Sjakkfantomets Romjulsquiz – hiv deg med!

 

Sjakkfantomets Romjulsquiz

Er du middels opptatt av quiz og sjakkhistorikk? Da er Sjakkfantomets Romjulsquiz noe for deg! Meld deg på ved å klikke deg over til Sjakkfantomets side. Det er min personlige sjakkblogg – jeg som er skribent her på TromsøSjakk skriver nemlig også en personlig blogg som har ruslet og gått i snart 15 år. I år har jeg delt Quizen inn i 3 kategorier. I første kategori skal du finne seks partier som er godt kjent i sjakkhistorien. I andre kategori skal du finne navnet på kjente norske sjakkprofiler og i tredje bulk skal du finne navnet på kjente turneringer. Hvilke historiske matcher jeg referer og assosierer i forhold til er helt vesentlig. Jeg legger ut ledetråder hele veien i spørsmålet og lar du deg lede – klarer du oppgaven! Prøv deg da vel – send meg til Sjakkfantomets blogg! Her er forresten første kategori.

 

Første bulk med spørsmål som en smakebit

Berømte og beryktede partier

1. Jeg tenker på to VM-partier av de sjeldne. Jeg fikk gåsehud da jeg oppdaget dybden i disse to partiene! Det lille tårntrekket mesteren gjorde dette året i det siste av de to partiene – gjør dette partiet helt spesielt for meg. Så originalt var det og resten av partiet er så logisk gjennomført etter dette liksom. Har du sett disse to tårntrekkene som gjorde et evig inntrykk – skjønner du bare at de to forskremte tårnene står der sammentrengt av en grunn. De planlegger nemlig et brudd med baklandets oppblomstring i det fjerne – brikkene får energi – for å si det poetisk. At partiet var virkelig avgjørende for dette årets VM-kamp er også stort. Det andre partiet vi skal frem til er i samme åpning, og med samme fager og ble spilte tidligere i den samme matchen. Det var også stor sjakk og dette andre partiet er mer beryktet enn berømt!? Det satt nemlig en støkk i den regjerende mesteren – det er jeg sikker på! Partiet ble i etterkant analysert opp av stolper, ned av vegger – og dette var altså før maskinene fikk stor makt over analysekunsten. Den frekke springerplasseringen i dette partiet gjorde stort inntrykk på meg og ble helt avgjørende. Hvilke to VM-partier tenker jeg på?

 

2. Jeg vil igjen frem til to partier. Det første av dem gjorde stort inntrykk på meg året jeg fylte 20 år. En av mine sjakkhelter ble mishandlet på det grusomste av en russisk storspiller med svart belte i angrepskunst – og det på norsk jord! Det var kavaleriet til hvit som gjorde jobben. De to frekkasene hoppet inn på vitale hvite felter og sprengte så opp portene til himmelriket eller borgen til kongen om du vil. Dette partiet brente seg inn i hukommelsen for det var så norsk som det kan forbli – men seierherren var likevel russisk! Så skulle den russiske mesteren med svart belte i sjakkvold 17 år senere oppholde seg på et sted i verden jeg også var på og jeg så han der for første gang! Jeg var der strengt tatt for å se andre storheter. Der møtte han nemlig min nye helt over sjakkbrettet og jammen fikk ikke russeren bank denne gang – i en liten miniatyr! Igjen var det hvits kavaleri som gjorde susen på de hvite feltene. Å du hildrande du for et herlig parti det ble. Kort og rått! Hvilke to partier med mange år mellomrom gjorde så stort inntrykk på deres skribent?

 

3. Jeg husker min første VM-match – som jeg opplevde semi-LIVE. Den aller første kampen jeg fulgte i pressen fra parti til parti. Vi ringte NTB på sene kvelder – under dramaet på slutten. Så vi fulgte matchen så tett vi kunne – jeg og kompisene mine. To av partiene i matchen gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Det ene på grunn av måten et felt inne i hvits leir ble brukt på – først landet en bonde der, så landet en springer der med dødelig last på slutten av partiet. Fy fela for et parti! Det andre partiet var i samme åpning, men en helt annen variant. Dette var et av historiens største sjakkpartier og en symfoni over hvitfeltsløperens herredømme. Hvilke to partier fra denne VM-matchen tenker jeg på?

 

 

4. De kunne virkelig spille sjakk back in the days. Vi skal denne gangen virkelig langt tilbake i tid – til en turnering som lenge var min absolutte favoritturnering, og en av de første jeg studerte et utvalg partier fra. Turneringen jeg tenker på hadde en suveren vinner og et suverent parti av vinneren som det enda går gjetord om. Pussig nok har partiet like mange trekk som årstallet turneringen ble spilt i. Det partiet skal du altså frem til, men også et til annet av vinneren i turneringen. Det første er regnet som et av mesterens beste noensinne. Det andre er kavaleriets triumf. Mot en av sjakkens store posisjonsløver fikk nemlig mesteren jaget kavaleriet sitt inn mot kongen til motstanderen slik at den måtte ut på brettet! Til sammen gjorde kavaleriet 18 uforglemmelige trekk før den siste av dem landet partiet ved å spille et drepende sentraliseringstrekk. Hvilke to partier tenker jeg på?

 

5. Denne spilleren elsker jeg – sjakkens hans er så logisk, så strømlinjeformet og henger så godt på greip at det er en fryd for både øye, forståelsen og estetikken. I denne oppgaven skal vi frem til to av hans flotte partier. Det første partiet vi skal frem til ble det av historiske årsaker knyttet stor interesse til. Kunne mesteren virkelig vinne igjen? Kunne han med svarte brikker utspille en av eget lands beste sjakkspillere ved sluttspillkunst av høyeste klasse? Ja, det kunne han! Partiet er et prakt eksempel på god hest mot dårlig løper og ble spilt midt i stjernens storhetstid og det er historisk av en grunn. Det andre partiet vi skal frem til er av det voldelige slaget. Det ble spilt i et sjakk-OL mot en motstander som har en navnebror i Tromsø sjakklubbs rekker. Partiet er spilt i en av spillerens spesialåpninger og det er kjent for sitt dronningoffer på slutten som fører rett i matten. Hvilke to partier vil jeg frem til her?

 

6. Du milde Moses! Jeg trodde aldri jeg skulle skrive disse ordene, men dette er en spiller jeg får mer og mer sans for! Hans storhetstid ble lang – men også kort på et vis. En spiller med store kontraster i både liv og sjakk vil jeg hevde – selv om harmoni ofte knyttes til hans navn. Han hadde nemlig en rikdom på både brettet og i livet sitt og han er et av Kramniks forbilder. Mesteren spilte et vidunderlig parti i sin første store matchen sin, der h-bonden sprang oppover brettet – og aldri ble stoppet før den avgjorde spillet! Partiet inneholdt noe så sjeldent som et skinnoffer av dronningen og var mot hans største rival. Herlig sjakk og atypisk for denne mesterens spill. Det andre partier jeg vil frem til er et lærebokparti i mesterens sanne ånd. Der var a-bondens fremmarsj det som til slutt ble avgjørende. Straks den rykket frem ga nemlig motstanderen opp! Partiet er spilt i en spesielt populær struktur på det høyeste nivået – og de to kombattantene kjempet helt i toppen av storturneringen der partiet ble spilt. Vi skal frem til partier av en spiller som har spilt mange berømte partier – hvilke to partier vil jeg frem til her?

 

 

Jeg vil se de siste 12 spørsmålene – send meg til Sjakkfantomets blogg – jeg vil vinne bokpremie der!