Lørdagsintervjuet: Paul Johan Jensen beretter


Paul Johan Jensen er dagens mann i Lørdagsintervjuet hos Tromsø sjakklubb
Foto: Anniken Vestby

 

Paul Johan Jensen er blant de absolutt sterkeste spillerne i Nord-Troms og han er oppvokst i Olderdalen og bor nå på Lyngseidet. Han har klatret i Himalaya, hoppet i Paraglider og spilt sjakk i Politiken Cup og sier at adrenalin-rushet er størst når han spiller sjakk og det er tidsnød og alt står på spill!

Paul fortalte meg under en samtale at han var tre uker i Khumbu-dalen (5000 moh) under toppen av Mount Everest ble det løst sjakk-oppgaver hver dag og drukket Nepalesisk te om kveldene… Den samme boka ble tatt med til Kilimanjaro da han var der i 3 måneder – senere ble den med inn i bushen rundt Moshi i Tanzania. Her jobbet han og en kollega på Kilimanjaro Christian Medical Center… Han er altså en allsidig kar med stor pasjon for sjakk og en drøm om å bli enda litt bedre. Ukas gjest i Lørdagsintervjuet er Paul Johan Jensen fra Lyngen.

 

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Var nok cirka 5-6 år da jeg ble introdusert til sjakk. Lærte trekkene av farsan, og begynte å spille mot han. Tok ikke så lang tid før jeg begynte å slå han.

Syntes sjakk var noe annet, noe man kunne lage nye oppsett med hver gang. For så vidt det samme med Yatzy og Ludo – MEN her var det JEG, som hærfører, som ble ansvarliggjort om det gikk mot tap, eller vinst – og ikke terningene!

Det var tilfredsstillende, å ha kontroll (til en viss grad), og samtidig utfordrende, på et sjeldent vis.

– Kan du fortelle litt om de formative årene der du fikk sjakk innunder huden?

Det som ga meg en gnist til å spille sjakk, og lære mer, var definitivt min gode nabo, i Olderdalen, Arthur Kjelstrup-Olsen. Brukte å knakke på hos han, etter at han kom hjem fra jobben sin, som kommunelege. Han ga meg alltid ETT parti. Om han hadde anledning. Han slo meg på den reneste og mest effektive måte han kunne finne, selvsagt. Tror dette var eneste grunn til at han orket å spille mot guttungen?! (Det skal nevnes at Arthur har vært innom topp 30 lista i Norge i klassisk sjakk, og så nok ikke det store i å slå masete guttunger?!)

Bruker den samme metoden selv i dag, mot kids og rookies. Altså; IKKE gjøre seg dårlig!

Jeg leste Simens sjakkspalte i VG, HVER dag. Flyttet brikkene i lommelyktlys ved nattbordet, etter å ha lært meg hvordan man transkriberer trekkene. Jeg hadde som mål å ta naboen!

Det gikk noen år før jeg slo han. Var godt oppe i puberteten, kanskje til og med på videregående før hammer’n traff spiker’n 🙂 Men et nokså godt eksempel på hva som var gnisten til mitt sjakklige bål.

 

Paul Johan Jensen under en turnering i 2005
Foto: Narvik sjakklubb

 

– Du er oppvokst i Olderdalen, i Kåfjord – fortell litt om hvordan det var å komme til sjakkmiljøet i Narvik for 15 års tid siden, og delta aktivt i sjakkmiljøet der i noen år?

Det var et veldig løft for meg å komme til Narvik, og være i lag med de sagnomsuste typene der.

Drikke kaffe på klubbkveldene, og småprate med Paul (Svedenborg), Mikael (Rølvåg), Kjell- Ole «Kokken»(Kristensen), Ola «El Presidente» (Hansen), Magnus (Aanstad), Torben (Søraas) og Andreas (Larsen) bare for å nevne nokså mange 🙂 Fabelaktig gjeng med et meget smittende, godt humør!

Jeg gikk fra 1300 til typ 2000 (…i spilleforståelse, om ikke annet) og koste meg med sjakk. Vi dro på felles turneringer og hadde blant annet en minnerik tur til St. Petersburg, foruten tre turer til Køben, og Politiken Cup.

