Profil: Irina Turova

12. oktober 2015
By

 turova01Året er 1986. 7 år gamle Irina har for kort tid siden begynt på sjakkurs i Gomel i Sovjetunionen. Gomel, som er den nest største byen i det som i dag er Hviterussland, ligger kun 20 mil nord for Tsjernobyl. Noen måneder etter at den svært alvorlige atomulykken inntreffer er familien på vei vekk fra det hardt rammede området. Neste stopp er Arkhangelsk i nord.
Det var i all hovedsak her Irina lærte sin sjakk. Etter hvert som talentet hennes ble tydeligere, ventet det også treningssamlinger på den anerkjente Dvoretsky-skolen. I konkurranser knivet hun med de beste ungdommene i Russland. Som 13-åring ble hun Russlandmester i klassen under 20 år(!), og hun har representert Russland på aldersbestemte landslag i VM (5.plass) og EM (2.plass). Vi har tatt en nærmere prat med den russiske toppspilleren og treneren.

 
«Når begynte du med sjakk og hvordan lærte du det?»
-Jeg ville gjerne begynne med sjakk tidligere, men foreldrene mine nektet meg å starte opp før jeg var 7 år gammel. Inntil da hadde jeg vært med på lokale turneringer og sett på andre spille. Da jeg begynte å gå på kurs som 7-åring var det 3 dager per uke og halvannen time hver økt som gjaldt. Det var min far som var underviste. Han lå selv på et bra nivå (omtrent som en sterk Mester-spiller).

 

«Og senere fikk du trening ved Dvoretsky-skolen sammen med blant andre Peter Svidler?
-Ja, jeg var 12 år første gang jeg deltok. Tre ganger i året ble jeg invitert på samlinger som varte i to uker av gangen. Mellom samlingene løste jeg oppgaver og leste bøker. På talentsamlingene den gang var også FIDE-Verdensmester fra 2004 Rustam Kasimdzhanov og 2011 World Cup-vinner Peter Svidler. (Irina bekrefter at den entusiastiske Stormesteren og sjakkformidleren Svidler allerede den gang hadde snakketøyet i orden..).
«Du er med 2419 i rating den høyest rangerte damespiller bosatt i Norge. Hva er nøkkelen til å utvikle toppspillere på damesiden også her til lands?»
-Jeg tror at en tydelig satsing og et fokus på høyt kvalifiserte trenere er viktige faktorer. I Russland har det vært tradisjon for at den lokale treneren ved sjakkskolen er profesjonell og dermed har en viktig rolle i spillerutviklingen.

 

«Sist sesong spilte du 5 runder for Tromsø Sjakklubb i Eliteserien og scoret imponerende 4 poeng. Er du aktuell for spill kommende sesong? Bør ellers de unge talentene i TSK/TSKU «kastes til ulvene» synes du? »
-Jeg jobber for det meste i helgene, så det blir vrient å få til. Ellers vil det være interessant å gi de unge spillerne sjansen til å få mer erfaring.

 

«Hva synes du om arbeidet med ungdomssjakken her i Tromsø og TSKU, hvilke forbedringspunkter finnes det?»
-Vi har begrensede undervisningstider på Skihuset hvor vi kun er på tirsdager og torsdager. Et av mine kurs begynner klokka 16 på torsdager. Det er mildt sagt ikke ideelt. Et «Sjakkens Hus» ville selvsagt vært flott. Når det gjelder treningsstrategi vil det være lurt å ha en bevisst plan på i større grad å ha kursholder(e) til stede på barne –og ungdomsturneringer slik at de får fulgt elevene sine, analysert partier og gitt flere tips.

Internasjonal Mester(IM) og sjakktrener Irina Turova har nettopp bistått talentfulle Tor Fredrik Kaasen i forberedelser og analyser under det nylig avsluttede EM for Ungdom, hvor det var flere flotte prestasjoner fra han og Tromsø-gjengen.

Kan Irina være din neste trener? Eller kjenner du noen som vurderer å benytte sjansen? Hun underviser (på norsk, engelsk, russisk) ved at dere treffes ved brettet eller over Skype. I tillegg holder hun russiskspråklig kurs på torsdager klokka 16 og ett klokka 17(nybegynner) på Skihuset. Disse varer 1 time.
Kontakt Irina for mer informasjon om kursene og mulighetene for 1-til-1-trening samt tilgjengelighet og pris.
E-post: wgmslavina@yandex.ru

Tromsø Sjakklubb på Facebook