Mats Bergvoll med fantomprestasjon på en dag Evsuld slo ut i full blomst!

Mats Bergvoll gikk helt til topps med 9.5 av 10 mulige og en kjempeprestasjon!
Foto: Tromsø sjakklubb | Privat

 

Romjulssjakk med smell i

Det ble en flott Romjulsturnering som ble både tallrik, sterk, variert og spennende! Det store spenningsmomentet var og ble om Evsuld kunne ta en pallplass etter mye spennende angrepsspill. Variasjonen består i gamle travere over de 60 som Jan S. Berglund og Geir Magne Lorentsen mot unge valper som Evsuld, Vinjar og Nikolai som alle var på plass. Dessuten var spillere helt fra Mosjøen i sørvest til Kautokeino i nordøst, tilstede. Miksen var det intet å si på! Sterke spillere som Mats Bergvoll, Pål Røyset, Martin Halsvik Larsen, John Joensen og Christian Grundekjøn var på plass og dessuten var det hele 25 spiller på startstreken – dette ble gull! Når så Mats Bergvoll tok hjem en populær seier med 9.5 av 10 og Esvuld klarte pallplass for første gang i et så sterkt selskap var det bare å ta bølgen – dette var bra!

 

Turneringstabellen

 

Mats Bergvoll svingte angrepspisken og fikk 1. plass

Mats Bergvoll påsto at julefettet fikk spillet til å gli, men jeg undrer meg på om hans høye tempo ellers i livet hadde godt av en liten juleferie – og med den ekstra energien som han da hadde gikk det hardt for seg. Ja, for det luktet svidd av angrepsspillet til Mats denne kvelden og han svingte pisken høyt og han lot snerten få svi. Mats slo blant annet Evsuld Myagmarsuren, Pål Røyset, John Joensen, Odd Erling Mikalsen, Martin Halsvik Larsen og Jan S. Berglund – han var i storform denne kvelden. Angrepsspilleren fra Tromsø har blitt 31 år gammel, han er en svoren angrepsspiller og spillestilen ligner hans fars som var en vaskekte rev over sjakkbrettet. Men Mats er utvilsomt bedre skolert enn sin far var og det blir spennende å se utviklingen hans fremover.

 

Mats Bergvoll hadde en rå prestasjonsrating på 2585! 

 

Pål Røyset – Sommerfuglen fløy oppover tabellen til en 2. plass

Pål Røyset kaller seg Sommerfugl på Lichess, og han fikk en tøff start på turneringen – for i de fem første rundene tok han “bare” 3 av 5 etter tap mot både Evsuld(!?) og Mats Bergvoll. Men på slutten kom Pål flygende inn for landing etter 10 runder med 5 strake seire på sluttstrekket! Pål slo blant annet SjakkNissen, Geir Magne, Christian Grundekjøn, Nikolai Olsen Wernberg og John Joensen underveis og gjorde en svært god turnering med prestasjonsrating på hele 2395. Pål er den mest aktive sjakkspilleren i Nord-Norge gjennom historien og i 1989 ble han kadett-Norgesmester under Landsturneringen i Randaberg det året. Bare 3 år senere vant han Junior-NM under Landsturneringen i Kristiansund i 1992 – et år han representerte Norge i Junior-VM i Argentina. Pål har mange meritter i sjakk og er en habil spiller.

 

Pål Røyset er glad i sjakk og han kommer alltid høyt opp i våre turneringer

 

Evsuld Myagmarsuren smelte til og tok en smått sensasjonell 3. plass

Jeg har bare ventet på at Evsuld skulle slå til i full blomst i en av turneringene våre slik han har gjort det i hurtigsjakkturneringer. Da vi hadde trening sammen tidligere på dagen, sa jeg til Evsuld: I dag tror jeg du slår Pål! Hvordan da sa han? Gjennom å ro initiativet hele veien inn slik vi har sett på i dag, svarte jeg – og prøvde å motivere han litt ekstra akkurat før møtet med nettopp Pål som jo lå i kortene når begge skulle spille. Hvorfor akkurat sympatiske Pål, lurer du på? Jo, fordi han er den eneste av The Usual suspects i våre turneringer, som Evsuld ikke har slått. Samtidig har han hatt flere fantastisk gode stillinger mot nettopp Pål – ja vunnet spill i tidligere oppgjør den siste tiden. La det være sagt med en gang, Evsuld leverte varene mot Pål, han red initiativet hele veien til Rom – og ved byportene ble Pål mattet av et tårn i sluttspillet. Fantastisk – tenk at vi enn så lenge har en 10-åring i Nord som kan slå så sterke spillere som Pål! Evsuld slo denne kvelden også Odd Erling Mikalsen i et sterkt angrepsparti. Han var riktignok heldig – etter mye godt spill – som slo John Joensen på tid i en tapt stilling. Men du verden hvor 10 år gammel rocket i denne turneringen der han også slo sine rivaler i juniorklassen Vinjar Hammari og Håvard Bech Eriksen. De er fra Alta og Harstad og to av spillerne i Nord-Norge med størst utvikling i øyeblikket. I tillegg slo han Geir-Magne Lorentsen. Sterk innsats med andre ord og 2284 i prestasjonsrating – det er bare å gratulere!

 

Evsuld imponerte stort med mye flott angrepsspill

 

Christian Grundekjøn måtte ta til takke med 4. plass

Christian har gjort mye for sjakken i Tromsø i den drøye 10-årsperioden han bodde i byen og vi har ikke gitt opp håpet i at han og familien tar seg noen år i Tromsø igjen. Vi er glad for at Christian spiller i turneringene våre, selv om han og familien hans bor i Fredrikstad. Christian hadde ikke sin beste turnering denne kvelden, men på rutinen gikk det likevel greit. Han tapte mot John Joensen, som han har hatt mange tøffe bataljer med og gikk ned også mot Pål Røyset som jo var i fin form. Christian slo Håvard Eriksen Bech, Bengt Arne Mikalsen, Vinjar Hammari, Odd Erling Mikalsen og Evsuld Myagmarsuren. En grei gjennomkjøring av Christian dette, der han tok hjem en 2261-prestasjon. Vi håper å se han igjen snart.

 

Grundekjøn er rutinert og vant mot den yngre garde!

 

John Joensen tok 5. plassen

John er hjemme på besøk hos familien sin på Færøyene og han startet turneringen full av energi og pågangsmot. Han slo først Ulf Rokkan i første runde, og så gikk det slag i slag med seier mot både Christian Grundekjøn og Odd Erling Mikalsen. Etter dette tapte han for vinneren Bergvoll, før han slo Berglund. Men så i 6. runde måtte han opp mot Evsuld Myagmarsuren som posisjonelt utspilte færøyingen slik at unge Evsuld satt igjen med en gardert fribonde på f4 – som ikke hadde noen motvekt. Dette burde Evsuld vunnet greit og likefremt, men i tidsnøden skjedde det ville ting og Evsuld bukket et helt tårn! Med akkurat da hadde Joensen så lite tid igjen – at han i trekket etter tapte på tid. Dette må ha vært sjelsettende for Joensen som også tapte neste parti. Deretter ble det to seire mot Nikolai og Geir-Magne før Pål vant deres oppgjør i siste runde. Dermed ble det til slutt en grei turnering for John Joensen dette – med en prestasjonsrating på 2200+.

 

Fra Færøyene spilte John Joensen seg til en 5. plass med seier mot blant annet Grundekjøn

 

Odd Erling Mikalsen kom på 6. plass i litt skuffende turnering

Altas store organisator i sjakksammenheng gjennom mange år – kom, spilte, men gjorde det lett skuffende. Han måtte nemlig gjennom en karusell mot Evsuld i angrepskunst der Evsuld fikk et mektig angrep som slo igjennom. Men Odd Erling er ingen pushover og mot de svakere i feltet fikk han inn totalt 6 seire – så en hederlig innsats der. Men han tapte mot John Joensen, Mats Bergvoll og Christian Grundekjøn i tillegg til Evsuld. Dermed ble det 60% score på pappaen til Finnmarks eneste IM i historien! Odd Erling slo ingen høyere rangerte spillere og det fikk han altså betale for.

 

Beste Finnmarking ble Odd Erling Mikalsen som så ofte før

 

Sterk innsats av Pål Norvoll med 7. plass i sterkt felt

Pål Norvoll imponerte virkelig under denne turneringen. Han gikk riktignok ned mot Pål Røyset i første runde, men slo Ken Moe Carstens i andre runde. Så slo han ned Nikolai Olsen Wernberg og etter hvert John Joensen i det som skulle bli han sterkeste innsats i våre turneringer så langt. Norvoll avsluttet med en sterk og fortjent remis mot Christian Grundekjøn i et parti der han nok hadde et teoretisk sett vunnet sluttspill på et tidspunkt. Artig at spilleren fra Kautokeino slo så godt fra seg og ble nest beste Finnmarksspiller i denne turneringen.

 

Pål Norvoll fra Kautokeino ble nest beste Finnmarking og tok en flott 7. plass foran Berglund
Foto: Anniken Vestby

 

Jan S. Berglund var i julemodus

Jan S. sier at han har sett mer på TV-serier i jula enn han har sett på sjakk. Det er visst vikinghistorier det går i – og jeg tror jammen at han er blitt litt mere voldelig på brettet etter dette. Mot Mats Bergvoll ble det en ekte sluggerfest der Mats imponerte med godt angrepsspill og seier. Jan tapte også for sin rival fra Hammerfest Geir-Magne Lorentsen underveis og Odd Kjetil Selnes fikk også skalpen på den dobbelte NNM-mesteren Berglund. Jan slo da også fra seg i flere partier og han slo både Pål Norvoll og Vinjar Hammari – Hammerfestingen var harde mot Finnmarkingene! Ellers vil jeg takke de nordnorske mestrene Pål og Jan S. som stiller i turneringene våre og som er navet i hjulet vårt.

 

Vinjar surfet på Sveitserbølgen

Vinjar fra Alta er bare 14 år gammel, men han kjemper allerede jevnt med flere nordnorske mesterspillere når han er i form. Denne kvelden var ikke storformen inne – og det ble det en turnering på det jevne. Det er et begrep i sjakken som heter å surfe på Sveitserbølgen – det betyr at du taper mot de sterkere spillerne, trekkes mot en svakere og taper mot han og så får en serie som 01010101 i turneringen. Vinjar fikk det nærmest slik i denne turneringen der han ganske riktig tapte mot de sterkere, og vant mot de svakere. Nå skal jeg ikke skrive at han står mye tilbake for Evsuld i lynsjakk, men de hadde en tøff fight der Evsuld fikk brukt angrepsmusklene sine i Najdorf. Vinjar er fra Alta og det var nok ekstra godt å slå klubbkamerat Bengt Arne Mikalsen i siste runde i nettopp en ny Najdorf! Vi ønsker Vinjar tilbake i våre turneringer og ønsker han fortsatt lykke til i 2021! Spillere som Vinjar, Håvard Bech Eriksen er viktige i sine distrikter for å få opp populariteten på ungdomssjakken – de viser vei og viser at det er mulig å slåss mot de fra Tromsø!

 

Vinjar Hammari er 14 år og spiller på 2000+ nivå på Lichess
Foto: Anniken Vestby

 

Kristensens orkester spilte opp til dans – og Trond danset i vei til 50% score og 10. plass

Trond Kristensen spiller fra Mosjøen og dette er en kar jeg har lite kjennskap til. Men han tok en sterk andreplass i Rallarsjakkens store B-gruppe i 2019 og er nok en habil lynsjakkspiller. Det var ekstra hyggelig at han slo seg inn på Topp-10 i godt selskap denne onsdagskvelden og dermed fortjener han utvilsomt litt heder og ære her hos Tromsø sjakklubb. Trond er god voksen, han liker trolig ikke å tape mot gambiter – hvem liker forresten det? For han kaller seg pleasedontgambeat_me, på Lichess. I Romjulsturneringen tok han altså en sterk 10. plass etter å ha slått habile folk som Nikolai Olsen Wernberg og Birk Sæther Rostad. Han slo også Kristoffer Kvitnes fra Mo i Rana og ble dermed best fra sørfylket denne gang! Ja, bestemann fra Nordland! Så håper vi at spillere fra Mosjøen, Fauske, Bodø og Narvik stiller ved neste anledning! Dette var uansett en fin kveld.

 

Trond Kristensen spilte seg frem til en flott 10. plass i sterkt selskap og ble beste spiller fra Nordland!
Foto: Anniken Vestby

 

Dom andra – hard fight

Nikolai Olsen Wernberg tok 50%, men Nikolai er nå oppe på et bra nivå i lynsjakk har mye mer å gå på. Dagsformen satt nok ikke denne kvelden. Geir-Magne på 12. plass tok 4.5 av 10 og fikk en prestasjonsrating rundt egen rating på 2022. Sortlands store sønn, tok 4 av 5 i rundene han spilte, men kastet årene inn etter tapet mot vinneren. Sortlands andre spiller i turneringen var Geir Rasmussen som virkelig kan være fornøyd. 4.5 av 10 er slett ikke dårlig og en elo-prestasjon 200 poeng over eget nivå lar seg høre. Etter en lang god periode, har Birk en liten bølgedal, slikt skjer for alle. Ellers la vi merke til at i Under 1600-sjiktet så slo Ken Moe Carstens til med en 1600+ prestasjon. Det var flere denne kvelden som overpresterte i forhold til egen rating med nærmere 200 poeng. Neste turnering fra oss er en lagkamp mot blant annet Oslo, Bergen, Hell og Bærum – den spilles på mandag 4/1 kl. 18:30. Mer om den senere.

 

Geir Rasmussen fra Sortland prøvde seg i Åpen klasse og det ble flotte 4.5 av 10
Foto: Tromsø sjakklubb

 

Romjulssjakken 2020 med resultater, tabell og partier

 

Her er Mats sitt angrepsparti med svart mot Jan S. Berglund – et bikkjeslagsmål:

 

Her er Evsuld flott utspilling av Pål Røyset:

 

 

Aktuelle lenker: