Sensasjonsmannen Robert vant vår mandagsturnering

Det ble en bombe da Robert Jakobsen vant på mandag Illustrasjonsfoto: Hege Schanche Tørfoss

Sensasjon i vår mandagsturnering

Ordet sensasjon bør en bruke sjeldent og jeg har da aldri brukt det om vinneren av Lichessturneringene våre før. Ja, for aldri tror jeg vi har vi fått en mer overraskende seierherre. Robert Jakobsen fra Harstad spilte riktignok inn 2 av 3 for Harstad i NNM for lag i helga og slo blant annet Tromsøs Birk Gulljord. Men derfra til å vinne på Lichess er veien lang. Ulvevalper som Evsuld Myagmarsuren, Torbjørn Valvåg og Håvard Eriksen Bech har nemlig alle over 2300 på Lichess i hurtigsjakk og har en lysende fremtid på sjakkbrettet foran seg. Håvard tapte riktignok kjapt 3 partier denne kvelden og barberte ratingen sin, men han tåler slikt etter store fremganger det siste året. Evsuld og Torbjørn hadde godformen inne og begge tok 5 av 6 mulige, men måtte likevel se Robert foran seg på tabellen. På et kusehår survet Robert inn til 5 av 6 og vant turneringen på kvalitetsberegning. Vinjar på fjerdeplass tok 3/4 mulige før han ga seg og Øivind Jakobsen kom på femteplass med 3 av 6. Turneringen var en del svakere enn de turneringene vi bruker å ha – men med unge talenter som Evsuld, Torbjørn, Vinjar og Håvard på startstreken er det aldri lett.

Til topps med Robert Jakobsen

Robert spilte kampsjakk i denne turneringen og han kjempet godt. Dessuten hadde han fordelen av at de sterkeste ønsket å legge han i gulvet for en hver pris og noen overspilte kanskje. I nest siste runde kunne for øvrig Øivind Jakobsen i sluttstillingen enkelt fått remis ved å rømme med kongen inn i h1-hjørnet på brettet og feil løper + h-bonde ville ikke kunne vunnet partiet lenger for Robert. Men Øivinds klokke gikk ut og tikk og takk sa Robert, og tok seieren i partiet og dermed i turneringen! Han startet med en klokkeren seier mot Johannes Bakkevoll med hvite brikker. Så ble det høydramatisk mot Evsuld i et oppgjør der begge kunne vunnet, men der Robert gikk seirende ut til slutt etter rufsete spill. I tredje runde var det heller ikke vinnertakter over Roberts spill, det ble Wild vest og Hawaisk-sjakk på en og samme tid og når Darth Vedal ropte: “I’m your Father” i sluttspillet fikk han lasersabelen over fingere og bøndene raste ut av brettet til Lukes far i raskt tempo. Robert vant igjen et helrufsete oppgjør – fantastisk innsats! Oppgjøret mot Torbjørn ble heller ikke nerveløst. Torbjørn spilte lenge godt i åpningsspillet og midtspillet og hadde en liten fordel i sluttspillet da han satte alt over styr. Robert grep ikke sjansen og vant den uforsvarte bonden på e5, men tabbet seg ut og tapte sluttspillet. Dermed var han oppe på 3 av 4 og det så mørk ut med tanke på at Evsuld og Torbjørn jaget som ulver bak. Men Robert fikk først inn nevnte seier mot Øivind Jakobsen på tid i remisstilling, og så spilte han ut Ulf Rokkan i siste runde og vant en klar seier. Dermed ble det en spennende seier for Robert Jakobsen i vår turnering på mandag. Gratulerer!

Robert Jakobsen tok hjem en sterk 2359-prestasjon da alt gikk hans vei på mandag

Evsuld Myagmarsuren på fin andreplass

Evsuld har 2371 i skrivende stund i hurtigsjakk på Lichess og spiller tidvis strålende sjakk. Han leverte virkelig varene for Tromsø sjakklubb da han var med på en redningsaksjon i helga der han spilte hjem 2/3 mulige og vant to kritiske partier – noe som var helt nødvendig for at Tromsø beholdt plassen i Eliteserien. Suverent! Han spilte hjem 5 av 6 mulige i vår mandagsturnering. Først en soleklar seier mot Ronny Sannes Melå i første runde. Så tapet mot Robert i andre runde før han smelte til mot Odd Kjetil Selnes og vant nok en spennende og klar seier! Øivind Jakobsen måtte ned i fjerde runde i et klokkeklart parti fra Evsuld og så var det oppgjøret mot Torbjørn Valvåg i femte runde. De unges Mestermøte! Her vant Evsuld en klar seier og da han også vant i siste runde mot Johannes Bakkevold på enkelt vis var det klart at Evsuld tok 5 av 6 mulige og at han spilte krute god sjakk i følge data-analysene. Torbjørn spilte best i følge Elo-analysene, men vinner ble alt Robert Jakobsen som kjempet best og vant det viktige oppgjøret mot Evsuld. Sølv er ikke nederlag og det er flott å se at Evsuld fortsatt trener med oss i Nord!

Evsuld Myagmarsuren tok hjem en 2368-prestasjon og leverte varene

Torbjørn med 2438-prestasjon på tredjeplass

Torbjørn hadde en meget godt turnering der han kun tapte mot Evsuld. Han slo vinneren og han startet ballet med en klar seier mot Ulf Rokkan som rett og slett gikk inn i en fiks vending med dronningtap som resultat. Torbjørn spilte noen rufsete oppgjør også, og mot Odd Kjetil Selnes burde det gått galt. Han bukket rett og slett offiser i midtspillet, men klarte likevel å spille ut sin motstander og vinne! Mot Vinjar i tredje runde ble det et meget bra parti fra Torbjørn med hvit der han utspilte den sterke Altaspilleren og vant. I fjerde runde vant han altså i nevnte parti mot Robert Larsen der han utnyttet egne sjanser godt og vant. I femte runde kom tapet mot Evsuld som det var lite å gjør med etter sterkt motspill. I siste runde var Torbjørn så på ballen igjen og vant klart i et flott sluttspill mot Peter Vedal Utnes. Alt i alt en meget bra prestasjon av Torbjørn og det var litt hipp som happ om hvem som vant denne turneringen blant de tre jevne på pallen!

Torbjørn Valvåg hadde hardest motstand i turneringen – prestasjonsratingen var på hele 2438

Dom andra – harde tak og lite gråt

Jeg liker å tro at turneringene våre drar folk opp og at tårene ikke triller av et sjakktap eller to. Ja, for harde tak blir det, men dette er meget god trening og vi ser at spillere som Robert Jakobsen, Øyvind Jakobsen og Ulf Rokkan gjør det bra. De er nesten alltid med og får god trening! I dag var det Roberts tur, sist holdt Øivind på å ta kaka! I dag ble Vinjar Hammari nr. 4, Øivind ble nr. 5 og Ulf Rokkan fra Hamarøy ble nr. 6. Ronny Sannes Melå kom på syvendeplass, Johannes Bakkevoll tok åttendeplassen før Markus Søderholm og Peter Vedal Utnes på niende og tiendeplass. At en så sterk spiller som Håvard Eriksen Bech ikke kom på Topp-10 blant 16 spillere sier litt om et alt for høyt nivå selv på en dag der de største haiene svømte utenom skjærs.

Under 1600 vunnet av Rune Hammari

Rune Hammari imponerte i under 1600 der han tok hjem tre strake seire og vant turneringen. Mannen fra Alta er far til Vinjar må vite og en sjakkfar som liker å spille litt selv. Bra!
Maria Sæther slo ektemannen sin Øystein Rostad i første runde og kom inn på 2 av 3 mulige og tok andreplass. Øystein Rostad tok tredjeplassen. Vi ønsker flere spillere til vår Under 1600 og håper at det alt neste uke er bedring i deltakelsen! Denne uka var det kun 6 deltakere med i turneringen vår.