Til himmels med Jon Kristian Røyset som nordnorsk mester i sjakk!
Det var en fin senhøstes helg i Tromsø da NNM 2021 ble avviklet på Scandic Grand Hotell midt i hjertet av Tromsø by. Med GM Benjamin Arvola Notkevich, IM Erlend Mikalsen, IM Mads Vestby-Ellingsen og FM Gunnar Lund på behørig avstand fra turneringslokalet ble det i siste runde et Tromsøderby mellom tre spillere. Pur unge Mathias Lind Schouten på 16 år, 7x NNN-mester Pål Røyset og backgammonverdensmesteren fra 2003 Jon Kristian Røyset – en mann for de store anledninger. Jon Kristian la lista alt i 2. runde da storebror Pål måtte bite i det sure eple og når han så nedla Vadsøs Andreas Esbensen i tredje runde var det duket. Men på søndagen var det ikke samme sting i Jons spill, og han lot Torben Søraas slippe av kroken i 4. runde til remis og da han i siste runde fikk Mathias Lind Schouten på menyen med svarte brikker var ingenting avgjort. Men Jon Kristian førte dette partiet fra A til Å og var aldri i tapsfare. Jon og Mathias spilte som to erfarne stormestre i dette partiet og det endte remis. Dermed var pallen klar. Jon Kristian Røyset gikk tapsfri gjennom feltet som den eneste og ble en velfortjent mester i år! Hans eneste tittel tidligere kom for 24 år siden i 1997. Storebror Pål fikk også 4 av 5 og tok andreplassen 1/2 poeng foran Mathias Lind Schouten som er up and coming. Når tar den nå 16 år gamle sjakkmesteren sin første tittel, tro?
Mathias Lind Schouten og Jon Kristian Røyset i finalepartiet i siste runde som ble både langt og velspilt – remis!
Foto: Jan S. Berglund
Jon Kristian Røyset – en mann for de store anledninger ble Nordnorsk mester 2021
Jon Kristian spilte i siste runde på 5 cp loss ifølge data-analysen – større presisjon kan du knapt nok ha i et spill som sjakk. Han trente da også en remis for å bli mester og ga alt mot unge Mathias Lind Schouten. I første runde spilte han sitt dårligste parti mot Harald Mikalsen som svart i en Kalashnikov-siciliansk. Det var virkelig ille til tider og da svart brukte kongen som forsvarer av sentrumet sitt gikk det over stokk og stein og hvit hadde en fullstendig vunnet stilling. Mikalsen fikk da også opp en vunnet stilling på brettet og presset, men da begynte Jon å kjempe med nebb og klør. Han fulgte Magnus sine ord om at det aldri er for sent å begynne å spille god sjakk etter en dårlig start på partiet – og han spilte seg først inn i partiet, så tok han over og så spilte han seg bort igjen før han vant! En Berg og dal-bane av ett sjakkparti og ingen tenkte vel tanken på at Jon skulle bli mester etter så rufsete spill? Men alt i andre runde var han fit for fight. Men hvite brikker mot broder Pål – en mann Jon har grei score på. Jon Kristian vant det oppgjøret – partiet var ikke spesielt godt, men han hadde en viss kontroll hele veien og vant en fortjent seier. I 3. runde mot Andreas Esbensen tok Jon Kristian silkehanskene av – det må en mot en slugger som Andreas. Han spilte hardt på angrep med svarte brikker, fikk valuta for pengene. Det ble en raskt, effektiv og bra seier for Jon Kristian. Backgammonverdensmesteren hadde også regjerende nordnorsk mester Torben Søraas i knestående og vel så det. Faktisk så hadde han et soleklart knockoutslag midt i oppgjøret, men det ville seg ikke helt. Allikevel spilte Jon Kristian sitt kanskje beste parti mot Søraas – i hvert fall var det dette oppgjøret sammen med partiet mot Andreas jeg likte best. I femte runde kom altså stormesterremisen mot Lind Schouten der det bare var krusninger over vannoverflaten. Resten var dypdykk i variantjungler. Jon sto altså kun til tap i 1. runde, spilte seg opp i kvalitet i løpet av mesterskapet og vant en velfortjent tittel! Vel blåst min gode venn!
Jon Kristian Røyset i aksjon i nest siste runde der han spilte hvit mot Torben Søraas i et franskparti som endte remis
Foto: Jan S. Berglund
Pål Røyset – så nær så nær på andreplass
Pål spilte som sin bror – svært variabel sjakk. Fra de store tinder til de mørke dyp. Men mest bra spill og han slo Mathias Lind Schouten i et flott oppgjør der han viste sin styrke i «sine strukturer». Også partiet i sisterunden mot Torben var grei skuring, mens oppgjøret mot Jon Kristian var hårreisende. Slik kan sjakken være – dagsform er viktig. Allikevel er Røyset som røyskatten – kan faller nesten alltid ned på alle fire føttene. Så 4/5 ble det – ikke noe dårlig resultat og at to brødre blir nr. 1 og 2 i NNM i sjakk er sjelden kost – når tror du det skjedde sist? Svaret er trolig at det aldri har skjedd før selv om Nord-Norge har hatt flere gode brødrepar som Leif og Alf Jonsson og ikke minst Paul og Dag Svedenborg. Vi gratulerer Pål med sølvet og registrerer at han er på vei opp igjen etter en bølgedal. Prestasjonsratingen til Jon Kristian var på hele 2353, mens Pål hadde 2303. Gode prestasjoner opp mot norsk Elitenivå med andre ord.
Pål Røyset tok i år sølvet – det er nå 13 år siden Pål vant sist, vil han komme tilbake på toppen av pallen?
Foto: Trond Tørfoss
Mathias Lind Schouten på oppløftende tredjeplass
Mathias spilte også variabel sjakk i denne turneringen som trolig var mer rufsete enn NNM normalt er – trolig fordi det ble en hektisk helgeturnering som ikke strakk seg over lengre tid og derfor hadde 90 + 30 tilleggs sekunder per trekk uten ekstratid på slutten. Mot Andreas Esbensen fikk Mathias inn en vinnende prepp, men Andreas kjempet med nebb og klør og da Mathias kombinerte feil, kunne svart reddet seg – og sågar vunnet dette oppgjøret. Slik gikk det ikke og Mathias vant i angrep. Mot Torben, alt i andre runde, var det Mathias selv som spilte en dårlig åpning – men etter dette storspilte virkelig 16-åringen og han vant en fortjent sluttspillseier spilt på meget høyt nivå. I oppgjøret mot Pål hadde han nok sin mørkeste stund i turneringen og tapte – men alt i alt spilte 16-åringen mye god sjakk, og han var altså farlig nært å bli mester allerede i år. En kar for fremtiden!
Mathias Lind Schouten spiller her svarte brikker mot Pål Røyset i det eneste oppgjøret han tapte under NNM – TPR var på hele 2272 og opp hele 40 elopoeng!
Foto: Trond Tørfoss
Dom andra – en turnering på det jevne
Det ble kjempet hardt i nesten alle partier, slik det ofte blir i vår tid når kamphaner møtes til dyst. Andreas Esbensen var nok ikke helt fornøyd med turneringen tross seier mot Mattias Ugelvik i siste runde. Men alt i alt gjorde han det omtrent som forventet, tok 3 av 5 og ville på en god helg gått helt til topps i turneringen. At han vant mot en uratet spiller slår negativt ut på TPR – så denne tillegger jeg ikke fokus. Andreas spilte ellers et meget sterkt parti mot Berglund i 2. runde – et parti som viser hva som bor i han når ånden kommer til overflaten. Torben Søraas var ikke i form. En lang koronaperiode og småbarn i hjemmet må ta skylden for at den regjerende mester ikke makset formen. Han bor heller ikke akkurat i sjakkens navle Høyborg og nivået i Narvik er dessverre omvendtproporsjonal med alderen i klubben. Torben ble nr. 5 med 50% score. 50% fikk også Frank Remman – som var meget godt fornøyd med en TPR på 2070 – etter mye motgang i høst, og mye sjakk – kommer resultatene for Frank som fort kunne hatt mer inne. Urangerte Mattias Ugelvik viste ellers hvorfor han ble tatt ut i klasse Mester – og han kunne også fort hatt flere poeng enn det han faktisk fikk. Læringsutbyttet her tror jeg var stort!
Andreas Esbensen fra Vadsø tok den kjipe fjerdeplassen og forfrisket med 3 av 5
Foto: Trond Tørfoss
Jon Kristian sin viktige seier mot Andreas Esbensen i 3. runde med svarte brikker:
Påls seier mot Mathias Lind Schouten etter flott spill av Pål:
Mathias slo blant annet regjerende mester Torben Søraas
Foto: Trond Tørfoss
Mathias Lind Schouten med en sluttspillskvis av Torben:
Vinneren av klasse 1 ble Vinjar
Du vinner ikkje uten å hete Vinjar! I hvert fall ikke i klasse 1 under NNM 2021! Der var det to Altaspillere som kjempet om seieren etter å ha spilt innbyrdes remis og vunnet resten! Ja, for bare kvaliteten skilte Vinjar Hammari og Bengt Arne Mikalsen og her trakk Vinjar det lengste strået. Begge hadde gode turneringer og Vinjar slo Kristian H. Schmidt, Vegard Andreassen, Nikolai Olsen Wernberg og Birk Sæther Rostad. Vinjar er for øvrig den mest lovende av de yngre spillerne i Alta for tiden og trener mye sjakk og fotball om hverandre. En trivelig kar som vant en fortjent seier. TPR sier aldri alt om en turnering – og selv om Bengt Arne hadde høyere TPR – hadde trolig Vinjar minst en like hard turnering. Forskjellen var nemlig den at han møtte urangerte Vegard Andreassen, som er meget sterk, og vant.
Vinjar Hammari fra Alta på 15 år ble vinner av klasse 1
Foto: Trond Tørfoss
Bengt Arne Mikalsen sørget for The Double i klasse 1 til Alta
Bengt Arne er del av Altabataljonen i sjakk og medlem i Mikalsen-klanen der bror Harald, fetter Erlend og onkel Odd Erling er selvskrevne. Han har dermed fått mye med seg gjennom familien, men han står da også på egne sjakkbein. I Nordnorsken i år slo Bengt Arne Ola Hansen, Michael Fuglesang, Pål Egil Knutsen og Nikolai Olsen Wernberg. Alt i alt en meget god turnering der det også var kampsjakk fra tidlig til sent. Bengt Arne er ellers en angrepsspiller som elsker motangrep og som er veldig kompromissløs over sjakkbrettet. Bengt Arne hadde en pen eloprestasjon på 2024 og gikk opp 30 elopoeng i turneringen.
Bengt Arne Mikalsen er fra en sterk sjakkfamilie i Alta og kom på andreplass i klasse 1
Foto: Trond Tørfoss
Vegard Andreassen med flott tredjeplass
Urangerte Vegard Andreassen ble ikke overraskende sistemann på pallen. Han har absolutt en spillutvikling til å nå mesternivå i løpet kort tid. På nett er han enda sterke enn på brett, og får han styrket brettblikket sitt enda mer, vil han bli farlige i turneringssjakk. Vegard startet med en seier mot Pål Egil Knutsen, tapte så for Vinjar og remiserte Birk Sæther Rostad i 3. runde. Så vant han de to siste rundene mot Robin Pedersen fra Alta og Michael Fuglesang fra Tromsø. Alt i alt en meget god turneringen på Vegard som startet med sjakk på chess.com i 2018 og som har hatt fin utvikling siden den gang.
Bengt Arne Mikalsen og Vinjar Hammari kjempet seg i mellom – men det ble remis mellom disse to sølv og gull-vinnere ble Altaværingene
Foto: Jan S. Berglund
Dom andra – ungdommen kommer
Nikolai Olsen Wernberg fikk ikke ut potensialet sitt i denne turneringen og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen og 2.5 av 5. Prestasjonsratingen var også så som så – men siden han fikk spilte lite i Koronaperioden er ratingen hans kunstig lav – så han taper ikke stort. 15-åringen har likevel mye å gå på, men han har absolutt noe på gang! Birk Sæther Rostad har tatt steget opp i B-gruppen en gang for alle nå, og han viste at han er god nok til det. Han la 36 elopoeng på kjøttvekta og svingte seg gjennom turneringen med hardest motstand av alle – og tok 50% score etter kun å ha tapt mot vinneren. Robin fra Alta og Øyvind fra Skjervøy tok også 50% score og gjorde det helt greit.
