Et tilbakeblikk på Tor Fredrik Kaasens bravader i 2016

26. desember 2016
By

Tor Fredrik Kaasen under NMU – høsten 2016
Foto: Anniken Vestby

Tor Fredrik Kaasen har hatt et eventyrlig sjakkår med både store fremganger og et større tilbakeskritt i 2016 – men først og fremst har det vært en stor fremgang som sjakkspiller og det gleder vi oss over i denne spalten.

Årets store høydepunkt for Tor Fredrik var Oslo Chess International 2016 som ble spilt på Scandic Hotel Fornebu 30. september til 6. oktober 2016. Etter en kort, men heftig, nedgangsperiode for 14-åringen hadde han falt helt ned til 1927 i internasjonal rating før denne turneringen – og med en spillestyrke som en skulle tro fortsatt lå rundt 2200 må dette ha vært en hard karamell å svelge for unge Tor Fredrik som svarte med å smelle til med en kjempeprestasjon som ble årets beste! September var altså en fryktelig måned for den sterke tenåringen, og det etter at han nettopp var flyttet til Oslo. Etter at han var kommet i et nytt og sterkere sjakkmiljø og fått ny trener slik at han utvilsomt ønsket å vise seg frem fra sin aller beste side. Det klarte han ikke denne måneden, men når oktober kom løsnet det hele som en ketchupflaske som det plutselig åpner seg og det pøser ut.

For i Oslo Chess International fikk Tor Fredrik virkelig vist seg frem. Han slo den sterke norske junioren Luca Rinaldi som snuste på NM-gull i juniorklassen i sommer og sterke Benjamin Arvola måtte også ned i et severdig parti. Når så Tor Fredrik måtte vinne i sisterunden, for å sikre seg et sterkt IM-napp, slo han den sterke junioren fra OSS Sebastian Mikhajlov nærmest på kommando og slikt står det alltid respekt av! Best når det gjelder er et godt kjennetegn for de som vil opp og frem, og Tor Fredrik ser ut til å være en slik vinnerskalle som kan prestere under stort press.

Han fosset i løpet av oktober over den magiske 2300-grensen og ble med det FIDE-mester i sjakk, eller FM, som det kalles på sjakkmunne. Dette er ikke en tittel som tas fra han eller som «slukkes i 2017» – men en livslang tittel som han har innen sjakken til han eventuelt forbedrer den til IM (Internasjonal Mester) eller GM (Stormester). Tor Fredrik sitt uttalte mål i sjakk er å bli stormester før han fyller 18 år og er ferdig med videregående – en meget ambisiøs plan som han har fått hjelp til å prøve å fullføre av familien som støtter han opp og han er nå altså bosatt på vestsiden av Oslofjorden i Stabekk-området. Det betyr at Tor Fredrik nå bor nært de aller beste i landet og får god matching, han er nært store turneringer og nært Norges Toppidrettsgymnas (NTG) der mange sterke ungdommer går og der Simen Agdestein regjerer. Dette er utvilsomt et pluss for sjakkutviklingen videre – så ønsker vi her i Tromsø Tor Fredrik lykke til med sjakken og valgene han må ta.

Som sjakkspiller har Tor Fredrik blitt meget aggressiv i stilen, og han spiller skarpe åpninger som siciliansk og kongeindisk. Han regner godt og blir stadig bedre posisjonelt og dette er derfor en spennende spiller å følge videre. Allikevel er FIDE-ratingen hans nå nok blitt sterkt misvisende for den egentlige spillestyrken til Tor Fredrik da FIDE har brukt hans lave ratingtall på 1927 i bunnen for sine utregninger i høst – slik at turneringer som klubbmesterskapet i Stjernen, klubbmesterskapet i OSS og en rekke andre turneringer er ratet på en kunstig lav måte internasjonalt. Tor Fredrik vil visstnok få en rating på 2475 på neste eloliste, han har 2405 i dag, og det er ellevilt.

Hans nasjonale elo-tall ligger nemlig på mer beskjedne 2156 i uoffisiell nasjonal rating. Kanskje ligger sannheten da noe over 2200 i øyeblikket – siden det er rimelig å anta at norsk rating gikk helt har fulgt med på fremgangen til denne junioren – men egentlig trenger vi ikke spekulere på dette da ratingen selv vil justere seg fortløpende – og den kommer i samsvar med spillestyrken ganske raskt siden Tor Fredrik alltid spiller så mye sjakk. Uansett er det hyggelig at Tor Fredrik har brutt alle mulige rating grenser i høst, at han har tatt IM-napp og at han eier FM-tittelen til odel og eie. Tor Fredrik vil altså stå oppført med 2475 per 1/1-2017 og han har da kvalifisert seg til neste års Eliteklasse både på rating, gjennom en IM-Norm og gjennom å vinne Junior A. Det er sterkt! Vi bøyer oss i støvet!

 

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook