Minneord om Jarle M. Urdal

Jarle M. Urdal døde sommeren 2018 – vi har fått budskapet nå i sommer og Øystein Brekke bidrar med et minneord om en gammel traver i sjakken
Foto: Anniken Vestby

 

Jarle M. Urdal representerte Tromsø sjakklubb i en årrekke

Jarle M. Urdal ble født 5. august 1942 og døde 13. juni 2018. Han kom fra en sjakkspillende familie der også hans far spilte sjakk og hans søskenbarn Wilhelm Urdal var en sterk sjakkspiller i klubben vår i sin tid og ble Bymester i Tromsø i 1957. Urdalfamilien er en gammel Tromsøfamilie og både tidlig og på slutten av livet spilte Jarle M. for Tromsø sjakklubb. Faren var sogneprest og bodde i Lødingen, der Jarle ble begravet sommeren 2018. Han døde altså for 2 års tid siden og vi har spurt Øystein Brekke om et lite minneord over Jarle som han kjente godt og som vår egen Anniken blant annet husket godt – han var nemlig en mann som var raus med komplimentene. Så Anniken bidrar med bilde.

Sjakkspilleren og lederen Jarle M. Urdal

av Øystein Brekke

Det er vemodig at sjakkvennen Jarle Urdal er død, 75 år gammel. Han bodde i de senere årene i Lødingen i Vesterålen og var medlem i Tromsø Sjakklubb. Det var hyggelig å møte en gammel venn i de to siste landsturneringene han spilte som et lite comeback, på Lillehammer i 2013 og i Trondheim i 2014.

Jarle Urdal var født 5. august 1942. Jeg husker han som en habil sjakkspiller og ikke minst en dyktig og driftig leder i sjakklivet på Lillehammer på 70- og 80-tallet. Han ble en av flere sterke lederskikkelser som bidro til at Lillehammer Schakselskap var velorganisert med både mange bra spillere og utmerkede arrangement av populære turneringer.

Før Jarle kom til Lillehammer som lærer tidlig på 70-tallet, hadde han vært en drivende kraft i Akademisk Sjakklubb i Oslo blant annet som formann fra 1968 til 70. Av medlemmer i Akademisk ble han flere år senere fortsatt hjertelig omtalt som «Sjefen» når de møttes på turneringer.

På Lillehammer var Jarle Urdal ikke minst initiativtaker og drivkraft for et verdifullt arbeid med skolesjakk fra 1973, og han påtok seg snart også ansvaret for å koordinere dette arbeidet som forbundets «ungdomskonsulent» i Hedmark og Oppland. Fra 1975 ble han samtidig også valgt til formann i Hedmark Sjakkrets som dekket begge fylkene og fra 1979 endelig skiftet navn til Hedmark og Oppland Sjakkrets. Det var den gang før seriesjakken at kretsene drev et avgjørende viktig arbeid i norsk sjakk.

Selv Jarle Urdal trengte til slutt avlastning, og gikk av som kretsformann i 1982, samme år som han var ansvarlig turneringsleder da Lillehammer Schakselskap arrangerte en vellykket Landsturnering. I klubben hadde han vært formann i en liten periode fra 1975 og ble det igjen fra 1986 til 87. Da hadde han i mellomtida i en tid også tjenestegjort utenlands i FN-styrkene.

Jeg kjenner detaljene i årene framover, men Jarle ble blant annet rektor ved Hammartun ungdomsskole på Lillehammer, der han tidligere har drevet skolesjakk, og han flyttet til Moelv og ble naturlig sentral i den nye Ringsaker Sjakklubb som han representerte med et comeback i Landsturneringen i Alta i 1996 der han vant en solid sjettepremie i klasse 2. Tidligere i Kristiansund i 1970 hadde han ellers en andrepremie fra klasse 2 i NM.

Jarle lengtet nok tilbake til oppvekstens Nord-Norge igjen og gjorde lang rokade nordover i 1998 da han ble rektor på Sørreisa sentralskole. Senere ble det blant annet rektorjobb i Lødingen der han valgte å bli boende. Her ble det nok mindre sjakk enn tidligere, men som pensjonist ble han altså med å spille i et par landsturneringer, pluss i Nordnorsken, Rallar Open og Blåbyen Grand Prix.