Sjakkfantomets Romjulsquiz – hiv deg med du også!

Sjakkquiz hos Svens blogg Sjakkfantomet
Foto: Rebecca Lundqvist

 

Sjakkfantomets Romjulsquiz

Er du middels opptatt av quiz og sjakkhistorikk? Da er Sjakkfantomets Romjulsquiz noe for deg. Meld deg på ved å klikke deg over til Sjakkfantomets side. Dette er bloggen min – jeg som er skribent på TromsøSjakk skriver en personlig blogg som har ruslet og gått i snart 15 år. I år har jeg delt quizen inn i 4 kategorier. I første kategori skal du finne fire partier som er godt kjent i sjakkhistorien. I andre kategori skal du finne hvilke historiske matcher jeg referer og assosierer i forhold til. Så er neste kategori historie turneringer før du skal finne navnet på kjente sjakkspillere. Da snakker vi virkelig kjent spillere! Prøv deg da vel – send meg til Sjakkfantomets blogg! Her er forresten første kategori.

 

Første bulk med spørsmål:

 

Partier med historisk sus

1. Partiet jeg tenker på er en miniatyr som gir meg assosiasjoner til en av sjakkhistoriens største dogmatikere i første omgang selv om spillet er spektakulært og alt annet enn dogmatisk! Partiet avsluttes med et stille løpertrekk til åttenderaden som forsegler kongens skjebne og partiet er udødelig i mine øyne. Hvilket parti tenker jeg på?

2. Partiet jeg tenker på gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Mine to første assosiasjon når jeg ser partiet går til to karer fra samme gigantiske landområdet og de var av ypperste klasse – nemlig Szymon og Tigran. Der stopper det dog for dette er et parti mellom to andre virkelig store legender i spillet og det er sjelden at hvitspilleren ble så posisjonelt og strategisk utspilt som han ble i dette partiet som inneholdt en sen rokade med futt i og mye originalt spill. Hvilket parti tenker jeg på?

3. Partiet jeg tenker på er litt av et norsk skjønnhetsparti og det vant da også skjønnhetspremie i det store mesterskapet det ble spilt i – i sin tid. Jeg tenker tidlig at dette kunne Magnus spilt med svart når jeg ser partiet, men når jeg ser kavaleriet til hvit tromme løs i angrep, så skjønner jeg at det er et annet stortalent som spilte dette partiet med sine hvite brikker i unge år. Ja, han kom faktisk to ganger akkurat rett utenfor pallen i det internasjonale mesterskapet jeg tenker på, men en internasjonal mestertittel vant han da til sist likevel. Hvilket parti tenker jeg på?

4. Noen partier gjør et stort inntrykk på en og dette partiet hadde nok action satisfaction til å bergta meg fullstendig da jeg så det for første gang. At kombinasjonsspillet egentlig ikke bar helt til Rom og at partiet slett ikke er “perfekt”, gjør ingenting. Partiet ble nemlig ufullkomment vakkert og en flott miniatyr med et fengende avslutning trekk med sus i. Jeg tenkte igjen på doktoren og dogmatikeren, jeg tenkte på angrepet mot Dresden i dobbel betydning og jeg tenkte på en kar som nådde langt i informatikk. Hvilket parti tenker jeg på?

 

 

Jeg vil se de siste 12 spørsmålene – send meg til Sjakkfantomets blogg – jeg vil vinne bokpremie der!