Lørdagsintervjuet: Per Fredrik Holand i fri dressur

   
Per Fredrik Holand fra Bodø bor nå i Skien og går på Toppidrettsgymnaset i Telemark
Foto: Anniken Vestby

Per Fredrik Holand fra Bodø trener sjakk med Gunnar Lund, Mads Vestby-Ellingsen og Benjamin Halvorsen på Toppidrettsgymnaset i Telemark. Mens ungvalpene går 1. året går Per Fredrik på tredjeåret – men i sjakk går de sammen! Per Fredrik er opprinnelig fra Bodø og nordlending god som noen. Han startet sent med sjakk i livet – for 5 år siden, men har allerede vakt oppsikt med strålende resultater. Hans uttalte ambisjon er å bli IM i sjakk, men veien er også målet så det sosiale betyr mye for han. La oss bli bedre kjent med 17 år gamle Per Fredrik Holand denne lørdagen.

 

 

– Kan du fortelle litt om når, og hvordan, du begynte å spille sjakk?

Jeg begynte etter dagens standard rimelig seint, altså som 13-åring. Jeg og noen klassekamerater fulgte med på den andre VM-matchen som gikk høsten 2014, og vi var så heldige at lærerne tilrettela for at vi kunne følge livesendingen. Oppmerksomheten rundt matchen førte til at det ble mye sjakkspilling i friminuttene, og det ble også arrangert et skolemesterskap. Med tanke på at vi alle var nybegynnere, lærte vi relativt mye av hverandre i denne perioden, og jeg ble utrolig fascinert av spillet. For enkelte av oss var interessen så stor at vi kontaktet Bodø sjakklag, som tilfeldigvis var på jakt etter nye lokaler. Det endte opp med at klubbkveldene ble holdt på skolen, og det falt både meg og andre fra klassen naturlig å komme dit regelmessig.

– Hvem er den største favorittspilleren din gjennom tidene?

Har aldri hatt noen enestående favoritt, men noen kandidater melder seg jo, av ulike grunner. De er som følger:

Magnus Carlsen, ettersom han inspirerte meg til å begynne med sjakken, og jeg har stor respekt for det han har gjort for sjakken etter at han ble verdensmester.

  • Paul Morphy, mest av ren fascinasjon over nivået han holdt sammenlignet med de samtidige spillerne.
  • Anatoly Karpov, siden hans partier var de som gjorde meg klar over kraften i det posisjonelle spillet.
  • José Capablanca for hans enorme iboende talent.
  • Robert Fischer, både på grunn av kontroversen rundt ham og kjempen han var over brettet.

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst i Bodø?

Jeg lærte reglene av min storebror i tidlig barneskolealder, men det ble fint lite spilling da, ettersom jeg tapte hver gang, og ble så sint når jeg tapte at han til slutt ikke ville spille med meg mer. Det var først i 2014, altså 9. klasse, at jeg virkelig fikk øynene opp for sjakkens vidunderlige vesen. Etter at jeg og noen klassekamerater hadde begynt å besøke klubben jevnlig, tok feberen av for alvor. Jeg spilte masse på nett, løste et hav av oppgaver, og så en rekke videoleksjoner på YouTube. Jeg deltok i mine første ratede turneringer høsten 2015, og endte på 3. plass både i Bodømesterskapet og i B-gruppa i Bodø Grand Prix. I 2016 deltok jeg og tre stykker fra klassen på NM for skolelag. Etter at vi begynte på videregående dabbet interessen litt av for vennene mine, mens jeg fortsatte i høygir, og begynte å reise rundt for å spille turneringer. Siden da har jeg holdt spillingen gående, selv om intensiteten på sjakktreningen jeg hadde i 2015 aldri helt har gjenopptatt seg, men nå ligger jo alt til rette for at den vil det 🙂

 

 


Per Fredrik og klassekameratene Vaitian Marianayagam og Aksel Gjertveit under deres første turnering
Foto: Erlend Skaug Ingebrigtsen

 

– Hva er den beste turneringsprestasjonen din over brettet?

Det er to turneringer jeg ikke helt klarer å velge mellom. Turneringen jeg overpresterte mest i var definitivt Bodø Grand Prix 2016, der jeg debuterte i A-gruppa og leverte en 2100-prestasjon med seiere mot både Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Berg Hanssen, til tross for at jeg på det tidspunktet var ratet kun 1400. Turneringen der jeg spilte best sjakk jevnt over er nok likevel Landsturneringen 2017, der spillet satt i stort sett alle partier, og jeg endte på en finfin 5. plass i kadettklassen.

– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?

Har dessverre ingen virkelige stjernemøter å skryte på meg. Den sterkeste spilleren jeg har spilt klassisk sjakk mot er den kinesiske IM-en Di Li, som jeg møtte i første runde av Oslo Chess Festival 2017.

 

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Helheten av landsturneringen 2017. Det var først nå jeg virkelig hadde blitt kjent med resten av den nordnorske sjakkungdommen, og det førte til en fantastisk sosial opplevelse, i tillegg til at turneringen som nevnt gikk meget bra.

 

 


Fra Per Fredriks første helgeturneringen – Bodø Grand Prix 2015 – der kom han på tredjeplass i B-gruppa
Foto: Bodø sjakklag  |  Åsmund Andersen

– Hva liker du best ved det å spille sjakk?

Spillets grenseløshet og harmoniske natur. Spilleforståelsen er under konstant utvikling, og det er alltid nye tilskudd med sjakk-kunnskap som jeg enten ikke har tenkt ordentlig over, eller ikke visste om i det hele tatt. Videre gir følelsen av koordinasjon og harmoni mellom brikkenes bevegelser en stor fryd i praktiske situasjoner, og oppleves for meg som en følelse av tilfredsstillelse. Det er også fascinerende hvordan den konkrete situasjonen på brettet kan legge til rette for brudd på spillets generelle normer. Rent konkurransemessig er jeg også glad for at det er en så liten grad av tilfeldigheter i sjakk. Spiller man bra får man gode resultater, og det er kun din egen fortjeneste. Hvor krevende det er å spille gjennomførte partier bidrar også til min respekt for spillet og den enkelte utøver.

– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?

En åpenbar styrke er allsidighet, ettersom jeg ikke føler meg betydelig svakere i noen faser av spillet enn andre, og kan spille mange ulike stillingstyper. Videre har jeg god bredde i kunnskapene mine, en god intuisjon og solid generell spilleforståelse. Jeg innehar også et våkent taktisk og kombinatorisk blikk. Jeg er derimot svakere når det gjelder spisskunnskap, da det egentlig ikke er noen åpninger jeg kan virkelig godt, og heller ikke har studert sluttspillet så nøye som jeg kanskje burde. Jeg har også en tendens til å tvile mye på beslutningene mine, som fører til uhensiktsmessig tidsbruk, og til å bli veldig sint på meg selv for mindre kloke avgjørelser. Jeg har også en lei tendens til å miste kontrollen i tidsnød. Jeg tror også jeg lar meg distrahere litt for lett når jeg spiller, både av egne irrelevante tanker og lyder og bevegelser rundt meg.

– Kan du si litt om det sosiale betyr for ditt sjakkengasjement?

Det sosiale betyr svært mye. En av hovedgrunnene til at sjakken har vært en så givende aktivitet for meg er alle de nye menneskene jeg har truffet rundt omkring i landet.

 

 

 


Per Fredrik i blått med svarte brikker på en klubbkveld i Bodø sjakklag i 2015
Foto: Bodø sjakklag

 

 

– Du kommer fra et lite sjakkmiljø i Bodø – fortell litt om dette miljøet?

Graden av aktivitet i klubben svinger veldig. Enkelte klubbkvelder kan det komme over tjue personer, andre ganger bare fem-seks. Dette kommer nok av at klubben er temmelig liten, og at det har pleid å være mer fokus på hyggesjakk enn konkurranseorientert sjakk. De siste årene har det derimot vært en klar økning i medlemstallet, det organiseres en årlig helgeturnering, og klubben har startet opp med sjakkurs for både barn og voksne. Ungdomsmiljøet har vært temmelig magert, men det ligger jo nå an til fremskritt på den fronten.

– Du har vokst opp i en periode der mange store talenter fra Tromsø har tatt forbikjøring – hvordan er det å konkurrere med så mange spillere som presterer på landslagsnivå?

Jeg vil ikke kalle det forbikjøring når jeg har ligget bak helt fra starten ;). Men til tross for et snev av misunnelse tenker jeg ikke så mye på konkurranseaspektet i så måte. Jeg blir snarere glad på deres vegne, og fokuserer heller på å gjøre det best mulig enn å sammenligne meg med alle andre.

– Du beseiret Dag Madsen i en forrykende lynsjakkamp sies det og ble lynmester i Bodø i 2017? Fortell, fortell?

Mesterskapet besto av gruppespill og finalespill, og jeg og Dag ble trukket i ulike grupper. Etter å ha vunnet samtlige partier begge to møttes vi omsider i finalen. Dag hadde hvite brikker, og spilte sin vanlige katalanske åpning. Han sto trolig betydelig bedre i tidlig midtspill, men da han ikke fant de mest presise måtene å straffe spillet mitt på, fikk jeg avklart til et tårnsluttspill, der min aktivitet til slutt ga meg en bonde over. På det tidspunktet begynte vi begge å påvirkes av tidsnød, ettersom vi spilte uten tilleggstid, og jeg vant til slutt på tid med bonde over i et sluttspill som nok var remis i teorien.

 

 


Etter Lynmesterskapet i Bodø i 2017 der Per Fredrik Holand beseiret selveste Dag Madsen i en finale
Foto: Bodø sjakklag  |  Åsmund Andersen

 

– Du har trent litt Taekwondo – har sjakk og kampsport noen fellesnevnere?

Hvis det skulle være noe, måtte det i så fall være viktigheten av å trene dedikert, holde seg fokusert, være tålmodig og utholdende, og å stole på seg selv.

 

– Du lever i høst hybeltilværelsen med to andre sjakkspillere. Er myten om at sjakkspillere er ekstra rotete sann?

Sjakkspilleres grad av orden tror jeg varierer veldig, men tenåringer generelt derimot…

– Hva gjør dere på en typisk kveld der dere er sammen alle tre?

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at vi spiller en del lynsjakk på fritiden, men utover dette, så spiller vi også en del poker og Playstation eller ser på sketsjer og TV-serier sammen.

 

 


Per Fredrik startet opp med seriøs sjakk først etter VM-matchen mellom Magnus og Anand i 2014
Foto: Anniken Vestby

 

– Har du lært noe fra sjakken som du får bruk for i livet ditt ellers?

Å stole mer på intuisjonen, og at ting som regel er mye vanskeligere enn de ser ut til.

– Har du hatt noen favoritturneringer du likte å reise til og hva kjennetegner de/dem?

Landsturneringen! Det er ingen andre turneringer som byr på samme mengde sjakk og sosialt samvær, og sideturneringene er en sann fornøyelse. Har også gode minner fra samtlige turneringer i Nord-Norge.

– Har du et mål eller en drøm du ønsker å oppnå med sjakken – eller er reisen selve målet?

Litt begge deler. På sikt har jeg et ønske om å bli internasjonal mester (IM), men selv om det kan ses på som det ultimate målet er det overhodet ikke et krav jeg stiller til meg selv. Det viktigste vil alltid være å ha det gøy med og bli fascinert av sjakken, så får jeg bare se hvor god jeg kan bli 🙂

 

 


De tre beste i klasse 1 i NNM 2017: Ole Jakob Hegelund (3), Kristian Schmidt (1) og Per Fredrik Holand (2)
Foto: Anniken Vestby

 

 

– Fortell litt om sjakkmiljøet i Skien?

Skien har jo faktisk ikke en egen klubb, det meste foregår i Porsgrunn. Det er vel og merke en hel del skiensfolk som dukker opp på klubbkveldene. I tillegg til de alminnelige klubbkveldene i Porsgrunn har Lie-brødrene også startet opp Grenland Sjakksenter, som også befinner seg i Porsgrunn. Her kan hvem som helst komme og spille, og det arrangeres mange ulike sjakkaktiviteter der. Alt i alt et veldig spennende prosjekt som nok vil få store ringvirkninger i nærmeste fremtid.

– Fortell litt om hvordan en sjakktime på videregående forløper?

Det varierer noe. Enkelte ganger har vi gjennomgang av partier (gjerne i etterkant av en turnering), eller fokus på en bestemt åpning. Andre ganger spiller vi bare med hverandre, eller simultan mot Kjetil. De fleste timene går imidlertid ut på at vi introduseres for et tema vi skal fokusere på for dagen, og får noen eksempler på hvordan temaet kan utspille seg i praksis, før vi får noen aktuelle oppgaver i varierende vanskelighetsgrad, som vi etter å ha løst etter beste evne går gjennom og drøfter i plenum.

– Trives du i ditt nye liv i Skien ved Toppidrettsgymnaset i Telemark?

Stortrives! Å ha sjakk som fag er en fryd, og Kjetil Lie er både en dyktig trener og en kjernekar. Miljøet ellers er så bra at jeg hadde hatt en super skolehverdag selv uten sjakken.

 

 


Per Fredrik Holand stortrives i klassesituasjonen på videregående der han har GM Kjetil A Lie som sjakktrener
Foto: Anniken Vestby

 

 

– Har du en god bok eller en DVD som har gjort inntrykk på deg som du vil anbefale andre?

«How to reassess your chess» av Jeremy Silman er både lærerik og underholdende, og jeg tror den kan gi utbytte for spillere på mange ulike nivåer.

– Har du hatt et treningsopplegg du kan fortelle litt om?

Jeg har aldri hatt noe veldig konkret opplegg, men en stund var det vel et visst mønster i hvordan jeg jobbet med sjakken. I den perioden der jeg virkelig brukte mye av fritiden min på sjakk, gikk treningen ut på at jeg løste veldig mange taktikkoppgaver, spilte hurtigsjakkpartier på nett og analyserte dem i etterkant, og at jeg så på videoleksjoner på YouTube, særlig fra kanalen «Chess Club and Scholastic Center of Saint Louis». Etter hvert begynte jeg også å kjøpe bøker, men har jobbet dedikert med svært få av dem. Jeg trives bedre med å bla litt rundt i dem og huke ut vilkårlige stykker med sjakkinformasjon, som jeg selv kan legge til mitt mentale puslespill av sjakkforståelse.

 

– Har du et parti fra egen praksis du kan tenke deg å dele med oss?

Jeg kan da tenke meg å vise partiet mot Abyl Kizatbay fra Landsturneringen 2018.

Her er partiet fra årets Landsturnering med Per Fredrik i førersetet:

 

 

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Som nevnt har jeg drevet med Taekwondo, og det i 6 år. Jeg spilte også organisert fotball på barneskolen, og selv om det tok slutt er det fremdeles morsomt både å spille og se på fotball på fritiden. Hva fysisk aktivitet angår driver jeg mer med generell styrketrening for tiden. Jeg leser også en del av både sakstekster og skjønnlitteratur. Videre gjør jeg et poeng ut av å holde hjernen skjerpet, og bruker derfor en del tid på digitale logikk- og resonneringsrelaterte oppgaver. Fagområder jeg har en større interesse for er filosofi, psykologi, naturvitenskap, fysikk og robotikk. Jeg lar meg også underholde av videospill eller en og annen fengslende TV-serie.

 


Per Fredrik Holands lag spiller mot Magnus Carlsen sitt lag i laglynsjakken under Landsturneringen i 2018
Foto: Anniken Vestby