Lørdagsintervjuet: Ivbjørn Nimki forteller

Ivbjørn Nimki trives ved et sjakkbrett når han underviser i sjakk eller her under åpen himmel når han fisker
Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

 

Det er alltid morsomt å bli kjent med gamle helter og Nils Grotnes og Kjetil Jakobsen fortalte levende om Ivbjørn Nimki i denne intervjuserien – så vi tok kontakt og fikk napp hos Stavangermannen. Ivbjørn Nimki var i Tromsø Sjakklubb i årene 1976-79 og trente blant annet opp et kull med lovende sjakkspillere som Nils Grotnes, Tor Ånstad og Kjetil Jakobsen. Han har en lang fartstid som spiller, trener og inspirator i norsk sjakk og for tiden trener han barn- og unge i Smeaheia skolesjakklubb i Sandnes – en klubb som har flere av de største talentene i Norge. I dagens intervju her hos Tromsø Sjakklubb blir vi bedre kjent med den driftige sjakktreneren.

 

– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?

Jeg lærte å spille sjakk ved en ren tilfeldighet i 9-års alderen. Min kamerat, som var en god sjakkspiller, utfordret meg til et parti en kveld vi var sammen. Dermed begynte snøballen å rulle. Det neste skrittet var at jeg ble medlem av Ganddal sjakklubb.

– Fortell litt om din sjakklige dannelsesreise tidlig på 60-tallet?

I begynnelsen tok jeg spillet lite alvorlig. Spillekvelden på Ganddal gamle skole ble brukt til andre ting enn sjakk. Det kjekkeste var å stå ved vinduet i andre etasje med en brusflaske eller et glass vann i hånden. Det hadde seg sånn at det var en brannstige utenfor vinduet, og det var alltid like spennende å tømme vann eller brus på den som klatret i stigen for å se om det ble blink. Dette var en av de viktigste grunnene til at jeg måtte spille fire sesonger i 3.klasse, som var det laveste nivået.

Vi spilte sjakk en dag i uka i Ganddal sjakklubb. Men ofte ellers i uka på ettermiddager, og kvelder, med klassekamerater/naboer. Det må legges til at gaten jeg bodde i hadde mange av de beste barne- og junior spillerne i Norge. Her kan nevnes: Arne og Svein Monge, John Hebnes, Martin, Kari og Per Blikra.

 

Fv: Jan Henning Hestad, Ivbjørn Nimki, lagleder Sverre Hebnes, Svein Monge, Alf Stokkeland, Ernst Rune Danilelsen, Arne Monge, Morten Nilsen. Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

– Har du en historisk favorittspiller som har satt spor i deg?

Min favorittspiller under oppveksten var Sverre Hebnes, som var en av de beste spillerne i Rogaland. Han organiserte skolesjakken på Ganddal, og var den første treneren min hvor sjakk ble satt i system. Det ble trent på åpningsspill og særlig sluttspill.

Han var en kunstner ikke bare i sjakk, men også innenfor tegning. Han tegnet spillerne på det første skolelaget som Norgesmestere i 1969. Jeg spilte på 5.bord på dette laget.

– Fortell litt om skolesjakken på slutten av 60-tallet og dine meritter der?

Jeg ble overraskende Sandnes-mester individuelt for barneskoler i 1968 foran storfavoritten Svein Monge. Seieren var en vitamin innsprøytning for jeg begynte å lese sjakkteori for å bli bedre. Samme året fikk jeg oppfylt mitt høyeste ønske: å bli tatt ut på skolelaget til Ganddal skole. Vi kvalifiserte oss til NM i 1969 for skolelag som vi vant. I Nordisk mesterskap som ble arrangert i Oslo endte vi på 2.plass etter det svenske laget. Jeg hadde hard motstand, da jeg av taktiske grunnet ble flyttet opp til 2.bord.

I 1970 gjentok vi bedriften og ble Norgesmestere for ungdomsskoler i Stavern. Det var første gang at NM for skolelag ble delt i barne- og ungdomsskoler. Jeg ble også individuell kretsmester for ungdomsskoler dette året. Denne seieren betydde nok at jeg var Norgesmester i min klasse. På denne tiden ble det ikke arrangert NM for aldersbestemte klasser.

 

Ganddal skole ble norgesmestre i sjakk i 1969. Her er vinnerlaget: fv Arne Monge, Svein Monge, Ernst Rune Danielsen, Alf Stokkelands, Ivbjørn Nimki og Jan Hennning Hestad. Bakerst står lagleder Arne Olav Perdersen. Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

– Hvordan ble det med sjakken i årene 1970 til du flyttet til Tromsø i 1976?

Jeg gikk mer og mer over til å bli trener i sjakk for barn og ungdom. I denne perioden trente jeg mange lovende barn/ungdommer fra både Ganddal skole, Høyland ungdomsskole og Nærbø ungdomsskole. Jeg stiftet Nærbø sjakklubb i ca.1973. Ellers hadde jeg et meget godt samarbeid med Trygve Waage, som var leder for skolesjakken i Norge.

Jeg var også leder i Rogaland skolesjakkutvalg. I den forbindelse arrangerte vi kurs for foreldre/lærere som var interessert i å start med sjakk på skoler. På Sevland skole arrangerte jeg et kurs fra fredag til søndag. Det var første gang jeg møtte Sigmund Salamonsen, som senere ble en god venn av meg. Han ble også en viktig person innen norsk sjakk særlig skolesjakk.

Jeg fortsatte å spille sjakk i Ganddal sjakklubb. Jeg ble klubbmester og kom på 2.plass i Rogalandsmesterskapet. Som trener oppnådde jeg at Ganddal skole i 1976 ble norgesmester for barneskoler.

 

1976. Ganddal Skole gikk til topps i NM i sjakk . Mesterskapet ble arrangert i Oslo. Framme fv: John Olav Lie, Steinar Torjusen, Egil Stokkeland, lagleder Ivbjørn Nimki, Ole Martin Pedersen (bak), Rune Fjermestad og Einar Brekken. Bildet er tatt på Sandnes stasjon, Brueland. Flere av disse ,John Olav Lie, Ole Martin Pedersen, Egil Stokkeland, og Steinar Torjusen, vant også NM i skolesjakk i 1978 (Høyland Ungdomskole) Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

 

– Kan du forteller litt om hvordan det var å komme til Tromsø SK tidlig i 1976?

Sommeren 1976 hadde jeg deltatt i NM i Harstad. Jeg hadde allerede lært å kjenne noen fra Tromsø Sjakklubb Terje Widar Larsen og Jarl Kvikstad. Jeg ble godt mottatt i klubben.

Spesielt husker jeg Karl Petter Jernberg og Wiggo Hugo Eilertsen som var meget interesserte i sjakk.

Det ble noen hyggelige spillekvelder på Alfheim med både sjakkpartier og filosofiske samtaler.

 

Sjakk i Tromsø i 1978 – kjenner du igjen noen på bildet?
Foto: Ivbjørn Nimki

– Du hadde en spennende tid med mange unge sjakktalenter som Nils Grotnes, Tor Ånstad og Kjetil Jakobsen som alle satte spor etter seg i sjakkens rike her hjemme. Fortell, fortell?

Jeg startet opp med sjakkundervisning på Statsøvingsskolen, som var en elite skole i forbindelse med Tromsø lærerskole. På denne skolen gikk det døtre/sønner til leger/professorer og andre med høyere stillinger i staten. Dessuten hadde jeg sjakkturnering/trening på Alfheim i regi av Tromsø Sjakklubb.

Jeg hadde også et meget godt samarbeid med AOF, og arrangerte hver høst kurs for barn/ungdom og voksne. På det meste hadde jeg to kurs som gikk på forskjellige ukedager.

Det var gjennom disse treningene/kursene jeg ble kjent med lovende spillere som:

Nils Grotnes, Tor Ånstad, Kjetil Jakobsen, Jan O. Lindgjærde, Morten Andresen, David Nicolaisen og Even Holt. Jeg må også legge til at jeg hadde god hjelp av Tore Gulstad til å organisere skolesjakken i Tromsø sjakklubb. Det første laget fra Tromsø som har deltatt i NM for skolelag er Sommerlyst ungdomsskole. De deltok i Drammen i 1979.

Deltakerne på laget:
Nils Grotnes
Morten Andresen
David Nicolaisen
Tor Ånstad

Spillerne var veldig glade når de fikk fri en hel uke fra skolen. Vi reiste med fly til Stavanger, hvor vi bodde og trente hos mine foreldre. Jeg var også trener/lagleder for Høyland ungdomsskole, Sandnes. Sommerlyst ungdomsskole hadde felles trening med dette laget i 2 til 3 dager. Hvor det blant annet ble arrangert lagkamper mellom disse to lagene. Etter dette reiste vi sammen med tog til Drammen.

Høyland ungdomsskole ble Norgesmester for ungdomsskoler, som de hadde gjort de to foregående årene. Sommerlyst ungdomsskole kom på 16.plass.

 

Sjakk i Tromsø på 70-tallet da Ivbjørn Nimki bodde i byen
Foto: Ivbjørn Nimki

 

– Har du trent noen som har kommet helt opp i Norgestoppen i sjakk?

Mange av de spillerne jeg har trent har gjort det svært godt innen skolesjakk både lagsjakk og aldersbestemte klasser. De lagene som jeg har trent har vunnet NM i lagsjakk for ungdomsskoler seks ganger og en gang for barneskoler. De mest kjente spillerne fra disse lagene er:

Einar Brekken, Tallak Uberg Nærland, Erlend Stangeland og Jone Riska Pedersen.

Disse spillerne vant også NM i aldersbesteklasser, og har hatt gode resultater som seniorspillere.

Av de spillerne som jeg hadde i skolesjakk i Tromsø. Er det Nils Grotnes, Tor Ånstad og Kjetil Jakobsen som har oppnådd de beste resultatene. Det kan nevnes at Nils Grotnes har spilt i den høyeste klassen i landsturneringen, og oppnådd to meget hederlige resultater. (Red. Anm: Nils Grotnes ble nr. 2 i Eliteklassen i 1992 i Kristiansund og nr. 3 i Eliteklassen i Steinkjer i 1986.)

– I tiden din i Tromsø skrev du også sjakkspalte i bladet Tromsø og du bidro vel til Nord-Norsk Sjakk som var et fantastisk flott blad på den tiden. Fortell?

I studietiden i Tromsø hadde jeg sjakkspalte i avisen Tromsø. Jeg skrev om arrangementene til Tromsø Sjakklubb og viktige sjakkturneringer i Nord-Norge. Her kan nevnes Kalotturneringen i Hammerfest. Til denne turneringen var det ofte inviterte spillere fra Sverige eller Sør-Norge. Jeg var en god venn av Morten Trolldalen som vant turneringen i 1978, etter turneringen bodde han noen dager hos meg. Denne tiden ble brukt til å gå gjennom partiene han hadde spilt i Kalotturneringen. Partiene med kommentarer fra Morten ble senere brukt i min sjakkspalte.

Dessuten ble sjakkspalten brukt til å skrive om skolesjakken i Tromsø og Nord-Norge.

Jeg leverte også stoff om skolesjakken i Tromsø og Nord-Norge til Nord Norsk sjakkblad, som på den tiden var et fantastisk flott sjakkblad.

 

 

Gunnar Johnsen huskes fra 70-tallet der han ofte var i Nord-Norsk sjakk – et fantastisk blad
Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

 

– Hva er din egen beste turneringsprestasjon over brettet?

I 1987 vant jeg Torghatten Grand-Prix som ble arrangert i Brønnøysund. Det var første gang jeg mottok pengepremie. I 2000 delte Jan Sigmund Berglund og jeg førsteplassen i Kalotturneringen. Vi delte pengepremien, men Jan Sigmund hadde best kvalitet og fikk pokalen. Men det jeg husker aller best fra sjakkturneringene, er det sosiale miljøet og fellesskapet. Rundt analysebordet eller mellom sjakkrundene.’

 

Delt seier med denne karen er ikke ille – kjenner du igjen Jan S. Berglund på et historisk bilde fra 1978?
Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

 

– Har du et interessant parti å vise som du har spilt selv?

Det mest interessante partiet jeg spilte i Tromsø sjakklubb er partiet mot Arnold Andreassen. Partiet er fra klubbturneringen i 1979.

Vi tar en titt:

 

– Jeg vet du hadde noen fine sjakkår i Hammerfest etter endte år i Tromsø – fortell litt om disse årene?

Jeg har bare gode minner fra begynnelsen av 1980 årene som medlem i Hammerfest sjakklubb. På denne tiden var jeg rektor/internatstyrer på Sandøybotn skoleinternat på Sørøya. Av denne grunn hadde jeg ikke mulighet til å delta i klubbturneringene. Men jeg deltok på klubblaget under Finnmarksmesterskapet, og ellers i turneringer som Kalotturneringen. Vi hadde noen svært trivelige klubbkamper på hotellet på Skaidi mot Alta. Hammerfest hadde et sterkt sjakklag på den tiden med blant andre Berglund brødrene Jan Sigmund og Alf Ole.

Jeg hadde ofte behov for overnatting ved sjakkarrangement i regi av Hammerfest sjakklubb. Børge Svanholm og hans familie viste en gjestfrihet som du skal lete lenge etter.

– Hva er det aller beste ved sjakken?

Det jeg har likt best ved sjakkspillet, er at du må legge en plan. Du må tenke flere trekk framover.

 

Ivbjørn Nimki rundt 1980 – sjakk har vært hans store lidenskap gjennom et langt liv
Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

 

– Hva likte du best ved det å spille sjakk selv?

Jeg var ikke flink til å pugge eller lese åpningsteori. Men å lese om sluttspillet, og sette meg inn i sluttspillregler var jeg glad i. Av denne grunn ble jeg best i sluttspill. Sjakkoppgaver likte jeg å løse. Oppgaveløsning har blitt benyttet mye i min undervisning av barn og ungdom.

Dessuten likte jeg det sosiale miljøet rundt sjakken, få møte nye mennesker. Det å reise og bli kjent med nye steder og noen ganger nye land.

– Jeg vet at du har et bankende hjerte for skolesjakk i Rogaland nå – fortell?

Skolesjakken hadde en kraftig oppblomstring under Magnus Monsen sin tid som leder av Rogaland sjakkrets. Det ble startet skolesjakk undervisning på mange skoler. Dessuten startet han skolesjakklubber på disse skolene med foreldre i alle styreverv.

Magnus satte sammen et team av pensjonerte lærere, rektorer og skolesjefer som ennå var aktive eller hadde vært aktive sjakkspillere. Disse reiste rundt til skolene med tilbud om gratis sjakktrening og avvikling av sjakkturneringer i matfriminuttet eller etter skoletid.

Etter at Magnus døde forsvant dette prosjektet og noen måtte trå til igjen.

– Har du i dag noe kontakt med gamle sjakkvenner som du selv har undervist i skolesjakk i din tid?

Jeg har dessverre ikke kontakt med så mange venner fra sjakken på 60-, 70- eller 80-tallet. Men det blir alltid snakk om disse årene om jeg treffer Øystein Brekke, Børge Svanholm, Jan Sigmund Berglund eller Tor Kristian Schølset. Noen har gått bort, og mange har sluttet med sjakk. Men det kan nevnes at Børge Svanholm skal besøke meg å bo hos meg under Norway Chess denne helgen.

 

Ivbjørn har fortsatt litt kontakt med Jan S. Berglund – som opprinnelig kommer fra Hammerfest
Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki

 

– Du er en av flere sentrale personer i styret til Smeaheia skolesjakk som driver stort i Sandnes-området. Fortell litt om skolesjakken i Rogaland?

Klubben har klubbkveld/trening hver torsdag. Spillerne er delt inn i grupper:

  • Nybegynnere
  • Videregående 1
  • Videregående 2
  • Satsningsgruppe 1
  • Satsningsgruppe 2

Gruppene settes opp av trenerne. Jeg er trener for Videregående 2 hvor det møter mellom 12 til 18 sjakkspillere i alderen 5 – 15 år hver torsdag.

Min gruppe har trening fra kl.18.30 til 20.00. Vi starter med teori i ca. 30 minutter. Dette halvåret har vi lagt mest vekt på sluttspillet. De løser også minst en sjakkoppgave hver treningskveld. Oppgavene er ofte hentet fra sjakkspalten i VG. Resten av tiden blir brukt til spilling.

IM Vadims Daskevics har ansvaret for satsningsgruppene.

Vi arrangerer også sjakkamper mot andre skolesjakklubber. Dessuten inviteres foreldrene til å være med på lynsjakkturnering ved jule- og sommeravslutningen. Disse tiltakene er svært populære blant både spillerne og foreldrene.

Smeaheia skolesjakk ble stiftet av Roar Nærheim. Vi har ca. 80 medlemmer. Klubben har blant annet arrangert flere turneringer som BGP, NGP, NM for ungdomslag 2017 og flere motivasjonssamlinger med stormester Jon Ludvig Hammer – senest sist lørdag. Hvor han hadde to timer med sjakkundervisning med åpningsteori og plassering av brikkene. Dette ble etterfulgt av simultan mot de 44 deltakerne på samlingen. Jeg ble litt stolt da min sønn Ivroy var en av de få som vant over Jon Ludvig.

 

Ivbjørn Nimki følger med på sine elever under NMU 2017
Foto: Smeaheia ungdomssjakklubb

– Sandnes har mange unge talenter for tiden – hvordan er treningsopplegget for disse?

De største talentene er elever på satsningsgruppe 2 og trenes hver torsdag av IM Vadims Daskevics. Dessuten spiller de hver tirsdag i Sandnes sjakklubb. Her får de god turneringstrening. De deltar i NGP turneringer i Norge og våre naboland.

 

 Vadims Daskevics er en viktig brikke i skolesjakken i Rogaland
Foto: Smeaheia ungdomssjakklubb

– Hva gir deg selv størst glede ved å være så aktiv innen sjakkundervisning?

Det som gir meg størst glede ved å være aktiv innen sjakken og sjakkundervisning, er å se at barn/ungdom som sliter på skolen, eller har vanskelig for å finne seg til rette i samfunnet har glede av å spille sjakk. Mange har ved hjelp av sjakken fått orden på sitt liv.

– Følger du noe med på Magnus Carlsen sone bravader – gir det noe sjakkglede?

Jeg følger med Magnus Carlsen sine prestasjoner, og blir bare mer og mer imponert over han.

De siste årene har jeg vært så heldig å få være med under Norway Chess som vakt. Av denne grunn var jeg tett på Magnus både i 1. og 2. runde. Han spilte glimrende i det første partiet mot Caruana.

Det er svært interessant og følge de 10 beste spillerne i verden på nært hold. Jeg gleder meg allerede til premieutdeling og avslutning med spillerne. De siste årene har jeg vært så heldig og bli invitert til avslutningen med kulturelt innslag og nydelig mat og drikke. På denne kvelden kommer du ekstra nært spillerne.

– Ungdomssjakklubben i Tromsø har fått ny leder – har du et godt råd eller to til han?

Det er vanskelig å komme med noen konkrete råd. Men det er viktig å få foreldrene med som hjelpere i arbeidet. Mine erfaringer er at elevene liker å løse sjakkoppgaver og spille mot hverandre. Jeg tror også det er viktig å arrangere klubbkamper mot skolesjakklubber eller sjakklubber i nærheten.

Tilslutt vil jeg ønske han til lykke med arbeidet blant barn/ungdom i Tromsø.

– Hvilke interesser har du utenfor de 64 feltene?

Mine interesser utenom sjakk er friluftsliv og fiske. Jeg har arbeidet 10 år på Susendal skole i Hattfjelldal kommune. I den tiden var jeg på mange fantastiske fisketurer og bærturer i Børgefjell Nasjonalpark.

For 6 år siden kjøpte jeg den samme eiendommen som jeg leide i tiden som lærer i Hattfjelldal kommune. Jeg og min sønn er der så ofte som mulig. Min eiendom ligger bare 200 m fra Børgefjell Nasjonalpark.
Dessuten er det bare 5 minutters gange til elva Susna hvor det er bra med ørret.

I tiden som lærer på Myken fikk jeg et godt forhold til to av mine elever. Vi har holdt kontakt siden den gangen. Nå er de fiskere med en stor fiskebåt “Havbris.” Vi er sammen to uker om sommeren og fisker sjøfisk som blant annet torsk, uer, kveite og laks. Den største kveita vi har fått var på 55 kg.

Å være på sjøen eller på fjellet har alltid gitt meg styrke til å klare mine arbeidsoppgaver. Det har også gitt meg avkobling fra stresset og jaget i samfunnet.

 

Ivbjørn liker å fiske – her med et prakteksemplar
Foto: Privat ved Ivbjørn Nimki