Tre Tromsøspillere deltar i EM for ungdom og vi er stolte!

9. september 2017
By

Norges tropp i Europamesterskapet i sjakk 2017 i Romania har tre Tromsøspillere
Foto: Anniken Vestby

Våre beste menn
Drar….
Ut i strid igjen

Vi gir alt
Alt for Norge
Ofrer alt
Om vi må
Vi er
Røde, Hvite, Blå
Hele kampen ut skal vi stå på
For Norge
Vårt fedreland

 

Det er EM, det er Norge og tre staute Tromsøværingen skal representere fedrelandet i Europamesterskapet i sjakk. Kan det bli bedre? Nei, det kan det knapt bli. Å representere Norge er noe av det største og stolteste en sjakkspiller kan gjøre og å spille mot bedre motstand hele veien fra A til Å er en utfordrende oppgave jeg vet at våre beste menn setter pris på å få oppleve. Nå er det ikke bare gutter som spiller EM – en rekke flinke jenter er også med og fra Tromsø er Anniken Vestby reiseleder, fotograf og mye mer – hun er nemlig en funn for sjakken både lokalt og nasjonalt og er med på å kaste ekstra glans over Norges innsats ved sine flotte bilder på Facebook.

Tromsø har altså med tre spillere til EM. Det er Mads Vestby-Ellingsen, Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg. De er landslagsspillere nå og de representerer Norge på en flott måte. Etter 4 runder har riktignok ingen av dem klart å samle sammen 50% score enda – men kanskje klarer en av dem den bragden til slutt. Det vil være et flott mål! Uansett har alle tre allerede vunnet et parti hver og i tillegg har Mads og Mathias en remis på innerlomma. Det er nemlig tøft i slike mesterskap – steintøft! Og selv om norske sjakkspillere har blitt mye bedre enn de var for 20 år siden i de aldersbestemte klassene – så har også utlendingene tatt syvmilssteg fremover og dermed er det Status Quo. Den gamle Øst-blokken er best fremdeles og det med god margin i de fleste klasser. Slik er det bare. Ingen nordmenn i noen klasse er rangert blant de 10 beste i klassen sin – og ingen nordmenn er dermed medaljekandidater. Det er tøft å være sjakkspiller i det store utland.

Mads Vestby-Ellingsen har det tøft i EM der han skal forsvare et skyhøyt ratingtall på 2262…
Foto: Anniken Vestby

Mesterskapet spilles i Romania og det rapporteres om stor stemning og mye godt samhold i den norske troppen. Mads Vestby-Ellingsen er jo en sterk spiller med FIDE-rating på 2262 og 14-åringen spiller i klassen for spillere under 16 år. Det er tøft og han er forhåndsrangert som nr. 37 blant 97 deltakere. Mads startet mesterskapet med kun 1.5 av 4 mot en snittmotstand på litt under 1950 – det blåser på toppene! Disse unge spillerne han møter er ofte i rivende utvikling og ratingen henger ikke alltid med og da blir det fort store ratingtap på de som er høyt rangert i utgangspunktet. Det er tøft å holde sitt elotall i EM! Mads har dog 5 partier igjen å gjøre det på da det spilles 9 runder i Romania under EM 2017. Vi ønsker lykke til på slutten!

Mathias Lind Schouten er nylig fylt 12 år og spiller i gruppen under 12 år. Mathias har også 1.5 av 4 mulige og han har møtt et meget sterkt snitt jamføres med egen rating. Hans snitt er 1826 så langt, mens hans egenrating er på 1718. Dermed har Mathias en prestasjonrating på 1739 som er mer meget godkjent i dette selskapet – pent. Mathias er en hissig angrepsspiller med sans for det estetiske, det uventede og det kreative i sjakken. Han er utvilsomt en uslepen diamant som vil utvikle seg mye i årene som kommer. En spennende spiller å følge videre.

Mathias koser seg i Romania og har pene 1.5 av 4 så langt i det tøffe mesterskapet
Foto: Anniken Vestby

Lille, store Torbjørn Valvåg er bare 11 år gammel, men han har allerede passert 1500 i rating og han har etter mitt skjønn allerede mer inne. Torbjørns kanskje største problem har vært at han satser alt, eller ingenting, og går litt all in på sjakkbrettet og dette fører ofte til forrykende angrepspartier den ene dagen og slemme ydmykelser den neste – men det er gøy å se Torbjørn spille opp en angrepsstilling i dragen og der kan han tukte de fleste! Så langt har Torbjørn en 1504 rating og motstanden har vært 1577 i snitt på de første fire rundene – der han har tatt 1 av 4. Løpet er dog ikke halvgått og målet må være å ta en pen skalp som er mye høyere rangert enn Torbjørn selv – den store sjakkspilleren som bor i magen på Torbjørn vil opp og frem og han er en spiller for de store anledninger. Torbjørn har nemlig sølvmedalje fra både Norgesmesterskapet for Ungdom 2016 og fra Nordisk mesterskap 2017! Beat that!

Torbjørn Valvåg er nordisk sølvvinner 2017 og representerer Norge i EM mot litt eldre motstandere…
Foto: Anniken Vestby

Vi takker Anniken for bilder, oppdateringer på SjakkTromsø og som flott reiseleder for den norske delegasjonen til Romania.

Følg mesterskapet hos SjakkTromsø og i Turneringsprogrammet på nett!

Tromsø Sjakklubb på Facebook