Victorian Youth championship – reisebrev fra Down Under.

(Sjakkfamilien Lorem er i Australia for et år, og det er veldig hyggelig å få reisebrev om hvordan de gjør det der «nede» Red.)

Forrige uke gikk Victorian Youth championship av stabelen med to deltagere fra TSKU representert. Victoria er delstaten hvor Melbourne er største by og vertsby for turneringen. Ungdommene spilte 7 partier med 20 minutters betenkningstid. Det var 79 deltagere tilsammen, men litt forvirrende var det fordi noen spillere spilte i to klasser. Helene Lorem spilte i U13 og Einar i U11 og de endte på hhv 6. og 5. plass.

Måten turneringen ble arrangert – og spesielt bruken av teknologi var en helt ny erfaring for dem.                        

Turneringen ble arrangert på Swinburne University, som ligger i utkanten av Melbourne. Det er et «teknologi» universitet og det preget turneringen! Det var utviklet et eget nettbasert program som ikke bare ivaretar resultater, rating og rundeoppsett. Det tillot også at spillerne noterte trekkene på hver sin iPad – og siden den er online – ble noteringen live overført og kunne følges på nettstedet au.tornelo.com. 

Arrangøren mente at dette må være helt unikt i verdenssammenheng – en turnering for barn og ungdom hvor absolutt alle partiene blir overført LIVE selv i klassen for barn under 7 år!!

lorem 1lorem 4lorem 3

Joda, du hørte rett. Ipad til alle sammen. Dagen startet med at turneringsledelsen delte ut nettbrett til alle sammen, gav dem kort instruks om hvordan den skulle brukes og så var de i gang. De tilhørte universitetet og ungdommene skjønte raskt hvordan det fungerte og noteringen gikk knirkefritt. Hvem har ellers notering fra alle sine hurtigsjakkpartier? De kunne også kommentere partiene på nett til … det var til forveksling lik andre diskusjonsfora. Hvis dere vil se hvordan det ser ut, kan dere følge denne lenken, men du må være registrert bruker og innlogget for å kunne se og skrive i merknadsfeltene.

I etterkant av hvert parti gikk trenerne gjennom partiene med de deltagerne som ønsket det, og alle med tilgang til systemet kunne legge inn kommentarer og merknader til partiene. I et av partiene skrev Einars motstander etterpå: Nooooooooo! i merknadsfeltet etter Einars trekk. Dere kan jo lure på hvorfor 🙂

lorem 2

En annen fordel var at spillerlokalet kunne lukkes helt av, slik at foreldre og trenere ikke forstyrret eller kunne mistenkes å hjelpe spillerne. Ikke trengte man å gå inn for å følge med heller, fordi partiene ble overført på storskjermer i naborommet! Var ikke ditt barn på storskjerm, ta en ipad og logg deg på og følg med!

Under den spennende playoffen som avgjorde de gjeveste plasseringene, kommenterte IM James Morris de tre partiene på storskjerm. Han var i sin tid den yngste IM i Australia, og viste seg å være en meget kompetent og inspirerende kommentator.På den måten gjorde de i playoffen både morsomt og interessant siden alle kunne følge med underveis og ingen var i tvil om hvem som til slutt kunne ta med seg pokalen hjem.

Det ble altså mye teknologi, men også mye god sjakk ut av det. Arrangøren forklarte at systemet kan fritt brukes av alle, men de tar et lite gebyr for å live-overføre en turnering. For oss som så på og ungdommene som spilte: Det gav en god ramme omkring turneringen, og det kunne jo kanskje være noe også for TSK og TSKU å vurdere. Men det får bli til en annen gang.

 

Melbourne, 2013.