo for det meste bare her i Nord–Norge, og de turneringene er jo for det meste av det sosiale slaget. Sjakkformen kan være på bånn, men det handler om å støtte opp om arrangementet og møte sjakkvenner. Spesielt det å høre på gamle røverhistorier er jo verdt hele turen!
En sikkelig utenlandsturnering har jeg kun deltatt på en gang. Det var i Bulgaria og det var i den festlige byen Sunny Beach. Jeg og Stein Jensen fra Harstad spilte 5 av 9 runder, mens resten av gjengen fra Sortland Sjakklubb satt på bassengkanten og arrangerte shottekonkurranser daglig. Det var en flott tur, men kanskje ikke helt av det seriøse slaget. Stein var i hvert fall storfornøyd med turen, og deler flittig den dag i dag videoer fra turen. Poengfangsten var rimelig skrall, men arrangementet, klimaet og prisene gjør at den turneringen er absolutt verdt å besøke. Turneringen arrangeres årlig i september!
– Fortell litt om hva du liker ved det å spille sjakk og hva sjakken betyr for deg?
Sjakken er det gode liv! Det å kunne sitte der og gruble, uten noen bekrymringer overhodet. Bare å forsvinne inn i en gal – gal sjakkverden. Tenk, vi sitter opp mot 20 timer i løpet av en helg og tenker på hvor vi skal flytte bonden eller hesten vår. Det er helt sykt når man tenker over det, men spenningen og det adrenalinet som kommer når du står til seier, det er det få ting som matcher.
Likevel er det like forbannende når man står bra og taper partiet. Man har lyst til å legge opp der og da, men det går jo ikke. Som en Trondheimsvenn brukte å si: «Sjakk burde finnes på resept, da hadde verden blitt et mye bedre sted»
Adrenalinet som kommer når en vinner elsker Martin
Foto: Anniken Vestby
– Hva er de viktigste tingene du har bidratt med ovenfor det organiserte sjakkliv?
Det viktigste jeg har bidratt med er jeg nok ikke alene om. Jeg og Håkon T. Natvig har gjennom mange år klart å bygge opp Sortland Sjakklubb til å bli en helt fantastisk klubb! Vi har fått opp medlemsmassen fra ca 10 medlemmer til rundt 40 i dag. Vi har fått på plass vår egen helgeturnering (FDVhuset Blåbyen Grand Prix), som vi nå arrangerer for 7. året på rad. I tillegg har vi kjøpt inn utstyr for ti talls tusen kroner uten at det har kostet medlemmene en krone. Vi har vel muligens Norges rimeligste klubbkontingent på kr 600,-? I tillegg har vi over flere år bygget et godt forhold til næringslivet på Sortland, noe som gjør at vi klarer å hanke inn flere sponsorer. Uten disse sponsorene så hadde det nok ikke vært mulig å få gjennomført alt med en slik klubbkontingent. Vi sitter vel igjen med 10 kr etter at forbundet og kretsen har fått sitt.
Jeg er stolt over prosjektet Sortland Sjakkubb!
– Fortell litt om sjakk & øl turneringene på Sortland?
Sjakk & øl er veien å gå hvis man ønsker flere voksne medlemmer! Det er sosialt og ufarlig, noe som kommer godt med når ferske sjakkspillere deltar for første gang. Vi har vel arrangert S&Ø i rundt 20 år nå. Alle er velkommen, selv om du ikke er klubbspiller. Konseptet er så enkelt som navnet. Du tar med deg drikke og spiller sjakk. I tillegg slenger du på et par beats på sterioen og tramper i takt! Det er god stemning under disse kveldene og vi gleder oss til fortsettelsen, selv om partystandaren ikke er helt på samme nivå som for 10 år siden. Vi hadde jo besøk av GM Jon Ludvig Hammer under et slikt arrangement for noen år siden. Vet ikke om han ble imponert eller rystet 😀
Martin spiller lynsjakk mot Jon Ludvig Hammer på Sortland under Sjakk & Øl!
Foto: Sortland Sjakklubb
– Du har hatt en stor fremgang de siste to årene – hva skyldes dette?
Vet ikke om jeg har hatt så mye fremgang, men heller blitt mer stabil. Jeg taper sjeldent og klarer ofte å vri om dårlige stillinger. Ofte så står jeg nok dårligere enn jeg tror, men har man trua på prosjektet, så går det som oftest den rette veien. Jeg spiller mye sjakk på nettet, noe som gjør at jeg lærer en ting eller to der. Å studere sjakk via nettet eller bøker er noe jeg aldri har brukt tid på. Det blir for traust og kjedelig for meg. Det går mest på feelingen der og da… Kanskje ikke alltid like bra!
– Hva er det aller beste ved å spille sjakk på Sortland?
Sortland Sjakklubb er som nevnt en klubb for alle. Det skal være rom for de som er annerledes, og der mener jeg sjakken generelt treffer godt. Vår klubb er intet unntak, noe man fort finner ut når man er på klubbkveldene. Vi har medlemmer i alle aldre og livssituasjon. Vi har også den fordelen av å bo i en liten by. Folk flest kjenner hverandre, eller i det minste vet om hverandre, og det gjør det mye lettere. Klubben har jo de siste årene rekrutert mange mellom 25 og 40 år. I tillegg har flere av medlemmene nogenlunde like interesserer, noe som gjør at mange henger sammen på fritiden utenom sjakken.
– Er det noe du har lært gjennom sjakken som du har helt klart har fått bruk for ellers i livet?
Dette spørsmålet fryktet jeg! Det er så klisjeaktig… Ja, jeg har sikkert lært noe. Det å ha en plan, konsentrasjon og fokusere på oppgavene er jo noe som kommer godt med i livet. Generelt innen idrett er jo dette noe man jobber mye med. F.eks. innen fotball og volleyball som jeg også har spilt mye.
Martin har blant annet styrket evnen til konsentrasjon og det å fokusere på oppgavene over sjakkbrettet
Foto: Anniken Vestby
– Har du hatt, eller har du, et treningsopplegg du kan fortelle litt om?
Mitt råd er å spille mye sjakk! Om det er i klubb eller på nett betyr ikke så mye. Jeg har aldri åpnet en sjakkbok eller studert noe som helst sjakk. Det synes jeg blir alt for kjedelig. Ser av og til et par klipp på Youtube, men det meste jeg har lært om sjakk har jeg fra å dunke lyn på det gode internett.
– Har du en sjakkdrøm du fortsatt bærer på – noe du ønsker å oppnå innen sjakken?
Når jeg 2200 i FIDE-rating skal jeg være godt fornøyd. Da er det vel bare å hive inn årene? Hehe.. Hadde jo en plan om å nå 2000 i norsk Elo før de la den ned.. Endte på 1999, noe som irriterer meg grenseløst!! Ellers så har jeg ingen store ambisjoner når det kommer til sjakken. Jeg spiller for det meste på trivsel, og håper å trives med det i fortsettelsen. For klubbens del håper jeg vi fortsetter som før. Kanskje tar et par steg videre ift. arrengementer. Jeg har en våt drøm om å arrangere NNM. Da skal det ikke stå på hverken kroner eller spillefasiliteter. Tiden vil vise!
– Har du en sjakkhistorie fra miljøet på Sortland å fortelle oss?
Hvor skal jeg begynne? Det finnes flust av historier fra miljøet på Sortland. Jeg føler at det kanskje ikke egner seg på trykk alt sammen, så jeg får plukke ut en gammel slager fra begynnelsen av 2000 tallet.
I forbindelse med Harstad Open (nå Finn Chess International) brukte vi å overnatte på Gullhaugen Pensjonat. En rønne av et overnattingsted, men billig og i nærhet av spillelokalet. På kveldene brukte vi å arrangere sjakk og øl, noe som resulterte i meget god stemning utover natten.
Etter utallige klager fra naborommet (seriøse Tromsøspillere) gikk brannalarmen kl. 02.00 pga sigarettrøyk fra rommet vi var på. Det hele endte opp med full utrykning fra alle etater i Harstad og full evakuering. Vi fikk forklart fra brannvesenet at en slik utrykning kostet kr 100.000,-
Takk og lov slapp vi å betale noe som helst, men vi var vel ikke akkurat verdens mest populære sjakklubb den helgen… Det skal sies at vi overnattet der en gang senere, da under falske navn.
– Hva er ditt forhold til klassikerne, de gamle mestre og sjakkhistorien – liker du å lese om slikt?
Jeg har dessverre intet forhold til gamle mestre og sjakkhistorie. Det faller midt mellom stolene og ned på gulvet! Har jo selvsagt litt kjennskap til Bobby Fischer, Karpov og Kasparov, men stiller du meg et spørsmål om når noen av de vant en VM-match, så kan jeg garantert ikke svaret!
– Jeg hører at du er et råskinn i bullet – fortell litt om bedriftene dine og forholdet ditt til dette spillet?
Du er vel ikke så værst du heller?! Hehe.. Bullet er noe jeg kan spille hvor som helst og når som helst. Jeg spiller det i senga, på jobb, på besøk hos venner, ja – overalt! Det går fort og det er ekstremt bra å benytte seg av når du trenger å bli bedre på taktiske ting. Jeg kjenner f.eks. igjen mange stillinger i langsjakkpartier som jeg har spilt 10-talls ganger i bullet. Da slipper jeg å bruke alt for mye tid på det, for jeg vet hva som feiler og hva som fungerer. Samtidig lærer jeg faktisk litt åpningsteori også! Vinn – Vinn! Morsomt og lærerikt!
Martins favorittbrikke på sjakkbrettet er dama, den skal trakteres rett!
Foto: Anniken Vestby
– Har du en favorittbrikke du liker å traktere bedre enn de andre?
Favorittbrikken min er selvsagt dronninga! Er du glad i en allsidig kvinne, så bytter du henne ikke bort med det første…
– Det er fredags kveld, du er i storbyen og runden starter kl. 10 neste dag – hva er den beste forberedelsen du kan gi deg selv da?
Folk som kjenner meg vet nok at jeg er glad i det gode liv. Hadde jeg vært i en storby, så hadde jeg nok fort funnet veien til nærmest nattklubb. Der hadde jeg tilbringt tiden resten av den kvelden og natten. Kanskje ikke den beste forberedelsen, men det gir meg større glede å ta en øl på byen i stedet for å sitte på hotellrommet og studere motstanderen. Husker under en langsjakkturnering at jeg var ute i de sene nattetimer og startet partiet mitt neste dag med: 1. b4! Da så jeg motstanderen min regelrett bli småirritert. Jeg viste at hun satt oppe hele kvelden og analyserte e4, så da kastet hun bort den kvelden…
– Følger du med på Magnus sine bravader og hvordan gjør du i så fall det?
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke følger så veldig med på Magnus sine bravader. Det meste av resultater og annet nyhetsstoff får jeg gjennom formannen. Han følger med på alt som beveger seg på en skjerm. Når det kommer til VM-match, hurtig- og lynsjakk VM så følger jeg nok mere med enn ellers.
Martin elsker å fiske
Foto: Privat ved Martin Halsvik Larsen
– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?
Jeg har mange interesser. Det som står meg nærmest er fotball og fiske. Mitt kjære Liverpool (Sortland Sjakklubb sin favorittklubb) skal om ikke så alt for lenge spille Champions League finale. Det blir helt fantastisk! Utenom mitt kjære Liverpool, spiller jeg litt bedriftsfotball en gang i uken.
Innenlandsfiske og sjøørret/laksefiske er noe jeg bruker mye tid på. Selv om hver fisk kanskje koster 5 ganger mer enn i butikken, er dette noe jeg bruker ekstremt mye tid på om sommeren. Jeg oppfordrer herved alle sjakkspillere til å kjøpe seg fiskeutstyr og ta seg en tur i marka! Det finnes ingenting annet som er så avslappende enn å duppe av med et fiskevann og vente på at storørreten biter på.
Takk for meg, Martin.
Selv om han er en hai over sjakkbrettet – sies det at han får endel fisk utenfor de 64 feltene!
Foto: Privat ved Martin Halsvik Larsen