Landsturneringen nærmer seg: Får Tromsø en Norgesmester i år?

  
Benjamin Arvola Notkevich gir Aryan Tari et hardt blikk i NM i fjor – er han like hard i år og kjemper i toppen igjen?
Foto: Anniken Vestby  

 

 

Hele 14 deltakere fra Tromsø drar til Landsturneringen i Larvik

Nå gleder jeg meg til NM i sjakk i Larvik! Selve flaggskipet i norsk sjakk – Landsturneringa 2019. Jeg håper og tror at det blir Nei-flertall på kongressen på søndag og er stolt over at min klubb sier nei til en tilsynelatende lukrativ avtale. Stolt over at vårt argument er at NSF skal være upolitiske og stolt over at det meste av Nord-Norge sier nei. Men i denne spalten lar vi denne saken ligge. I denne spalten ser jeg på de som har sjanser til strålende plasseringer i årets Landsturnering med føtter i Tromsø sjakklubb. Dessverre har vi mistet Gunnar Lund til Magnus sin nye klubb Offerspill – men vi har mange andre gode kort på hånden og vi ser på alle de som deltar fra Tromsø i denne artikkelen.

 


Disse fargerike jentene spilte lagsjakk under handikapp-lynsjakken i fjor – kommer de i år også?
Foto: Anniken Vestby

 

Benjamin Arvola er kapabel til å ta gull!

I Eliteklassen har jeg i år stor tro på Benjamin Arvola Notkevich. Han presterte så til de grader i Nordisk mesterskap som nylig er ferdigspilt der han tok sølv. Jeg vet at Benjamin har noe på gang under NM og jeg vet at han gjerne vil vinne i år og at han stiller svært godt forberedt! La oss håpe at det går hele veien til Rom. At han skambanker halve feltet og storspiller hele veien. Benjamin er god for tiden og han nærmeste utfordrere under NM vil være Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Simen Agdestein. Det skal mye til at vår mann går til topps – men jeg har altså troen. Benjamin kommenterer i denne spalten et parti som han spilte i Nordisk mesterskap der han slo Jon Ludvig Hammer! Se nederst i saken.

 


Benjamin Arvola Notkevich er i favorittsjiktet i år – kan han utfordre de fire beste i mesterskapet?
Foto: Anniken Vestby

 

Mads Vestby-Ellingsen går for IM-napp!

Mads Vestby-Ellingsen har også skumle planer og spiller blant annet for sitt andre IM-napp. Jeg tenker det er naturlig å spille for en god turneringsplassering også og ta ett parti om gangen – men at han ved sitt beste spill kan oppnå et IM-napp er det ingen tvil om. Mads har i år trent med Kjetil A Lie på Toppidrettsgymnaset i Telemark og det skal bli spennende å se hvordan det går på eksamen i sjakk. Ja – for landsturneringen er årets eksamen for norske sjakkspillere – det er der du skal prestere. Vestby-Ellingsen sier også at han håper å kunne fornye seg i mesterskapet og by på sin beste sjakk.

 


Mads har gått på NTG og satser under NM på sitt andre IM-napp – er han i form?
Foto: Anniken Vestby

 

Søstrene Machlik kan overraske stort

I Mesterklassen er våre beste kort i år Monika Machlik (2083) og Edit Machlik (2075). På papiret skal de være sjanseløse i spillet om to plasser til eliteklassen – det er nemlig trolig den sterkeste mestersklassen noensinne som spilles og minst to spillere er rangert over 2300. Allikevel er dette en gylden sjanse til god trening, til å tjene masse elopoeng og til å gjøre en god turnering for begge. Måtte de gjøre mine ord til skamme og kopiere brødrene Røyset sin bragd fra Landsturneringen i Trondheim i 2014 der de to Røyskattene kapret 1. og 2.plass i Mesterklassen. Men Røysetene har ikke en fotballkarriere som Monika og Edit har. Fotballen pleier de vel og TILs kvinnelag ligger i øyeblikket på 1. plass i 2. divisjon for kvinner avd. 9. Håvard Skagseth skal spille mesterklassen og et naturlig mål må være å gå opp i rating.

 


Monika Machlik er høyst rangert i øyeblikket av søstrene som alltid kniver om å gjøre det best
Foto: Anniken Vestby

 

Vi har med flere stolte hobbyspillere

Ken Ronny Schouten, Anniken Vestby og Preben Teigen Badar skal kose seg i klasse 4 og sikkert delta på noen av de flotte sideaktivitetene. Vi regner med at Anniken tar mange fine bilder og at det blir et bra mesterskap. Vårt æresmedlem Karl Petter Jernberg skal delta i klasse 5 og tar turen helt til Larvik i sommer. Ellers skal det spilles både fotball, sjokksjakk, pratelagsjakk, velkomst lyn, NM i lynsjakk, Fischersjakk og mer til under mesterskapet i Larvik. Det blir et fint sjakkarrangement.

