En spennende kveld på klubben
Når kveldene blir lange og kulda setter inn, så er det bare å komme seg på sjakklubben sin! Torsdags kveld var det 26 sjakkspillere i sving med store og små i sjakklubben og det ble en fin kveld med mye spennende sjakk! I Mesterklassene fikk vi oppgjørene mellom Pål Røyset og Jan S. Berglund, John Joensen og Endre Machlik, Gunnar Lund og Gunnar Berg Hanssen, Frode Bull Jæger og Torbjørn Valvåg. La det være sagt med en gang. Det ble stort sette enveiskjøring i disse oppgjørene da hvit hadde preppet heftig og kunne sin sjakk-ABC, mens svart slet med å henge med i svingene og ble båret av brettet. Unntaket var oppgjøret mellom John Joensen og Endre Machlik. I Konradklassen skjedde det veldig mye interessant og vi har fått to favoritter opp til å lukte på gullbillettene som gir plass i sluttspillet der årets klubbmester i 2019 skal kåres! Hvem blir det, mon tro?
Nesten 30 spillere var å finne i klubbens to lokaler denne torsdagskvelden – mye fin sjakk ble spilt!
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
Gunnar Lund fikk inn sitt Londonsystem med brask og bram
FM Gunnar Lund viste forskjellen på 90-tallets mestre og 10-tallets mestre i Nord. De unge mestrene er mer opptatt av teori, kan den dypere enn vi gikk på 90-tallet og kjenner til siste skrik basert på teori og data-analyser. Kort fortalt fikk ikke Gunnar Berg Hanssen partiet inn i sitt spor, han ble med på Lund sin galei i Londonsystemet og da Gunnar fikk inn en variant som er spilt et par ganger før – og som er svinaktig sterk for hvit med 14.dxc5! osv. så ble det hardt for Berg Hanssen som raskt bukket en kvalitet og dermed partiet. Dermed fikk den knallsterke starten til Berg Hanssen seg ett skudd for baugen og gruppen er helt åpen igjen for de beste. Gunnar Lund, Gunnar Berg Hanssen og Endre Machlik har alle to seire og ett tap, mens Mats Bergvoll fører med to seire og et utsatt parti. Dette skjer altså i Mester A. I Mester B har kun Pål Røyset to seire og han ligger teoretisk sett i tet, selv om mange utsatte partier vil avgjøre status der.
Gunnar vs. Gunnar, Londonsystemet ble kanskje avgjørende for Gunnar Lunds seier
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
Frode Bull Jæger med knockout på Torbjørn rett fra teoriboka
Frode Bull Jæger kan med en viss rett kalle seg 68’er da han ble født det året de ekte 68’erne regjerte. Han kom inn i klubben tidlig på 80-tallet som tenåring og har siden vært en integrert del av klubbens liv. Han er kjent for sine dype teorikunnskaper og at han til enhver tid har en viss kjennskap til siste skrik. Du kan se Frodes seier mot Torbjørn Valvåg nederst i dagens spalte og der Frode tar opp av hatten ett trekk Paul Van der Sterren lanserte alt i 1976 i Sveshnikov-varianten i siciliansk – nemlig 10.Da4. Allerede svarts 11…Lc8 er kjent for å være dårlig, og etter dette spilte Frode et nydelig parti der han straffet svart på hardeste vis etter at den avgjørende feilen med 13…Dd7? kom opp på brettet. Frode spilte særs effektiv og god sjakk – flott å se han tilbake i manesjen.
Frode Bull Jæger spilte et sterkt parti mot Torbjørn Valvåg i Sveshnikovvarianten i siciliansk
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
Pål svingte pisken over Jan S. sin fransk
På onsdags kveld lærte vi mye sjakk. Gunnar Lund snakket om posisjonsspillet og hvorfor «Take is a mistake» blant annet. Det burde Berg Hanssen hørt på. Ja, for stormester Igor Smirnov sier at en av de største feilene hobbyspillere gjør – er å slå av i situasjoner der du har valg om å dekke opp og stå. Det å slå utvikler ofte motstandernes brikker og gir fra seg egen aktivitet – verdt å merke seg! Jeg og Pål så på partiet Yu Yangyi – Vitiugov og der ble det spilt en merkelig fransk som regnes som tvilsom, som jeg viste Pål. Denne fransken inspirerte den 7-dobbelte nordnorske mester og han tok med seg ideen inn i partiet mot Jan S. Der fikk han god bruk for den – for Jan S. tillot hvit å brygge et drømmesentrum og å få brikkene til gode felter. Han ble pakket sammen og når han ble skviset mer og mer, og Pål startet et interessant kombinasjonsspill – så Berglund et Fata Morgana! Han klinket til med tårnet på h1 – håpet at Pål etter løper slår, tårn slå – skulle ta med kongen – men selvsagt tar hvit igjen med dronningen og alt svart tenkte på var en hallusinasjon. Slik kan det også gå – 1-0 til Pål.
Pål Røyset fokuserte på å få opp en spillbar stilling med trykk fra hvits side – og lyktes!
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
Endre vant med svarte brikker
Endre fikk heller ikke opp noen godstilling som svart, men han vant til slutt, John Joensen fikk som ventet en Caro Kann mot seg og han valgte å gå ut av mail line teori tidlig. Det fungerte og John fikk tidlig opp en knusende stilling som han spilte opp til over +5 på data-analysen. Men da svart prøvde å klippe tær ved et damebytte på g5 – og hvit unngikk dette med et overoptimistisk trekk begynte partiet og snu og etter en mindre velspilt del tapte Joensen partiet. Et ekte kampparti som var preget av mange store feil. Dermed har Endre meldt seg på i kampen om de to billettene til sluttspillet – vil det holde helt inn for den kompromissløse tenåringen?
Jan S- Berglund og Endre Machlik bak de svarte brikkene – for Endre ble det til slutt suksess
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
Kongen av Konradklassen
Luis Segura Santos (2094) ser ut som kongen av konradklassen, men han var ute i svært hardt vær mot Nils-Tore Trondsen i et Londonsystem fra Nils-Tore denne spillekvelden. Strengt tatt fikk Luis lov å gjøre alt han ville og han sto glimrende etter 14 trekk da han trakk damen sin ut på galeien på b6. Et synt utviklingstrekk og svart står best. Senere i partiet kom dronningen i en skvis etter hvits sterke 17.a5! og gode råd var dyre. Luis måtte berge dronninga – ga offiser og selv om stillingen var fullstendig tapt var den komplisert nok til at han klarte å snu det hele og vinne likevel. Reddet i siste liten må en vel kunne si! Dermed beholder Luis et stort favorittstempel og det hadde jo vært artig med en spanjol i sluttspillet.
Luis leder Konradklassen og kan koste på seg et smil etter runden
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
De andre posisjonerte seg
Francesco Galbiati (1651) tok hjem kveldens kanskje viktigste seier i et svært langt sluttspill som ble kveldens lengste parti. Italieneren ser ut til å blomstre i langsjakken nå og premien blir trolig at han møter Luis i neste runde. De to Middelhavets venner er altså på vinnersporet i Konradklassen og så blir det spennende å se om begge står løpet helt ut. Geir-Magne Lorentsen fikk en lett seier mot Evsuld som spilte åpningen Modern svært dårlig mot GM Lorentsen og da ble det unge talentet hardt straffet. Maria slo sin sønn Birk, Einar slo Karl Petter og viste at de gamle ikke er eldst lenger og Simon Steinnes remiserte unge Nikolai. Alt i alt en fin runde på klubben med mye spennende sjakk. Jeg har plukket ut to spennende partier til dere – se og lær!
Galbiati leder Konradklassen sammen med Luis – neste gang møtes de trolig
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
Frode Bull Jæger viste hvor viktig gode teorikunnskaper kan være:
Pål Røyset fikk opp et vedvarende press og spilte hjem et flott parti:
Aktuelle lenker: