Fin kveld i klubbmesterskapets 4. runde der Pål og Frode tok teten

       

18 spillere satte hverandre i stevne i årets Klubbmesterskap
Foto: Trond Tørfoss

 

Frode Bull Jæger og Pål Røyset topper med 3.5 av 4

Det var en av de siste kalde oktoberkveldene med snø i lufta da klubbmesterskapets 4. runde ble spilt i Tromsø sjakklubbs lokaler i Tromsø. 18 spillere satte hverandre i stevne i langsjakk denne kvelden og det ble dermed spilt 9 spennende partier på klubben. Korona har ikke tatt helt overhånd over sjakkaktiviteten enda – og med gode forhåndsregler og godt smittevern går det finfint å spille sjakk på klubben. De to sterkeste kortene i klubbmesterskapet er Pål Røyset og Frode Bull Jæger som til sammen har 21 titler i klubben vår i langsjakk. Etter denne turneringen er de etter alle solemerker oppe på 22 – og da spørs det hvem som tok hjem siste tittel. Pål er favoritt og har hele 17 bymester- eller klubbmestertitler fra før i beltet sitt, blir det den 18. tittelen i 2020? Torsdags kveld vant både Pål og Frode og de er dermed begge oppe på 3.5 av 4 og siden de ikke har møtte hverandre enda vil trolig innbyrdes oppgjør endre på alt. Det ble flere dramatiske oppgjør som da Evsuld gikk i en patt eller da Kristian kjempet til seg en lang, lang seier i sluttspillet mot Andreas.

 

Evsuld spilte slavisk mot Michael Nilsson og fikk opp et kliss vunnet sluttspill – men så kom pattspøkelse på besøk!
Foto: Trond Tørfoss

 

Pål slo Nikolai Olsen Wernberg og seiler opp som største favoritt

Pål Røyset viste muskler i en klassisk Pirc mot Nikolai Olsen Wernberg med hvite brikker. Han fikk en solid åpningsfordel, så seg aldri tilbake og vant et meget solid parti. Pål fikk først et sterkt fortfeste i sentrum, og når Nikolai gikk for “Korchnoi-resepten” og spilte c5 – besvarte Pål det med det tematiske d5! slik Karpov gjorde mot Korchnoi i det berømte 32. matchparti i VM i 1978. Korchnoi ble i ettertid kritisert – med rette – for å ha spilt denne åpningen mot Karpov og særlig fordi det sto 5-5 i matchen og det lønte seg da å spille trygt med svart mot posisjonsspilleren Karpov. Således var det litt overmodig av Nikolai å spille en trang og litt vanskelig håndterbar stilling i Pirc mot en posisjonsspiller som Pål. Aktivitet, aktivitet og aktivitet er ofte resepten mot slike spillere og Pål fikk aldri noe å bryne seg mot i dette oppgjøret. En grei seier med hvit.

 


Pål Røyset og unge Nikolai på 15 år spilte en Pirc som gikk over i Schmid-Benoni
Foto: Trond Tørfoss

Frode Bull Jæger måtte kjempe for seieren

Frode fikk en virkelig god åpning mot den nye kometen i klubben, Vegard Andreassen. Det ble en Taimanov-siciliansk der Andreassen våget seg inn på en lite spilt og litt tvilsom fortsettelse med et tidlig Lb4. Frode fikk raskt en kjempestor åpningsfordel etter at han fulgte en kjent resept mot svarts system. Etter hvert spilte ikke Frode skarpt nok – og da Andreassen fikk inn La6 – som bytter av hvits løperpar – var ikke ting så klare lenger. Det viste seg raskt at den korte hvite rokaden burde vært erstattet av den lange rokaden – og Vegard Andreassen kom seg over i et tårnsluttspill som var klart innenfor remisgrensen. I trekk 25 ble han så for aktiv og det gikk som det måtte gå da Mesteren møtte amatøren i et langsjakkparti. Frode vant sluttspillet og dermed partiet. Jeg skal gi Andreassen honnør for et bra midtspill – men åpningsspillet og sluttspillet trenger en puss! Et par bøker anbefales og et lett studie av disse eller et dypdykk på YouTube om sluttspill.

 


Frode Bull Jæger var fullt ut konsentrert i møtet med Vegard Andreassen
Foto: Trond Tørfoss

 

 

Partiet fikk forøvrig tankene til å gå til gamle – Aron Nimzowitsch og hans sitat:

“It is a well known phenomenon that the same amateur who can conduct the middle game quite creditably, is usually perfectly helpless in the end game. One of the principal requisites of good chess is the ability to treat both the middle and end game equally well.”

 

Stakkars Evsuld gikk rett inn i en pattsituasjon

I en slavisk åpning fikk Evsuld raskt inn godt spill mot Michael Nilsson. Svensken så seg etter hvert nødt til å gå over i et sluttspill som var greit vunnet for Evsuld. Den unge TSKUeren spilte sluttspillet på flott vis, og fikk ny dronning og alt var over. Men svensken fortsatt å spille som om ingenting hadde hendt med kun en ussel bonde for dronningen! Esvuld kunne gått for matt-setting direkte, men valgte i stedet å stoppe hvits bønder først… Da skjedde det plutselig – Evsuld gjorde et feilskjær, og Michael fikk inn trikset sitt som han hadde drømt om lenge – patt! Det er ikke så ofte vi ser patt i turneringsspill, så dette var et friskt pust denne klubbkvelden. Evsuld har dermed fått en relativt dårlig start på klubbmesterskapet og står på 2.5 av 4.

 

Hvit trekker og tvinger frem patt:Evsuld har nettopp spilt 1…Dg8-f7 – ser du hvits trekk som fører til patt?

Birk Sæther Rostad seiler opp og har 2.5 av 4

Birk vant tidlig en bonde mot Sanne, som raskt gjorde et feiltrekk til som forverret situasjonen. Noe senere vant Birk en kvalitet og dermed var partiet i realiteten over. Riktignok hadde Sanne løperparet, men det ble en mager trøst mot Birks overlegne materielle situasjon. Birk har gjort det meget skarpt denne høsten der han først vant Tromsøsjakken og senere Blåbyen Grand Prix på Sortland – begge steder i C-klassen. Han er bare 15 år, startet sent med konkurransesjakk og bør ha et lønnlig håp om stor fremgang også i årene som kommer.

 

Sanne spilte denne kvelden mot unge Birk på 15 år
Foto: Trond Tørfoss

Kristian Schmidt viste muskler i sluttspillet

Kristian spilte sitt sedvanlige b4, den røde ape eller orangutangen som du vil. Andreas stilte seg opp på en grei posisjonell måte med d5 og en plog i sentrum som i et London-systemet, men med løperen på e7 i stedet for d6. Etter et kampfylt midtspill der Kristian trolig sto nest best fikk han opp et tårnsluttspill med bonde over der han dog hadde en dobbelbonde – og det var slett ikke lett å realisere fordelen. Andreas kjempet meget godt i dette partiet som var hans aller først langsjakkturnering mot en gammel ringrev i spillet. Kristian vant til slutt – men det ble kveldens lengste og hardeste kamp!

 

Andreas Kvammen sitt aller første langsjakkparti ble en usedvanlig hard kamp mot Kristian Schmidt
Foto: Trond Tørfoss

Paul Volden fortsetter fremgangen og vant

Paul Volden og Steffen Krogh gikk på sjakkurs hos Sven våren 2019 og har blitt to av våre støttespillere i klubben som deltar i klubblivet med stor innlevelse. Steffen er sågar instruktør i TSKU og gjør en flott jobb der. I partiet mellom disse ferske sjakkspillerne vant Paul en bonde tidlig og dette preget partiet. Steffen ble nok utålmodig og gikk raskt til en motoffensiv som kanskje ikke var helt sunn. Den materielle snøballen lot seg ikke stoppe etter dette og da den alt rullet gikk materiellet ut av vinduet og Steffen ga opp i en stilling med offiser etter at Paul fikk fremtvunget et dronningavbytte. Dermed har også Paul 2.5 av 4 og er i rute.