 

 


Tre av sjakkforeldrene fra Tromsø som koste seg med handikapp-lynsjakk i fjor – Anniken kommer i år også!
Foto: Ved Anniken Vestby  |  SjakkTromsø på Facebook

 

Mathias Lind Schouten er blant topp-5 i Kadett

I Kadettklassen har Tromsø sjakklubb et svært sterkt kort i år spør du meg. Mathias Lind Schouten viste alt i januar i Wijk aan Zee at han har noe på gang igjen og under NM ønsker han å vise hva han kan. Mathias stiller med en elo på 1961 i favorittsjiktet i en turnering der elofavoritt er en annen Mathias – nemlig kompis Mathias Unneland fra Aalesund SK. Vi ønsker Mathias lykke til og krysser fingre for deg og Avola. Nicolai Wernberg spiller også i Kadett og er en spennende start som har hatt fin utvikling det siste året. Klarer Nicolai etter kjempefin elofremgang i år og øke ratingen sin vil det være særs sterkt i en klasse der mange er underratet.

 


Mathias Lind Schouten fyller 14 i august og er blant topp-5 i klasse kadett under 16 år
Foto: Anniken Vestby

 

Torbjørn Valvåg er blant topp-5 i Lillputt

Torbjørn Valvåg har trent hardt i år og for Torbjørn og Evsuld krysser jeg både fingre og tær – jeg vet at begge har lagt ned et formidabelt arbeid i sjakken og at begge har sjanser i sine grupper om det går veien. Med 1912 er Torbjørn rangert som nr. 5 i den kjempesterke Lillputtklassen der Shazil Shehzad fra Sandnes er topprangert med 2088. Torbjørn har tidligere vist at han kan utfordre de beste i landet i sin aldersklasse – vil han vise det igjen? En topp-3 plassering må absolutt være innenfor rekkevidde for det Torbjørn kan klare på en god uke.


Magefølelsen sier at Torbjørn får en god NM-uke – jeg har alltid tro på de som trener hardt
Foto: Anniken Vestby

 

Evsuld og Sivert er gode venner og gleder seg

Evsuld er i fin form og har passert 1700 i lynsjakkrating på chess.com og han har en svimlende taktikk-rating som jeg ikke våger å skrive på trykk – slike elotall skal ikke barn ha! Evsuld er en uslepen diamant jeg er veldig spent på under NM. Mye kan skje! Han har så mye sjakk innabords nå at han kan smelle til med en topp-5 plassering – men han har sine svake sider også slik de fleste har det. Evsuld elsker sjakk og spiller mye og det er lystbetont og moro for han. Esvuld spilte NM i fjor og ble da nr. 26 med 5 poeng – kan han slå dette i år? Sammen med seg har han Sivert Schacke Tørfoss som kan gjør en god figur om han får brikkene til å gli. Kommer de to Tromsøspillerne begge blant topp-20 i det svært sterke miniputtfeltet vil jeg si at NM har vært meget vellykket. Sivert har også trent fint inn mot NM – han har blant annet deltatt på en treningsgruppe og spilt på nettet.

 


Evsuld Myagmarsuren sammen med sin mor – han ble nr. 26 i fjor – våger vi å håpe på topp-10 i år?
Foto: Anniken Vestby

 

 

Her er Benjamin sin flotte seier mot Jon Ludvig Hammer fra Nordisk – et omen om hva som kommer?

12345678abcdefgh
Benjamin Arvola Notkevich
Jon Ludvig Hammer
Nordisk Mesterskap 2019
June 28, 2019 – Sarpsborg
Annotated by Benjamin
Siste runde i Nordisk starter klokka 10.00. Jeg har noen timer kvelden før til å forberede meg. Det store spørsmålet er «hva i all verden spiller man mot Jon Ludvig?». Han har et solid og gjennomarbeidet åpningsreportoar. De fleste steder har han bedre analyser enn meg. Samtidig har han et stort kontrollbehov, og er derfor mer opptatt av å spille «korrekt» sjakk enn det jeg er. Det betyr at han ikke alltid vil takle kaos, der man mister kontrollen, like godt. Mot 1.e4 spiller han Caro Kann når han vil vinne, Spansk når han vil ha remis. Mot 1.d4 spiller han Ragozin og Grunfeld. Hele poenget med forberedelsen min var å lure han med trekkrekkefølgen, slik at vi fikk en åpning som jeg hadde forberedt, som han ikke hadde forberedt. Altså starter jeg med1.Sf3og Jon Ludvig går umiddelbart i boks. Faktisk sitter han tolv minutter og rynker på nesa. Han hadde sannsynligvis forventet 1.e4 eller 1.d4, og hadde forberedt farlige ting der. Omsider spiller han1…d5og etter2.c4tenker han nye fem minutter, før han spiller2…c6. Min første tanke er «Yes! Jeg har lurt ham. Nå er vi over i slavisk som han ikke spiller til vanlig og som han ikke har forberedt til dette partiet.». Min neste tanke er irritasjon over at jeg ikke brukte mer tid kvelden før på å forberede disse stillingene.3.d4Sf64.Sc3e6Den første overraskelsen. De få gangene Jon Ludvig har spilt dette, spilte han Det er likevel ikke verdens undergang, siden stillingene ofte blir skarpe i disse variantene. Vi er på vei til å få den kampen jeg ville ha før partiet.4…a6og4…dxc4. Mot begge disse trekkene hadde jeg forberedt farlige ting.5.Lg5h66.Lh4dxc47.e4Nå får vi i hvert fall ubalanse! Svart vinner en bonde, men gir til gjengjeld fra seg sentrum og får svake lyse felter på kongefløyen. Dessuten har ingen av oss forberedt denne stillingen konkret til dette partiet, så det er kamp, menneske mot menneske.7…g58.Lg3b5Her er vi ved et viktig skille. Jeg har fra gammelt av flere ting forberedt i denne stillingen, som jeg har ventet lenge på en sjanse til å prøve ut. Problemet? Jeg husker ikke detaljene i en eneste en av dem. Det er godt over et år siden jeg har så på det siste gang. Til slutt går jeg for det farligste, og gambler på at jeg skal komme på detaljene etter hvert.9.Le2Lb710.O-OSbd711.Se5Lg7Her er vi ved et nytt skille. Jeg husker at Grischuk ofret hesten på f7 i denne stillingen. Jeg husker videre at planen skal være bonde til e5, springeren til e4 og videre til d6, løperen til f3 for å bytte mot hesten på d5, dronningen til c2 og videre til g6 og å bryte med f-bonden til f4. Jeg husker også at Grischuk spilte bonden til a4 på et tidspunkt, som var veldig smart, siden det åpner opp dronningfløyen, og forstyrrer de sorte brikkene fra forsvaret av kongefløyen, der de strengt tatt trengs mer. Men jeg klarer ikke å skjønne hvor det skal være. Bonde til a4 gir ikke mening i en eneste av de stillingene jeg sitter og regner på. Den eneste plassen det gir mening er i den stillingen vi har på brettet akkurat nå, før jeg har ofret hesten. Basert på denne bristende logikken er jeg svært fornøyd med meg selv da jeg omsider «forstår» at det er meningen at jeg skulle spille bonden til a4 før jeg slår på f7.12.a4?!Jon Ludvig skvetter til i stolen. Jeg kan med en gang se at han ikke kjenner til dette trekket. Det betyr sannsynligvis at det heller ikke er vanlig. Jeg tenker «Helvette, jeg husket feil». Det må jeg skjule, for Jon Ludvig sender meg et langt, granskende blikk, mens jeg forsøker å se likegyldig ut, som om jeg har full kontroll. Til slutt senker han blikket, trekker på skuldrene og spiller det naturlige12.Sxd7Sxd713.Ld6er hovedvarianten.12.Sxf7Kxf713.e5Sd514.Se4Ke715.Sd6Db616.a4!?skjedde i Grischuk-partiet som jeg prøver å kopiere. Hvit spiller bare rolig videre med offiser under, og har god kompensasjon.12…a6?!. Problemet er bare at etter13.Sxf7!Kxf714.e5Sd515.Se4har jeg plutselig en bedre versjon av Grischuk-partiet, siden trekket a4 nå er lagt inn mer eller mindre «gratis». Bristende logikk kan føre deg langt her i livet!15…Kg8?!Det er naturlig å prøve å sende kongen til kongefløyen, men den er faktisk mye tryggere i sentrum.15…Ke7er standardplassen du plasserer kongen med svart i disse stillingene. Kongen har helt enkelt flere plasser å rømme unna fra sentrum, enn den har ute på fløyen.16.Sd6Hvit står blank offiser under, men har kompensasjon i form av tryggere kongestilling, bedre kontroll både på de lyse og de sorte feltene og en edderkopp på d6 som kontrollerer en hau med felter. Det totale bildet er at hvit kontrollerer større deler av brettet, med færre brikker. Ikke overraskende går AlphaZero konsekvent for disse stillingene mot Stockfish, og ikke overraskende vinner AlphaZero som regel disse stillingen mot Stockfish. Det betyr at computeranalysene er mindre verdt her. Dette er en av de stillingene der Stockfish overvurderer materiellet, og undervurderer hvits kontroll over brettet.16…Db6?Det er vanskelig å spille stillingen med svart. Jon Ludvig gjør en feil med en gang.17.a5?Som jeg ikke klarer å straffe!17.Lh5!er måten å spille på. Etter17…Tf818.Dg4Sc719.a5Da720.De4dominerer hvit hele brettet. Svart har flere brikker, men de bidrar ikke. Hvit kommer helt rolig til å bryte med f4 og få med tårnene i angrepet. Svart har ingen måte å forbedre stillingen på. Denne stillingen illustrerer den type «totalsjakk» som AlphaZero brukte for å knuse Stockfish. Problemet for et menneske er å sortere alle mulighetene du har som hvit, og klare å forstå nøyaktig hvilke stillinger som er knusende, og hvilke som ikke er det. Jeg regner meg fram til denne stillingen, og vurderer den som dominerende for hvit, men jeg klarer ikke å forstå over brettet at denne stillingen skal være så mye bedre enn alle de andre stillingene jeg sitter og vurderer.17…Dc7!Jon Ludvig lar ikke muligheten gå fra seg. Jeg trodde svart måtte gå til a7 med dronningen, for å ha c7-feltet tilgjengelig for hesten. 17.a5 var derfor en felle fra min side, som Jon Ludvig plumper rett ut i. Problemet er bare at han har helt rett, og 17…Dc7 er et bedre forsvar enn 17…Da7. Stillingen er likevel dominerende for hvit.Etter17…Da7?kan hvit fortsatt spille18.Lh5Tf8eller18…Sf8??19.Lf7+Kh720.Dc2+19.Dg4Sc720.De4og få den samme dominerende stillingen.18.Lh5Th7Etter18…Tf8er poenget mitt at19.Dg4angriper bonden på e6, og svart har verken c7 eller f8-feltet tilgjengelig for hestene.19.Lf7+Kh820.Lxe6Sf821.Lxd5?På nytt har jeg en haug med lovende muligheter, og på nytt klarer jeg ikke plassere hva som er hva.21.Sf7+!Kg822.Sxh6+Kh823.Sf7+Kg824.Lxd5cxd525.Sxg5er fullstendig knusende. Jeg vurderer muligheten, men forstår ikke at dette er bedre enn partifortsettelsen.21…cxd522.f4med ideen å åpne opp f-linja. Jeg trodde det var veldig smart å spille på denne måten. Hele poenget med ikke å ta g-bonden hans, er å bruke den til å åpne opp f-linja, og få tårnet mitt i spill. Computeren sier imidlertid at stillingen er mer eller mindre i balanse nå. I praksis er det likevel enklere å spille hvit. Prisen per trekk er mye høyere for svart enn for hvit. En liten feil fra svart er nok til å stå til tap.22…Se6?feilen kommer med en gang.Etter22…gxf423.Txf4er stillingen mer eller mindre i balanse. Svart har en offiser mer, hvit har mer aktive brikker.23.Dg4Lc8?den endelige feilen.kanskje var Jon Ludvigs opprinnelige plan å spille23…Sxd424.fxg5h5. Dessverre for ham kan jeg spille25.Dd1!og svart har ingen god måte å fortsette på. For eksempel25.Dxd4?Dxd6!må jeg unngå.25…h4mot25…Dc5er kanskje det enkleste26.Sf7+Kg827.Lf2!26.Sf7+26.Tf7Dc527.Sxb7Se2+28.Kh1Sxg3+29.hxg3hxg3+er den type ting jeg som skremmer meg under partiet.26…Kg827.g6!23…Sxf4!er det beste forsvaret. Etter24.Lxf4gxf425.Txf4har likevel svart en stilling som er utrolig vanskelig å spille i praksis.24.f5Sf425.Lxf4gxf426.Txf4hvit står til vinst. Tårnet på h7 er klønete, tårnet på a8 bidrar ikke og begge svarts løpere er dominert av hvits bønder og edderkoppen på d6.26…b4for tregt, men det betyr ikke så mye på dette tidspunktet.27.Dg6Lf828.f6!Ld728…Lxd6blir matt etter29.De8+Lf830.Dxf8#29.f7med trusselen 30.Dg8#29…Tg7svart har ingen forsvar. For eksempel29…Le730.Se829…Lg730.Se829…Lxd630.Df6+Tg731.Dxh6+Th732.Df6+Tg733.Th4#30.Dxh6+Th731.Dg6Lg732.Se81–0

 

Aktuelle lenker: