Intervju om Clono presentasjon og demonstrasjon under Landsturneringen 2018

Anniken Vestby ble Norges første turneringsleder til å ta Clono i aktivt bruk – det ble brukt i NNM 2018 for andre gang!
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

Tenk deg at gutten eller jenta di spiller en turnering ute et sted i landet vårt – lille, store Norge – og du på forhånd visste at du kunne følge med på det LIVE. At partiene ble vist på Internett selv om bare du har en ganske ordinær sønn i sjakk, og mormor og tante kan sitte og følge med å forstå litt av det som foregår med Stockfish i bakgrunnen? Tenk deg at klubbmesterskapet går en regnfull høstkveld, og du sitter hjemme og har muligheten til å følge partiet på nettet selv om det ikke er verdensstjerner som spiller. Dette er ikke lenger en fjern drøm eller en ressurskrevende umulighet – men en mulighet som moderne nettbrett og litt teknologi løser – i kompaniskap med et nytt system utarbeidet av Tromsømannen Ole Kristian Valvåg. Det finnes allerede, er allerede i bruk og alle partiene under årets nordnorske mesterskap i Tromsø ble faktisk vist på nettet på de nye nettsidene Clono.no. En revolusjon er på gang i sjakk-Norge.

Ole Kristian Valvåg har utviklet Clono og da hadde han breddesjakken i tankene sine. Han sier at sjakk er en fantastisk spennende sport, men dessverre er det bare noen få prosent av alle turneringspartier som sendes LIVE. Hans inntrykk er at «lokalt innhold» blir stadig viktigere for folk i en ellers globalisert verden, og han tror at veldig mange publikummere vil følge sine lokale favorittsjakkspillere – det være seg spillere på mesternivå, klasse 5 eller i mikroputt – dersom de får sjansen til det. Dette er hans utgangspunkt. Jeg har intervjuet Ole Kristian om Clono som er aktuelt under Landsturneringen i sjakk der systemet skal presenteres med en visning der folk får se hvordan det fungerer. Les mer om dette hos NM-sidene! Demonstrasjon/infomøte om Clono finner sted på hotellet torsdag 12. juli kl 16:30. Jeg har intervjuet Ole Kristian om Clono, hvorfor dette bør tas i bruk og hva det er for noe.

 

Demonstrasjon av Clono på Landsturneringen

 

 

Intervju med Ole Kristian Valvåg om Clono

 

Hva står bokstavene Clono for?

Å finne et unikt og “ledig” navn i dag er ikke enkelt. Jeg ville ha et navn som er enkelt å uttale på flere språk, og som har en konkret mening eller sammenheng med produktet. Valget falt på Clono, som er konstruert ut fra ordene Clock og Notation.

 

Hva består egentlig den nye teknologien av sånn helt enkelt forklart?

Helt enkelt forklart så er Clono en app på et nettbrett som inneholder en sjakklokke og et noteringsskjema. Clono erstatter den tradisjonelle sjakklokken og det papirbaserte noteringsskjemaet som spillerne bruker i dag. Appen sender informasjon om tid og trekk til en server, som igjen sender partiet live på internett.

 


Illustrasjon: Clono erstatter papirskjema og den tradisjonelle sjakklokken

 

 

Hvorfor trenger vi et nytt system akkurat nå?

Vi trenger det akkurat nå fordi vi egentlig burde hatt det for lenge siden. Dette sier jeg av to grunner:

  1. Sjakk er en utrolig spennende sport, og når man tenker på hvor lite som egentlig skal til for å kringkaste et sjakkparti sammenlignet med f.eks. fotball, så er det et paradoks at ikke flere sjakkpartier sendes live. Jeg mener publikumsinteressen absolutt er der. Se bare hvor mange som i ett sett trykker på «refresh» på Turneringsservice sine sider under en turnering.
  2. Å notere på papir for så å legge inn på data senere er ikke fremtidsrettet. Helt siden min sønn startet med klassisk sjakk for 3-4 år siden har jeg lurt på hvorfor i all verden ikke alle bare kan notere elektronisk istedenfor på papir. Etter hvert så jeg at ved å kombinere klokken inn i samme tjeneste ville man også kunne få en fullverdig livetjeneste, og så tok Clono form.

 

Hvorfor har ingen andre tenkt på dette før tror du?

Det vet jeg ikke. Det kan jo selvsagt hende at noen har tenkt på det uten å gjøre noe med det. På den annen side så er det jo sånn at det meste som finnes opp fremstår som mer åpenbart i ettertid. Som jeg var inne på i sted, så tok det også litt tid fra jeg hadde de første tankene mine om dette til jeg hadde et fullt konsept på plass.

 

Clono i aksjon under NNM i Tromsø 2018 – stor suksess!
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

 

Hvilke fordeler får spillerne selv av det nye systemet?

Spillerne får en enkel, rask og korrekt notering av partiene sine. Når partiet er ferdig så slipper de å punche inn trekkene manuelt. Istedenfor kan de bare laste ned partiet i en ferdig pgn-fil fra Clono og analysere det i sitt favorittprogram.

 

Fortell litt om samarbeidet med Turneringsservice?

Jeg og Harald i Turneringsservice har et veldig godt samarbeid. Allerede i første versjon støttet Clono import av turneringsfilen til Turneringsservice. Dette er en enorm forenkling for turneringsarrangøren som dermed slipper å sette opp partier manuelt i livesystemet.

 

Hva blir helt nytt i Turneringsservice?

I neste versjon planlegger vi en enda tettere integrasjon som forenkler oppsett av ny turnering ytterligere. I tillegg vil Turneringsservice motta resultater fortløpende tilbake fra Clono, sånn at resultatservicen i Turneringsservice automatisk blir oppdatert. Det vil også bli en forbedret brukeropplevelse med bl.a. direkte lenker fra Turneringsservice til de ulike livepartiene i Clono.

 

Forklar en gang til hva som skjer når et trekk klikkes inn på nettbrettet. Hvor lagres signalene og hvor sendes de?

Når spillerne legger inn et trekk på nettbrettet, så sendes trekket og klokkestatus umiddelbart over en kryptert og sikker forbindelse til Clono sin server hvor det lagres i en database. Fra databasen sendes det så til Clono Chess Cast, som er en webserver for publikum hvor publikum kan se hvilket trekk som ble gjort.

 

Partiene kan LIVE-overføres i f.eks. en kantine der foreldrene sitter ved en storskjerm og ser på
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

Hvordan oppleves det for spillerne selv, Ole Kristian – har du fått noen tilbakemeldinger?

Jeg har fått mange tilbakemeldinger hvor de aller fleste er positive. Det er selvsagt noen tilbakemeldinger i kategorien «jeg liker nå gammelmåten bedre», og disse har hovedsakelig kommet fra rutinerte sjakkspillere som er godt innarbeidet i sin rytme og den tradisjonelle måten å notere på.

En gledelig erfaring nylig var fra en spiller som etter å ha vært negativ etter den første turneringen med Clono, etter neste turnering kom til meg og sa at han nå var blitt vant med systemet og at han nå faktisk syntes at det var enklere enn penn og papir.

 

Øyner jeg en alderskonflikt der de unge er klar til å ta Clono i bruk, men der de eldre kvier seg?

Du berører noe, men jeg tror ikke det blir en konflikt. De unge og voksne som er vant med touchskjermer tar Clono veldig raskt. Noen eldre kvier seg nok litt ja, men mange av de mer uvante seniorene som har brukt Clono har sagt til meg at de synes systemet er veldig bra og at det bare krever litt tilvenning.

 

Blir det noe ekstraarbeid for en turneringsleder å bruke dette systemet?

På kort sikt ja, da de må lære seg systemet. Når de først har kommet i gang vil de fort se de enorme fordelene det er å ha alle partiene online og tilgjengelig fra første trekk.

Om noen år så tror jeg Clono er like selvsagt som et pairingprogram, og at en turnering uten at samtlige partier går live er like mangelfullt som at turnering ikke har resultatservice på alle partier.

 

Her ser vi NNM i Tromsø med Clono i aktivt bruk på alle brett
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

Hvordan legges partiene ut på nett – kan en følge med slik en gjør det på Chessbomb og Chess 24?

Ja, partiene sendes live på clono.no

 

Kan ChessBomb og Chess24 hente datapakker fra Clono sitt chesscast og sende det der også om de ønsker det?

Nei, det er ikke mulig p.t, men det er selvsagt noe som kan lages hvis det er etterspørsel.

 

NNM ble Chesscastet på web via Clono sine sider – en kunne altså følge med på alle partiene i sanntid. Fortell kort om noen av erfaringene dine der – du var assisterende turneringsleder?

I NNM ble samtlige partier sendt live, også i junior/barneklassen. Det mest gledelige var den unisone og sterkt positive tilbakemeldingen fra publikum i denne gruppen. Familie og venner av spillerne fulgte med på nett, og dette bekreftet min «teori» om at det er interesse for sjakkpartier på alle nivåer hos publikum.

 

Det var også artig å se besøksstatistikken på webserveren under NNM. Uten noen som helst forhåndsannonsering var det 705 unike besøkende som hadde 11 155 sidevisninger fordelt på 2332 besøk. Til sammenligning var det kanskje 50 fysisk besøkende tilskuere innom i løpet av helga.

 

De fleste tilskuerne var selvsagt i Norge og ikke overraskende i Oslo. Men, det var også ekte tilskuere (altså besøkende som ble på sidene og fulgte partier) fra mange andre land – Spania, Danmark, Sverige, Tyskland, Australia, Canada, Italia, Russland, Ukraina, Ungarn, USA og Island bare for å nevne noen. Så jeg kan faktisk dokumentere at lokalt innhold i form av live turneringssjakk har global interesse.

 

Clono uten analyser kan brukes i spillelokalet for å få opp alle partiene på en storskjerm – god idé!
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

Hvordan er troen din på Clono – kommer det til å ta helt av snart?

Jeg håper selvsagt det. Det skal egentlig ikke så veldig mye til. Tenk bare hvis Clono f.eks. blir brukt på NM i fremtiden. Da kan du ta tallene fra NNM og gange med 15, og Vipps (bare for å nevne en annen disrupsjon 😊) så har norsk breddesjakk kanskje 10 000 ekstra publikummere på en turnering!

Mer publikum vil igjen gi økt oppmerksomhet, økt rekruttering, større sponsorinteresse og mange positive effekter for norsk sjakk.

 

Demonstrasjon/infomøte om Clono finner sted på hotellet torsdag 12. juli kl 16:30.

 

 

Mer informasjon: Ole Kristian forteller følgende om det nye systemet

 

For å sende et sjakkparti live trenger man grunnleggende å registrere to ting elektronisk underveis i partiet:

  • Hvilke trekk spillerne gjør
  • Hvilken tid spillerne har igjen på klokken

 

I tradisjonelle systemer gjøres dette med et elektronisk sjakkbrett som registrerer hvordan sjakkbrikkene flytter seg. For å registrere tiden til spillerne brukes det en sjakklokke som er koblet til brettet med en ledning. Den samlede informasjonen om trekk og tid sendes videre fra brettet til en intern server, før det igjen sendes ut på internett.

 

I Clonosystemet er den tradisjonelle sjakklokken og papirnoteringsskjemaet byttet ut med et nettbrett som kjører Clonos elektroniske sjakklokke og -noteringsskjema. Spillerne trykker på klokka og registrerer trekket elektronisk. Den samlede informasjon om trekk og tid sendes videre fra nettbrettet direkte til internett. For spillerne er arbeidsflyten akkurat den samme som i dag:

  • Gjennomføre trekket på brettet
  • Trykke på klokken
  • Notere trekket sitt

Den eneste infrastrukturen man trenger i spillelokalet er et trådløsnett. Clono er meget lettdrevet og «hardwaresnill», og kan kjøre på rimelige nettbrett til ca 1000 kroner.

 

Det elektroniske noteringsskjemaet i Clono er for spillerne enklere og raskere å bruke enn et vanlig papirskjema. Trekkene registreres riktig og systemet sikrer at noteringsplikten overholdes. For dommerne forenkles oppfølging og kontroll, og det er f.eks enkelt å raskt sjekke et pågående parti for gjentatte posisjoner og/eller opp mot 50-trekksregelen. I fremtidige versjoner vurderes en egen «anti-cheat modul» som analyserer pågående partier fortløpende og sier fra til dommer dersom noen spillere vurderes å ha unaturlig godt spill ifht sin rating. Dommeren kan da velge å følge ekstra nøye med på den aktuelle spilleren og avsløre eventuelt juks.

 

Ole Kristian var assistentdommer under NNM og fulgte nøye med på hvordan Clono fungerte i praksis!
Foto: Anniken Vestby

 

Clono erstatter også bordkortene av papir som skrives ut fra Turneringsservice. Før runden starter vil nettbrettet være i «bordkortmodus» og vise informasjon om hvem som skal spille på de ulike bordene. Når partiet er ferdig registrerer spillerne resultatet. Resultatet sendes umiddelbart til server. I tillegg går nettbrettet etter avsluttet parti tilbake til «bordkortmodus», men med visning av resultat. Dette er nyttig for publikum i spillehallen.

 

Clono administreres i en egen admin-portal på web. Her kan man sette opp en turnering med grupper, spillere og partier, eller man kan importere dette fra Turneringsservice. For turneringsleder er den vanlige arbeidsflyten at man importerer turneringen fra Turneringsservice etter at runde 1 er trukket, neste gang etter at runde 2 er trukket, osv. Clono ser da hvilke spillere som skal spille på hvilke bord, og sender bordkortene ut til riktig bord.

 

Tidskontrollen styres også fra Clono admin-portal. Dette betyr at man ikke trenger å stille klokkene manuelt ute på bordene. Dette er spesielt arbeidsbesparende hvis tidskontrollen endrer seg eller dersom den er komplisert å stille inn med f.eks flere steg.

 

Når partiene starter publiseres de automatisk på Clono Chess Cast. Man trenger ikke sette opp en egen visningsserver eller administrere forbindelse til Chess24/Chessbomb/Lichess etc. I admin-portalen har turneringsleder full kontroll, og dersom han eller hun ikke ønsker å vise partier, eller i ettertid fjerne de fra Clono Chess Cast, så gjøres det enkelt her.

 

 

Partiene sendes fra nettbrettet til Clono server og publiseres på Clono Chess Cast

 

Når Clono brukes i turneringer så kjører Clono på et nettbrett som er fullstendig kontrollert av turneringsleder. Datatrafikken mellom nettbrett og server er kryptert og sikker. Som en ytterligere sikring mot juks kan nettbrettet låses til å kun kjøre Clono, og det er også en brannmurfunksjon hvor man blokkerer all øvrig nettverkstrafikk slik at ingen annen kommunikasjon til og fra nettbrettet er mulig.

 

Aktuelle lenker:

 

      Privat er Ole Kristian trebarnsfar og sønnen Torbjørn er blant de beste i landet sin aldersklasse
Foto: Rannveig Valvåg