Trekk fra Nord: Tron Walseth


Tron Walseth kommenterer ukas parti i spalten Trekk fra Nord!
Foto: Anniken Vestby

Valgte bort mye av sjakken da han studerte

Tron Walseth lære reglene av sin far som barn og i 7-8 årsalderen spilte han litt sjakk med nabogutten, men det var først da han kom med på skolesjakken ved Bossekop skole i Alta at det ble fart på sakene. Snart meldte han seg inn i Alta sjakklubb der han traff blant annet Trond Romsdal, brødrene Nils og Odd Arne Fosli og Steinar Mathisen. Der dyrket de alle slags spill og aktiviteter – men sjakken sto høyest i kurs. Av sjakklige forbilder har han sett opp til spillere som Anatoly Karpov, Paul Keres, Paul Morphy – og i nyere tid – Vassily Smyslov. Walseth spilte mye sjakk i millitæret, men da han startet opp med datastudier i Trondheim etter endt millitærtjenste, fant han fort ut at han måtte velge bort sjakken og prioritere det viktigste først. Det har han aldri angret på – men likevel har han en kort periode vært over 2000 i Elo-rating – og i øyeblikket ligger han å dupper noe under den magiske grensen.

En allsidig spillestil

Walseth ble Bymester i Tromsø i 2001. Han ble del av klubben alt på våren i 1992 da han spilte i B-klassen i Bymesterskapet og vant denne klassen etter en sterk start. Etter det har det blitt A-klassespill for Walseth i Tromsø SK. Han var leder i klubben en kort periode på midten av 90-tallet og per juli 2019 er han leder av Finnmark sjakkrets selv om han bor ved Tønsberg. Tron Walseth har en allsidig spillestil som er preget av mer strategi enn taktikk, men der han prøver å implementere elementer fra sine forbilder ved brettet. Han er utvilsomt sterkere posisjonelt enn kombinatorisk og han liker å bruke tida si ved brettet og tenke seg til resultater. I partiet vi nå skal se får Tron raskt opp et avgjørende angrep og vinner i stor stil.

Tron Walseth får ordet

Partiet ble spilt i Kecskemet i Ungarn sommeren 2012. Min motstander, ei ung kinesisk jente, var blitt sendt til vesten for å samle tittelnormer. I denne turneringen fikk hun ikke noen norm, noe som blant annet skyldes følgende parti, men hun fikk en WIM-tittel året etterpå. Tanken bak kommentarene mine er å vise hvordan jeg tenkte, og variantene som jeg kommer med illustrerer mine tanker under partiet, ikke hva som er korrekt. Ellers er partiet et særdeles utypisk eksempel fra meg, jeg liker meg best når ting går i slow-motion. Partiet ble spilt i Kecskemet i Ungarn i 2012. Min motstander, ei ung kinesisk jente, var blitt sendt til vesten for å samle tittelnormer. I denne turneringen fikk hun ikke noen norm, noe som blant annet skyldes følgende parti, men hun fikk en WIM-tittel året etterpå.

 

Her er en graf over utviklingen i partiet til Tron fra Lichess

 

Her er partiet kommentert av Walseth selv:

 

Her er en automatisk maskinanalyse av partiet på Lichess