Mads Vestby-Ellingsen spiller lukket GM-gruppe i Sverige

    
Mads Vestby Ellingsen imponerer i en lukket GM-gruppe i Sverige i disse dager
Foto: Anniken Vestby

I Tromsø Sjakklubbs historie har det vært svært sjelden kost at våre medlemmer er invitert til lukkede GM-turneringer. Faktisk så sjeldent at jeg kun finner to eksempler på at Tromsøspillere i TSK-trøye er invitert til et slikt fornemt selskap. Den første av dem var selvsagt Gunnar Johnsen som på 70-tallet var en del av Norges sjakkelite i sjakk og som spilte de den gang kjente Astoria-turneringene på Hamar. Disse ble selvsagt spilt på hotell Astoria og det var norsk-nederlandske Daan de Lange som sto bak dem. I 1977 tok Gunnar Johnsen 3 av 9 for Kirkenes og i 1978 tok han 2.5 av 9 for Tromsø i samme turnering i en hard turnering. Det skal være tøft å spille i en GM-gruppe der minst tre av deltakerne er stormestre i sjakk og Gunnar fikk utvilsomt kjent på det høye nivået og en må si at han klarte seg finfint tross alt. Forutsetningene den gang var jo ikke de beste som ensom elitespiller i nord.

 


Gunnar Johnsen hadde rekorden med bra deltakelse i Astoria-turneringene på 70-tallet
Foto: Sven Wisløff Nilssen anno 2007

 

Den andre gangen er Tromsøspiller fikk anledning til å spille i en GM-gruppe var det Pål Røyset som deltok i en historisk GM-gruppe på Gausdal – historisk fordi dette var en av de aller første GM-gruppene Magnus Carlsen deltok i. Øverst rangert var GM Vasilios Kotronias (2580) og de to andre GMene var GM Kaido Kulaotos (2535) og GM Keith Arkell (2478). Magnus var den gang 11 år gammel og hadde 2163 i elorating, Pål var 28 år og hadde 2286 og han snuste på FM-tittelen på det tidspunktet – en tittel han aldri har naglet. For det ble en katastrofe for Pål i 2002 som kun tok 1/2 av 9 mulige. Det samme fikk forresten Jan S. Berglund i sitt møte med lukkede turneringer i Sigurd Svedenborgs minneturnering i 1979. Berglund var da 20 år gammel og en lovende junior i Nord-Norge. Allikevel tapte han altså 8 av 9 partier og spilte kun en uavgjort i denne IM-turneringen i Narvik i 79. Jeg tar med disse historiske resultatene for å synliggjøre hvor tøft det er å spille i en slik lukket gruppe for første gang – bare Gunnar Johnsen fra Tromsø har altså overlevd rovdyrenes angrep sånn noenlunde, men han fikk ingen seire i 1978 og han hadde en tøff reise han også.

 


Pål Røyset er den eneste fra Tromsø som har spilt mot Magnus Carlsen i langsjakk!
Foto: Anniken Vestby

I år åpner altså Mads en ny dør i Tromsø Sjakklubbs historie. En dør der det slås fra seg i slike turneringer og vi håper og tror han og Benjamin Arvola vil få god bruk for erfaringen i fremtiden. Det er døra inn til det lukkede selskap der den gode GM-sjakken spilles. Mads spiller nemlig i Manhems Sjakkvecka i Sverige, nærmere bestemt i Gøteborg. Mads fikk en invitasjon i siste liten da arrangøren manglet en spiller – og de tok da kontakt med GM Jonathan Tisdall som har vært toppsjakk-sjef i Norge og spurte han om kandidater. Da satt navnet til Mads løst hos rettferdige og jordnære og Jonathan for Mads har rast opp i elorating den siste tiden, og han har i skrivende stund hele 2409 i elo. Mads fikk dermed plass i den fornemme gruppen som altså spiller fra 11/8 – 17/8 – 2018. Mads er forøvrig en fighter – men når han skal opp mot folk som GM Eduardas Rozentalis, GM Orest Gritsak og GM Stellan Brynell – samt 6 livsfarlige IM-er inklusive vår egen Johan Sebastian Christiansen så kan det bli tøft nok å komme levende ut av løvens hule.

 


Spillelokalene i Gøteborg der Mads spiller om IM-napp er store og luftige
Foto: Anniken Vestby

 

I turneringen Manhems Schackveckas GM-gruppe spiller altså svært sterke folk og Mads fikk en verst tenkelig start. Særlig med tanke på at mange Tromsøspillere tidligere har falt mellom to stoler i møtet med sterk motstand – jeg kunne nevnt navn i fleng – men har alt nevnt noen! Det må ha vært tøft å stå med 0 av 2 i protokollen! Mads kjempet nemlig godt i disse to første partiene og skjebnen hans ble tidsnød og svakt spill på slutten av oppgjørene. I første runde skulle han opp mot den andre nordmannen i gruppen med svart – IM Johan Sebastian Christiansen. Mads viste fra start hvem som var sjef og tok initiativet og spillet i dette oppgjøret og da han vant en bonde i midtspillet sto han til klar seier. Christiansen spilte suspekt i fortsettelsen på et kongeangrep der han investerte en offiser i angrepets interesse – en offiser Mads tok imot og da sto han til soleklar seier med stor materiell overvekt. Men så var det komplikasjoner og tidsnød da – dette ble problematisk for Mads som feilet grovt like før trekk 40 der han først spilte bort all fordel og så gikk inn i et drepende matt-angrep. Synd!

 


Mads med svarte brikker mot den andre nordmannen på startstreken i GM-gruppen
Foto: Anniken Vestby

 

I andre runde mot GM Stellan Brynell var det igjen Mads med svart som inntok førersetet – med stor pondus nedspilte han stormesteren som fikk fanget dronningen sin på dronningfløya slik det så ut for publikum og datamaskinen blinket anerkjennende til Mads spill og antydet en lett seier for svart. Men etter en serie svake trekk i midtspillet snudd partiet totalt og Mads gikk ned i flammer. Slik kan sjakken være – nådeløs. To svartpartier mot sterk motstand og to vinststilling – men ingen poeng! Mads var i kjelleren etter dette, men Caissa skulle forbarme seg over gutten fra nord og lysere tider skulle komme. Ja, det begynte alt i tredje runde der GM Orest Gritsak ga Mads en stormesterremis i 11 trekk uten kamp med svart. Kanskje hadde stormesteren lagt merke til Mads sitt tidsvis sterke spill i midtspillerne så langt? Dermed kom Mads på resultatlista – han kunne senke skuldrene og ta rennafart i rundene som kom. Spillet var der jo tidvis, kampgløden var det intet å si på og å bruke Botvinniks råd om å slikke sår med en remis etter to tap var helt på sin plass.

 


GM Stellan Brynell har vært svensk landslagskaptein i mange år og slo Mads i andre runde
Foto: Anniken Vestby

 

I fjerde runde satt Bengt Lindberg (2416) bak de hvite brikkene og Mads besvarte 1. e4 ved å spille Marshall-varianten i spansk. Det var egentlig en suksess, men da Mads tillot et dronningbytte tok hvit fullstendig over i sluttspillet og fikk etter hvert opp en vunnet stilling – men da nådestøtet skulle settes inn sviktet det for hvit og Mads smatt da over i et sluttspill av typen 4 mot 3 bønder hver i et tårnsluttspill. Dette holdt Mads remis ved aktiv og godt spill. Vi husker at han tapte endel tårnsluttspill i de første sterke turneringene han spilt i – nå ser det ut til at tårnsluttspill sitter som et skudd!

 


Oppgjøret mot IM Bengt Lindberg endte med remis for 15 år gamle Mads med svarte brikker
Foto: Anniken Vestby

 

I femte runde spilte Mads mot stormester Eduardas Rozentalis som i 1997 var rangert som nr. 19 i verden med hele 2650 i rating. Eloratingen har siden den gang falt i takt med alderen og i dag er det 2503 igjen på kontoen. I denne runden fikk Magnus opp en drømmeåpning i Nimzoindisk da han fikk sentrum og motstanderen rokerte – helt unødvendig – kort slik at hvit fikk et angrepsmål. Mads fordel må ha vært meget stor etter at han slo på e4 og spilt d5!, men Rozentalis forsvarte seg kaldblodig og da Mads ikke fant noe bedre enn å gå inn i taktiske fossefall der det meste kunne skje – fant stormesteren ut at nok var nok – det var på tide å ofre en kvalitet for å klippe klør i hvits leir og sette ungvalpen på prøve – den posisjonelle prøven. Mads besto ikke denne testen – han måtte kvittet seg med hvitfeltsløperen etter å ha snappet kvalitet for å ha vært ordentlig inne i dette partiet og stormesteren tok mer og mer over og etter tidskontrollen kunne Mads strengt tatt pakke sammen snippskjorten og sakene sine og dra hjem uten poeng i det oppgjøret – for det så aldeles håpløst ut. Etter f.eks. det enkle 44.Tf4! 45. Dxe3 Se4 viser datamaskinen at svart går på store materielle tap øyeblikkelig!

 


Mads spilte en sterk remis mot Eduardas Rozentalis etter å ha stått opp fra de døde igjen…
Foto: Anniken Vestby

I stedet ville stormesteren spille hjem denne klare seieren uten å ta sjanser og det gjør en ikke mot en terrier som Mads! I stedet for å gi opp kjempet Mads med nebb og klør. Ikke slik vi kjempet på 90-tallet ved å gå i motangrep og brenne hele fortet for å skape motsjanser som aldri kom. Nei, gjennom den nye vinen som er å forsvare seg ved nebb og klør. Først ikke å gi en inch mer. Så drive offiserene bakover og så forhåpentligvis gradvis ta over. Men første bud er soliditet og ikke gi en inch! Kort sagt rotet Rozentalis så mye i fortsettelsen at Mads ble stående klart best – og da tok partene like gjerne remis siden Mads var fornøyd med dette og ikke hadde sett en forsert vending som gir han et sluttspill med bonde over – men der ulikfargede løpere sikrer remis for svart. Det var selvsagt greit å ikke spille slikt helt ut mot en stormester. Dette var uansett et kjempespennende parti og Mads fikk i de to siste partiene her igjen litt for det han tapte i åpningsrundene. Herren tar og herren gir!

 


Eduarda Rozentalis var nr. 19 i verden i 1997 med 2650 – i dag er han hele 55 år gammel
Foto: Anniken Vestby

 

I sjette runde svingte det ordentlig av partiet og tidvis av begge sitt spill. Dette ble nok en rufsete parti fra Mads sin side og han sto lenge svært dårlig i en kongeindisk åpning med svarte brikker. Åpningen var grei nok, men det gikk galt i det tidlige midtspillet. Mads kjempet likevel godt og etter tidskontrollen tok han over ved først å ofre en bonde og så å finne et avgjørende dronningoffer! I denne fasen av partiet spilte Mads noe av den beste sjakken jeg har sett han spille og trekk som det suspekte Tg7! var det klasse over. Kort fortalt vant Mads sluttspillet i stor stil og motstander Stefan Schneider (2399) får virkelig kjørt seg i Malmø – han står med 1/2 av 7 mulige!

 


I sjette runde med svart mot Stefan Schneider (2399) kom Mads sin første seier – så herlig!
Foto: Anniken Vestby

 

I syvende runde spilte Mads nok et halvpoeng hjem etter å ha stått litt dårligere i et sluttspill som hvit i Nimzoindisk mot IM Linus Johansson. På et tidspunkt i partiet – i tidsnøden da Mads spilte det unødvendige 39.a4? viser Stockfish 9 at Mads slapp med skrekken da 39…Sg3! var vinnende for svart. Uansett var det igjen kamp som kjennetegnet partiet og Mads har kjempet som en helt i alle partiene bortsett i oppgjøret mot stormesteren i tredje runde der det ble en raskt og nødvendig remis som bygget selvfølelse. Mads fikk svært dårlig betalt i første fase av turneringen, men poengfangsten har tatt seg kraftig opp og etter syv runder står Mads på pene 3 av 7 mulige. IM-kravet blir vanskelig å oppfylle – det er på hele 5 av 9, så i så fall må Mads vinne de to siste rundene torsdag og fredag – det skjer neppe. Men et godt resultat blir det og vi gratulerer Mads med sjakken så langt. Han er allerede mye bedre enn Jan S. var som 20-åring, Pål Røyset var som 28-åring og bedre enn selv det Gunnar Johnsen gjorde det på det glade 70-tallet mot sterk motstand. Det er bare å bøye seg i støvet over Tromsøs nye sjakk-komet.

 


Magnus var presset av IM Linus Johansson, men berget remis i 7. runde
Foto: Anniken Vestby

 

Lede turneringen gjør norske IM Johan Sebastian Christiansen som har 5 av 7 mulige og som kjemper om sine tredje og avgjørende stormesternorm. Christiansen tok sin første GM-norm på Kreta i fjor under EM for landslag. Den andre GM-normen tok Christiansen for 14 dager siden i Tsjekkia Open 2018 og da han er over 2500 i elo-rating gjenstår det bare å ta det siste nappet. Kommer det nå? I så fall må han avslutte sterkt med 1.5 av 2 for stormesterkravet er 6.5 av 9 i denne turneringen for Johan Sebastian. Vi ønsker han lykke til og håper at de to norske får en forrykende avslutning i Gøteborg.

 


IM Johan Sebastian Christiansen leder GM-gruppen i Gøteborg med 5 av 7 mulige!
Foto: Anniken Vestby

 

Forøvrig spiller Altas store sønn Erlend Mikalsen som ble den første Fide Mesteren i sjakk fra Nordlysbyen om en IM-norm i Sverige. Han ligger meget godt an i IM-gruppen etter 7 runder og har 5 av 7 mulige. Dermed trenger han 50% eller 1/2 mulige i de to siste rundene. Det blir spennende å følge Erlend også og nå som hans elev Andre Nielsen har startet på NTG-Bærum med Simen Agdestein i spissen så er sjakkmiljøet i Alta hetere enn noensinne. Vi husker at Alta beholdt Eliteserieplassen og det skal bli spennende å se oppgjøret mellom de unge på Altas lag og de unge på Tromøs lag i kommende sesong. God sjakk folkens!

 


Erlend Mikalsen fra Alta ligger på 2. plass i IM-gruppen og jakter et IM-napp!
Foto: Anniken Vestby

 

Her er Mads sitt ene vinstparti så langt der han smeller til med et sexy dronningoffer:

 

Aktuelle lenker:

Hjemmesidene til Manhem SS
De offisielle hjemmesidene til turneringen
Chess-Results sin sider med tabell og resultater

 

Bilder fra SjakkTromsø på Facebook av Anniken Vestby:

Bilder fra 1. runde   |   Bilder fra 2. runde

Bilder fra 3. runde   |   Bilder fra 4. runde

Bilder fra 5. runde   |   Bilder fra 6. runde

Bilder fra 7. runde