Tromsøspillere på jakt etter heder og ære i Danmark

31. juli 2016
By

Anniken Vestby av tre sjakkess

Disse gjorde sine saker meget bra i Danmark og kom hjem med over 300 nye elopoeng…
Foto: Anniken Vestby

Xtracon Chess Challenge i Danmark – tidligere Politiken Cup ble spilt siste uke med en stor norsk delegasjon på hele 122 spillere. Av disse var hele 20 deltakere fra Tromsø. Totalt deltok det 398 spillere i Danmarik og vinneren ble GM Mathias Bluebaum fra Tyskland i et felt som hadde stjerner som Jon Ludvig Hammer (6), Simen Agdestein (13) og ikke minst folk som GM Alexei Shirov, GM Jan Timman og GM Granda Zuniga. Beste Nordmann ble altså Hammer på en flott 6.plass, mens beste Tromsøspiller ble Pål Røyset på en 86. plass med 6 av 10 mulige. Allikevel var det mange lyspunkter for Tromsøspillerne som slo godt i fra seg.

 Hammer Xtracon 2016
Jon Ludvig Hammer ble beste nordmann med en fin 6. plass i Danmark
Foto: Anniken Vestby

Sjakkdronninga fra Tromsø under Xtracom Chess Open i Helsingør het Elise Sjøttem Jacobsen. Med en beskjeden norsk rating – som etter et blytungt NM på hjemmebane skvatt under 1500 for første gang på mange år – og lite turneringsspill i blodet smelte Elise opp med kampsjakk og selv om hun var litt heldig med uttellingen i enkeltpartier så var det aktivt spill over hele fjøla og det ga uttelling for kombinasjonstalentet. Her skal vi se hvordan hun nedkjempet Fredrik Beer Jacobsen (2028) fra en tapt stilling.

Elise er i trekket og finner vinsten som har dukket opp etter hvert:

Hvit trekker og vinner

Elise 001

Du så 1.Txh6+! fulgt av 2.Dg6+ som setter matt i få trekk? Det gjorde Elise også! Elise tok 50% score – 5 av 10 mulige mot sterk motstand – snittet hennes var over 2000! – og dermed kunne hun grafse til seg elopoeng i bøtter og spann. Siden Elise fortsatt er junior med god margin – hun er siste års kadett – så har hun K på 40, noe som førte til at hun tjente hun 156 elopoeng på en turnering. Godt spilt Elise!

Tor Arne Heim Andberg fra Tromsø Sjakklubb boltret seg som fisken i vannet i Helsingør og slo til med en knallprestasjon på 2015. Med egen rating på 1727 og norsk rating på 1573 så gjorde det susen og i utlandet fetet Tor Arne ratingen sin opp med hele 59 elopoeng. Slikt er ikke hverdagskost! Tor Arne spilte noen sterke remiser mot 2100-motstand og viste seg fra en ny side da poengene kom ned i lomma hans i større grad enn noen gang før. 37-åringen fikk nok ny lyst til å spille sjakk etter dette og intet er bedre enn det.

Pål Røyset gjorde en meget god figur under Xtracon Chess Open i Helsingør. Til tros for at han møtte motstand godt over egen rating, klarte han å smelle inn 6 av 10 mulige og med det kunne han glede seg over en ratingfremgang på hele 31 poeng. Pål spiller fortsatt veldig solid sjakk og han styrke ligger i å kverne på stillinga, mens hans svakhet nok er at hvitspillet mangler litt kraft. Uansett er det morsomt å se at den 7 dobbelte nordnorske mester koser seg på sjakktur til utlandet og gjør det godt.

Harald Christian Vestjord gjorde også sine saker meget bra og med 4.5 av 10 mulige spratt Harald Christian opp over 100 elopoeng fra 1608 til 1724. Det begynner å smake fugl av sjakkmiljøet i Tromsø. Harald Christian er en sjakkens sliter som har jobbet seg jevnt og trutt oppover uten de sensasjonelle byksene som en Vestby-Ellingsen har hatt. Men jevn fin fremgang hele tiden er jo knall og at Harald Christian har det artig med sjakken er jeg ikke i tvil om. Harald spilte nådeløs sjakk med få remiser – bare tre faktisk – og han dundret inn tre sterke seire mot 1800-folk – da begynner det å bli morsomt!

Endre Xtracon 2016Endre Machlik smelt til med et fint resultat og 40 nye elopoeng
Foto: Anniken Vestby

Machlik-ene var også til stedet og denne gang, som under NM i Tromsø, var det 16-åringen Endre som gjorde sine saker best. Han gikk opp hele 40 elopoeng etter å ha scoret 5.5 av 10 mulige mot sterk motstand. Monika gikk også pent frem mens Edit gikk litt frem. Det var en vellykket turnering for vår sjakkfamilie fra Tromsø. Edit og Monika skal nå spille en turnering i Ungarn før ferden går videre til Baku i september der de skal delta på det norske kvinnelaget.

Vi krysser fingre for dem og ser på et parti fra Monika fra Helsingør:

De offisielle hjemmesidene med resultater finner dere her

Tromsø Sjakklubb på Facebook