Hvilke sjakkbøker kan anbefales ferske voksne sjakkspillere?


Dan Heisman er populær i USA og har mange kjendiser på trenerlisten sin – din neste sjakkbok?

 

Mine første sjakkbøker bør være skrevet av en som ikke gjør en overkill og behandler meg som en fersk spiller

Hvilke bøker trenger man for å bli god i sjakk? Svaret er mange og jeg tror dere vil få 10 ulike svar hvis dere spør 10 ulike sjakkjennere. Jeg har spurt to av landets aller fremste på dette med sjakkbøker for ferske sjakkspillere; Kristoffer Gressli hos Sjakkhuset og Øystein Brekke hos Sjakkbutikken – og tenkt litt selv. Hva vil jeg anbefale dere fra rundt begynnernivå opp til habil stryke på rundt 1300+ i eloratingnivå som nå går på kurs?

 

1. Den første boka jeg vil anbefale deg å ha parat er:

 
LÆR SJAKK – Fra begynner til turneringsspiller

 

Denne boka kan du kjøpe hos Øystein Brekke i sjakkbutikken – klikk her

 

Dette er en bok som inneholder alle spillets faser og som tar deg på en ferd gjennom mye av det mest elementære som du må kunne for å være en habil turneringsspiller. Denne boka blir du garantert ikke skuffet over.

 

2. Den andre sjakkboka jeg ville skaffet meg er:

Hvorfor?

Fordi Dan Heisman har vært trener i en mannsalder og vet hva amatørene strir med. Å kjøpe en bok av en stormester er fortsatt overkill. Du må øve på det som er på ditt nivå og det kjenner trenere som faktisk trener spillere på dette nivået best. Dan Heisman er god på det enkle.

 


  Everyones Second Chess Book

 

Du får kjøpt boka på Sjakkhuset – klikk her

 

3. Praktisk skak av Bent Larsen

Hvorfor: Fordi den er lettlest og her lærer mer om strategi og det å få noe ut av ulike midtspillstillinger. Å ha en idé eller en kort plan er viktig i sjakk.

 


   Praktisk sjakk

Boka praktisk sjakk får du kjøpt hos Sjakkhuset – klikk her

 

4. En åpningsrepertoarbok med svart

Moderne sjakk består av endel teori – better get used to it. Litt teoripugg må til og gjør du jobben vil du ikke andre det etterpå. Da får en bygget seg et åpningsrepertoar. Jeg anbefaler disse to bøkene som er nye og enkle på området – men de duger.

 


 My first chess opening repertoire for black

 

   My first chess opening repertoire for black – klikk her

 

 

5. En åpningsrepertoarbok med hvit

Det er vanskeligst å spille svart – så begynn med å lag deg et svart åpningsarsenal som kan møte det meste fra hvit. Når det er gjort – begynn jobben med å bli himla skummel med de hvite brikkene, og My first chess opening repertoire for white:

 


My first chess opening repertoire for white

 My first chess opening repertoire for white – klikk her

 

6. En sluttspillbok til under 300 kr!

Nå begynner du å bli en skolert spiller og da får du bra stillinger i åpningen og kan sno deg gjennom midtspillet og hva kommer så i enden av tunnelen? Jo – sluttspill! Derfor må du ha en sluttspillbok også. Hvorfor ikke starte opp med en bibel alt med en gang – en som har det aller meste du trenger å lære? Så jobber du deg sakte med sikkert fremover i boka etter «Dette-gidder-jeg-nå prinsippet», og blir en sluttspillguru. Jeg anbefaler igjen ikke Keres sin bok jeg selv brukte i min ungdom for å studere sluttspillet, heller ikke Averbacks sagnomsuste bøker, ikke Mikhail Shereshevskys to flotte bøker som får armhårene til å reise seg hos stormester Rune Djurhuus og slett ikke vår tids guruer Karsten Muller eller Mark Dvoretskys gullgruver. Det blir som å skyte isbjørn med jagerfly – nei, vi må ha det enkelt og greit, og greiere til å forklare og klargjøre det viktigste enn Silman’s Complete Endgame Course tror jeg ikke finnes. Boka tar deg fra Beginner to master, så denne boka dekker det meste du trenger.

 


Silman’s Complete Endgame Course

 

Kjøp Silman’s Complete Endgame Course hos Sjakkbutikken – klikk her

 

7. John Nunns sjakkurs!

Er du fortsatt med? Godt det! Nå er du snart en meget habil klubbspiller og taktikken trener vi på chess.com og deres flott taktikkoppgaver – det trenger vi ikke bøker til. Men begrepene i sjakk, teamene, konseptene og ideene trenger vi en bok for å lære om. Her kommer læren etter Lasker inn og John Nunn. John Nunn er faktisk en av mine favorittforfatterene. Skolert, intellektuell og dyktig. Hans nye bok er bra lesning.

 


John Nunns Chess Course

 

Kjøp John Nunns Chess Course hos Sjakkbutikken – klikk her

 

8. Understanding Chess Move By Move av John Nunn

Når vi først er inne i John Nunns sfære – tar vi en tur videre gjennom stormesterpartier trekk for trekk for å få takk i hele partier og moderne konsepter. Understanding Chess Move By Move er allerede en moderne klassiker og den har jeg selv!


Understanding Chess Move By Move

 

Kjøp Understanding Chess Move By Move – klikk her

 

9. The Amateur’s Mind – mange liker denne boka

Nå er du alt en god sjakkspiller med en rating over 1300, men du vil bli bedre! Din neste bok er fortsatt ikke en som mesterspillerne i klubben anbefaler deg. De tar du når du passerer 1750. Før det lærer du av de som er best på å forklare deg noe, og ikke de som er best på sjakk. Jeremy Silman har jeg aldri likte så voldsomt selv, men jeg vet at 9 av 10 som leser han digger det de får servert. De forstår nemlig hva han vil frem til og det er viktig når du skal bli bedre. Så nå er tiden moden for din andre Silman-bok. Hva skjer i amatørens hode? The Amateur’s Mind tar deg med på en reise der mange feiloppfatninger blir avslørt og spillestyrken går opp. Lykke til!

 

The Amateur’s Mind

Kjøp boka The Amateur’s Mind hos Sjakkhuset – klikk her 

 

10. How To Reassess Your Chess – en bestselger

Nå skal alt gå opp i en høyere orden og du er klar for å ta steget opp en klasse eller to når du har lest denne boka og spiller din beste sjakk. Etter det kan du begynne å lese biblene som mesterspillerne i klubben skryter av. Det er da på tide å kjøpe seg en bok av kultforfatter Jonathan Rowson, eller kanskje en godbit av Jan Timman, eller noe kult av Mark Dvoretsky eller en av alle disse selvhjelpsbøkene som f.eks. Pump Up Your Rating av Axel Smith. Men dette bør og skal du vente med til du har minst 17-1800 i elorating. Før det må du bygge sjakkmuskler.

Så mitt siste tips er How to Reassess Your Chess 4th edition og det er igjen Silman som tar deg med ut på reise. Nyt reisen, kos deg med sjakk og husk at leser du en sjakkbok i 4 timer bør du spille minst 4 timer online i tillegg. Praksis og teori må gå hånd i hånd.

 


How to Reassess Your Chess 4th edition

 

Kjøp How to Reassess Your Chess 4th edition hos Sjakkbutikken – klikk her

Lykke til med sjakkvinteren – klarer du 5 av de 10 bøkene før det synges Kom mai du skjønne milde, så blir jeg imponert!