IM Vestby-Ellingsen tok en Fischer og cruiset inn til 6/6 mulige
Nordnorsk mesterskap i sjakk 2022 ble spilt i pinsehelga 3.-6. juni på Thon Hotel, Alta. Det ble blant de svakere mesterskapene de siste årene med kun to spillere over 2100 i elorating. Litt av skylda for det lave deltakerantallet hadde ellers bruskadene ved Badderen som forårsaket at spillere som Torben Søraas, Stein Jensen og Per Fredrik Holand ikke kom seg til Alta. Det var nemlig lang omkjøring via Finland som mange kviet seg for. Ellers er det alltid slik at mesterskapene i sør eller helt i nord av Nord-Norge, er svakere besatt en mesterskap i Tromsø. Totalt deltok det i år 38 spillere fordelt på tre grupper. I mesterskapsklassen var IM Mads Vestby-Ellingsen storfavoritt og han innfridde favorittstempelet selv om det ble en del rufsete oppgjør – og da særlig mot unge Vinjar Hammari – som utvilsomt hadde Mads på kroken. Allikevel ble det 6/6 for Mads og et suverent mesterskap som var klart alt før siste runde. Toer ble Andreas Esbensen, som slo treer Pål Røyset, i kampen om sølvet i siste runde. I Gruppe 1 gikk Birk Sæther Rostad nok en gang av gårde med gullet og også han var tapsfri i turneringen med sine 5/6 mulige. I Gruppe 2 var det arrangørklubben Altas Daniel Hoel Andersen som vant.
Andreas Esbensen (2), Mads Vestby-Ellingsen (1) og Pål Røyset (3)
Foto: Anniken Vestby
Mads Vestby-Ellingsen tilbake i godt, gammelt driv – ble NNM-mester 2022
Mads altså – kommer som storfavoritt til Alta – men fra en litt tung periode som toppet seg med en sisteplass i Offerspill sin turnering i Oslo nylig. Så skal han vise at han fortsatt kan, at sjakkraften er der og at han fortsatt er bedre enn mesterspillerne i Nord-Norge. Ja, for Mads er Elitespiller og Internasjonal mester og skal kunne hamle opp med de beste i Nord-Norge når Benjamin Arvola ikke legger stokker i veien hans. I NNM var Andreas Esbensen fra Vadsø og Pål Røyset fra Tromsø de to største konkurrentene til Mads. Partiene mot Andreas og Pål kom i 3. og 4. runde, og var begge litt rufsete. Det gikk fra seier til Mads til remis opptil flere ganger. Men verken Andreas eller Pål var nær å tukte mesteren. Da var det mer gnist over Frank Remman, som fikk opp en god stilling etter åpningen mot Mads, eller ikke minst Vinjar, som fikk opp et fullstendig vunnet stilling mot mesteren. Alt satt ikke helt for Mads i denne turneringen med andre ord – men det er på en måte litt av hans varemerke. At han kommer sterkt på slutten av partiene og ofte vinner seige oppgjør. Men for all del, Mads spilte mye god sjakk underveis, og det var aldri noen tvil i mesterskapet om hvem som var den beste sjakkspilleren! Det var Mads Vestby-Ellingsen! Han satte skapet på plass, tok med seg pengepremien og pokalen og var fornøyd med det selv om partiene ikke var slik han håpet.
IM Mads Vestby Ellingsen vant NNM og fikk full pott i mesterskapet!
Foto: Anniken Vestby
Andreas Esbensen på sølvplass i årets NNM
At Andreas tok sølvet var veldig gledelig på flere plan. Han var nest høyest rangert i mesterskapet, han spilte sprek sjakk underveis og ikke minst har han kommet tilbake til sjakken etter en pause og han viser alle mesterspillerne der ute – som sitter på gjerdet – at det går an å kjempe i toppen av NNM selv etter en pause! Andreas burde nok slått Vinjar, etter en sjelden god åpning fra Andreas sin side – med hvit i et Londonsystem. Men posisjonsspillet er ikke Andreas sin aller beste fase av spillet, han er en angrepsspiller og taktiker av rang. Det fikk han bruk for da han knuste Kjell Aanes i et fryktløst og hardtslående oppgjør. Også i svartpartiet sitt mot Pål Røyset i siste runde spilte Andreas edruelig og hardtslående angrepssjakk der Påls konge kom under ild – og aldri fikk fred! Med dette oppgjøret i siste runde endte Andreas opp på 4.5 av 6 og en klar andreplass i turneringen.
Andreas Esbensen fra Vadsø er nifs i nettsjakk og viste under NNM at han ikke har glemt gamle sirkuskunster
Foto: Anniken Vestby
Pål Røyset tok tredjeplassen
Pål er ikke der han var for to, tre år siden. Sjakken leker ikke lenger og de gode trekkene sitter ikke så løst for før. Vi har alle vært der. Styrken og gleden er nok på vei tilbake, for Påls resultat ga han noen få nye elo-poeng til tross for kun 3.5 av 6 i årets mesterskap. Det er bra for de fleste, men for den 7 dobbelte NNM-mester fra Tromsø, er det ikke helt topp. Pål var ute i hardt vær mot unge Vinjar og han slet seg til flere av poengene sine, selv om seieren mot Harald Mikalsen var av den lettvinte typen der Pål utnyttet sin aktivitet og et utviklingsforsprang til en rask seier på eksemplarisk vis. Pål var eneste spillere på 3.5 av 6 og dermed var tredjeplassen klar i det 12 manns store feltet.
Pål Røyset gikk endelig litt opp i rating igjen – han ble nr. 3 i årets NNM
Foto: Anniken Vestby
Dom andra – fredspipe og feiring
Søndags kveld var det en flott feiring av 50-årsjubilet til Alta SK. Karl Johan Rist holdt tale, det samme gjorde Anniken Vestby og det ble passelig lange taler for smaken til en av våre kilder. Dessuten hadde Odd-Erling Mikalsen – en av klubbens viktigste menn – spilt inn en video med tale fra Sør-Afrika! Det ble overrakt gaver, holdt quiz med 30 spørsmål – som varte og rakk – men som kom i mål! Det var også en jubileumsmiddag bestående av hovedrett med reinsdyrkjøtt, saus og potetpuré – meget velsmakende rapporteres det. En av mine informanter spiste Crème brûlée til dessert – og sa at den virkelig smakte han! Folk likte seg godt og det ble en fin kveld der sjakkfolket samlet seg sosialt.
I turneringen var det flere spillere som røkte fredspipe og tok flere raske remiser – så remisprosenten var høy i årets mesterskapsklasse. Vinjar kjempet dog som en løve og det må nevnes i denne sammenhengen. Ja, for det unge talentet fra Alta hadde både Mads og Pål i tauene og han spilte flere partier som imponerte oss! I sisterunden var han likevel tom for krefter – og fikk ødelagt for en meget god plassering. Der ble det nemlig bråstopp – og et stygt tap – for Bengt Arne Mikalsen som vartet opp med sterk angrepssjakk! Altas Harald Mikalsen og Aksel Brasøy tok 4. og 5. plassen med 50% score hver og 3/6 mulige. Vinjar Hammari og Kjell Aanes, begge Alta SK tok 2.5 av 6 hver og ble nr. 6 og nr. 7, så Alta gjorde det bra. Også Svein Erik Hansen, Ingar Burchard og Bengt Arne Mikalsen tok 2.5 av 6. Frank Remman tok 2 av 6, mens Odd Gunnar Marlin tok 1.5 av 6 i en gruppe med mange remiser som sagt.
Vinjar Hammari er det mest spennende Altasjakken har å by på siden André Nielsen vokste opp i klubben
Foto: Anniken Vestby
Birk Sæther Rostad til topps i B-gruppen – atter en Konge
16 år gamle Birk har vunnet en rekke B-klasser i nordnorsk sjakk de to siste årene, og han er nå klar for Mesterklassen mener jeg. Ja, for han storspilte tidvis i Alta og særlig partiet hans mot Tromsø-konkurrent Sivert Schanche Tørfoss var det klasse over. Stormesterspill! Birk var litt heldig mot sterke Erlend Teigen Karlsen, som gikk inn i en åpningsfelle, men det er en del av gamet og Birk spilte det hele elegant hjem. Seieren mot Sivert i spansk er nevnt – et must see som du finner lenger ned i rapporten. Ellers spilte Birk to remiser. Mot gruppens topp-rangerte Rune Harila og Arne Helge Hansen. Resten av sine partier vant han. To er nevnt, de to siste var seire mot Håvard Iversen Bredeli fra Narvik i et flott parti og mot Jakob Høifødt fra Tromsø i sisterunden. En sterk turnering av Birk som fikk 1772 i elo-prestasjon. Den fnyser jeg av – for sannheten er at en rekke unge spillere i Gruppe 1 og Gruppe 2 – var grovt underratet! Tenk koronaperiode og få turneringer – så prestasjonsratingene i denne gruppen må tas med to klyper salt. Prestasjonen til Birk var nok fort godt over 1800 i reell rating!
Birk Sæther Rostad i midten vant klasse 1 suverent – Erlend Teigen Karlsen (2) og Sivert Schancke Tørfoss (3) på hver side!
Foto: Anniken Vestby
Erlend Teigen Karlsen fra Laukvik i Vågan og Lofoten på sølvplass i Gruppe 1
Erlend har bare 1396 i elorating, men er god for 1750 – noe han viste i Alta denne helga der prestasjons-ratingen var på 1748. Erlend er fra et lite sted – men han har spilt veldig mye på Lichess og er en habil lynhai der med hurtigsjakkrating over 2200. Han kan sin sjakk, selv om han har 1396 i tellende rating. Den ratingen flirer vi altså til etter en koronaperiode og lite brettsjakk – for den vil gå raskt oppover nå når ting åpnes mer og mer. Alt i helgen gjorde han et byks oppover til 1450! Det går raskt fremover. Erlend remiserte Sivert Schanche Tørfoss, tapte kun for Birk og vant resten. Det betød at han slo Birger Pedersen, Arne Helge Hansen, Ola Hansen og ikke minst rating-toppen Rune Harila. En sterk turnering av Erlend som kaller seg Ragni123 på Lichess – du kan utfordre han der!
Erlend Teigen Karlsen har tatt sine «sjakkurs» på Lichess og er blitt en meget habil spiller
Foto: Anniken Vestby
Sivert Schanche Tørfoss på tredjeplass i Gruppe 1
Sivert på 12 år har virkelig imponert meg denne våren på tre nivåer. For det første har resultatene vært veldig sterke og stabile. For det andre er treningsiveren på topp og for det tredje jobber han strålende med sjakken på egenhånd. Rene Kinderegget. Sivert vant Vårcupen i TSK – et poeng foran Birk – her i NNM fikk Birk sin klare revansje! De spilte et spennende spanskparti der Sivert ble to nummer for lett – etter at Birk virkelig storspilte! Likevel viste Sivert også her mye god sjakk, og kreative løsninger for å prøve å overleve etter et fatalt feiltrekk i midtspillet. Sivert på sin side spilte et strålende sjakkparti mot Birk Gulljord – også det med svart i en spansk åpning. Det var sylskarp kamp hele veien og den harde fighten kulminerte i at Sivert fikk inn den avgjørende taktikken og vant mot Gulljord. Ellers slo Sivert til med seire mot både Rune Harila og Ola Hansen og han tok 4 av 6 mulige og dette var nok en god Sivert-turnering. Blir spennende å følge Sivert og Birk i NM i Landsturnering i Kongsvinger i sommer!
Sivert Schanche Tørfoss fortsetter å gå opp i rating og fortsetter å ta pallplasser 12 år gammel
Foto: Anniken Vestby
Dom anda – herlig fight i Gruppe 1!
I de to siste rundene ble det spilt 9 avgjorte partier av 10 mulige i B-gruppen! Det ble rett og slett kjempet godt! I sisterunden ble det 5 partier som endte med knall og fall og mange av dem varte og rakk! Strålende. Birk Gulljord må nevnes. Han var maks uheldig i starten av turneringen med trekningen. Da han sto med 0.5 av 2 møtte han en spiller med 1.5 av 2 – nemlig klubbkamerat Sivert! 16-årige Birk tapte dette oppgjøret og sto med 0.5 av 3 – ikke rare scoren for en såpass sterk sjakkspiller! Men en må vise at en er sterk – for å være sterk – og det viste Birk i de tre siste rundene! Han slo ned 3 strake stolper i tabellen og kjempet hardt hele veien – bra Birk! Gulljord er blant de som gikk på kurs i TSKU i unge år, men som droppet ut før han kom tilbake – inspirert av nettsjakk! Herlig, herlig! Vi venter oss mye av Birk i fortsettelsen og ser frem mot høsten da det er mange turneringer i nærområdet!
Særlig Jakob Høifødt – imponerte meg i denne gruppen. Det er noe med de som kommer ut av det blå og så slår til og raser opp. 13-åringen, som spiller mye volleyball, som dessverre slår ut sjakken titt og ofte, spilte meget sterkt som en outsider i denne gruppen. Med sin rating på spartanske 1341, en rating han nylig har etablert, knallet han til og gikk tapsfri gjennom de fem første rundene! Først i siste runde mot vinneren Birk Sæther Rostad måtte Jakob bite i det sure eple. Han spilte remis mot Birk Gulljord og Sivert Schanche Tørfoss fra Tromsø (!) – dessuten ble det remiser mot Ola Hansen og Håvard Iversen Bredeli fra Narvik. I tillegg vant han mot Birger Pedersen fra Alta og dermed var det Jakob, som sammen med Birk og Erlend som ble ratingvinner i Gruppe 1. Han gikk opp hele 49 nye elopoeng – vi gratulerer!
Jakob er i 13-14 års alderen, fra TSKU og han gjorde det storfint med en serie på hele 5 partier uten tap før siste runde der han tapte mot vinneren
Foto: Anniken Vestby
Gruppe 2 vunnet av Daniel Hoel Andersen fra Alta
Daniel hadde nøyaktig 150 poeng mer enn nr. 2 i gruppe 2, så han var storfavoritt. Han innfridde favorittstempelet fint og tok sterke 5 av 6 mulige i denne uberegnelige gruppen. Ja, for det er alltid unge sjakkspirer som vil opp og frem i den laveste gruppen og 20 år gamle Daniel hadde nok noen harde oppgjør underveis mot slike sjakkspirer. Han tapte bare mot toeren Hans Fredrik Esbensen Jr., bror av Andreas og en fersk kar i turneringsverdenens rike – selv om han altså kommer fra en sjakkfamilie. Hans Fredrik hadde en god turnering der han tok 4.5 av 6 og han fikk bare et tap – mot Altas Raymond Opdahl – som satte han tilbake i turneringen. Treer ble Altas unge Mikkel Damtoft Solbakken på 12-13 år. Han er utvilsomt talentfull og en svært interessant spiller som det blir spennende å følge videre. Dedikert til sjakken og med veldig pågangsmot. Alta har mange unge spillere på gang, og det er veldig morsomt å se at det gror i Altaregionen fortsatt!
Hans Fredrik Esbensen (2), Daniel Hoel Andersen (1) og Mikkel Damtoft Solbakken (3)
Foto: Anniken Vestby
Dom andra – de unge skinte tidvis som en sol i Gruppe 2!
August er et av de yngste kortene til TSKU innen turneringssjakk! 9 år gamle August var den yngste i turneringa og han slo likevel beinhardt fra seg. Ja, August var ikke bare med – han banket inn tre stolper i tabellen! For hele 3 seire og to remiser ble det – og kun ett tap underveis. Det kom som ventet mot vinneren av turneringa. August var nok på en farlig sti mot Øystein Rostad i et av partiene hans som jeg har sett – etter å ha vært litt uforsiktig med egen bondestruktur. Men optimistisk som alltid la han opp til en evigsjakk-kombinasjon – og evigsjakk ble det! I et annet parti mot en fra Alta, var August helt nådeløs, han sirklet brikkene inn mot svarts konge, jaget den opp på brettet og mattet den i en miniatyr! Lekent! August tok altså 4 av 6 og ble nr. 4 i turneringen – et talent vi i spenning følger videre på veien!
Vebjørn Celius Strømme fra Hammerfest er sånn 12-13 år og gjorde sine saker bra og bør nevnes. 50% i en sjakkturnering er ikke dårlig og han hadde best kvalitet av en rekke spillere på 3 poeng. Bra Vebjørn Celius! Markus Øygard Thomassen fra Kirkenes må også nevnes – han er bare 10 år gammel, men tok like fullt hele 3 poeng og 50% score. Dette er utvilsomt en spiller fra Kirkenes som vi vil høre mye om i årene som kommer – navnet var Markus – husk det!
Markus og Vebjørn spår jeg to flotte sjakkarrierer i Finnmark!
Foto: Anniken Vestby
De andre fra Tromsø
Nevnte Øystein Rostad tok også 50% score, mens madammen hans Maria ikke fikk full uttelling denne gang og var litt misfornøyd – men en seier ble det da. Det ble det også på Kent Heide som ble felt av Nokiagambiten da han var i ferd med å sveive inn poeng nr. 2. Mobilen ga lyd fra seg på flymodus… Så husk folkens – i NM spiller dere helt uten mobil – det er ikke lov å ha med seg der! Ellers var Anniken vår fotograf i Alta – blid og fornøyd som alltid besøkte hun en sjakkmamma og venninne og slo flere fluer i en smekk. At Mads gikk til topps skadet jo heller ikke på humøret til gledessprederen som nå bor i Sandefjord med familien.
Vi takker Alta sjakklubb for mesterskapet og en spesiell takk går til turneringslederassistent Øyvind Malin som hørte på vår bønn om partier i Turneringsservice slik at vi kunne by dere der hjemme på denne rapporten! Ellers stor takk til hele sjakkmiljøet i Alta for stor og fin innsats med NNM 2022! Vi gratulerer med 50-årsjubileet og de som spiste jubileumsmiddag, som vi har snakket med, var alle storfornøyde! Tromsø Sjakklubb overrakte blomster til jubilenaten og alle juniorene fra Alta får 50 % rabatt på påmeldingsavgiften til Tromsøsjakken. Dessuten kommer Tromsø SK til Alta sin neste turnering med sine Clonobrett og lærer opp Altafolket til å bruke dette! Fin gave spør du meg!
Crème brûlée smakte vår utskremte utmerket – en deilig dessert!
Foto: Pål Røyset
Her et knippe partier – flere finner dere i Turneringsservice!
Mads Vestby-Ellingsen vant en meget hard og tett kamp mot Andreas Esbensen i tredje runde:
Andreas Esbensen spilte mesterskapets mest spektakulære parti:
Jubileumsmiddagen var populær!
Foto: Anniken Vestby
Birk Sæther Rostad vant med hvit mot Sivert i det som for meg fremstår som et strøkent parti:
August Solbu i Gruppe 2 viste at han kjenner angrepets edle kunst – å lage sperretrekk, i dette oppgjøret:
August Solbu imponerte i flere partier og blir stadig bedre – 9 år gammel!
Foto: Anniken Vestby
Aktuelle lenker:
Anniken Vestby sine suverene bilder: