Lichess Cup 9 vunnet av Erlend Teigen Karlsen

Erlend Teigen Karlsen slo til og vant turneringen på mandag!

Svolværs store sjakksønn tok kaka

Det første Nordnorske mesterskapet ble spilt i Svolvær i 1926 og vunnet av den tids beste nordnorske spiller Harald Thorrud. I vår tid er Svolværs beste sjakkspiller Erlend Teigen Karlsen som spiller for Sortland sjakklubb – han har rundt 2150 i Lichess rating i både lynsjakk og hurtigsjakk og er en habil spiller etter nordnorsk målestokk. I kveldens lynturnering på Lichess tapte han mot Øyvind Jakobsen i siste runde – men vant ellers 4 oppgjør og spilte en remis. Det var akkurat nok til seier i gruppen som ellers hadde manko på mesterspillere denne gang – om vi ser bort fra Gunnar Berg Hanssen som slang innom og vant et par oppgjør mot lettere motstand. Når mestrene var borte dansen musene på bordet – og det var hele 3 spillere som jaget Erlend hele veien og alle tre avsluttet med tre strake seire! Dette var Skjervøys Øivind Jakobsen, Evsuld Myagmarsuren og Vegard Andreassen. En grei turnering ble det og 14 spillere var på plass og kastet sin glans over turneringen.

Erlend vant foran Øivind og Evsuld denne kvelden

Erlend Teigen Karlsen imponerer

Noe av det morsomme med disse Lichessturneringene er at det dukker opp spøkelser fra hver øy og hvert et nes. Ja, spillere som popper opp og som vi knapt har hørt snakk om. Erlend Teigen Karlsen fra Svolvær er en slik kar. Selvlært og utøvd sin sjakk i all hovedsak på nettet. Men de dukker opp både i by og på landet. For Vegard Andreassen på fjerdeplass er også en som er vokst opp på tåteflaske fra puppen til Lichess rent sjakklig – mange går altså sjeldent i sjakklubb – men trives best med rytmen og spillet på nett! Erlend startet turneringen ved å slå Evsuld som bukket seg bort i en kliss vunnet stilling i midtspillet. I andre runde fikk han en slags WO-seier, mens han vant lett mot Birk Sæther Rostad i tredje runde. I den viktige fjerderunden spilte han et bra forsvarsparti mot Håvard Eriksen Bech, der han riktignok sto til tap underveis, men der han fikk de beste sjansene i sluttspillet som endte med en logisk remis. Mot Sivert Schanche Tørfoss i femte runde viste Erlend sjakkreftene sine og vant kontrollert. Dermed var saken biff allerede før siste runde der han tapte mot Øivind Jakobsen fra Skjervøy. Et flott resultat av 23-åringen som stadig bli bedre.

Erlend Teigen Karlsen imponerte stort og hadde vunnet før sisterunden startet

Skjervøys Øivind Jakobsen smeller til å flekser sjakkmusklene

Øivind Jakobsen startet Skjervøy sjakklubb i 2004 etter at han som sjakkpappa hadde lært seg spillet og så et behov for mer sjakk i øya enn det barnesjakklubben ga. I dag er han en habil klasse 2 spiller og i vår mandagsturnering tok han en flott 2. plass etter Erlend. Øivind tok 4 av 6 mulige etter å ha overlevd et tapt stilling mot Odd Kjetil Selnes i første runde som ble snudd til seier i midtspillet. I andre runde tapte han mot Birk Sæther Rostad og i tredje runde måtte han ned mot Vadsøs Tom Kristian Stavseth. Men Øivind ville noe denne kvelden og i de tre siste rundene hamret han ned tre stolper i tabellen. Den første kom mot Mads Åsli i fjerde runde i et godt gjennomført parti av Jakobsen. Partiet i runden etter mot Håvard Eriksen Bech var Øivinds beste prestasjon i turneringen med mye flott spill og seier med svarte brikker. Allikevel smakte nok seieren mot vinneren Erlend vel så godt i siste runde der Øyvind igjen spilte et godt parti og vant fortjent. Flott sølvplass for Mr. Skjervøy og en god opplevelse etter mange tøffe tak i denne klassen fra tidligere.

Øivind Jakobsen avsluttet steike fint

Evsuld kom på tredjeplass – men spilte i praksis bare et par viktige oppgjør han vant

Evsuld fikk to WO-seire – en av systemet og en da Håvard Eriksen Bech ikke dukket opp – synd. Dermed kom Evsuld på tredjeplass med to tap og to seire – slik skal de ikke være i turneringene våre. Han vant riktignok en flott seier mot Birk Sæther Rostad med svarte brikker og han vant en helt grei seier mot Inge Simonsen i runden før. Men i de to første rundene ville det seg ikke for Evsuld. Han tapte som nevnt en vunnet stilling mot Erlend i første runde, mens han i andre runde ble utspilt av Anders Aure i et springersluttspill. Evsuld er 11 år gammel og fyller 12 år i august – han er inne i en viss stagnasjon og det blir spennende å se om han får fremgang igjen raskt eller om det blir tøft å komme videre. Hans neste oppgave er på Fagernes nå i april. Evsuld er per dags dato 9. rangert i den åpne Sveitsergruppen i turneringen som starter 10. april.

Evsuld fikk i praksis to WO-poeng denne kvelden

Dom andra – sprikende prestasjoner

Vegard Andreassen tok fjerdeplassen med 4 av 6 mulige, men sto over noen runde og fikk 1.5 av 2 mulige WO-poeng. Birk Sæther Rostad var nok sliten etter helga og leverte ikke varene like godt denne gang – femteplass i dette selskapet var omtrent som forventet, men han kjempet og det var det viktigste sammen med et OK resultat! I likhet med Birk tok Inge Simonsen 3 poeng og 50% score – bra! Vi la merke til at Håvard Eriksen Bech brøt før siste runde, men ellers kjempet han hardt. Ellers la vi merke til at Gunnar Berg Hanssen var med noen runder og lot folk få sjansen til å ta en NNM-skalp – det klarte ingen denne gang. Sivert tok ellers revansje på Tom Kristian Stavseth fra Vadsø som han tapte mot i helga og det var alt i alt en fin turnering.

Svein Johansen fra Skjervøy vant en fin seier i B-klassen

Under 1800 vunnet av Svein Johansen fra Skjervøy

Svein vant Under 1800-klassen og gjorde turneringene fullkomne for den lille øya på 70 Grader Nord. Vi sliter med å få nok deltakere til disse turneringene under 1800 – så neste gang prøver i å kjøre Arena og håper på flere da! Det er nemlig lettere å hive seg inn og ut av en Arena uten å ødelegge for de andre. Svein vant altså, mens unge Jonas Håkonsen fra Alta slo til med andreplass etter kun et tap mot Geirr. For Geirr Rasmussen fra Sortland tok tredjeplassen med 2 av 4 mulige. Rasmussen mistet seieren i siste runde da han tapte mot en hardtslående August Solbu som i kjent stil slengte seg med i siste runde og vant.

Mandagshurtigsjakk 10 5 i Lichess Cup 9 den 4/4 kl. 18:30 med resultater, tabell og partier