– Er det andre sjakkspillere i Nord-Troms som du møter og diskuterer sjakk med?

Nei, dessverre. Hadde en sjakklubb oppe og gikk i halvannet år i Lyngen, godt hjulpet av Tromsø Sjakklubb, og den utflyttede Lyngsværingen Ulf Hansen, men ble for traurig å drifte alene.

Mange talentfulle ungdommer ble stammen i klubben, men straks det ble aktuelt med videregående ble livsnerven brutt.
Har vage planer om ny oppstart etterhvert.

– Hva er din beste turneringsprestasjon?

Vet ikke riktig. Har aldri notert meg hva som er beste prestasjon. Har prestert over 2000 ved flere turneringer, men husker spesielt godt da jeg smæsha en nokså usympatisk dansk 2000+ spiller i Politiken Cup. Det var mycket roligt! Med min norske rating på 1300, anså han meg som en liten tue. DEN skulle komme til å velte hans lass! Husker bare at han forlot bordet i en faderlig fart, som om han hadde sett Nøkken og Styggemannen på samme tid! Med stor sannsynlighet napper han ennå hår fra skallen, og gremmes over sitt tap.

 

Paul Johan Jensen spiller ut sitt svarttrekk mot Simen Agdestein under en simultanoppvisning i Tromsø
Foto: Tromsø sjakklubb

 

– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?

«Møtt» Magnus Carlsen. Hilst, og slått av 2 og et halvt ord. Desidert beste spilleren jeg har møtt utenfor brettet. Har stanget mot Simen Agdestein flere ganger i lyn, og en gang i simultan, alle med negativt utfall.

Slått opptil flere IM´er i lyn på nett.

Har møtt, og trivialitets-chattet med Alexei Shirov, Maxime Vachier LaGrave og Fabiano Caruana.

Sistnevnte pratet jeg en stund med, 23.juli 2011, etter hans parti i Biel mot Magnus Carlsen – som dere finner her. Vi bodde i samme retning, og vi slo følge hjem fra spillerlokalet. Samtalen, til tross for et dramatisk, foregående parti, dreide seg om helt andre tema enn sjakk.
I et langparti dog, tror jeg nok GM Westerinen er eneste stormester jeg har møtt. Dette skjedde for 2 år siden i Harstad. Ble slaktet i skandinavisk. Alexei Feoktistov ELO 2450, er nok den sterkeste ratingmessig. I Hammerfest i min aller første turnering. Kalotturneringen i 1999.

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Beste sjakkminnet.. Om jeg skulle sette meg inn i «gamlehjems-modus» og «mimre-tilbake-modus»… må det nok være St. Petersburgs-turen med Narvik-gjengen.

Etter en strabasiøs og lang ferd til den forjettede by, St.Petersburg, og selveste sjakk-nasjonen over alle nasjoner – RUSSLAND – ankom vi Narvik SK´s vennskapsklubb, Kingisepps spillelokaler, og en enestående, gjestfri mottakelse. Vi hadde da dundret med tog, buss og minibuss gjennom deler av Sverige og Finland, og til sist de russiske sump-myrer.

Toglydene ble bare avbrutt av Mikael Rølvågs flammende historier om andre verdenskrig og Ola «El Presidente» Hansens marg-tørre vitser. Laaaaaaaang – 7 dagers historie – kort(!): God mat, nytt språk, trivelige russere, sightseeing, bursdagsfeiring og mange og laaaange kvelder med sjakk! Herlighet!

 


Paul Johan Jensen under NNM i 2013
Foto: Narvik sjakklubb

 

– Fortell litt om de tre turene til Politiken Cup i Danmark?

Først og fremst ble Politiken Cup et møte med den store sjakk-verdenen. Alle mulige nasjoner møttes i København, og slo hodene sammen! Et møte med FIDE-rating ikke minst. Som nevnt tidligere, med den «over-ratede», sure-/ og innadvendte dansken; har jeg en følelse av at de nordnorske spillerne er underratet.

Vet ikke om dette kan verifiseres, MEN det var ikke problematisk å spille jevnt med-/ og slå 2000 spillere! Hadde selv bare 1300 i norsk rating den gang. Hmm..? Men uansett – Politiken Cup ble testing av åpningsforberedelser, testing av biljard mot Torben, testing av mental forberedelse på hotellrommet før partiet, god mat og drikke, flotte tid og ferie!

Glemmer heller ikke Magnus´s gjennombrudd i de årene der. Et av øyeblikkene var i Køben; om det var Kortchnoi eller Beliavsky han spilte mot husker jeg ikke, men 99% av tiden var han foran hotellobbyen og spilte fotball med sine jevnaldrende. Likefullt knuste han egoet på russeren!

– Har du et interessant parti du kan tenke deg å vise oss fra egen praksis?

Dette partiet mellom Henrik Carlsen, far til Magnus Carlsen, og meg, ble spilt i Arctic Chess Challenge 2007. Det ble en batalje som varte i 6,5 timer. Ingen ville røyke fredspipe, men på slutten var det ikke mulig å gjøre annet enn å splitte poenget.

 


Paul hjemme i lyngen med de to barna sine – fin trening dette!
Foto: Privat ved Paul JJ

 

Her er Pauls parti mot Henrik Carlsen fra 2007:

Magnus var av og til ved bordet og studerte sin fars stilling.

– Si litt om hva det sosiale betyr for deg i sjakken?

Treffe nye venner. Møte gamle venner. Debattere sjakktemaer. Diskutere utenom-sjakklige og hverdagslige ting. Rett og slett det å treffe trivelige folk med samme glød for sjakk betyr mye.

 

– Har du noen favoritturneringer du liker å reise til og hva kjennetegner denne?

Selv etter å ha blitt tobarnsfar… (Verden står ikke til påske!») …kan nesten ikke Rallarsjakken overses.
Det er en klassiker her nord. Den samler folk fra hele Nord-Norge. Selvsagt mange flotte turneringer i Harstad og Tromsø også. Men har nok en forkjærlighet for Rallar’n – kanskje fordi jeg bodde der i to år?

 


Paul Johan Jensen i 2013 – Rallarsjakken er hans absolutte favoritturnering!
Foto: Harstad sjakklubbs hjemmeside  

 

– Fortell litt om hva du liker ved det å spille sjakk og hva sjakken betyr for deg?

«Sjakk!» Bare ordet: Det er som om noen dytter til deg! Stå der! Gjør som jeg sier!
Du har begrenset handlingsfrihet! Get lost! Hasta La Vista! Hendene i været!

Men før du kommer så langt – at du kan bestemme over din motstander – gjenstår det mye planering: DU er en hærfører; DU er generalen! DU må ta hensyn til bonden og til Kongen. DU må ta stilling til om det er verdt å slakte to hester for en biskop?! Har jeg tid? Regne og kalkulere flere varianter. Alle beslutninger i denne krigen må innom hovedkvarteret… – DEG!

Liker at ingen trekk begås ved å kaste terninger, få UTDELT kort, eller-melde-noe osv. Derfor, tror jeg det er så marge-kjedelig å tape et langparti i sjakk. Kommandolinjene i hæren din funket ikke, du er kledd naken, blir kanskje torturert på slutten av forsvarskampen. Kanskje hadde ikke engang speiderne sett trekket?! Det er da ditt ego får juling!! I motsatt fall – når man vinner – er alt uvær glemt, solen skinner, endorfinene flyter.. Ahh!

– Du driver med både fjellklatring og er sertifisert paragliderpilot – allikevel vet jeg du bruker å si at sjakken gir deg de største kickene! Fortell?

En sjakkspiller i tidsnød har visstnok blitt målt til samme adrenalin-nivå i blodet som en base-hopper etter landing. Dette sier litt om hva et turneringsparti, eller også et lynparti på nett, kan gjøre med hormonene.
Om man kommer opp i vanskelige situasjoner med en paraglider har man noe av samme skjerpingen/ fokuset. Om alt går bra, som det oftest gjør, kan man sitte på bakken med samme mestringsfølelsen som etter et vinstparti.

Poenget er ikke å utsette seg for farlige situasjoner i hverken fjellheimen eller i luften. Men om disse skulle oppstå – forsøke å håndtere problemet på best mulig måte.

Kanskje er det derfor jeg får de største kickene på sjakkbrettet. Er tross alt ikke farlig å havne i tidsnød, eller stå godt mot en sterk spiller.

 

– Du var i Biel, Sveits, i juli 2011 – samtidig som Norge ble rammet av grusom terror. Fortell litt om dette oppholdet og det surrealistiske i å være så langt unna det alle tenkte på – på den dagen?

Absurd er nok ordet.

Magnus hadde akkurat smadra Caruana. Og jeg gikk og minglet litt i spillelokalet. Fikk en selfie med Shirov og Vachier-Lagrave. Maksimalt uvitende om det som hendte hjemme.

Da jeg ringte over til deg, og skulle føre over noen bilder fra dagens runde til bloggen din, gjorde du meg oppmerksom på hva som hadde hendt. Det ble en mystisk kveld på hotellrommet foran internett og «breaking-news» på TV.

 


Paul JJ kom tett innpå verdensstjernen Vachier-Lagrave under Biel 2011 – midt under terrorangrepet her hjemme!
Foto: Privat ved Paul JJ

 

– Er det noe du har lært gjennom sjakken som du har helt klart har fått bruk for ellers i livet?

Vet ikke helt konkret hva det skulle være, i mitt liv, men kanskje planlegging, korte- og langsiktige strategier, profylakse. Mange temaer innen sjakken kan jo ses i livet, men kanskje ekstra godt innen politikk?!

Utenrikspolitisk vet jo alle at amerikanske styrker er plassert litt her og der, lik en forpost for en springer i sentrum. Kort vei til fienden!
Etterretning er jo veldig i vinden for tiden ifht Nord-Korea, USA, Russland og seff lille Norge. Dette er jo selve kimen i sjakk. Finne ut hva motstanderen vil, hvilke planer han har osv.

– Har du en sjakkdrøm du fortsatt bærer på – noe du ønsker å oppnå innen sjakken?

Må kanskje være å karre seg over 2000 nivået, og ligge der å vake. Satte nylig pers på nettet med å bikke 2100 i blitz. Det var stas!
2111 i dag 26 juli, dagen før min egen bursdag – for en gave!

 

– Hva er ditt forhold til klassikerne, de gamle mestre og sjakkhistorien – liker du å lese om slikt?

Synes det er morsom lesning ja. Sette seg inn i den tids genier på området. Riktignok er det artigst å se på diagrammene, og prøve å finne neste trekk 🙂 En av de beste bøkene jeg har lest, som har gitt meg mest innen lærebok-sjangeren, er Mein System av Aron Nimzowitsch. Anbefales!!

 


Sammen med Shirov i Biel – minner for livet!
Foto: Privat ved Paul JJ

 

– Følger du med på Magnus sine bravader og hvordan gjør du i så fall det?

Så klart! Han er jo gnisten i sjakkverdenen om dagen. Morsomt å følge hans matcher på nett. Og ekstra trivelig å lese etteranalysene hos Sjakkfantomet.

– Koser du deg med nettsjakk og hva gir slikt deg av opplevelser?

Sjakk på nett er morsom avkobling. Enn så lenge fremgang å spore.

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Nå om dagen vies det meste av tiden til de to kortvokste i vår lille familie. Turneringssjakk blir det ikke tid til. Fjell-og luftsport har mer eller mindre blitt parkert, til fordel for familieturer med bål og pølsegrilling.

Løping har blitt en av mine nye greier. Forsøker å lage meg et mål i fremtiden, og jobbe med løpsteknikk og kondisjon frem mot det. Effektivt og tidsbesparende. Min nyeste investering er en El-gitar. Har ingen peiling over hodet på denne merkelige saken, men ser frem til å bli bedre kjent med den. Om det blir en interesse er uvisst, men interessant er den.

 


Den røde prikken du ser i luften rett over Svolværgeita er Paul JJ i et firsprang fra det ene hornet over på det andre…
Foto: Privat ved Paul JJ