Syvdobbelt NNM-mester Pål Røyset viser vei i vellinga mot fransk forsvar i dagens spalte
Foto: Anniken Vestby
Det er på høy tid å nedlegge den siste treningen før NNM 2017. Jeg har tatt en titt på hvordan vinnerne gjorde det under Marssjakken og kommentert noen partier som en kan lære noe av på alle nivåer. Her er Sjakkfantomets råd:
Ikke pugg nitidig med teori helt i sluttfasen før mesterskapet. Sunne åpningsprinsipper bør alt sitte under hunden på deg og bruk energien på å hvile de siste dagene så mye du kan. Det blir nemlig en tøff helg. Husk for all del at du aldri vil være safe i åpningen i sjakk. Selv de beste blir overrumplet alt i trekk 4 eller 5 av nye trekk hvis åpningen er spesiell nok. Så en vid og god åpningsforståelse kommer en ofte lengre med enn pugg av noen få spesialvarianter.
Åpningsspillet:
– Få brikkene dine ut til gode felter der de påvirker kampen om sentrum.
– Kjemp om enten en terrengfordel i åpningen som hvit eller om aktivt offisersspill – og tenk sentrum, sentrum og sentrum når du flytter bønder.
– Tenk litt på soliditet med svart – du trenger ikke renne motstanderen i senk etter 10 trekk. Ting tar tid.
– Husk å få rokert tidlig – da vet du hvilke planer du skal spille på etterpå og kongen blir ikke fanget i sentrum.
– Få brikkene dine til å samhandle – la de jakte på svarts konge i en samlet ulveflokk eller la de dominere brettet som en hel hær.
Pål Røyset er en ringrev i nordnorske turneringer generelt og i NNM spesielt. Han har 7 titler og nå skal vi se hvordan han slo Amir Keadana med voldsbruk i åpningsspillet i en fransk variant. Pål kunne nok litt om åpningen på forhånd og temaet med offerspill på e6 visste han om. Men allikevel er det der og da det skal regnes over brettet. Vi tar en titt på partiet.
Pål spiller en god åpning som vinner partiet nesten på autopilot:
Moralen er: Kjenn de få åpningene du spiller – og regn alltid på tematisk offerspill på svake felter!
Midtspillet:
– Når åpningen er over er det på tide å bygge stillingen din bedre og stikke kjepper i hjulene for motstanderen!
– Husk å omgruppere brikkene til bedre felter når du ikke kan forbedre bonde-strukturen din.
– Let etter trekk som øker styrken din i midten av brettet – slike trekk kaller vi sentralisering.
– Let etter svakheter i motstanderens leir – og utnytt disse ved å passivisere han til forsvaret av svakhetene. Bryt så igjennom – gjerne på motsatt fløy.
– Tenk hele tiden på å forbedre brikkenes plasseringer og ta alltid motstanderens neste trekk innover deg.
Vi skal nå se et parti der alt gikk galt for hvit i åpningen. Hun glemte å ta inn over seg hvilke trekk svart gjorde – og dermed fikk han bygget et kjempesentrum og når tiden var moden og hvit fikk angst for svarts angrep – kom angrepet som en tsunami! Vi snakker her om en sterk spiller på 2142 i rating som fikk smake på Jan S. Berglund sitt flotte spill under Marssjakken. Selv om svart tok remis, og pyset ut i dette partiet, kan vi lære mye av åpningsspillet og det tidlige midtspillet, av dette partiet. Først tar svart sentrum, så terreng med fire bønder i nettopp sentrum og så sveivet han opp et drepende angrep når sentrum ble stabilt. Dette er en god resept for midtspillet i sjakk.
NNM arrangør og seniorspiller Jan S. Berglund kan fortsatt lære bort noen sirkuskunster
Foto: Anniken Vestby
Jan S. får inn en god åpning og starten på et meget godt midtspill – men holder det helt inn?
Moralen er: Når sentrum er lukket kan du angripe hemningsløst på flankene & kjemp hele veien til Rom og ikke ta remis!
Sluttspillet:
Sluttspillet handler i korte trekk om aktivitet og kontroll. Spill så aktivt som mulig, søk kontroll over så store deler av brettet som du kan hvis du står best og søk gjerne fortstillinger med mulighet til motangrep dersom du står dårligst. Her er noen generelle regler for sluttspillet:
– Søk aktivitet – særlig i rene tårnsluttspill er aktivitet alfa og omega.
– Få alle brikkene dine inn i kampens kjerne og la de samarbeide godt slik at de sammen kan utføre mer enn de vil gjøre stykkevis og delt.
– Skap fribønder og vit aldri hvilken bønder som er de farligste på brettet og deres misjon.
– Husk å få med kongen! – det er en sterk brikke i sluttspillet som kan kontrollere mye av brettet.
– Let etter planer og gjerne delplaner som ikke er så lange at de blir urealistiske. 1. Få kongen med, 2. Skap en fribonde 3. Lei fribonde frem. Dette er en type plan.
– Ikke vær redd for å ofte en bonde midlertidig om det gir deg mye aktivitet og motangrep, men husk at det i bunn og grunn er den med materiellet over som nesten alltid står best.
Benjamin Halvorsen vant B-gruppen i Marssjakken i 2017 og er en spennende start i klasse 1 i Nordnorsken. Hans beste side kommer ofte frem i tårnsluttspill der aktivitet, taktikk og regneferdigheter spiller inn. Der er han ofte vedlig god og vi skal se et flott parti der han fra trekk 25.f4! aldri gir svart en lillefinger engang – han vinner dermed tårn-, og så bondesluttspillet i stor stil. Se og lær!
Heftige angrep og gode sluttspill er favorittretten til Benjamin Halvorsen!
Foto: Anniken Vestby
Benjamin Halvorsens viktigste seier i Marssjakken 2017 med et fint tårnsluttspill:
Moralen er: Få brikkene til å samarbeide i sluttspillet og bruk kongen aktivt!
Da ønsker jeg dere alle lykke til under NNM, og husk:
En god kampånd og et konsentrert hode er kanskje de to viktigste tingene å ha i orden til helga!