Trekk fra Nord: Simon Pind Jessen

Simon Pind Jessen svinger svartpisken i dagens oppgjør
Foto: Jan S. Berglund

 

Simon Pind Jessen får ordet i dagens spalte. Han kommer fra Danmark, spilte i en årrekke i Tromsø sjakklubb der han opparbeidet seg mesterstyrke i sjakk og der han blant annet kledde rollen som Sportssjef på en god måte.

 

Lagsjakk har sine egne utfordringer

Sjakkpartier er oftest en del av noe større og har betydning ut over selve partiet. Dette partiet er fra siste og avgjørende runde i Finnmarkmesterskapet for lag i 2016. Turneringspartier er alltid viktige for turneringsresultatet – og for ratingen – men lagpartier er i tillegg viktige for laget – og lagsituasjonen kan ofte vektes tyngre enn ens personlige ønske om spille hardt på vinst i et parti.

 

Vadsø ble Finnmarksmestre for lag

Siste helg av januar 2016 ble det årets Finnmarkmesterskap for lag avviklet. Jeg spilte for Vadsø, som stilte opp med et relativt homogent lag bestående av en gjeng gutter rundt de 40, med omkring 2100 i Fide-Elo og en lovende sjakk-karriere bak seg. Som jevnt lag blir forventningen til poeng større med fallende bordnummer, og som tredjebord hadde jeg et visst press for å gå etter hele poeng i alle runder. Det lyktes meg de første tre rundene, hvor det likevel kun var i partiet mot Aksel Brasøy i tredje runde som var en virkelig utfordring (det ble vundet i et bra sluttspill), og vi hadde så langt tatt 11 av 12 individuelle poeng i de første tre kampene. Vi kunne dermed sikre oss turneringsseieren ved uavgjort i runde fire, som var vår siste kamp (det var fem deltakende lag). Jeg hadde svart på tredje bord og var klar ratingfavoritt. Remis ville antakelig holdt i massevis for laget, og ville samtidig sikret toppscorerpremie og en marginal ratingfremgang. Et bra utgangspunkt. Skulle jeg komme på hælene i partiet, ville remis være OK – men jeg gikk naturligvis til brettet for å vinne. Som utgangspunkt ønsket jeg et parti uten stor risiko, men med konkrete muligheter for at han gikk feil. Derfor passet min motstanders åpningsvalg meg glimrende.

 

Mitt parti mot Tony Svendsen

Åpningen ble Caro-Kann der hvit valgte å sikre seg løperparet i åpningen ved å gi svart en dobbeltbonde. Men dette på bekostning av at svarts tårn på h8 fikk seg en åpen linje. En åpen linje som hvit i tillegg hadde rokerte inn i. Ikke noe som i seg ville være avgjørende, men noe som nettopp kunne gi gode muligheter for å trå feil for hvit. Resultatet ble en miniatyr med masse taktikk, og gjensidige ofre. Særlig et av disse gjør partiet minnerikt.

 

Her er oppgjøret i Caro-Kann:

12345678abcdefgh
Tony Svendsen1685
Simon Pind Jessen1972
Finnmarksmesterskapet for lag 20164
January 31, 2016 – Karasjok
1.e4c62.d4d53.Sc3dxe44.Sxe4Lf55.Sg3Lg66.Sf3e67.Ld3Sf68.O-OLd6Så langt stille og fredelig utvikling. Nå hvor bonden på d4 ikke er under trussel av dronningen, går hvit etter løperparet.9.Sh4Sbd7Jeg velger å la ham få det han kommer etter. Prisen er en åpen h-linje, og den ubalansen som kommer i stillingen gir muligheter for feil.10.Sxg6hxg611.Df3!?Halvaggressivt av hvit. Roligere fortsettelser som 11. Te1, 11. h3 eller det tamme 11. c3 er mulige alternativer. 11. h3 er computerens foretrukne med en lik stilling hvor svart skal rokere langt om begge spillere har muligheter for å skape noe på hver sin fløy. Hvit har løperparet, mens sort har en åpen linje. Noe for noe. Etter Df3 er det også en lik stilling. Computeren vil støte i sentrum med 11. -,e5, 12. Te1, 0-0 (eller Kf8!?) med vurderingen +0.00 på begge. Jeg valgte en annen mulighet som objektivt er mindre god, men fortsatt holder partiet i en grei balanse ved beste spill, og som gir muligheter for å trå feil umiddelbart. Det er vel det som heter å ta en god praktisk sjanse.11…Sh5Ett hvitt 12.Sxh5 gir meg valget mellom å utjevne bondestrukturen eller holde tårnlinjen åpen. 12. -, gxh5 med en plan om å pushe bonden videre frem i Alpha Zero-stil ville ha vært forut for sin tid. Jeg husker ikke hva jeg hadde planlagt å gjøre å slaget på h5, men først måtte han jo velge om han ville bytte eller ei. Hva hadde så vært beste valg for svart? Jeg håpet uansett på svaret 12. Se4?. Hvorfor håpet jeg på det?12.Te1Mye bedre enn:12.Se4??Lxh2+!se videre selv! Men fortsatt en unøyaktighet som setter sort i førersetet. Mitt neste trekk krevde dog mye beregning da stillingen er ladet av taktikk i begge leirer. Og hvit har nå to mulige ofre man må ha kontroll på. Både Lxg6 og Txe6 er veldig relevante muligheter.12…Dh4Vinner minimum en bonde. Hvit går nå for taktikk umiddelbart og satser på skuddet med:13.Lxg6, men rekylen slår hardt! Hvits beste sjanse var:13.Sf1Shf614.g3Dxd4osv. med en bondes overvekt til svart, eller:13.Sxh5Dxh2+14.Kf1Dxh515.Dxh5gxh5men dette alternativ hadde satt meg på en større prøver da en fin felle er at det fristende 14. Sxh5!,Txh5? gir hvit ny giv med 15. Txe6! og en liten, men pen hvit fordel på brettet, og stor fordel psykologisk.13…Dxh2+Alltid morsomt å få lov til å ofre den dyreste brikken som ofres kan. Den åpne h-linjen åpner seg med stor kraft.14.Kf1?Taper raskere.Poenget er matt etter:14.Kxh2Sxg3+15.Kg115.Lh5Txh5+16.Dxh5Sxh5+med to letter offiserer for et tårn og vindende fordel til sort. Computeren sier -2,5 og jeg er helt enig i den vurderingen.15…Th1#14…Sxg3+15.fxg3O-O-O!Det enkle er ofte det beste, ingen grunn til komplikasjoner med 15…fxg6 selv om det også hadde fungert helt fint.16.Le4Lxg317.Td1?Nå er det lett, men spillet var uansett avgjort.17…Se518.dxe5Dh1+Oppgitt.0–1

 

Epilog:

Det er nå gått over fire år siden dette partiet ble spilt. Jeg har med skam å melde ikke spilt et eneste ratet parti siden dette. Det er dog ikke fordi brikkene er lagt på hyllen for godt, så plutselig kan vi sitte over brettet for hverandre med 64 felter og 32 brikker mellom oss, og en klokke ute til høyre. Selv om det er vanskelig å toppe et parti med vinnende dronningoffer har jeg ikke tenkt meg å gi meg på topp på den måten. Det er forhåpentligvis flere seire, nederlag og remiser i sikte innen ikke alt for lenge.