John Joensen vant Påskeharens hurtigsjakk på mandag

John Joensen fra Tromsø gikk helt til topps i Påskeharens Hurtigsjakk!
Arkivfoto: Anniken Vestby

Totalt 18 personer med i våre turneringer mandags kveld

Det var ikke så mange med på Påskeharens hurtigsjakk som vi håpet på. Men noen var det da og 12 sjeler stilte på startstreken i turneringen vår. John Joensen aka AlphaSalmon gikk helt til topps etter 5 av 6 mulige i hovedturneringa. Hvordan han gjør det vet jeg ikke – for spillet er rufsete så det holdt hele veien fra A til Å. Det var som å se Houdini bryte seg ut av tvangstrøyene i parti etter parti og mot en rekke spillere sto han til kliss tap underveis og på finurlig vis snudde han partiene og vant. Kampånd kalles slikt. På de neste plassene kom Robert Jakobsen fra Harstad og Jan S. Berglund fra Tromsø. Det ble en hardt for flere spillere og hurtigsjakk er ikke bare en lek.

John Joensen fra Tromsø vant foran Robert Jakobsen fra Harstad og Jan S. Berglund fra Tromsø

Til topps med John Joensen

John Joensen startet med en seier mot Evsuld. Åpningsspillet til John lignet ikke grisen, men når han fikk inn et automatangrep i Grand Prix-angrepet i siciliansk mot Evsulds konge var saken ertesuppe! John pøste på og fikk inn en fin seier. I andre runde kom John igjen kjipt ut av åpninga og denne gang var det full krise mot Øivind Jakobsen fra Skjervøy. I et Londonsystem gikk alt som kan gå galt – fullstendig feil – og etter 8 trekk var stillingen hans kliss tapt. Det fortsatte det å være helt inn i sluttspillet. Der tok John på seg Houdini-maska, brøt seg ut av elendigheten, og vant. I tredje runde mot Magnus Hals Meyer fikk heller ikke John til noen god åpning. Nei, i en skotsk som svart var det svake hvite felter, dårlig struktur og mye var feil. Allikevel snudde også dette partiet på en femøring og John vant. Når John så i fjerde runde fikk inn en god åpning med hvit i fransk og så økte fordelen til den var vinnende og svart sto ovenfor et drepende angrep – så bukket han selvsagt alt gjennom en stygg dronningbukk. Dermed ble det tap mot Robert Jakobsen fra Harstad i dette oppgjøret. Mot Odd Kjetil Selnes i 5. runde var det våpnet ran i sluttspillet – John var utspilt hele veien fra A til Ø i dette oppgjøret – men da motstanderen forsøkte å si Å – ble det Åååh, hadde du en drepende sjakk på det trekket? Og det hadde John – en sjakk som fikk evalueringen fra å gå over 10 enheter ned i gulvet. Dermed vant John også mot Odd Kjetil hvor bittert det enn må ha vært å tape dette oppgjøret. I siste runde var det finalerunde. John var seg selv lik da han ble utspilt i både åpningsspillet og midtspillet av en hardtslående Jan S. Berglund. Men så var det på med Houdinis trøye og i sluttspillet gikk igjen evalueringen fra 8.9 i pluss for Jan S. til -5.1 i minus på ett trekk. Hvordan en utfører slik magi vites ikke, men tidspress i kombinasjon med kampsjakk hele veien er en nøkkel til å forstå fenomenet. Uansett – gratulerer til John med tidenes mest rufsete seier i sjakk!

John Joensen sine resultater denne kvelden

Robert Jakobsen kom på en steike fin andreplass

Robert fra Harstad startet turneringen med en virkelig hard kampremis mot Odd Kjetil Selnes. Selvsagt sto Odd Kjetil til vinst det meste av veien, selvsagt sto Robert også til vinst og selvsagt ble det remis. En kampremis av de harde. Robert fikk så en WO-seier mot Vegard Andreassen før han klinket til og vant mot Øivind Jakobsen fra Skjervøy. Dette var et godt gjennomført posisjonelt parti fra Robert i en Bird-Larsen åpning. Partiet der Robert svindlet svartspilleren John opp i stry er nevnt. Det kom i fjerde runde. I femte runde sto Berglund på menyen – skulle det bli en NNM-skalp på Robert? Han åpnet optimistisk, kjørte på i kjent stil med sitt Bird-Larsen konsept og fikk Berglund ut av den vanlige tralten. Det endte med at Robert fikk en god stilling, men at Berglund til slutt en uheldig tårnplassering og vant i fint driv. I siste runde ble det en saklig remis mot Gøran Johansen fra Senja der begge hadde øyeblikk underveis der de kunne vunnet – men når begge feilet – ble det en rettferdig remis. Dermed tok Robert pene 4/6 og en fin andreplass i turneringen.

Robert Jakobsen sine resultater denne kvelden

Jan S. Berglund kom på tredjeplass – bare John tok skalpen til NNM-mesteren

Jan S. kom inn i tredje runde og spilte et stilrent oppgjør mot Gøran Johansen der han vant med hvite brikker i en dronninggambit i Tarrasch-varianten der Jan avsluttet med litt enkel taktikk. I fjerde runde slo han Birk Sæther Rostad i et svært rufsete oppgjør der det meste skjedde og der Berglund til slutt dro det lengste strået i et fransk parti. I nevnte 5. runde mot Robert Jakobsen vant altså Berglund med svarte brikker etter å ha fått et svært dårlig midtspill etter en vellykket åpning i en Bird-Larsen-variant. Dermed måtte Berglund slå John Joensen i siste runde for å vinne turneringa – men selv om han sto til kliss vinst i 90% av partiet – møtte han ned etter harakiri i tidsnøden. Dermed vant John turneringen og han fikk sin NNM-skalp, men Jan S. endte på tredjeplass. Moralen er – ikke kom i sterk tidsnød!

Jan S- Berglund sine resultater

Dom andra

Gøran Johansen fra Senja ble nr. 4 i denne turneringen med 3.5 av 6 foran Øivind Jakobsen fra Skjervøy på femteplass på samme poengsum. Øivind hadde en sterk turnering der han hadde vinneren i tauene det meste av turneringen og der han hanket inn en prestasjonsrating på hele 2100! Det var dermed 3 spillere på 3.5 av 6. Berglund på tredjeplass, Johansen på fjerdeplass og Jakobsen på femteplass. Det var hyggelig å se Magnus Hals Meyer tilbake i manesjen og Magnus startet turneringen på flott vis med to seire på rad. Men så ble det hardere motstand og Magnus endte på sjetteplassen. Sammen med Odd Kjetil Selnes tok han 2.5 av 6. Neste mandag er det igjen lynsjakk i Lichess Cup.

Skjervøys Øyvind Jakobsen tok en 2100-prestasjon

Klassen under 1800 vunnet av Geirr Alen Rasmussen

Geirr Alén Rasmussen tok en fortjent seier i hurtigsjakken under 1800. Han er trofast med i våre turneringer, var med hele veien i dag og vant til slutt et oppgjør mot toer August som ikke kom med i Arenaformatet siden turneringstiden var ute. Allikevel var det for et moralsk finaleparti å regne. Geirr vant turneringen med 8 poeng foran Tromsøs lovende 9-åring August Solbu. Å se August spille i denne klassen er som å se en liten hai bli sluppet ut i et akvarium. August er så hissig på grøten at han går rett til verket med stor innlevelse og slagkraft. Det er ikke alltid det fører frem, men som oftest får han inn ett eller annet triks i denne klassen. Denne gangen spilte han bedre enn jeg har sett han spilt å lang tid i lynsjakk og partiene hadde en herlig aggressivitet over seg. Sterk andreplass av August som nok ville vunnet om han hadde deltatt hele tiden – han kom sent. Øystein Rostad fikk et tap denne gangen – han tapte til slutt mot Geirr etter å ha kjempet i toppen hele veien. Øystein har vunnet de to siste gangene – men denne gangen holdt ikke hans 7 poeng til mer enn 3. plass. Alt i alt var det 6 spillere med på leken. Vi fortsetter med Arenaformatet i denne klassen!