Team Vestby og Øyvind Pedersen vant årets Romjulsnøtter!

Anniken og Mads vant Ekspertnøttene i fjor med 16/16 mulige!
Foto: Ved Anniken Vestby

 

Team Vestby vant Ekspertnøttene suverent med 16/16 mulige!

Team Vestby med Anniken og Mads i sammensvergelse vant årets Romjulsnøtter for eksperter. De leverte en imponerende besvarelse i år og hele løsningsforslaget deres er løsningen i år her hos SjakkTromsø, med noen få rettelser av Sven. I Elitedivisjonen med Elitenøtter ble det tøft for alle. Her gikk Øyvind Pedersen til topps med en sterk besvarelse med 14 av 16 mulige foran Team Vestby med Anniken i spissen som tok 11/16 og en mer fyldig besvarelse enn Egil Arne Standal som også tok pene 11/16 i en vanskelig avdeling. I årets quiz var det bare et spørsmål ingen klarte – det var spørsmålet om juniorspilleren fra Simen Agdesteins tid som nådde verdenstoppen og skrev en av tidenes beste sjakkbøker. Dette var Evgenij Bareev! Gavekort på 300 kr er på vei til vinneren av hver gruppe – vi gratulerer!

 

Ekspertnøttene, de tre beste nøtteknekkerne ble:

  1. Anniken og Mads Vestby med 16/16 mulige!
  2. Egil Arne Standal 14/16
  3. Øyvind Pedersen 13/16

 

Elitenøttene, de tre beste nøtteknekkerne ble:

  1. Øyvind Pedersen 14 av 16 mulige-3
  2. Anniken og Mads Vestby 11/16
  3. Egil Arne Standal 11/16

 

Ekspertnøttene

Internasjonal sjakk

1. Jeg tenker på tre legendariske nordiske spillere back in the days, som gikk under et klengenavn skapt av en fransk forfatter i en helt annen sammenheng. De tre var alle innenfor topp-20 i verden på sitt beste ifølge Chessmetrics. De utgjorde et fryktet landslag, men hvem var de tre herrer som gikk under dette flotte navnet?

Svar: Gideon Ståhlberg, Gösta Stoltz og Erik Lundin ble kalt «De tre svenske musketerer» etter Alexandre Dumas roman «De tre musketerer». De fikk kallenavnet under OL i Folkstone i 1933 og Warszawa i 1935. Det svenske laget ble nr.3 i Sjakk-OL i Folkstone og nr.2 i sjakk-OL i Warszawa. Alle 3 var innenfor topp 20 i verden på sitt beste, Ståhlberg nr.3 i 1948, Stoltz nr.8 i 1942 og Lundin nr.15 i 1946.

2. Vi skal til tre andre nordiske helter som alle kommer fra samme land. Den første var innflytter, skribent og læremester for nasjonen og han som sådde frøet til en sterk sjakknasjon vil jeg si. Den andre var skrivefør, spilte i verdenstoppen og ble inspirasjon for Magnus. Den tredje nådde så langt en kan gjøre i dette spillet som læremester for to av de aller beste i verden – og klatret selv over 2700 i karrieren. Hvem er de tre læremestrene fra denne nasjonen?

Svar: Disse heltene kommer fra Danmark. Den første var Aaron Nimzowitsch, fra Latvia og innflytter til Danmark, hvor han døde. Han var skribent og læremester. Han har blant annet skrevet My system, en meget kjent sjakkbok, som har beriket mange. Bent Larsen var den andre, skrivefør og i verdenstoppen, nr.3 i verden på sitt beste i 70/71. Magnus var inspirert av han. Peter Heine Nielsen var den tredje. Han har hatt 2700 i rating i juli 2010. Han har vært læremester for både Magnus Carlsen og Vishy Anand.

3. Vi skal til et av de store europeiske landene i sjakk, der vi fant tre VM-utfordrere i sin tid. Alle nådde minst semifinalestadiet blant kandidatkampene til VM i den klassiske kongerekkekampen – og alle tre var i verdenstoppen i denne perioden, men hvem var de tre herrer?

Svar: England er landet og herrene er Jon Speelman (nr.5 i verden i 1988) nådde semifinalestadiet i 1988, Michael Adams (nr.4 i verden i 2000) og Nigel Short (nr.3 i 1988) nådde semifinalen i blant annet 1994 og 1995. Alle 3 var i verdenstoppen, henholdsvis nr.5, 4 og 3.

4. Vi skal til et annet stort europeisk sjakkland, et av de største som kanskje er litt underkjent som sjakkland i vår tid. Her skal vi finne tre spillere som alle tre trakk nasjonen oppover. Den første ble stormester i svært ung alder og er blant få spillere med plusscore på Kasparov! Den andre var også en barnestjerne og han ble en Topp-10 spiller i verden på sitt beste! Den tredje var – som den første også hadde vært – sekundanten til en verdensmester i en VM-kamp. Han har vært godt over 2700 i Elo og kommer altså fra denne stolte nasjonen som i dag er en stor sjakknasjon med flere stjerner.

Svar: Frankrike er landet. Joël Lautier er den første. Han ble stormester som 17 åring. Han har pluss score mot Kasparov. Han har vært sekundant for Kramnik i VM-match i 2000. Han preppa «Berlin wall» mot Kasparov. Den yngste noensinne til å vinne VM for junior som 15 åring. Nr.13 på verdensrankingen i 1995. Den andre er Étienne Bacrot. Han begynte å spille sjakk som fireåring. I 1993 vant han VM for barn under 10 år i Bratislava. Han oppnådde en rating på 2731 i 2005 og var da topp 10 i verden som første franskmann. Den tredje er Laurent Fressinet. Han var en av Magnus sine medhjelpere i VM-matchen mot Vishy Anand i 2014. Peak rating 2718 i 2010. Frankrike har også i dag flere stjerner, blant annet Vachier-Lagrave og Firouzja (opprinnelig Iran).

 

 

Norsk sjakk

5. Vi skal til en norsk IM med mer enn nok GM-normer til å få tittelen, men han har ikke klart ratingkravet! Han kommer fra en sjakkfamilie og er trener til flere av våre lovende talenter. Dessuten er denne karen en sprek fyr som driver med mye utenfor sjakkens rike og han har i en årrekke vært en racer på ordleks-fronten.

Svar: Espen Lie har nok GM-normer til GM-tittelen, men mangler rating. Han har hatt 2492 i rating. Hans far var aktiv i sjakkmiljøet og hans bror Kjetil er stormester. Espen og Kjetil drifter Grenland Sjakksenter, Sjakklinja på TTG og Sjakklinja på Folkehøgskolen i Porsgrunn. Der har de rett oppfølging av barn og unge. Han trener masse, og springer mange løp. Han har også holdt på med Scrabble.

6. Vi skal til en norsk stormester som er mest kjent som en god lagspiller med sterke resultater i blant annet Sverige. Han tilhører en klubb med stolte tradisjoner, men har ikke vært spesielt aktiv de senere årene. Han liker Trompowsky godt, men har spilte enda mere 1. e4 i sitt liv. Hvem er han?

Svar: Lars Oskar Hauge. Han spiller i den svenske eliteserien (Allsvenskan) og gjør det godt i lagmatcher. Han spiller for OSS. Han liker Trompowsky, men spiller mye e4. Han er stormester, men har spilt lite turneringer de siste årene bortsett fra seriespill i Sverige og Norge, og Eliten i landsturneringen.

7. Vi skal til en ung norsk mesterspiller uten tittel, men med stor spillestyrke. Han er den sterkeste spilleren i «sin bostedsregion» og har studert sjakk med Simen Agdestein på NTG i tre år og studerer nå Informatikk og er også sjakkinstruktør for unge talenter. Hvem er det jeg tenker på?

Svar: Mathias Lind Schouten. Han har gått på NTG hos Simen i 3 år, men er nå tilbake i Tromsø og studerer informatikk på universitet. Han er også instruktør i Tromsø Sjakklubb. Han har nå 2268 i rating og peiler seg inn på FM-tittelen.

8. Vi skal til en svært ung spiller som imponerer stort for tiden. Han synger ikke i sølvguttene, men har allerede vunnet en ærverdige sølvmedalje i et stort mesterskap i 2024. Dessuten er han nifs på chess.com og Lichess under en rekke ulike kallenavn og han spiller for en av Norges største klubber og er en stormesterspire på sikt. Hvem tenker jeg på?

Svar: Håvard Haug fra OSS. Han vant sølv i klassen under 14 år i VM i hurtigsjakk for aldersbestemte klasser i desember 2024. Han nærmer seg 2400 i hurtig og lynrating, og han har høy rating i blitz og Bullet på Lichess. Som Bubeliang på lichess har han 3086 i Bullet og 2643 i Blitz.

 

 

Nordnorsk sjakk

9. Vi skal til en av TSKUerne som har klart grensen 2000 i Elo og blitt Mesterspiller. Det er ikke mange av dem, ca. 15 i tallet. Spilleren jeg tenker på har sølv fra nordisk mesterskap individuelt i sin aldersklasse og har representert Norge i et par EM i de aldersbestemte klassene. Han elsker lynsjakk, er rask i replikken og en kløpper på Fischersjakk og en storspiller. Hvem tenker jeg på?

Svar: Torbjørn Valvåg. Han har nå 2088 i rating og er mesterspiller. Han vant sølv NMU i 2016, og tok sølv i nordisk i 2017. Han deltok i EM i Romania i 2017 og EM i Riga i 2018. Han elsker lynsjakk og er også en racer i Fischersjakk. Han vant klubbmesterskapet i Fischersjakk i desember 2024, og vent også bymesterskapet i Fischersjakk i fjor vår.

10. Vi skal til ei jente som gikk gradene i TSKU. Hun har representert Norge i et sjakk-OL og var den yngste vi har sendt til et slikt OL i sin tid. I dag er hun relativt passiv sjakklig, men det bor fortsatt mye god sjakk i henne. Hvem er hun?

Svar: Elise Sjøttem Jacobsen. Hun spilte OL i Tromsø i 2014 på et av kvinnelagene våre. Hun reiste rundt på turneringer i et helt år med sin far Hans Henry på forhånd for å få nok rating til å bli tatt ut. Hun var bare 14 år da hun deltok. Dessverre spiller hun lite nå.

11. Vi skal til noe så sjeldent som en FM i Nord-Norge. Han er en levende legende som var godt over 2300 på sitt beste da han herjet på det verste. Alle gode ting er tre sies det, også for denne herren! Hans tre titler kom tre år på rad og så var det nesten slutt på det gode – synd! Fotball, familieliv og yrkesliv måtte ta over. Hvem er denne legenden fra nord som fortsatt er aktiv?

Svar: Stein Jensen, han ble nordnorsk mester 3 år på rad, 76, 77 og 78. Han er FM fra Harstad og hadde en rating 2315 i 1977. Han vant også junior NM i Harstad i 1976. Han spilte fotball og ble opptatt med familien, men har fortsatt ikke lagt brikkene på hylla!

12. Han virket som lege i en nordnorsk by før krigen og ble to ganger nordnorsk mester i sjakk. Dessuten var han den sterkeste spilleren i en prominent norsk sjakklubb sørpå i en årrekke. Han representerte Norge i to sjakk-OL og ble riktig så gammel før han gikk bort. Hvem tenker jeg på?

Svar: Storm Herseth. Han ble nordnorsk mester i 1932 og 1933, spilte da for Harstad. Flyttet sørover og spilte for OSS. Representerte Norge i OL i 1936 (3 bord) og 1937 (1 bord) Han ble nesten 88 år. Han spilte for øvrig bridge og ble norgesmester i det.

 

Kuriosa om norsk sjakk

13. Han har slått Vladimir Kramnik, skrevet en sjakkspalte i en kjent avis i en årrekke og har deltatt i Landsturneringen et utall antall ganger uten å ha blitt mester – hvem er han?

Svar: Rune Djurhuus. Han skrev tidligere sjakkspalter i Adresseavisen og Aftenposten. Han slo Kramnik i EM for junior i 1991. Han har aldri blitt norgesmester for senior, men ble juniornorgesmester i 1985. Han ble også europamester for junior i 1991 foran Kramnik.

14. Han har slått Ivanchuk, vunnet de fire aldersbestemte klassene i NMs Landsturneringen og blitt Norgesmester – men hvem er han?

Svar: Frode Urkedal. Han vant miniputt i 2003 10 år gammel, Lilleputt i 2004 11 år, Kadett i 2005 12 år, Junior i 2006 13 år. Han ble norgesmester i 2012 og 2014. Han slo Ivanchuk under OL i Tromsø i 2014.

15. Hun har spilt mot Hou Yifan, vunnet mot Heikki Westerinen og gjort tidenes kvinnelige resultat i Eliteklassen i NM – men hvem er hun?

Svar: Katrine Tjølsen. Hun har spilte flere ganger på kvinnelaget i OL, i 2008 og 2010. Hun spilte i Eliteklassen i NM i 2011 og kom på 13.plass med 4/9 poeng. Hun var lavest rangert av de 18 spillerne, og hun gjorde det sterkeste resultatet en kvinne har gjort i Eliteklassen. Hun slo GM Heikki Westerinen i Arctic Chess Challenge i 2009. Hun spilte også mot Hou Yifan i OL i 2010, men tapte.

16. Han er et kjent styremedlem i sjakklubben sin i norsk sjakk, IA med en fin liten merittliste over turneringer han har arrangert og har en FM-tittel i sjakk. Dessuten slo han sin første sterke stormester allerede som juniorspiller back in the days her i Tromsø – i dag er han relativt passiv. Hvem tenker jeg på?

Svar: Johannes Kvisla. Han er styremedlem i Offerspill Sjakklubb. Han ble IA i 2023, med flere turneringer i klubben sin, og flere landsturneringer. Som spiller har han FM-tittel. Han slo GM Nick E. De Firmian i Arctic Chess Challenge i 2007.

 

Elitenøttene:

Historiske turneringer

1. Denne turneringen hadde en rekke jødiske stjerner og to kjente spillere som het «…mann» og to kjente spillere som het «…stein» til etternavn. Dessuten var det vinneren sin første store turneringen på et nytt kontinent for han. Verdensmesteren deltok dessverre ikke – men de fleste andre var der, så dette er virkelig en kjent turnering – men hva het den?

Svar: Karlsbad i 1911. Rubinstein, Bernstein, Spielmann og Teichmann. Capablanca spilte sin første store turnering på europeisk grunn og vant.

2. Turneringen jeg tenker på er spilt i min levetid. Den var stor, selv om den ble spilt utenfor Europa. Det var til slutt to verdensmestre som delte førsteplassen blant de ti kamphanene du alle har hørt navnet på. Begge vinnerne slo for øvrig den tredje verdensmesteren som var med i denne turneringen 2-0. Ja, det er ikke hverdagskost! Hvilken turnering er dette?

Svar: Montreal i 1979. Anatolij Karpov og Mikhal Tal vant, og begge slo Boris Spasskij 2-0.

3. Denne turneringen ble vunnet av en av Botvinniks elever, mens en annen av Botvinniks elever spilte noen fantastiske partier og ble nr. 3. Mannen som var den første asiatiske verdensmesteren, men ikke den siste, ble nr. 2. Vi snakker om en legendarisk utgave av ei turnering ute på kysten av Europa et værhardt sted. Vinneren spilte for øvrig et legendarisk parti akkurat i denne turneringen som han vant. Hvilken turnering tenker jeg på?

Svar: Wijk aan Zee i 1999. Værhardt sted ved kysten av Nederland. Garry Kasparov vant foran Vishy Anand, og Vladimir Kramnik på 3.plass. Både Kasparov og Kramnik er elever av Botvinnik.
Partiet Kasparov spilte mot Topalov blir kalt Kasparov’s immortal game og er et av hans mest kjente partier.

4. Vi skal tilbake i tid. En av historiens mest kjente sjakkspillere deltok i en turnering som det fortsatt går gjetord om for prestasjon hans var kruttsterk. Turneringslederen var en tidligere storspiller som nok hadde mye av æren for at turneringen fant sted i et nordisk land der den verdenskjente spilleren vi snakket om tidligere, vant så det luktet svidd, foran navn som Geller og Gligoric, Korchnoi og Petrosian i en eller annen miks. Hvilken kjent turnering tenker jeg på?

Svar: Stockholm Interzonal 1962. Bobby Fischer vant med 17.5 poeng foran Geller og Petrosian på 15 poeng. Kortchnoi fikk 14 poeng, mens Gligoric ble nr.6 med 13.5 poeng. Gideon Ståhlberg, kjent svensk stormester i sjakk, var turneringsleder. Turneringen fant selvsagt sted i Stockholm.

 

Historiske personer innen sjakken

5. Ich bin ein Berliner sa John F. Kennedy i sin mest berømte tale, og denne karen kunne sagt det samme på denne tiden for han bodde lenge i byen og døde der. Mannen vi skal frem til var Topp-10 i verden på sitt aller beste, han har fått to store sjakkåpninger som er høyst ulike – oppkalt etter seg – og navnet hans er dermed udødelig knyttet til disse åpningene. Hans største skalp var selveste Capablanca – men vet du hvem mannen jeg tenker på er?

Svar: Friedrich Sämisch. I Karlovy Vary i 1929 slo han Capablanca med den Nimzoindiske varianten sin.
Sämisch varianten i Kongeindisk ( d4 Nf6 c4 e6 Nc3 Bb4 a3) og i Nimzoindisk (d4 Nf6 c4 g6 Nc3 Bg7 e4 d6 f3) er hans to mest kjente åpninger. Han var nr.10 på rankinglister i 1929. Han bodde lenge i Berlin og døde der.

6. Jeg la merke til han som junior da han spilte i Simens juniortid. Han nådde vesentlig lengre enn Simen og ble Topp-5 i verden på sitt beste. Han er hovedskribenten bak en av verdens beste sjakkbøker vil jeg hevde, og har skrevet mye om sjakk opp gjennom årene. Hvem er denne dyktige skribenten?

Svar: Evgeny Bareev. Var oppe på en sterk 4. plass på verdensrankingen i juli 1991. Han har skrevet klassiskere Fra London til Elista og er født året før Simen Agdestein.

7. Vi skal til en kar som døde så alt for tidlig på 70-tallet. Han spilte en herlig angrepssjakk og er en myteomspunnet kar som var blant verdens 10 beste spillere i sin tid. Hans forbilder var de to russiske farfarer innen sjakken før patriarken Botvinnik striglet sjakken med en akademisk/vitenskapelig innstilling. Men før Botvinnik viste de russiske mestrene Chigorin og Alekhine hva angrepssjakk var for noe og karen vi skal frem til elsket også disse ikonene og angrepssjakken de spilte og spilte selv h-bondeangrepet lenge før Alpha Zero var påtenkt, men hvem var han?

Svar: Leonid Stein. Sovjetisk stormester fra Ukraina som døde bare 38 år gammel i 1973. Han var veldig inspirert av Chigorin og Alekhine. Fra 1963-1973 var han topp 10 i verden. Han ble ansett for å være en intuitiv spiller og et angrepsgeni. Pluss score mot Tal, Smyslov og Keres. Han spilte h-bondeangrepet lenge før Alpha Zero.

8. Sammen med fire andre prominente skikkelser innen sjakken dannet han skole innen åpningsspillet, han slo en kommende verdensmester med en åpning som gjorde han verdensberømt, og som bærer hans navn den dag i dag og er veldig populær. Dessuten ble han stormester og Topp-5 i verden for svært mange år siden i følge Chessmetrics. Hvem var han?

Svar: Ernst Grünfeld dannet den hypermoderne sjakkskolen sammen med Aron Nimzowitsch, Savielly Tartakower, Gyula Breyer og Richard Reti på 1920-tallet. Han slo Alexander Alekhine i 1922 før han ble verdensmester med en Grünfeld som svart, altså sin egen åpning som han er kjent for. Innen Topp-5 i verden i følge Chessmetrics på sitt beste. Grünfeld er fortsatt en svært populær åpning.

 

 

Historiske partier

9. Jeg tenker på et stort parti i sjakkhistorien fordi det er spilt men en kombinasjon av kreativitet, presisjon og frekkhetens nådegave. Åpningen var frekk, midtspillet var sprekt og sluttspillet var bare herlig. Kasparov snakket seg ofte varm om feltet f5 – han mente at han vant hvis han fikk en hest inn på dette feltet. Vår helt fikk overraskende inn hesten på f5 to ganger, tilsynelatende helt ellevilt, men med voldsom kraft! For godt var det! Hvilket herlig parti tenker jeg på i en uvanlig frisk gambitåpning?

Svar: Partiet mellom Fischer og Spassky i 1992. 11 matchparti. Siciliansk forsvar Rossolimo varianten. Fischer spilte en taktisk Gambit med 7.b4. Han fikk også en hest på f5 2 ganger. Et sprekt og kreativt parti.

10. Vi skal til Norge og en av våre stormestre som spilte et herlig angrepsparti i en variant som svart som norske spillere tradisjonelt har vært glad i. Partiet bar preg av at hvitfeltsløperen til svart regjerte, at dronningen ofret seg og at kongeangrepet førte til seier sammen med løperparet. Partiet ble spilt i Norge mellom to stormestre, men hvilket parti tenker jeg på?

Svar: Thomas Ernst mot Jonathan Tisdall på Gausdal i 1993 i den norske varianten i spansk!

11. Dette partiet må være selve gullstandarden på angrepsspill og er blant mine absolutte favoritter. Hvitspilleren utspiller sin livs store rival ved å spille en legendarisk hvitåpning, ved å doble før trekk 20 i e-linja, ved så å overføre brikker til kongefløyen før kavaleriet hans hamret løs på den svarte kongestillinga til han vant avgjørende materiell gjennom komplisert og flott kombinasjonsspill på det høyeste nivået. Hvilket sjakkhistorisk oppgjør tenker jeg på?

Svar: Kasparov-Karpov i VM- matchen i 1990, parti nr.20. Kasparov var hvit og han som doblet i e-linja og hamret løs på kongestillinga til Karpov i det 20.partiet. Kasparov vant 12.5 mot Karpov 11.5.

12. Posisjonsspillets gleder er sjakkens sjel. Det er en påstand! Vi skal frem til et parti av en av tidenes sterkeste sjakkspillere som aldri fikk en VM-kamp! Hans fantastiske parti er underkjent av mange kilder selv om han slo en verdensmester i dette oppgjøret med svarte brikker og det etter alle kunstens regler. Tema for partiet er romfordel, for med svart i en engelsk knuste vår helt den regjerende verdensmesteren for andre gang i samme turnering på utsøkt vis og med verdensmesterens egen stilart – posisjonsspillet. Hvilket parti tenker jeg på?

Svar: Bent Larsen mot Tigran Petrosian 1966 i Piatigorsky Cup. Bent Larsen var svart i dette oppgjøret. Han knuste verdensmesteren. Han vant forøvrig begge oppgjørene mot Petrosian. Det første partiet, hvitpartiet, ble kalt «A game of shadows», og er også meget kjent.

 

Svenske sjakkpersonligheter

13. Vi skal frem til en svensk IM som ble betydningsfull for nordnorsk sjakk på 70-tallet. Han var skrivefør og skrev senere en roman med sjakk som tema. Hans bidrag var å spille i flere nordnorske turneringer samt føre i pennen en rekke spennende artikler om sjakk i et norsk sjakktidsskrift. Hvem var IMen?

Svar: IM Christer Niklasson. Han skrev i Nord-Norsk Sjakk. Han skrev romanen «Den tomma spelplatsen». Han spilte også i flere nordnorske turneringer.

14. Vi skal frem til en kar som var skrivefør og som skrev så blekket sprutet for tidsskriftet Schacknytt. Han ble sågar stormester i sjakk og blant Topp-100 i verden. Han var venn av den mye yngre Ferdinand Hellers og betydde mye for nettopp Hellers, dessuten slo han spillere som Smyslov og Korchnoi i skikkelige turneringspartier. Hvem er han?

Svar: Tom Wedberg var på 80-. og 90-tallet den kanskje største drivkraften i magasinet Schacknytt, han var også nær venn med svenske Ferdinand Hellers og Topp-100 i verden på sitt beste. Han slo Smyslov og Korchnoi.

15. Vi snakker om en svært kjent svenske med stor betydning for TSKU og for norsk sjakk. Denne sterke svensken er IM og sjakkpedagog og skriver mye bra om det å lære sjakk til barn – til og med en roman! Hvem er han?

Svar: Jesper Hall. Han har skrevet blant annet «Chess Training for Budding Champions» som fortsatt brukes på kurs i Tsku. Han har også skrevet sjakktromanen «Kajsa och den magiska schackboken» (som blant annet Monika Machlik har lest som barn! ) som er oversatt til norsk. Jesper Hall har vært nært knyttet til Norge i mange år.

16. Vi skal til en svenske som har fått en kjent åpning oppkalt etter seg – han ble i sin tid regnet som kanskje den sterkeste spilleren i hele Skandinavia – men det er lenge, lenge, lenge siden nå! Svartåpningen hans er spesielt populær blant ferske sjakkspillere og inneholder gambitspill. Hvem er denne sjakkpersonligheten vi bare gjenkjenner navnet og åpningen fra i dag?

Svar: Fritz Englund, en av de fremste svenske sjakkspillerne på begynnelsen av 1900-tallet. Svart åpningen hans er Englunds gambit. 1.d4 e5 2.dxe5 Sc6 3.Sf3 De7 4.Dd5, også kalt Stockholmvarianten. Den ble til etter han arrangerte en tematurnering i Stockholm i 1932.