Vidunderlig onsdagskveld med sjakk og backgammon i førersetet
Når dagens plikter var utført fulgte jeg kl. 17 TSKU sitt fenomenale lag i Europaligaen «World Wide U12» der de ble nr. 5 av 9 lag i 3. divisjon. Sterkt. Så fulgte jeg med på lynsjakkturneringen Hippopotamus i 20 minutters tid før jeg mekket en kruttsterk kaffe, satte på litt smooth jazz og satte meg bak spillebordet på Backgammon Heroes der helter blir til. Det var tid for ukas VM-kamp for min del i backgammon. 12. runde i VM for klubblag online sto klart og når er kun 5 lag igjen i VM. Disse skal reduseres til 3 eller 4 lag i løpet av 12. runde og vi, Tromsø Backgammon altså, skulle opp mot det sterke Georgiske laget som har spilt best så langt i turneringen i følge data-analysen. I 11. runde var det dog Tromsø som spilte best av alle, og trenden er klar – Tromsø hever spillet når det virkelig gjelder! Jeg fikk en liten teoretisk edge på min motstander på noe som kalles totalt Equity loss, og jeg vant matchen min mot Georgia. Det var en rysare av en match der hele matchen sto på spill i siste spill. Når også Geir Pedersen et par dager senere vant sin kamp er Norge videre til 13. runde i VM i backgammon eller i semifinalen om du vil! Stort? Klart – dette er et offisielt WBIF online-VM. Stort større får du det ikke i online backgammon spørs du meg – det må i så fall være å vinne Det individuelle VM. Da jeg var ferdigspilt så jeg at Pål hadde rocket hardt denne kvelden – så la oss ta det fra toppen som vanlig!
Det ble et hard kamp mellom IM Vestby-Ellingsen og Pål Røyset der Pål trakk det lengste strået denne gang
Til himmels med Pål Røyset
Sommerfugl er Pål Røyset sitt Lichessnavn og den fargerike sommerfuglen fløy helt opp på tabelltoppen på onsdag der han briljerte med 9.5 av 10 etter å ha kjempet godt i klassisk Pål-stil hele veien fra A til Å. Partier som går opp og ned, harde kamper og bruk av alle triks i boka bokstavelig talt. Mot Jan S. Berglund måtte han utnytte tidsforspranget til å vinne på tid i tapt stilling og også i andre partier var han under sterkt press. Men Påls fremste våpen på sjakkbrettet er en ukuelig optimisme og en kampånd som ikke står tilbake for de bestes i nord. Rolig i kritiske stillinger og alltid tro på seier – slikt er bra. Pål slo denne kvelden bror Jon Kristian, Nikolai Olsen Wernbern, Jan S. Berglund, Torbjørn Valvåg, Vegard Andreassen, Odd Kjetil Selnes, Geir Magne Lorentsen, Birk Sæther Rostad og Gøran Johansen – det var en god kveld for Røyset-familien som tok to plasser på pallen og Pål suverent på topp! Pål tok altså 9.5 av 10 og en prestasjonsrating på hele 2584!
Pål Røyset kom, spilte og vant i fin stil
IM Mads Vestby-Ellingsen på solid andreplass
Når Mads først spilte et par remiser denne kvelden – så gikk han likevel tapsfri gjennom feltet. Mot Pål var det Mads som satt i førersetet og han hadde vinstsjanser i sluttspillet, men mot unge Torbjørn Valvåg var det definitivt Torbjørn som satt i førersetet og han hadde flere klokkerene seiersplaner – men det ville seg ikke – remis! Det var flere partier der Mads var presset og Jon Kristian hadde utvilsomt vinst på et tidspunkt mot IMen som spilte flere ulike Flodhest oppstillinger i Hippapotamos-turneringen. Mot Ken Runar Hanssen bukket faktisk Mads en hel offiser til en to-trekker – men Ken Runar så det ikke og da også GM Lorentsen hadde vinststilling på brette så var det ikke Mads sin turnering og Pål vant en fortjent turneringsseier. IM Vestby-Ellingsen tok en velfortjent andreplass med 2522 i prestasjonsrating og 9 av 10 mulige.
IM Vestby-Ellingsen forfrisket med 9 av 10 mulige og 2. plass
Backgammonverdensmesteren rider igjen – tredjeplass i lynsjakken
Mens Jon Kristian, som ble backgammonverdensmester i Monte Carlo 2003, rider igjen på både backgammonbrettene og i sjakken – så var det storebror Pål som skinte sterkest i denne turneringen. Allikevel var det en sterk turnering av Jon Kristian som tok 7.5 av 10 og med det en tredjeplass. Prestasjonsratingem var på 2398 og han slo blant annet Frank Remman, Jan S. Berglund, Vegard Andreassen, Nikolai Olsen Wernberg, Gøran Johansen og Torbjørn Valvåg. Jon Kristian er i fin sjakkform for tiden og han rocker hardt i VM i backgammon for klubblag der han har lagets beste prestasjonsrating og høyeste score med 8 av 12 mulige. Geir og Sven har 7 av 12 og lagets sterke plassering skyldes ene og alene jevnheten i laget! Alle for en – en for alle! Jon Kristian spille forresten svært spennende sjakk og det er alltid morsomt å følge partiene hans.
Backgammonstjerna til Tromsø Jon Kristian Røyset imponer for tiden
Unge Nikolai Olsen Wernberg rocket hardt og godt – flott 4. plass
15 år gamle Nikolai smelte til med 6 av 10 mulige og en sterk 2247-prestasjon i denne turneringen. I de fire siste rundene var det bare IM Vestby-Ellingsen som klarte å fravriste Nikolai poeng og han har blitt en spennende posisjonsspiller og en god fighter over sjakkbrettet. Nikolai går på Kurs 12 i ungdomssjakklubben og blir stadig mer skolert i posisjonsspillets uransakelige veier. Han slo Ken Runar Hanssen, Vegard Tollefsen, Frank Remman, Birk Sæther Rostad, Mattias Ugelvik og Vegard Andreassen. Sterk kost det! Nikolai ble med dette atter en gang yngste tenåring – han viser virkelig fremgang i turneringene våre og det er gøy å se.
Unge Nikolai Olsen Wernberg imponerte stort denne kvelden
Snart 62 år gamle Geir-Magne Lorentsen på sterk 5. plass
GM Lorentsen, som han kalles blant venner, fyller 62 år i år og da er det bare 2 år til han fyller hele sjakkbrettet opp med år. Allikevel slår han hardt fra seg og i turneringen vår slo han Kaj Roger Willumsen, Michael Nilsson, Frank Remman, Mattias Uggelvik og Odd Kjetil Selnes før han spilte en hard kampremis mot sterke Jon Kristian Røyset. Geir-Magne vokste opp med Jan S. Berglund og på ungdomsskolen og gymnaset ble det mye sjakk på den sympatiske karen som har jobbet et langt liv i Statens vegvesen. Geir-Magne liker fianchettostillinger og også han prøvde seg på den beryktede Flodhesten under denne Hippapotamos-turneringen!
Geir-Magne Lorentsen smelte en 2200+ prestasjon i bordet!
Vegard Andreassen på flott 6. plass
Jeg blir alltid så imponert over spillere som har spilt seg opp i prestasjonsrating utelukkende via nettsjakk og Youtube-videoer. Det er den moderne måten å gjøre ting på og mange har lyktes med dette – blant annet Mattias Ugelvik og Vegard Andreassen. Vegard hadde en fin turnering på onsdag der han tok en flott sjetteplass. Han slo Kaj Roger Willumsen, Birk Sæther Rostad, Bjørn Marienborg Strøm, Jan S. Berglund(!) og Ken Runar Hanssen. En fin bukett det og en fin plassering med 5.5 av 10 og en prestasjonsrating på 2146 for Vegard Andreassen.
Vegard Andreassen hadde en fin reise og fikk et normalresultat
Ken Runar Hanssen på oppløftende 7. plass
Ken Runar spilte sjakk for Bodø back in the days på 90-tallet og har passert de 46 år på livets vei. Det er ingen alder for å prestere i sjakk og han hadde en fin prestasjon denne kvelden og kom på den berømte Topp-10 lista til Sjakkfantomet. Ken Runar har kun 1900 i Lichessrating, men denne kvelden klaffet det for Bodømannen som langet ut etter at han noe heldig vant på Walk Over mot Alf-Gøran Jakobsen fra Tana i starten av turneringen. Deretter slo han til mot Odd Kjetil Selnes, Jan S. Berglund, Birk Sæther Rostad og sjølvaste Torbjørn Valvåg! Sterk turnering på Ken Runar som endte opp med en prestasjonsrating på hele 2165 – 250 poeng over eget elonivå! Vi gratulerer.
Ken Runar jobber på Nord-universitetet i Bodø og trives med sjakk som hobby
Foto: Nord-universitetet
Mattias Ugelvik på 8. plass etter en turnering under pari
Mattias hadde ikke helt turneringen denne uka. Han tapte fire partier og det er mye for en spiller med Mattias sine sjakkmuskler og fighteregenskaper. Det var IM Vestby-Ellingsen, Torbjørn Valvåg, Geir-Magne og Nikolai som ble for sterk denne gangen. Men mot Michael Nilsson, Bjørn Marienborg Strøm, Vegard Tollefsen, Kaj Roger Willumsen og Gøran Johansen vant Ugelvik og han fullførte med stil med to strake seire! Mattias er fighteren og bryteren fra Tana som gjorde Tromsømann av seg og som gikk inn i sjakkens rike i godt voksen alder. 28-åringen imponerer normalt i våre turneringer og det er alltid hyggelig å se han spille ubalanserte og spennende partier.
Ugelvik spilte under pari denne kvelden – men selv på en dårlig dag er han god nok for en Topp-10 plassering
Foto: Uranbaatar Erdnebileg
Torbjørn Valvåg under normalen etter tøff avslutning på turneringen og 9. plass
Torbjørn så ut til å gå tom i sistepartiet mot Ken Runar Hanssen og han tapte de tre siste rundene i turneringen. Det kan delvis tilskrives sterk motstand i form av brødrene Røyset som begge var alt for sterke denne gang. Torbjørn er en av får unge som kan matche IM Vestby-Ellingsens nivå når han spiller på sitt aller beste og vi husker enda at han ble Nordisk mester i 2017 i Drammen i sin klasse under Nordisk mesterskap for ungdom. Torbjørn har også imponert i en rekke andre turneringer som NM og NMU og han trives med sjakken og spiller på utviklingslandslaget i sjakk som heter «Team Norway Challenge» og som er del av Flere mot Sjakktoppen. Men i våre turneringer er det tøft for alle – landslagsspiller eller ei. Torbjørn fikk det altså tøft denne kvelden, men som så ofte hadde han flere lyspunkter underveis. Ja, vunnet stilling mot IM Vestby-Ellingsen og remis i det oppgjøret mot kalles et lyspunkt og når han også slo Mattias Ugelvik og Gøran Johansen var det oppløftende tendenser lenge. Men en 2042-prestasjon av Torbjørn denne gang var under pari. Han tok 5 av 10 mulige og sisterunden ødela som sagt for et godt helhetsinntrykk.
Torbjørn Valvåg er en god sjakkspiller og en stor humørspreder – dessverre gikk det ikke på slutten hans vei
Foto: Anniken Vestby
Birk Sæther Rostad med sterk 2100+ prestasjon og 10. plass
Birk altså – utvikler seg i et rasende tempo, men er egentlig alt for lett til å overgå f.eks. Torbjørn i prestasjonsrating – likevel klarer han det? Hvordan? Triks! Han spiller i dårlige stillinger på utspekulerte svindelforsøk og lykkes forbløffende ofte. Som mot Alf-Gøran Jakobsen og Geir Magne Lorentsen som begge mistet dronninga til rene svindler fra Birk. Var det ikke noe oppløftende å skrive om Birks turnering da? Joda, mye! Birk er blitt mye bedre på å spille mange ulike stillingstyper – han varierer kosten og spiller åpningene bedre enn før. Han spilte også et flott parti mot Frank Remman som han vant og han hadde altså en sterk 2102-prestasjon. Gratulerer!
Birk Sæther Rostad med 2100+ prestasjon i lynsjakken onsdag!
Foto: Uranbaatar Erdenebileg
Dom andra!
Frank Remman tok 11. plass med 50% uten at det er noe å skrive hjem om! Totalt ble det spilt 100 partier i turneringen og hvit hadde en markant overvekt i antall seire med 38 seire mot 31 for svart. Ellers var snittratingen svært høy – hele 1967 for denne turneringen! 26 spillere deltok på festen og dessverre var ikke Evsuld, Sivert og Henrik fra TSKU med denne gang. De spilte i Europaligaen i stedet og gjorde en flott innsats der i sin divisjon med 5. plass.
Onsdagslynsjakk i TSK-regi på Lichess Åpen klasse 10/2 med resultater, tabell og partier
Evsuld, Henrik og Sivert var opptatt med å spille lagturnering i World Wide-serien for Tromsø sjakklubbs ungdom onsdag
Ken Moe Carstens – Atter en konge Under-1600
Kongen av Under-1600 heter Ken Moe Carstens. Denne gang tok han 5 strake seire og vant i suveren stil. Tromsølæreren har bare så vidt vært innom sjakklubben, men har likevel utviklet store sjakkmuskler som han bruker til å vinne turneringer på nett. Ken tok 16 poeng i Arenasystemets tellemåte. På andreplass med 13 poeng kom Herman Jakob Haugaa som spilte 8 partier og tok 5.5 av 8. Mathias Eggesvik Vilhelmsen fra Fauske flesket til med 5 seire han også og en remis, og fikk 12 poeng i den sinnrike systemet til Arena der en får bonus for streaks. Disse tre spillerne utgjorde pallen i en turnering mange gledet seg over – det deltok 8 spillere totalt.
Onsdagslyn Under-1600 i TSK-Regi på Lichess 10/2 med resultater, tabell og partier
Ken Moe Carstens var i en egen klasse med 5/5 mulige!
Pål Røyset sin viktige og rufsete seier mot bror Jon Kristian Røyset var et nøkkelparti for seieren:
Aktuelle lenker:
- Onsdagslynsjakk i TSK-regi på Lichess Åpen klasse 10/2 med resultater, tabell og partier
- Onsdagslyn Under-1600 i TSK-Regi på Lichess 10/2 med resultater, tabell og partier
- LockdownHurtig 6 på Lichess med hurtigsjakk torsdag 11/2 med partier, resultater og tabell
- Terminlista for Tromsø Sjakklubb
- De ekte navnene på brukernavnene til folk på Lichess
- Laget Tromsø sjakklubb på Lichess
- Tromsøsjakk på Facebook