 


Steffen Krogh og Paul Volden har kjempet mange slag sammen – denne gang vant Paul Volden greit
Foto: Trond Tørfoss

 

 

Sivert Schanche Tørfoss vant i kveld etter fint spill

Sivert holder på å forbedre åpningene sine – det er akilleshælen i spillet hans og litt skarpere spill gjør trolig susen for den unge sjakkspiren. Torsdags kveld sto Maria Sæther for tur og hun serverte en Caro Kann til unge Sivert – en åpning han nylig har studert og som også er Marias samboer Øystein sin favorittåpning med svart. Sivert spilte hvit og Maria benyttet anledningen til å spille et tidlig Se4, noe Sivert raskt viste henne var prematurt da hesten kunne jages tilbake med tempo. Da Maria prøvde å bolte den fast på e4, endte det opp med et bondetap og Sivert fikk etter hvert en enkel seier denne kvelden. Dermed er han oppe på 2/2 og med sterk motstand så langt har han en pen rating framgang.

 


11 år gamle Sivert Schanche Tørfoss fikk viste Anti-Caro-Kann muskler og vant mot Maria
Foto: Trond Tørfoss

 

Steinnes-ekspressen er i gang

Simon Steinnes fikk en vond start på turneringen med to smultringer – men har nå vunnet to strake. Vi husker at han tok fem strake i Åpen klasse i Bymesterskapet, og kanskje har han noe på gang i de fem siste rundene av Klubbmesterskapet også? Simon fikk mot seg fremstøtsvarianten i Caro-Kann av Bjørn Marienborg Strøm – sjakkpappaen til Henrik. Der var Simon selv svært usikker på om han spilte særlig godt i åpningsspillet – men analyser i ettertids viser at han spilte helt kurant og han fikk etter hvert opp en god stilling. I midtspillet ble Bjørn blendet av muligheten til et dronning avbytte i en stilling der han hadde rokert, og der svarts konge var mer sentralt plassert noe som ga svart et godt sluttspill. Begge hadde riktignok etterhengene bønder i to halvåpne linjer i en åpen linje og hvit hadde en del spill da han uprovosert bukket en hel offiser. Hvit fikk imidlertid noe kompensasjon i form av en bonde og en del aktivitet og spilte tappert videre. Men da Simon fikk inn et pent taktisk gjennombrudds offer, kunne b-bonden hans bare gå rett inn til ny dronning. Bjørn fortsatte å spille – og på eventyrlig vis klarte han å få inn en pattfelle som nesten virket! Dessverre for Bjørn prøvde han ikke ut pattfellen videre ved å la Kamikadze-tårnet sjakke til evig tid, i stedet ga opp partiet da han ikke helt trodde på det. Sluttstillingen er vunnet for sort ved korrekt spill som består i å gå med kongen til g5 og oppheve Tg7 sin kraft – men hadde Simon sette dette? Det fikk vi aldri svaret på – men han vant et fult ut fortjent seier, men trygg var seier ikke på en kveld der de ferske falt igjennom i sluttspill og der patt-fellene florerte. Øystein Rostad vant for øvrig over Henrik Marienborg Strøm i denne runden og er dermed i gang med poengfangsten sin.

 

Bjørn Marienborg Strøm vs. Simon Steinnes. Hvit ga her opp  – men hva skjer på 1. Td6+?Jo – svarts konge må gå til feltet g5! Da oppheves kamikaze sekvensen

 

 


Bjørn Marienborg Strøm var i det gavmilde hjørnet mot Simon Steinnes – har vi ikke alle vært der?
Foto: Trond Tørfoss

 

Her er Påls klare seier mot Nikolai:

Frode vant mot ferske Vegard Andreassen:

 

Her er de 14 beste i Klubbmesterskapet 2020 etter 4. runde

 

Aktuelle lenker: