Påskequiz 2017 med to bokpremier!

12. april 2017
By

Sherlock Holmes spilte sjakk og var skarp på eliminasjonsmetoden – er du like skarp?

Tromsø Sjakklubb feirer i år 20 årsjubileum for disse nettsidene som ble etablert av Jan S. Berglund i 1997. I den anledning har vi et par premiekonkurranser som markerer jubileet og først ut er Påskequizen 2017. Tromsø Sjakklubbs nettsider inneholder en lang rekke artikler, intervjuer, partisamlinger, sjakkspalter, kommenterte partier, sjakkmagasiner, turneringsrapporter og annen faktakunnskap om sjakk. Vi gir deg sjansen til å snuse rundt og søke opp de relevante opplysningene til årets påskequiz – alle svarene er funnet et eller annet sted på TSK sin rikholdige web!? Klarer du å finne svarene?


TSK sin Påskequiz 2017:

1. Hvem vant Harstad Grand Prix i 1984?

2. Svedenborg klanen i nordnorsk sjakk er viden kjent med Sigurd, Paul og Dag Svedenborg som de tre største legendene. Men Nord-Norges Sjakkforbund ble stiftet i 1926, og hadde i perioden 1968-72 en Svedenborg som formann. Hva var fornavnet hans?

3. Olaf Havnes gikk sine barnesko i Tromsø Sjakklubb. Han ble senere forfatter av den spennende Fantacy-trilogien Sagaen om den siste nattseileren før han døde så alt for tidlig av kreft i 2010. Som 15-åring spilte Olaf Havnes Tromsøsjakken 1981 og i andre runde tapte han med svart mot turneringsvinneren i klasse B. Hvilken åpning spilte Havnes i dette partiet?

4. I 1998 måtte Tromsø Sjakklubb se seg slått av Kirkenes i NNM for lag. Hvilke to oppgjør vant Kirkenes i denne matchen som havnet i partispalta til et nyoppstartet sjakkblad?

5. Hvem vant skjønnhetspremien for beste parti under NNM i 1968 og for hvilket parti?

6. Kalotturneringen i sjakk i 1978 ble vunnet av et meget stort sjakktalent som døde så alt for ung. Men arven hans gikk videre i norsk sjakk og hans biologiske sønn – skulle nå enda lenger enn faren i sjakk. Hvilken far og hvilken sønn tenker jeg på?

7. Under vårturneringa i Tromsø Sjakklubb i 1987 fikk spillere som Sven Wisløff Nilssen, Thomas Robertsen, Pål Røyset og Jon Kr. Røyset alle opp øynene sine for klubblivets gleder i Tromsø Sjakklubb. Men i turneringa kom de alle fire etter en kvinnelig journalist med mangeåring fartstid i bladet Tromsø – og senere en vokalistkarriere i et storband – hva het hun?

8. Harstad Open 1992 fikk to svensker på toppen av turneringstabellen. Hvem var det?

 Dette er andrepremien i TSK sin Påskequiz

9. Gunnar Berg Hanssen sine mange sjakkspalter for TSK er gull verdt og i en av dem forteller han om et forbilde innen posisjonsspillet som han vier en helt spalte til. Dette er en høvding i nordisk sjakk som gjorde stort inntrykk på den unge Gunnar Berg Hanssen som synes partiene til høvdingen var for «musikk å regne» i hans ører. Hvem sikter jeg til her?

10. Hvor mange utgaver av Sjakkspalta skrev Gunnar Berg Hanssen mellom januar 2006 og juni 2008 for Tromsø Sjakklubb?

11. Klubbens grunnlegger Sverre Melvær ble æresmedlem i Tromsø Sjakklubb under krigen – det ble også en mer ukjent spiller – hva het han?

12. Knut Jøran Helmers har gitt ut flere sjakkbøker – i biblioteket til Tromsø Sjakklubb har vi en av dem. Hva lyder den spenstige tittelen på boka vi faktisk har til utlåns?

13. Hvilken storspiller i Tromsø Sjakklubb vet vi at Peter Wessel Zapffe slo i vårturneringa i 1926 før han vendte sine tankers kraft tilbake til «Om det tragiske»?

14. Hvem er sjakkspilleren Lars Andreassen sin verste motspiller?

15. På slutten av 90-tallet driftet Gerd Eva Lillo noen flotte nettsider – hva het de?

16. Trond Romsdal er IM i postsjakk. Hvilke to resultater førte med seg denne fine tittelen?

Svarene sendes Sjakkfantomet@gmail.com innen torsdag 20. april


Førstepremien er Andre Schulz sin kritikerroste bok om verdensmestrene i sjakk!

Tromsø Sjakklubb på Facebook