Dramatisk Lichess Cup 7 vunnet av Mester Mads

IM Mads Vestby-Ellingsen gikk som ventet helt til topps – men denne gang slet han!

Mads vant etter dramatisk sisterunde der Pål tapte for Evsuld

IM Mads Vestby Ellingsen sto på toppen av kransekaka når mandagens bakst var unnagjort. Han vant rett og slett mandagsturneringen var atter en gang og ble atter en Konge. Men denne gang satt seieren langt inne siden Pål ledet turneringen med 1/2 poeng før siste runde. Pål var tapsfri i turneringen så langt gjennom de 8 første rundene, men i 9 runde ventet en sulten Evsuld. Pål spilte svart brikker og gikk ned så det sang – eller – han hadde ett trekk på slutten som kunne gitt en studieartet remis. Det fant han ikke, og da vant Evsuld partiet og Mads vant turneringen for med tap ble det andreplass på Pål i turneringen. Mads tok 7.5 av 9, Pål tok 7 av 9 og Kjell Aanes på tredjeplass tok 6 av 9. Alf Gøran Jakobsen og Evsuld Myagmarsuren tok også 6 av 9, men endte utenfor pallen denne gang.

IM Vestby-Ellingsen foran Røyset og Aanes ble dagens pall

IM Vestby-Ellingsen vant på medium dag

Det var ikke den store dagen for Mads mandag, han gikk ned så det sang mot en sterktspillende Torbjørn Valvåg som utspilte Mads i et taktisk ladet slag. Når Pål spilte remis mot mester Mads ble det 7.5 av 9 og ikke en spesielt sterk poengsum for den Internasjonale mesteren som ofte er suveren i våre turneringer. Dette åpnet opp kampen om turneringsseieren og Pål meldte seg på i den kampen. Under overflaten fløt det heller ikke så bra for Mads denne kvelden, for etter en flott seier mot Evsuld og et stygt tap mot Torbjørn, var Mads ute på tur i tredje runde mot Senjas Gøran Johansen. Mads åpnet med 1. f3 2. Kf2 og 3. Kg3 og etter denne provokative galskapen ble han stående til kliss tap etter at Gøran gjorde naturlige trekk og ikke ble overmodig. Men Mads klarte brasene i midtspillet og vant også dette partiet. I runden etter mot Kjell Aanes fikk Mads med svarte brikker inn en rask miniatyr med de svarte brikkene – dette var lett match! Pål sto i køen i 5. runde, og med svarte brikker fikk Pål opp en vinnende stilling med sitt kjære Tsjekkiske Benoni – en åpning som er svært usunn, men ofte spillbar i Påls hender. Pål burde vunnet dette partiet med kvalitet over, men Mads reddet seg i et sluttspill og holdt remis. Nikolai Olsen Wernberg utspilt Mads i 6. runde med hvit – og burde vunnet. Også han var kvalitet over, og han hadde alle sjanser i verden på både tid og stilling. Men dessverre ble Nikolai giret opp at tidsnøden til motstanderen og han spilte ikke godt da han avviklet til et tapt slutt. Jan S. i runden etter fikk også opp en klar vinststilling mot Mads, men også Berglund spilte bort alt og tapte. Dette var altså dagens melodi. I sisterunden hadde Mads kontroll og vant en klar seier mot Øivind Jakobsen slik at han vant turneringen da Pål tapte i denne runden.

Mads tapte bare ett parti underveis – Torbjørn spilte veldig sterkt mot Mads!

Pål Røyset tok andreplassen et halvpoeng bak Mads

Pål startet ballet med en grei svartseier mot Håvard Eriksen Bech fra Harstad med svarte brikker. Alf-Gøran Jakobsen prøvde seg på fransk forsvar i 2. runde – men Pål var på ballen fra trekk 1 og etter et flott overspill knuste han all motstand og vant. I tredje runde vant Pål en høyst tvilsom partiføring mot unge Nikolai – da sistnevnte gikk feil i sluttspillet. Deretter kom det to remiser for Pål – en mot Torbjørn Valvåg og en mot Mads Vestby-Ellingsen. Partiet mot Torbjørn var meget rufsete og begge hadde kliss vinst underveis i et parti som bølget. Torbjørn var nok nærmest seieren, men ting skjer. Mot Mads i runden etter burde altså Pål vunnet – men Mads holdt remis med hvit. Pål vant så mot Jan S. Berglund, Kjell Aanes og Gøran Johansen. Partiene mot Berglund og Johansen var utspillinger av ypperste merke fra Pål, mens oppgjøret mot Aanes ble et rufsete oppgjør – som så ofte – der altså vant. Dermed lå han i tet før 9. og siste runde – der tapte han mot Evsuld i et Londonsystem og snipp, snapp snute – så var eventyret ute!

Pål Røyset fikk ett tap – det kom mot Evsuld i siste runde

Kjell Aanes på tredjeplass

Ibestads store sjakksønn, Kjell Aanes spiller nå for Alta SK da han har barn og barnebarn i Nordlysbyen. Det tidligere mesterspilleren fra Narvik som var fryktet på 80-tallet for sin angrepssjakk, spiller fortsatt beinhardt på angrep og partiene blir ofte rufsete og spennende. Det betyr at begge parter ofte står til taps underveis etter at begge mistet kontrollen for partiforløpet. Aanes tapte i første runde mot sterke Nikolai Olsen Wernberg som hadde god kontroll underveis, i 2. runde mot Håvard Eriksen Beck ble det et slikt rufsete oppgjør som kunne gått begge veier, men der Kjell kom med siste kontring og vant. Han slo også Øivind Jakobsen i et greit parti før han ble knust av Mads i få trekk. I 5. runde sto Torbjørn Valvåg for tur der Kjell med svarte brikker ble utspilt og burde tapt sluttspillet – men han svindlet Torbjørn opp i stry i et tårnsluttspill og vant i stedet. I 6. runde slo han Gøran Johansen med svart etter å ha spilt en svært spekulativ åpning. Kjell spiller på det menneskelig element i sjakk og tjener på dette. I 7. runde spilte han bort en vunnet stilling mot Pål og tapte klart. I de to siste rundene vant Aanes mot Alf-Gøran Jakobsen – som fikk seg to tette og ei badehette og Mads Åsli som mottok samme behandling etter å ha bukket tidlig. Aanes ble dermed nr. 3 på tabellen med 6 av 9 på samme poengsum som Alf-Gøran Jakobsen og Evsuld Myagmarsuren.

Kjell Aanes tok tredjeplassen og koste seg med angrepssjakk

Dom andra – høyt nivå på TSK-turneringene!

Det er svært høyt nivå på turneringene våre der IM Vestby-Ellingsen og Pål Røyset lærer bort kunster til resten av bermen. Selv Martin Halsvik Larsen og Håvard Eriksen Beck prøvde seg mandag – men uten å lykkes. Alf-Gøran og Evsuld er nevnt – de fikk begge 6 av 9. Ellers var Torbjørn godt i gang med en svært god turnering da han rotet det til for seg selv i et vunnet sluttspill mot Kjell Aanes – slik vi alle har gjort det mange ganger – og slikt tar krefter og humør når det raskt går fra seier til tap. Ellers tok Alf-Gøran Jakobsen skalpen til NNM-mesteren Berglund og mange hadde en fin kveld. Til slutt må jeg skryte litt av Nikolai som hadde mange fine partiforløp. 16-åringen klarte ikke å gjøre gull av gråstein hver gang – men han slo sterke folk som Kjell Aanes, Martin Halsvik Larsen og Torbjørn Valvåg underveis og tok 5 av 9 mulige. Bra prestasjonsrating på 2305 ble det også.

Evsuld bor nå i Porsgrunn og trener med blant annet Tor Fredrik Kaasen med flere – han slo Pål i et flott svartparti

B-gruppen, Under 1800, vunnet av Geirr Alén Rasmussen foran Ken Moe Carstens og Ulf Rokkan – alle med 4 av 5 mulige!

Det ble jevnt i B-gruppen der Geirr vant på bedre kvalitet etter et rotterace der Geirr tapte mot Ulf Rokkan i første runde, men så vant 4 på rad. Rokkan sitt Waterloo kom mot Ken Moe Carstens i alt i runden etter, men så vant Ulf sine siste tre partier. Men Ken Moe Carstens skulle også gå på et tap – dette kom mot Rokkan i 4. runde. Dermed ble det for få runder til å få en virkelig runder – men i notatene fra turneringen er Geirr vinneren! På fjerdeplass kom unge Mikkel Damtoft Solbakken, mens Truls Stenersen debuterte med en femteplass foran Altas Teodor Boland. Disse hadde 2 av 5 mulige. Det var fint oppmøte i Under-1800 denne gang – vi håper på enda bedre oppmøte neste uke!

Lichess Cup status etter 7 runder for klasse Mester, 1 og 2

IM Mads-Vestby Ellingsen (350) leder foran Evsuld Myagmarsuren (304) og Håvard Eriksen Bech (281). Pål Røyset (266) ligger og vaker i sivet med sine 5-tellende turneringer på fjerdeplass. I klasse 1 er det Birk Sæther Rostad som leder med 304 poeng foran Birk Gulljord (269) og Ulf Rokkan som rocker videre med (236). Birk Sæther Rostad leder klasse 2 med 323 poeng foran Birk Gulljord (285) og Ulf Rokkan (245). Det er spilt 7 turneringer der 60 deltakere har totalt 140 turneringstarter. La oss holde tempoet opp frem mot NNM i Alta da kunstene våre skal ut på brettet i en ordentlig turnering!

Klikk på grafikken for stor versjon

Lichess Cup status i klasse 3, 4 og 5

Birk Gulljord har tatt en suveren ledelse i klasse 3 med 300 poeng, Ulf Rokkan har andreplassen her med 255 poeng, mens Geirr Alén Rasmussen har 253 poeng på tredjeplass. Både Mads Åsli og Ken Moe Carstens har over 200 poeng hver og kun 4 av 6 turneringer spilt. I klasse 4 er det Geirr Alén Rasmussen som troner på toppen med 264 poeng, foran Mads Åsli (240) fra Tromsø og Ken Moe Carstens (232) fra Tromsø. Geirr Alén leder også klasse 5, her ligger han foran Teodor Boland fra Alta og Jan Willy Berg fra Svolvær. Det er en fin geografisk fordeling og vi håper på spenning i klassene fremover!