Lørdagsintervjuet: Anniken Vestby forteller

 Anniken Vestby i kjent positur og alltid med et godt smil på lur
Foto: Privat fra Anniken Vestbys samling

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Jeg spilte sjakk da jeg var liten, uten at jeg husker nøyaktig når jeg lærte det, sannsynligvis i 7-8 års alderen. Jeg hadde også sjakk som valgfag på skolen, men erindrer at vi ikke lærte noe mer enn reglene for å flytte brikkene mens resten av faget besto av spilling. Så ordentlig sjakkspilling begynte jeg ikke med før Mads begynte å spille turneringer i 2012. Min første turnering var landsturneringen på Lillehammer i 2013. Tre og halvt poeng tror jeg at jeg fikk 😊

– Fortell litt om det å være sjakkmor til en veldig dedikert sjakkspiller – nemlig Mads?

I vår familie er det sjakk 24/7 som ungdommen sier! Mads elsker sjakk og det gjør mora også, selv om ho aldri får nok tid til å studere teori. Sjakk er blitt en livsstil og vi stortrives med det alle tre. Selvsagt er det slitsomt å reise land og strand rundt på turneringer, men når Mads trives så godt med det må man bare følge på. Enkelte turneringer koser jeg meg med å bare være fotograf, og sitte og skravle med de andre foreldrene mens Mads spiller. Helt topp egentlig, bortsett fra at det er veldig nervepirrende å sitte og vente. Sånn sett er det bedre å spille selv, for da er jeg fullt konsentrert om eget spill og slipper å være nervøs for Mads!

Anniken spiller sjakk i bassenget mot sønnen Mads på Kreta i 2015
Foto: Privat fra Anniken Vestbys samling

– Fortell litt om hvordan det er å være på helgetur med Mads & co for å spille sjakk?

De beste helgeturene er når vi reiser flere Tromsøfolk i lag, noe vi ofte gjør, enten med en gjeng barn og unge fra klubben til Harstad eller NM for ungdom eller andre plasser med flere familier. Da har vi det veldig hyggelig sosialt, både store og små, og selv om det er slitsomt å reise husker man lenge de sosiale turene. Øverst på lista over beste turnering (om du spør de unge) troner Harstad på topp! Eneste ulempen er at jeg fortsatt piner meg gjennom overnatting i gymsalen i sovepose på et altfor smalt liggeunderlag. Kjøpte inn et skikkelig dyrt et for å slippe å fryse, så nå fryser jeg ikke, men får sjelden mer enn et par timers søvn om natta der 😂 Det mest gledelige på slike turer er samholdet mellom oss i klubben. Det analyseres sjakkpartier, spilles kort og spilles fotball og alle er med. De store tar vare på de små og alle trives!

– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?

Jeg tror det er Benjamin Arvola. Vi møttes i en lynsjakkturnering i det gamle Mackbygget før NNM i 2015 om jeg ikke husker feil. Jeg syns egentlig det gikk ganske bra. Kom greit ut av åpninga og holdt hodet over vannet lenge før det rakna helt 😊
Ellers har jeg jo truffet på og tatt bilde med både Topalov og Kasparov, spesielt Topalov ble veldig fornøyd da jeg spurte om jeg kunne ta bilde med han på Polaria under en av sideturneringene under Sjakk-OL i 2014! Magnus har jeg truffet flere ganger og det flotte med han, er at han alltid tar seg tid til å spille sjakk med de små. Et flott forbilde for de unge sjakkspillerne.

– Har du noen favorittåpning i sjakk med hvit eller sort?

Jeg spiller ofte spansk som hvit i litt ulike varianter. Som svart har jeg spilt Caro Kann lenge, men har blitt mer glad i Stonewall i det siste. Er egentlig på utkikk etter noe nytt, men det er vanskelig å finne den perfekte åpninga som ikke har altfor mange kompliserte varianter.

Anniken Vestby liker å spille sjakk også – her mot Dag Tore Fossum i 2016
Foto: Privat fra Anniken Vestbys samling

– Hva betyr Landsturneringa i sjakk for deg?

Landsturneringa er et av årets høydepunkter! Første året vårt var i Sandefjord i 2012 og siden har vi vært fast innslag der. Det er en utrolig hyggelig sjakklig og sosial happening, som jeg kan glede meg til i lang tid. Vi er alltid en stor Tromsøgjeng på NM og i år gleder jeg meg stort til bare å spille og kose meg og ikke være arrangør 😉
– Du er en av Norges dyktigste sjakkfotografer – er du selvlært?

Jepp! Helt selvlært. Har alltid vært glad i å ta bilder av familien og insekter, men nå er det sjakkbilder som er det artigste! Etter jeg kjøpte nytt kamera med skikkelig linse for 3-4 år siden, har det virkelig blitt moro! Spesielt artig at så mange blir fornøyd med bildene jeg tar. Det er en kunst å få gode sjakkbilder, spesielt av voksne som ofte sitter i de samme positurene bestandig.

– Fortell litt mer om dette med å ta sjakkbilder og hvilke erfaringer du har med dette?

Jeg er veldig nøye med å ikke forstyrre spillerne når jeg tar bilder, derfor bruker jeg aldri blitz og jeg tar ofte bilder den første timen før spillerne kommer i tidsnød og lett kan bli forstyrret. Det er også viktig for meg at spillerne skal være fornøyd med bildene. Jeg legger aldri ut bilder hvor noen ikke ser bra ut. Helst bør de se bedre ut enn i virkeligheten 😊 Beste kommentaren jeg har fått til et bilde, var fra en dansk sjakkspiller «Neimen så godt ser jeg da ikke ut i virkeligheten».

– Du har mange venner i sjakkmiljøet – kan du i korte trekk si litt om det sosiale liv rundt sjakken?

Sjakken er jo som en stor familie. Vi treffes på turneringer og i klubben og tilbringer veldig mye tid i lag. Det beste med den store sjakkfamilien er at her er det rom for alle uansett hvem man er. Og man har alltid noe å snakke om😊

– Hvordan føler du at sjakkmiljøet i Tromsø er i dag?

Vi har og har alltid hatt et veldig godt miljø i Tromsø sjakklubb. Store og små spiller og utvikler seg i lag og alle heier på hverandre. Et unikt fellesskap hvor alle trives veldig godt. Det er ikke mange klubber som har et så godt miljø som Tromsø. Samtidig har vi også utviklet mange gode sjakkspillere og vi har nå en generasjon nye spillere på full fart oppover. Mottoet innad i TSKU er bredde framfor dyrking av enere, noe vi ser skaper et godt miljø hvor vi også utvikler gode sjakkspillere.

Anniken spiller mot Tromsøs æresmedlem Karl Petter Jernberg
Foto: Privat fra Anniken Vestbys samling

– Fortell litt om erfaringene dine med alle de store turneringene Tromsø har arrangert de siste åra?

World Cup i 2013 var første store mesterskap jeg var med på og sammen med Sjakk-OL i 2014 og nå sist Landsturneringen i 2016 har det vært utrolig spennende opplevelser. Vi er utrolig gode på å arrangere turneringer hvor folk trives og oppskriften er dugnadsånden som blomstrer i Tromsøsjakken. Vi er ikke så mange, men vi står på dag og natt for gi alle deltakerne gode opplevelser i Nordens Paris.

– Du er nestleder i TSKU – si litt om denne klubbens drift og visjoner?

Vi er nå på god vei til å bygge opp igjen klubben etter å ha ligget litt lavt i terrenget etter Sjakk-OL. Vi brukte mye krefter og var sliten i lang tid etterpå, samtidig med at vi ikke hadde et skikkelig klubblokale. Nå har vi endelig fått oss et flott lokale midt i byen hvor vi kan holde kurs og turneringer og samle ungene for å skape et godt miljø. Så jeg har gode forhåpninger om å øke medlemsmassen de neste årene!

– Hva er de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø?

Jeg har vel bidratt til å samle medlemmer til klubbkveld på torsdager og prøver å få alle til å trives der og ellers på turer. Det er egentlig det jeg syns er det aller viktigste, at alle skal føle seg velkommen og trives med sjakken og det sosiale miljøet.

– Har du noen vyer og visjoner for fremtiden i Tromsø Sjakklubb? Hva kan bli bedre?

Jeg og Jan Sigmund må kanskje bli flinkere til å delegere arbeid til flere i klubben, slik at vi ikke sliter oss ut 😊 Ellers så har vi nå fått et perfekt lokale og nå kan vi jobbe med å få flere medlemmer til klubben gjennom kurs og spillekvelder. Jeg ser lyst på framtida og syns virkelig vi har noe på gang nå med både kurs for nybegynnere og for viderekommende. Flinke instruktører har vi også 😊 Og vi har et godt og romslig miljø hvor vi ønsker alle velkommen med åpne armer. De fleste bli værende når de først har funnet fram til klubben.

– Du er turneringsleder for klubben og kretsdommer i sjakk – fortell litt om dette vervet?

Jeg syns det er spennende å være turneringsleder og dommer. Om jeg ikke spiller selv, kan jeg vandre rundt og se på spennende partier. Samtidig får man alltid tid til en prat innimellom med hyggelige sjakkspillere. Som regel er det få situasjoner som oppstår, men skjer det noe er det viktig å holde hodet kaldt og handle i henhold til regler og godt skjønn.

 

Anniken Vestby er flink med barn – her lærer hun tantebarna litt om sjakk
Foto: Privat fra Anniken Vestbys samling

– Du sitter NSFs valgkomite – hva er dette og hvordan trives du i en slik rolle?

Det er egentlig helt greit å sitte i valgkomitéen, siden jeg har både Arne Danielsen og Jøran Aulin Jansson med meg. Begge dyktige folk med god oversikt over folk i ulike yrker som har forskjellig tilknytning til sjakk. Egentlig utfyller vi hverandre ganske godt, og Arne holder i trådene og sparker oss i gang. Møtene holder vi på Skype. I fjor var jeg spesielt fornøyd med styret vi satte sammen, og det ser også ut til at det har fungert ganske bra. Klapp på skuldra til oss!

– Det virker som om du spesielt har et hjerte for de aller yngste i klubben, stemmer dette?

Det har du kanskje rett i! Jeg har alltid vært glad i barn og unge og jeg syns det er artig å se barna kose seg med sjakken. Det er noe spesielt med å se de små med stjerner i øynene når de har vunnet et sjakkparti, eller å måtte trøste dem når de gråter over et surt tap. Jeg tror også jeg er god til å få de små til å trives samtidig som jeg prøver å gi dem selvtillit og tro på egne ferdigheter. Det er alltid noe positivt man kan trekke ut av både tap og seier.

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Det var et vanskelig spørsmål, så jeg tror jeg må plukke ut 2 minner. Det første er Sjakk-OL 2014. Det var som en lang slitsom drøm. Hele verdenseliten samlet og sjakkspillere fra alle verdens hjørner i lille Tromsø! Det var en drøm som jeg alltid vil huske. Vi hadde til og med Wesley So med i den første sideturneringen på Kunstmuseet. Brikkene hans bare danset over brettet og den eneste som ga han litt motstand var Maxim Turov, men heller ikke han hadde noen sjanse til å ta poeng fra Wesley. Jeg, Jan Sigmund og Audun var Turneringsledere for alle sideturneringene under OL, og da fikk jeg også mange nye sjakkvenner fra ulike land som kom og spilte i sideturneringene våres. Blant annet en fast gjeng fra Mongolia som håpet jeg ville komme dit en gang.

Det andre beste minnet er Landsturneringen 2016 i Tromsø hvor jeg jobbet 17 timers dager i 14 dager😊 En kjempeopplevelse med så mye skryt og fornøyde folk på alle kanter som ble toppet med Mads sin Norgesmestertittel i Kadettklassen. Det var et rørende og stolt øyeblikk for en sjakkmamma😊

 

Anniken Vestby fikk hilse på verdensstjernen Veselin Topalov under sjakk-OL i Tromsø 2014!
Foto: Privat fra Anniken Vestbys samling

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Egentlig ikke så mye annet enn sjakk! Jeg er glad i å lese og liker også godt å reise og oppleve nye steder. Ellers er familien viktig for meg. Vi forsøker å besøke Narvik, Sandefjord og Bergen så ofte vi kan innimellom alle sjakkturene 😊