Lørdagsintervjuet: Roger Finjord tenker tilbake

 


Roger Finjord har en spesiell utstråling og er en begavelse innen organisasjonsteori
Foto: Roger Finjords pressebilder på Dropbox

 

Roger Finjord fra Alta har vært landslagstrener for kvinnelandslaget vårt i fotball, han har vært sjakkarrangør og han er Finnmarksmester i sjakk fra 1996 da han slo bamsen Svein Harald Johnsen. Finjord er dagens mann i Lørdagsintervjuet.

 

– Kan du fortelle litt om når, og hvordan, du begynte å spille sjakk?

Jeg spilte med pappa hjemme. Han hadde stor tålmodighet! Jeg begynte med skolesjakk da jeg gikk i 3.klasse. Vi var mange gutter som begynte samtidig, og fikk en flott mottakelse i Øksfjord sjakklubb.

– Hvem er den største favorittspilleren din gjennom tidene?

For alle sjakkspillere i Øksfjord var det stort for oss da Simen Agdestein besøkte det åpne NM i hurtigsjakk i 1994. Han ble en helt for oss! Min sønn har fått navnet Simen!

 

 


Roger Finjord er en populær foredragsholder som snakker om det å prestere sammen
Foto: Terje Årseth

 

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst i Øksfjord?

Vi var mange som spilte sjakk i Øksfjord. Det var et fantastisk godt miljø. Vi hadde gode sjakklokaler som vi kunne benytte oss av når vi ønsket. Vi hadde også et bibliotek som hadde mange sjakkbøker. Jeg elsket å være der! Flere av bøkene sto det lånenummer L155 20 ganger etter hverandre på lånekortet.

Vi møttes også ofte hjemme hos hverandre for å spille sjakk. Øksfjords beste sjakkspiller var Stein Berntzen og han var en stor inspirasjon for oss. Det samme må absolutt sies om Karl Johan Knutsen som var sjakklærer i mange år.

For oss som var unge var det stort å få lov til å delta på klubbkvelder med seniorene i klubben. Jeg husker første gang jeg klarte å slå sjakklegenden i Øksfjord – Ingolf Bye.

Jeg var så utrolig stolt da jeg gikk hjem den kvelden…

Da jeg gikk i 7.klasse begynte jeg selv som sjakklærer for de yngste barna. Dette fant jeg stor glede i. Vi deltok med mange barn på mange turneringer i Finnmark og Troms. VI deltok også på NM for skolelag i Hokksund. En stor opplevelse!

– Hvordan var det å flytte til et større miljø i Alta – fortell litt om denne perioden?

Jeg ble godt tatt imot i sjakkmiljøet i Alta. Det var mange aktive sjakkspillere, og vi dro på mange turer sammen. Klubbkveldene på Park Hotell bidro til at jeg trivdes bedre og bedre i Alta.

De to første årene i Alta dro jeg hjem til Øksfjord og hadde 3 timer skolesjakk hver lørdag.

 

 


Roger Finjord har vært landslagstrener i fotball for kvinner
Foto: Roger Finjords pressebilder på Dropbox

 

– Hva er den beste turneringsprestasjonen din over brettet?

Det var selvsagt stort å vinne Finnmarksmesterskapet i 1996, noe som gjorde at jeg fikk spille i Mesterklassen under Landsturneringa på hjemmebane. FM samlet hvert år mange sjakkspillere, og jeg hadde ikke vært på pallen tidligere.

– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?

Jeg møtte Einar Gausel under åpent NM på Gausdal Høyfjellshotell. Einar var i landstoppen og for en enkel gutt fra Øksfjord var det naturligvis stort, selv om ikke partiet varte så lenge… 🙂

Et av mine store forbilder i Finnmarksjakken har alltid vært Svein Harald Johnsen fra Vadsø. Både som organisator og som spiller. Da jeg vant mot han under FM i 1996 var det et stort øyeblikk.

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Det var jo stort å vinne min klasse under Landsturneringa i 1994. Men vil nok si at det aller største minnet var å få kulturprisen i Loppa kommune for min innsats som sjakklærer.

Jeg husker også da jeg møtte en liten gutt på ca. 5 år i lynsjakk på en klubbkveld i OSS da jeg var på Oslo-tur. Jeg merket meg navnet hans. Han har blitt ganske god i etterkant. Faktisk verdensmester. Magnus Carlsen. Jeg er fortsatt ubeseiret mot verdensmesteren…

 

 


Roger Finjord er i sitt ess når snakketøyet og kroppsspråket trollbinder publikum
Foto: Terje Årseth

 

– Hva liker du best ved det å spille sjakk?

Jeg har en stor kjærlighet til sjakkspillet. Det er et konstant spill-motspill. Menneske vs. Menneske. Gleden når du lykkes. Skuffelsen når motstanderen har et motspill du ikke hadde forutsett. Jeg finner en ro ved sjakkbrettet som jeg liker! Det å fordype seg i varianter uten forstyrrelser en hel kveld/helg/uke… Vakkert!

– Du er utdannet fotballtrener – tenk høyt rundt dette med likheter mellom sjakk og fotball?

Begge idrettene handler om strategi. Forberedelsene er viktige!

Som fotballtrener er analyse av eget lag og motstander viktig. Hvordan sette opp eget spill slik at du får utnyttet motstanderens svakheter. Det samme gjelder i sjakk.

Romforståelsen som er så viktig i fotballen ser du også igjen i sjakk. Hvordan vinne rom/felt.

Angripe på rett tid og med balanse er viktig. Man må klare å forutse motstanderens mottrekk i eget angrep. Hvordan kan han klare å slå tilbake? Hvor blir vi sårbar?

– Er det noen habile sjakkspillere blant alle de du har trent i årenes løp innen fotball?

Det har vært mange som har vært interessert i sjakk, men ingen som går inn under begrepet sjakkspillere 🙂

 

 


Roger Finjord fyker ut blant publikum – han er ofte nærgående under sine foredrag
Foto: Terje Årseth

 

– Kan du si litt om hva det sosiale betydde for ditt sjakkengasjement?

Det har naturligvis vært helt avgjørende. Sjakk er en individuell idrett, med en flott sosial ramme. Jeg deltok 14 år på rad i Landsturneringa, og i de fleste av dem hadde vi samme lag i fotballturneringa.

Sjakkfamilien var ikke større enn at alle kjente alle, spesielt i Nord-Norge. Da jeg var i militæret i 1992 dro jeg 18 av 22 helger til Østlandet for å spille sjakk. Dette ga meg mye sportslig men aller mest sosialt!

«Polarkameratene» besto av spillere fra Nord-Norge og Trøndelag. En flott kompisgjeng!

– Du fikk som kretsmester sjansen til å spille i Mesterklassen på hjemmebane i Alta i 1996 – fortell litt om denne opplevelsen?

Det var stor stas! Alta Sjakklubb gjennomførte et flott mesterskap og det å få delta i Mesterklassen var stort. Selv om resultatet ikke ble så veldig bra var det en uke jeg aldri kommer til å glemme. Å sitte så langt fram i turneringslokalet gjorde meg stolt.

– Du har i dine foredrag snakket varmt om «garderobelukta!» – fortell hva «garderobelukta» er for deg og om sjakklubber har noe å lære av fotballen i forhold til det å bygge miljø?

For meg handler garderobelukta om tillit, trivsel og åpenhet. Det handler om raushet. Og det handler om å unne og beundre. Jeg har vært så heldig at jeg har fått opplevd mange gode sjakkmiljøer. Det flotte med sjakk er at man blir satt opp i grupper/klasser med spillere som er på samme nivå som deg selv. Evnen til å ta vare på alle, uansett alder og nivå er helt avgjørende. Å se sjakkturneringer der stormesteren og nybegynneren sitter i samme lokale, i den samme stillheten. Det er et fantastisk skue!

 

 


Den gode garderobelukta er et av temaene Roger Finjord er opptatt av – den binder sammen!
Foto: Terje Årseth

 

– Kan sjakklubber ha noe å lære av hvordan en trener fotball på høyt nivå i forhold til det å lage gode treningsmoduler for spillerne i enkeltferdigheter og i det å trene helhet?

Jeg har generelt stor tro på at idretter kan lære av hverandre, både når det gjelder utvikling av enkeltutøvere og lag. Det å forstå hva som er dine styrker og svakheter. Begge deler må utvikles! Hva skal være din spisskompetanse? Det å like og terpe på detaljer i spillet er avgjørende for utvikling. Toppidrett er summen av de små detaljer!

– Du sto bak en rekke arrangementer i din tid innen sjakken og var et organisasjonsmenneske og en ildsjel innen sjakken som nådde langt. Fortell litt om Det Åpne NM i hurtigsjakk i 1994 i Øksfjord?

Det er den klart største sjakkopplevelsen jeg har hatt! Vi hadde ca. 145 tilreisende spillere/ledere til Øksfjord under mesterskapet. Hotellet tok 26 gjester. Resten bodde privat. HELE Øksfjord stilte opp til dette mesterskapet gjennom å åpne sine hjem for å gi deltakerne losji.

Vi hadde en flott komite som virkelig ville skape et unikt mesterskap. Jeg tror alle som var med den gang husker opplevelsen! Vi jobbet med mesterskapet i 2 år. Og lærte mye! Loppa kommune sammen med gode partnere bidro med støtte slik at vi kunne lokke med store premier og en flott ramme også utenfor sjakkbrettet.

– Slik jeg forstår det satt du i fire år på slutten av 90-tallet i forbundsstyret i Norges sjakkforbund og i 1998 ble visepresident for en periode. Fortell, fortell?

Jeg ble spurt om å sitte i styret, og syntes det var en fin erfaring å ta med seg. På den tiden handlet det om økt rekruttering og samtidig en satsning på våre beste spillere. Det var ikke spesielt god økonomi i sjakkforbundet på den tiden, og de fleste møtene ble gjennomført via telefon. Spennende å se hvordan norsk sjakk var organisert, og god lærdom å ta med seg hjem i egen klubb.

 

 


Roger Finjord har vært visepresident i Norges Sjakkforbund på slutten av 90-tallet
Foto: Roger Finjords pressebilder på Dropbox

 

– I nyere tid har du vært i NRKs panel som sidekommentator under en sending fra VM i hurtigsjakk 2015 og du har via fotballen spilt noen omvisningsmatcher i sjakk. Synes du fortsatt at spillet er artig?

Jeg synes fortsatt sjakk er veldig gøy. Jeg både håper og tror at det kommer en tid om ikke lenge der jeg igjen får mulighet til å spille og bidra i den lokale sjakklubben.
Akkurat nå er hverdagen så hektisk med blant annet en god del reising. Men jeg ser fram til å trykke på sjakklokka i Alta Sjakklubb igjen!

 

– VM-matchen er godt i gang når dette intervjuet publiseres – hvordan kommer du til å følge med?

Jeg forsøker å organisere ettermiddagen under VM slik at jeg får sett mest mulig. Har klart å frigjøre tid 18.00-21.00 under flere av partiene. Gleder meg veldig. NRK og VGTV har virkelig klart å lage gode sjakkprogram som gjør at man sitter med høy sjakkpuls også hjemme i egen stue.

– Har du lært noe fra sjakken som du får bruk for i livet ditt ellers?

Jeg håper jeg har klart å ta med meg den strategiske tenkningen inn i arbeidet i fotballen. Det å vurdere veivalgenes risiko/gevinst. Det å være fokusert selv om det er hektisk i hverdagen tror jeg hurtig- og lynsjakk har hjulpet meg.

 

 


Roger Finjord sammen med glade kursdeltakere på Vonheim i Bindal kommune
Foto: Terje Årseth

 

– Spiller du noe nettsjakk eller mobilsjakk og hvilke sjakkapper har du i dag?

Jeg spiller en del på chess.com. I perioder kanskje litt for mye sier familien. Når jeg er på reiser og har ledig tid, så elsker jeg å sette meg i en god stol og nyte nye partier på mobilen!

– Nevn en sjakkbok som har gjort stort inntrykk på deg?

Alle sjakkbøkene på biblioteket i Øksfjord har betydd mye for meg. Det har også «Den 9.raden». En bok som tar for seg Karpov sin vei til VM-tittelen. Den leste jeg MANGE ganger.

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Jeg jobber som daglig leder i Finnmark Fotballkrets. På fritiden er det langrenn som tar mye tid. Mine to barn går begge på ski så jeg er leder i Alta IF sin langrennsgruppe og i styret i Finnmark Skikrets.

 

 


Roger Finjord visualiserer et publikum og gjør seg klar for et nytt engasjerende foredrag
Foto: Roger Finjords pressebilder på Dropbox