Lørdagsintervjuet: Håvard Skagseth i sjakksnakk

Håvard Skaseth er en viktig brikke i sjakklivet i Tromsø – han stiller opp på det meste!
Foto: Anniken Vestby

Håvard Skagseth er regjerende lynmester i klubben og han vant også klubbens lynsjakkavdeling for noen år siden og er dermed dobbeltmester i sjakken formel 1 i klubben vår. Han har vært over 2000 i elorating både internasjonalt og nasjonalt. Håvard vant NM for ungdomslag med TSKU tilbake i 2013 – men hans største seier over sjakkbrettet er likevel det prestisjetunge Bymesterskapet i Tromsø i klassisk sjakk som han vant i 2015. Dermed kunne han med all mulig rett kalle seg bymester i Tromsø i sjakk det året. Håvard har siden 2015 sittet i styret til TSK og han er en trivselsfaktor for klubblivet i Tromsø. Dagens mann under lupen er Håvard Skagseth.

 

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Det hele begynte når jeg gikk i andreklasse med at søstera mi lærte sjakk på barneskolen, så lærte hun meg sjakk og jeg var hekta. Deretter så foreldrene mine en annonse i avisa om sjakkurs, der startet jeg og sluttet aldri.

 

– Hvem er favorittspilleren din gjennom tidene?

Det er jo veldig lett å si Magnus. Jeg har alltid likt spillestilen til Karpov, så han får bli en god nr. 2.

 

– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst i Tromsø Sjakklubb?

Jeg gikk på sjakkurs 1-10 i TSKU, med mange forskjellige trenere i løpet av årene. Så reiste vi rundt med TSKU og spilte barneturneringer i Tromsø, Alta og Harstad, før jeg begynte å spille «voksenturneringer» i de samme byene + Narvik og var med på turer til NMU og andre nasjonale mesterskap.

 

En ung Håvard Skagseth har gått gradene i TSKU og gjennomført alle kursene deres
Foto: Jan S. Berglund

 

– Du gikk på NTG i Bærum. Hvor lenge gikk du der og hva var læringsutbytte?

Jeg gikk på NTG i et år, siste året på videregående skole, og jeg må si at Simen kan veldig mye om sjakk og er veldig god til å formidle kunnskapene sine. Det var på den tiden jeg utviklet meg klart mest, med 3-timers treninger 4 dager i uken og reiser til Riga, Benidorm, Arco (Italia) og Praha.

 

– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde det?

Jeg har spilt mot fire forskjellige stormestere i løpet av livet, Maxim Turov er den beste av de, jeg møtte han to ganger mens han var her oppe, en gang i et klubbmesterskap og en gang i NNM, det gikk cirka som man kan forvente at det gikk.

 

– Hva er ditt aller beste sjakkminne?

Utenlandsturene med NTG var alltid veldig morsomme spesielt turene til Arco og Benidorm med sene rundestarter og godt vær hver dag er gode minner.

 

Håvard Skagseth anno 2011 – ett år senere i 2012-13 gikk han 1 år på NTG hos Simen Agdestein
Foto: Jan S. Berglund

 

– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?

Jeg har aldri vært god taktisk, eller i åpningene, det vil jeg si er mine største svakheter, mens jeg innbiller meg at mine største styrker er en god posisjonell intuisjon og sluttspillet.

 

– Hvem har vært din verste motstander og hvorfor?

Det er ikke like viktig som før, men partiene betyr ekstra mye om motstanderen har etternavnet Machlik. Det var de og Lasse Bjørn jeg så på trening nesten hver uke i mange år, og da blir de partiene fort ekstra viktige.

 

– Hva betyr det sosiale – det å være del av sjakkmiljøet – for deg?

Det sosiale betyr selvfølgelig mye. Jeg har alltid trivdes i sjakklubben, det er vanskelig å ikke gjøre det med en alltid blid turneringsleder i Anniken og mange andre hyggelige folk i klubben.

Håvard under pratelagsjakken i NM i 2016 med Ole Jacob Hegelund
Foto: Anniken Vestby

 

– Hvordan føler du at sjakkmiljøet i Tromsø er i dag?

I dag er det et veldig bra miljø for de nye i sjakklubben med tilbud både på onsdager, hvor det er mulig å bli bedre i sjakk, og torsdager hvor man kan teste ut det man har lært.

 

– Har du noen favoritturneringer du liker å reise til og hva kjennetegner den/disse?

Jeg var tre år på rad på Kreta og spilte sjakk i en liten by helt sør-vest på øya, Paleochora. Der starter rundene kl. 16 så man kan være turist fram til da, bade og sole seg for så å spille sjakk i noen timer, før man går å spiser middag.

 

– Fortell litt om hva du konkret liker ved det å spille sjakk?

Som yngst av tre søsken har jeg alltid likt å konkurrere, og følelsen man får av å ha knust det som skal være en jevnbyrdig eller bedre motstander er veldig god.

Et godt smil, et godt blikk for posisjonsspillet og da særlig sluttspillene kjennetegner Håvard
Foto: Anniken Vestby

 

– Jeg vet at du har stilt opp mye for klubben i flere år med styreverv. Hvor lenge har du sittet i styret og hva er de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø slik du selv ser det?

Første gangen jeg ble med i styret var i 2012, men jeg begynte på NTG sommeren 2012, så da var jeg i praksis ikke med i styret fra sommeren. Jeg ble med igjen i 2015 og har vært med i styret siden da. Det viktigste jeg har bidratt med vil jeg si at er å stille opp, både som spiller og på dugnader når jeg har hatt muligheten.

 

– Har du noen mål i sjakk du enda ikke har nådd eller en sjakkdrøm du håper går i oppfyllelse?

Jeg har alltid hatt et mål om å vinne NNM en gang i framtida, men når man ser hvor god enkelte av de yngre i Tromsø er allerede nå, så kan det bli veldig vanskelig å klare.

 

– Hva er den beste turneringsprestasjonen du har gjort?

Jeg har ikke hatt en helt hinsides turneringsprestasjon å skryte av, i bymesterskapet 2015 gjorde jeg en veldig god turnering fram til jeg snublet meg over mållinja, og så vidt ble bymester, også har vi NNM 2014 hvor jeg med litt bedre tidsbruk mot Gunnar Berg Hanssen i siste runde hadde klart delt 2.-3.plass. (Håvard var med å ta gull for Tromsø sitt ungdomslag i NM for ungdomslag i 2013. Red. anm.)

 

Har Håvard glemt Norgesmesterskapet for ungdomslag der Lasse, Håvard, Elise, Jon og Benjamin vant gullet i 2013?
Foto: Nordstrand Sjakklubbs Ungdom

 

– Er det noe i livet en kan lære av sjakken som du har fått mye bruk for ellers?

Å takle stress, og klare tidsfrister har hjulpet meg veldig. Når jeg har utsatt ting til siste liten, det gjelder både innleveringer på skolen/universitetet som jeg har startet på vel sent, eksamener og det å svare på dette intervjuet.

 

– Har du en god bok eller en DVD som har gjort inntrykk på deg som du vil anbefale oss andre?

Jeg har aldri lest en hel sjakkbok, og de bøkene jeg har åpnet har for det meste vært for å lappe sammen et spillbart åpningsrepertoar så jeg har ikke noe spesifikt å anbefale.

– Har du hatt, eller har du, et treningsopplegg du kan fortelle litt om?

Per i dag trener jeg ikke sjakk i det hele tatt og mesteparten av tiden har jeg ikke trent mer enn en gang i uken jevnlig. Unntaket er året på NTG, men selv da trente jeg bare 4 dager i uken. En ting jeg har lært er det at om du vil bli virkelig god i sjakk må du trene mye, en god del mer enn det jeg har gjort.

Håvard Skagseth har vært over 2000 i både nasjonal og internasjonal rating – her fra 2010
Foto: Jan S. Berglund

 

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?

Jeg har alltid vært interessert i fotball, og i det siste har jeg spilt en del dataspill.