16-åringen Kirill Fedchuk er klubbmester


16 år gamle Kirill Fedchuk er blant tidenes aller yngste klubbmestre i Tromsø sjakklubb!
Arkivfoto 2018: Anniken Vestby

 

Klubbmesterskapet 2018 ble en stor skuffelse rent deltakermessig – det kommer vi ikke bort fra. Totalt var det bare 15 spillere og kun ca. halvparten av disse spilte mer enn 3 runder. Det er svakt for en sjakkby som Tromsø. Her må det tas grep og her vil det bli tatt grep. Selv mener jeg at Konradgrupper har gått ut på dato. Når alle spiller i en gruppe vil vi få sportslig uinteressante partier, vi vil få færre spillere som føler seg forpliktet til å spille sine partier da det er lett å hoppe over og få gratis halvpoeng og den sportslige nytelsen av å vinne blir mindre siden de sterkeste turneringene alltid har vært i Berger. Uansett hva fremtiden bringer må en tenke god opplevelse for flest mulig. Sjakklubben skal være et mestringssted der en får vist hvor mye sjakk en kan slik at en ofte kan gå hjem med en god følelse tenker jeg – ikke et sted der noen bankes i hodet av mer kunnskapsrike spillere torsdag på torsdag. For å få til en slik mestring må en ha jevne grupper der alle i gruppen har en sjanse. Så en rekke grupper er løsningen slik det var i de hine hårde dager.

 

16 år gamle Fedchuk klarte biffen!

Kirill Fedchuk ble er populær og verdig mester. Han startet med å remisere Pål i underkant i et langt tårnsluttspill der Kirill viste at han har forstått tårnsluttspillets mysterium. I tårnsluttspill er det nemlig tre viktige ting å huske på. Aktivitet, aktivitet og aktivitet. Og Kirill fikk all den aktiviteten han kunne drømme om for både tårnet sitt og kongen sin for den bonden han var under mot Pål Røyset i dette oppgjøret. Bra spilt. Så feide Fedchuk gulvet med sine neste fire motstandere før han selv fikk stryk av Håvard Skagseth i nest siste runde slik at det fortsatt ble spenning på slutten. Men i samme runde møtte Pål Røyset sitt Waterloo da han ble felt av den fryktinngytende Nokia-gambitens storebror. Huawei-gambiten. Mobiltelefonen lagde rett og slett lyd slik at Pål tapte både poeng og elorating til Nikolai Wernberg – ille for Pål og Nikolai ville helst spille videre heter det, men regler er regler og de må en forholde seg til.

 

 


Kirill anno 2017 i hettegenser og kjent tenkepositur
Arkivfoto 2017: Anniken Vestby

 

Slo Frank Remman i et flott parti

I fjerde runde hadde altså Kirill slått Frank Remman i et flott parti, og når han attpåtil slo slo Ole Jakob Hegelund i siste runde var saken biff – en 16-åring stakk av med klubbmestertittelen i Tromsø! Kirill er dermed en av de aller yngste i historien som har vunnet en klassisk tittel i Tromsø sjakklubb – men den aller yngste med god margin er Tor Fredrik Kaasen som bare var 13 år da han gikk til topps i 2015! Akkurat som Tor Fredrik Kaasen, Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund m.fl., så er Kirill Fedschuk del av den gylne 2002 årgangen i TSKU – en årgang som består av en lang rekke lovende spillere. Han kom tidlig inn på kursene til TSKU dengang vi holdt hus i Domusbygget og han trente også med Irina Turova en stund. Den gang var han blant de fremste i kullet sitt i landet, men så trappet han litt ned på sjakken til fordel for andre aktiviteter. Heldigvis kom han tilbake med ny giv – for dette var gøy! Vi liker når underdogs tar klubbmesterskapet og Kirill er dessuten en svært dyktig instruktør i TSKU. Han har i tillegg rekruttert et par unge spillere til klubben som han går på skole sammen med og Kirill og Eskil er begge ivrige nå og slår beinhardt fra seg slik kompiser, som trener hardt sammen, drømmer om på sjakkbrettet. Kirill Fedschuk er en trivelig, livlig og sosial type i sjakkgjengen selv om han kan virke litt avslappet for nye medlemmer. En flott type som altså er klubbmester i Tromsø sjakklubb. Gratulerer!

 


Knoll og Tott eller Håvard og Ole Jakob under Landsturneringen i 2016 – i år holdt de åpen klubb under VM!
Akrivfoto 2016: Anniken Vestby

 

 

Håvard Skagseth gjør det skarpt for tiden

Nærmest kom sølvvinner Håvard Skagseth. Håvard har en forkjærlighet for lange sluttspill og måtte i siste runde kjempe lenge og vel for å slå unge Nikolai Olsen Wernberg i nettopp et langt sluttspill. Like bra gikk det ikke midtveis mot Jan S. Berglund og Pål Røset – to partier der Håvard gikk ned. Men Håvard er kompromissløse på sjakkbrettet og helt uten remiser kunne han likevel surfe inn til 5 av 7 mulige og det ga en finfin 2. plass. Den unge matematikkstudenten har gjort det svært skarpt i høst i klubben og han tok også hjem Høstcupen 2018 før siste runde spilles nå på torsdag i de to øverste klassene. Håvard sitter også i styret i klubben og er en viktig ressurs som han viste under sjakk-VM der han var blant de to initiativtakerne, sammen med TSKU-leder Ole Jakob Hegelund, som holdt dørene åpne under hele VM!

 


Håvard Skagseth anno 2017 – han tok sølvet i årets turnering etter å ha hatt en fin høst i sjakklubben
Arkivfoto 2017: Anniken Vestby

 

 

Traveren Pål Røyset to tredjeplass

På bronseplass kom klubbens sliter som altså ble felt av en Huawei-gambit da mobilen ga lyd fra seg. Evig unge Pål Røyset elsker fortsatt å spille sjakk og heldigvis gjør han det i klubben. Slik får unge spillere hard matching og Pål slo spillere som Ole Jakob Hegelund, Håvard Skagseth og Torbjørn Valvåg i klubbmesterskapet. Han sto også over en runde der han fikk en Walk Over-remis og totalt tok Pål dermed 5 av 7 – det samme som Skagseth på 2. plassen, men med dårligere kvalitet. Pål er 7 ganger nordnorsk mester i sjakk, han er kadett-Norgesmester, Junior-Norgesmester i tillegg er han den mestspillende sjakkspilleren i Nord-Norge gjennom tidene når det kommer til klassisk sjakk. Vi må ta med Torbjørn Valvåg på 4. plass som raste opp i rating og som tok flotte 50% på sine spilte partier – totalt ble det 3.5 poeng på Torbjørn. Han slo Nils-Tore Trondsen og Kristian H Schmidt og Torbjørn har noe på gang etter en lengre stagnasjonsperiode tidlig i høst.

 

 


Pål Røyset er den mest aktive turneringsspilleren i Nord-Norge gjennom tidene
Arkivfoto 2018: Anniken Vestby

 

 

Her er det viktige 4. runde partiet mellom Kirill og Frank Remman:

 

 

 

Aktuelle lenker:

 


Ole Kristian Valvåg er mannen bak Clono som gjør det mulig å følge partiene i LIVE
Arkivfoto: Anniken Vestby