Birk Sæther Rostad og Vegard Andreassen spilte remis i et Londonsystem fra Vegard i runde 3
Foto: Trond Tørfoss
Vinneren av klasse 1 Vinjar sin sterke seier mot unge Nikolai:
Klassen 2 med Sebastian Mihai Asan på førsteplass foran Erlandsen og Gulljord
Sebastian fra Skjervøy er sammen med kameraten Peder Jørgensen et absolutt talent i sjakk i Nord-Norsk sjakk for tiden. Altså spillere som bør nå mesterstyrke om tidens tann får arbeide og interessen holdes opp over lengre tid. Sebastian spilte mye bra sjakk og tok kaka alene på 4.5 av 5 mulige. Han slo kompis Peder i et komplisert og svært rufsete oppgjør i 4. runde, og han imponerte meg tidvis med modent spill i turneringen. En kar med fremtiden for sjakken på Skjervøy i sin hule hånd. Vegard Erlandsen fra Kirkenes er 34 år gammel og for meg et ubeskrevet blad i nordnorsk sjakkliv. Han ble nr. 2 og hadde en prestasjonsrating på 1628 og gjorde en god figur med 4 av 5 mulige. Birk Gulljord fra Tromsø tok også 4 av 5 mulige i sin første klassiske sjakkturnering etter comebacket fra barnesjakk som han har spilt i TSKU-trøya. Han er på alder med Nikolai og Birk Sæther Rostad og dette ga mersmak! Gulljord er nemlig tent på sjakk for tiden og når en våger seg ut i manesjen – vil en ha mer sagmugg senere!
Sebastian Mihai Asan fra Skjervøy imponerte under turneringen og vant klasse C
Foto: Trond Tørfoss
Dom andra – unge talenter vil opp og frem
Det var mange spillere i denne 20 spillers store gruppen som fortjente oppmerksomhet. Vi la merke til at Peder Jørgensen, lynhai på nett fra Skjervøy på 13 år gjorde det sterkt med en nær 1600-prestasjon på fjerdeplass. Sivert Schanche Tørfoss tok femteplassen med en normalprestasjon, mens Elias Kristensen, Oskar Bakke, Hans Fredrik Esbensen og Ken Moe Carstens alle tok 3 av 5. Særlig for Elias, Hans Fredrik og Ken var dette gode resultater – de spilte alle sin første turnering og hadde veldig greie prestasjoner. Til slutt nevner jeg at Henrik Marienborg Strøm gjorde et normalresultat og en grei prestasjon i turneringen. 10-åringen tok pene 50% score og kom på plassen foran pappa Bjørn. Det viktigste er ikke å vinne – men å slå pappa!
Henrik på 10 år ble nr. 11 med 50% score i mesterskapet – her i en kamp mot Øystein Rostad med svarte brikker
Foto: Jan S. Berglund
Her er kampen mellom Peder og Sebastian som kunne gått begge veier:
Et vellykket mesterskap er over
Et meget vellykket mesterskap ble det. 25 spillere i barneturneringa og 44 spillere i voksengruppene ga totalt 69 spillere på startstreken – det var vi meget godt fornøyd med forholdene tatt i betraktning. Det ble spilte på Scandic Grand hotell i Tromsø i to store rom på til sammen 200 kvadrat og med gode spilleforhold og fin stemning gikk turneringen bra. Selvsagt var det noen småting som skjedde underveis, men ingenting verdt å nevne. Formell turneringsleder var Jan S. Berglund – men i praksis gjorde Simon Steinnes jobben. Han får ros av alle jeg har snakket med og også leder av barneturneringa Benjamin Halvorsen gjorde en strålende jobb. Jeg vil denne gang særlig trekke frem to navn. Jan S. Berglund og Trond Tørfoss. Ikke bare har de foret meg med bilder – de var drivkrefter i arrangementet. Uten Jan S. sin innsats ville vi neppe hatt noe NNM og uten Trond ville vi utvilsomt ikke hatt ei barneturnering. Så takk på vegne av alle! Ole Kristian Valvåg må også takkes! Hans geniale oppfinnelse Clono gir oss mulighet å overføre og ta vare på nesten alle partiene fra mesterskapet! Det gir også meg mulighet til å skrive med kunnskap om det som har skjedd. Ole Kristian hjalp også til med å sette opp runder i Clono etc. Neste gang håper og tror vi at NNM spilles i pinsehelga som seg hør og bør og at Alta da tar stafettpinnen videre og arrangerer – det blir stas!
C-klassen der Andrea og Maria møttes for andre gang i langsjakk over brettet denne høsten
Foto: Jan S. Berglund
Aktuelle lenker: