IM Mads-Vestby Ellingsen tok kaka da 42 spillere satte hverandre i stevne torsdag

IM Mads Vestby-Ellingsen var ikke i sin beste form – men vant turneringen på Lichess
Foto: Anniken Vestby

 

 

Svært populær LockdownLyn med 7 nordnorske mestre på plass!

Stein Jensen var der, det samme var Jan S. Berglund, Gunnar Berg Hanssen og Pål Røyset, for ikke å glemme Jon Kristian Røyset, Joachim Solberg og Kjell Ole Kristensen. Det var litt av en ulveflokk og skjønner du hvor jeg vil hen nå? Jepp – 7 vaskekte nordnorske mestre tok seg minst et par partier i turneringen vår og lot DEG og DINE venner få sjansen til å spille mot nordnorske mestre i sjakk! For en ære og for en mulighet det lå i dette – få skalpen til en mester i beltet – jepp – du dit neste uke! Det skjedde selvsagt på Lichess og IM Mads Vestby-Ellingsen lot ikke sjansen gå fra seg og hamret løs på motstander etter motstander. Mesterspillere som Martin Halsvik Larsen, Lars Andreassen og Mats Bergvoll var også på plass og således var det virkelig en flott med Alphaulver som flokket seg rundt kamparenaen og gikk i strupen på hverandre. Ja, for det ble litt av en kveld på Lichess med mye god sjakk og mange tøffe møter!

 

 

Tabellen med de to store kanonene i feltet på topp!

Kanonene på Navarone

Du har sikkert lest om de to store superkanonene til tyskerne under krigen som sto på Navarone ved Hellas? I denne turneringen var Superkanonene IM Mads-Vestby Ellingsen og Lynhai Lars Andreassen. De sto begge over første runde og fikk et halvpoeng hver der – IM Vestby-Ellingsen kom inn i andre runde, men Lars Andreassen kom inn i tredje runde og ingen av dem så seg tilbake etter det. Full spiker fremover – nær full pupp på tabellen i de kommende rundene til de møtte hverandre i runde 9 – der falt den moralske finalen selv om denne ikke ga utslag på tabellen. Men det var mye annet spennende underveis. For eksempel når de to Røyskattene gikk i strupen på hverandre – lillebror Jon Kristian med svarte flekker på pelsen og Pål Røyset med hvite flekker. De kjempet tappert i 70 trekk før vi fikk en vinner! Dette var gøy!

 

Lichess er vår lekegrid – beste sjakksiten på nettet!

 

IM Vestby-Ellingsen heiv seg med i siste liten – vant turneringen etter rufsete spill

Når 17 år gamle Mads Vestby-Ellingsen – som er internasjonal mester i sjakk – så startfeltet fikk han blod på tann og kastet seg med i manesjen. Det burde vel gått galt ut fra de partiene han spilte i starten av turneringen. Han spilte rett og slett ikke spesielt fort, ikke spesielt godt – men allikevel tikket poengene inn… Han hadde nemlig stålkontroll når han levde på de 2 sekundene med tillegg, og det så ut som han utkonkurrerte konkurrentene nettopp i den siste fasen av spillet – altså i sluttspill med lite tid igjen. Mot Pål Røyset ble det et slikt rufsete parti som Mads halte i land og mot lillebror Jon Kristian Røyset var åpningen under en hver kritikk. Men Mads er den beste fighteren og soper inn poeng og når jeg følger med i bakgrunnen skjønner jeg at sjakk i stor grad handler om å gjøre den nest siste feilen – slik Tartakower påpekte. Det betyr i praksis å spille færrest feil, noe mer kan du ikke håpe på – full kontroll har nemlig ingen. Ei heller Mads som så utspilt ut mot Stein Jensen da Harstads store sjakksønn bukket og neide i to trekk på rad – slik at hele kongestillinga gikk fløyten – og dermed var det partiet kjørt. Mads ble så nærmest blåst av brettet av Jan S. Berglund! Mens jeg satt og siklet etter et Se6! – kom et Se6! – og dermed så det vunnet ut for gode Jan. Men da begynte han å brenne av tid slik at de begge satt igjen med 4 sekunder + 2 sekunders ekstratid – da stivnet Jan S. og tapte på tid i en stilling som var kliss vunnet for Sjakknissen fra Nordgården. Deretter vant Mads et enkelt parti mot Paul Johan Jensen før han tapte mot Lars Andreassen og slo Martin Halsvik Larsen. I partiene mot Paul og Martin satt Mads i førersetet – når var han varm og spilt god sjakk. I tapspartiet mot Lars Andreassen var Mads i førersetet og det var han som presset for å få fordel da han bukket stygt og fikk et sluttspill med offiser under som han altså tapte Fair & Square. At Mads selv på en dårlig dag er såpass suveren at han tar førsteplassen i en slik turnering forteller at det bor mye sjakk i han og vi håper å se han tilbake i våre turneringer for å kaste sin IM-glans over dem. Mads tok 8.5 av 10 i turneringen og ble nr. 1.

 

Statistikken til IM Mads

Lars Andreassen kom som et friskt pust og ble den moralske vinneren

Lars Andreassen imponerte meg denne kvelden stort. For det første virket det ut fra det jeg så, de dataanalysene jeg har gjort og den prestasjonsrating Lars fikk, som om han spilte ett nivå over IM Vestby-Ellingsen denne gang. Lars hadde altså dagsformen inne. Allikevel er partiene langt fra feilfrie selvfølgelig, men det er mye godt håndverk i de fleste av dem selv om han var griseheldig mot Jon Kristian Røyset i siste runde der han virkelig stor dårlig – og likevel vant. Men sånn er sjakken og særlig lynsjakken. Den vibrerer, den er rufsete og mye skjer. De to største kanonene i turneringen kom øverst blant 42 spillere og det var selvsagt ikke tilfeldig. De kom øverst selv uten å spille alle rundene og de var ram. Jeg utkårer likevel Lars Andreassen til den moralske vinneren med sine 7.5 av 8 i spilte partier, med sin seier i innbyrdes oppgjør mot Mads og med 2631 i Elo-prestasjon på Lichess. Gratulerer Lars! Lars tok 8 av 10 i turneringen og ble nr. 2.

 

Statistikken til Lars Andreassen

En vaskekte backgammonverdensmester på tredjeplass

Historiens eneste norske verdensmester i backgammon i Monte Carlo heter Jon Kristian Røyset og er Tromsøgutt oppvokst ved Myreng og spill-elsker og gambler. Jon Kristian er en strateg i alle spill og han elsker å presse ut feilene av motstanderen med slepen presisjon og helt uten for mye taktikk. At han fortsatt er i stand til å slå storebror Pål i alle sjakkens disipliner tross sin dedikasjon til backgammon synes i hvert fall jeg er imponerende. I denne turneringen slo Jon Kristian blant annet Nikolai Olsen Wernberg, Pål Røyset, Stein Jensen og Frank Remman. Mot Remman var han fullstendig fortapt med et tårn i minus – men Remman gjorde to av de mest kjente feilene i boka: Først ble han passiv, så lot han motstanderen få favoritt-planen sin igjennom. Jon satset åpenbart på fribøndene på dronningfløya og de vant partiet for han. Alt i alt tok Jon 7 av 10 – spilte en sterk turnering og ble nr. 3. Jon Kristians Elo-prestasjon på Lichess var på hele 2365.

 

Statistikken til Jon Kristian Røyset

 

Nikolai Olsen Wernberg på oppsiktsvekkende fjerdeplass!

Når 15 år gamle Nikolai Olsen Wernberg svinger pisken, blir det fart på hesten! Nikolai red seg inn i natten med Elo-prestasjon på 2149 og i likhet med Jon Kristian tok han 7 av 10 mulige. Han møtte som du skjønner betydelig svakere motstand – men allikevel fikk turneringa et absolutt høydepunkt for unge Nikolai. Han slo nemlig navnebror Pål Nikolai Røyset! I dette partiet spilte 15 år gamle Nikolai meget godt – han bar Pål av brettet med egen kraft og vant i stor stil etter at Pål gjorde seg helt bort. Nikolai har spennende år foran seg og med flott spill i våre netturneringer tar han stadig nye steg. Synd det ikke ble noe NNM i år – hadde vært gøy å se han der! Uansett – men så mange mestre på startstreken var dette en svært sterk turnering for unge Nikolai – vi gratulerer!

 


Nikolai Olsen Wernberg har gjort det sterkt i våre turneringer før – nå med flott fjerdeplass
Foto: Uranbaatar Erdnebileg

 

Mattias Ugelvik tilbake i god form – tok femteplassen

Mattias er et fenomen i den forstand at han har opparbeidet seg mesterstyrke i nettsjakk bare ved å spille på nett – helt uten eloratede partier! Han svingte seg i dansen i dag igjen og tok en flott femteplass. Mathias spilte blant annet remiser mot Jan S. Berglund og Martin Halsvik Larsen. Dessuten slo han Paul Johan Jensen som absolutt er en sterk nettsjakkspiller – Lyngens nest beste om jeg så må si. Mattias sin force er kampsjakken – han kjemper godt og spiller så rolig og bevisst selv i store komplikasjoner og selv i sluttspill du skulle tro han ikke hadde snøring i med sin svært begrensede teoretiske løpebane. Allikevel spiller han godt og han tar poeng jevnt og trutt. 6.5 av 10 ble det i denne turneringen – sterkt!

 

Matias Ugelvik liker nettsjakk og nettsjakken liker tydeligvis Ugelvik – nok en sterk plassering – Topp-5!
Foto: Uranbaatar Erdnebileg

Tyrkisk krutt på sjetteplass

Tyrkiske Omer Amir Akdag har 1970 i elorating, men er bare 18 år gammel. Han kom fra Tyrkia til Kirkenes som utvekslingsstudent i 2019 og har en elorating på 1970. I kveldens turnering slo han hardt fra seg og hadde ikke det unge taktiske blikket hans overspilt en god stilling mot Lars Andreassen mot slutten ville det gått enda bedre. En ny bekjent der altså – og en spennende kar på 18 år som ble Finnmarksmester i sjakk i 2019. Da tok han 5.5 av 6 og endte foran Andreas Esbensen og Frank Svendsen. Han lærte sjakk 8 år gammel, bor nå på Prestøya ved Kirkenes og vi håper å se han tilbake i våre turneringer ved første og beste anledning.

 

Faksmile fra Sør-Varanger avis 2019 da Omer Amir Akdag ble Finnmarksmester i sjakk

 

Stein Jensen på syvendeplass & Paul Johan Jensen på åttende

Stein Jensen var i praktslag i starten av turneringa og sopte inn 4 av 5 mulige i det han møtte IM Mads i sjette runde. Der presterte han å posisjonelt utspille Mads og stå til kliss vinst – men dessverre for Stein kom da de tre bukkende bruse på besøk. Først den lille bukken, så det mellomstore bukken og så den store bukkene bruse. Stein bukket – Mads takket – og snipp snapp snute, så var det eventyret ute. Stein tapte mot Frank i dragsuget og turneringen som ellers var fin ble litt ødelagt. Dermed endte den tidligere junior-Norgesmesteren opp som en av 6 spillere med 6 poeng – men med best kvalitet av disse ble det en syvendeplass. Paul Johan Jensen fikk også 6 av 10 mulige og med 2120 i Elo-prestasjon på Lichess fikk han en flott åttendeplass. Paul slo blant annet Stein Jensen og Olav Thoresen underveis.

 

Stein Jensen har ikke glemt posisjonsspillets edle kunst og ga Mads en leksjon før han bukket stygt!
Foto: Tromsø sjakklubb

 

 

Pål Røyset med skuffende avslutning tok 9. plass, mens Olav Thoresen kom på Topp-10

Pål Røyset hadde en Elo-prestasjon på over 2300 og gjorde seg slett ikke bort i dette selskapet tross en niendeplass – han møtte nemlig svært sterk motstand og bare to tap på slutten ødela veldig mye for Pål. At han tapte mot IM Vestby-Ellingsen og lillebror Jon Kristian får så være – men å tape mot Nikolai svei nok for Pål som liker at de eldste er eldst! Pål tok altså 6 poeng og hans beste skalper var Gunnar Berg Hanssen og Jan S. Berglund. Olav Thoresen tok også 6 av 10, han fikk en prestasjonsrating like over 2000 og hans beste skalp var Jan S. Berglund. Martin Halsvik Larsen tok også 6 poeng på 11. plass og med en 2349-prestasjon var det en helt grei turnering der han sto over for mange runder til å hevde seg helt der oppe. Birk Sæther Rostad tok også 6 poeng og kom på 12. plass. Birk er virkelig i utvikling og slo denne gang både Gøran Johansen og Håvard Beck Eriksen. Sterkt av 15-åringen som bare har spilt turneringssjakk i 1.5 år. Birk hadde hele 2040 i prestasjonsrating!

 

Pål Røyset er både kadettnorgesmester, juniornorgesmester og den spilleren i Nord-Norge med flest eloratede partier!
Foto: Anniken Vestby

 

Dom andra – mange fine prestasjoner!

Den som leter – den finner! Ja, for det var virkelig mange flotte resultater i turneringen. For meg var det mest oppsiktsvekkende denne gang at det faktisk bor et tyrkisk 18-åring i Finnmark som slo til med flott plassering og at sjakkpappa Bjørn Marienborg Strøm slo til med en 1700+-prestasjon. Ikke noe stygt sagt om sjakkpappaer og slett ikke om Bjørn som har blitt en ressurs for klubben vår og som tar både bilder og følger opp sønnen Henrik. Men det står da vitterlig skrevet i sjakkens instruksjonsbok at det ikke er lov for sjakkpappaer og utvikle seg så raskt som Bjørn nå gjør? Han hadde en 1774 prestasjon og det er vitterlig ganske bra og i tillegg slo Bjørn en svært sterk mesterspiller – som dog satte dronningen sin i slag – men likevel! Sjakkpappaen tok 4.5 av 10 og sønnen Henrik gjorde det også bra med 3 av 10 – Viva La Familia Marienborg Strøm. Til slutt vil jeg berømme Maria Sæther og Herman Jakob Haugaa som kjempet på tross mange smultringer og som deltok i alle rundene selv om de var lavest rangert i turneringen. Det å se at læringsutbyttet er stort når en får lov å spille mot så sterk motstand – er en gave i seg selv og læring er vel noe av de vi er opptatt av i sjakken. Neste uke på torsdag gjentar vi til samme tid akkurat samme konsept. 10 runder sveitser fra kl. 18:30. Be there to be cool!

 

Bjørn Marienborg Strøm er en av mange flotte foreldre i TSKU som hjelper til – og som spiller nettsjakk selv!
Foto: Trond Tørfoss

 

Her er Mads sin overbevisende seier over Martin Halsvik Larsen i siste runde:

 

Her er Jan S. Berglund sitt fine forsøk mot IM Mads:

 

Aktuelle lenker: