Stavanger Chess Challenge 2020 med sterke Tromsøprestasjoner

Stavanger Chess Challenge 2020 ble en flott turnering med 24 deltakere der TSK gjorde en finfin jobb

Et tilbakeblikk på Stavanger Chess Challenge 2020

Turneringen i Stavanger ble nok et eksempel på det høye nivået sjakken i Tromsø holder. Både Benjamin Arvola Notkevich, Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund gjorde fine prestasjoner i Oljebyen og det var morsomt å se hvor godt Tromsømafiaen hevdet seg. Turneringen ble spilt på Forus i Stavanger fra 4.- 10. juli med 9 runder langsjakk. På grunn av smittevernregler var deltakertallet begrenset til 24 spillere med en nedre ratinggrense på 2000 som ikke var absolutt. I praksis viste det seg å være Stormester Benjamin Arvola som kjempet med juniortoppen vår Johannes Haug om gullet i turneringen – mens det meste av junioreliten også var på plass med mange sterke prestasjoner underveis. Dessverre brøt vår egen Tor Fredrik Kaasen turneringen etter at det ble for mye stang ut i turneringen – trist. Vinner av turneringen ble IM Johannes Haug fra Offerspill som tidligere i sommer vant Offerspills turnering og som virkelig er i støtet. I skrivende stund spiller både IM Kaasen og IM Haug en turnering på Kreta sammen med blant annet Johan-Sebastian Christiansen. Det blir spennende å se om IM Haug klarer å spille opp til den stormesterstyrken han har vist her hjemme den siste tiden – for i Stavanger tok han 8 av 9 mulige og gjorde en TPR på hele 2647. Dessverre var det kun norske spillere med – og det var heller ikke nok stormestre på plass til at det ble tittelnapp.

Vinneren IM Johannes Haug vant et vanskelig parti i siste runde med svarte brikker mot FM Gunnar Lund

Benjamin Arvola Notkevich har funnet formen

Benjamin er i form igjen. Han knuste til på slutten av turneringen i Stavanger etter tapet mot IM Haug i 3. runde og vant 5 av de 6 avsluttende rundene. Totalt tok Benjamin Arvola Notkevich 7.5 av 9 og han gjorde med det en sterk prestasjon med 2546 i prestasjonsrating. Remisen kom mot Mads Vestby-Ellingsen og Benjamin slo blant annet FM Lucas Ranaldi underveis. Stormesteren vår har spilt to turneringer på brett i sommer og det har nok gitt både motivasjon og opprettholdt styrken. Vi ønsker Benjamin lykke til videre på sjakkferden – en spennende spiller å følge!

GM Benjamin Arvola Notkevich tok en flott 2. plass i Stavanger

IM Vestby-Ellingsen hadde en sterk turnering

IM Mads Vestby-Ellingsen avsluttet litt slapt etter å ha spilt med punch og stil i midten av turneringen og han var da også med i tetstriden da 6. runde startet. Da lå han på en tredelt førsteplass med Arvola Notkevich og Haug. Etter dette ble turneringen avsluttet med fire remiser mot Arvola Notkevich, Gunnar Lund, Axel Tunsjø og Andreas Garberg Tryggestad. Mot Gunnar Lund hadde Mads en formidabel stilling og en stor posisjonsfordel han spilte bort gjennom å komplisere med unødvendig kombinasjonsspill. I oppgjøret mot IM Johannes Haug spilte Mads et meget flott parti og utspilte den internasjonale mesteren fra Oslo etter alle kunstens regler. For meg var dette turneringens skjønnhetsparti og Mads sitt flotte e5!! – var turneringens høydepunkt. Det skal nevnes at Arvola Notkevich også hadde et utsøkt dronningoffer mot Andreas Tryggestad og at det var mange fine partier i turneringen. Skjønnhetspremie var det i denne turneringen og de 2500 kr for beste parti gikk til Mathias Unneland for hans finfine seier med svart i en Sveshnikov i siste runde mot Isak Sjøberg. Vi ønsker Mads lykke til med neste turnering og ser frem til at han tar sitt første GM-napp! Det kommer nok innen ett år skal du se.

IM Mads Vestby-Ellingsen tok en fin tredjeplass i Stavanger

FM Gunnar Lund spilte en finfin turnering og viste seg fra en bra side

Gunnar spilte en finfin turnering og fikk bare to tap underveis. Han vant tre partier og spilte endel remis. Gunnar Lund er ofte hard mot litt svakere motstand og typisk nok fikk han tapene sine mot to IMer. Det er normalt – men av og til skulle jeg ønske at Gunnar ikke visste hvem han spilte mot og at han bare spilte sjakk uten respekt for en sterk motstander. Det føles nemlig som om han av og til ikke spiller for full musikk. I siste runde storspilte Gunnar, som så ofte før, i Londonsystemet med hvit. Han fikk raskt opp et stort utviklingsforsprang og masse aktivitet mot vinneren IM Johannes Haug. Gunnar hadde en klar vinststilling og kunne klubbet løs mot svarts inaktive stilling og sprettet opp hermetikkboksen med kniv og et flott springeroffer på d5 alt i overgangen til midtspillet. Dessverre ble det passivt spill i stedet og da ble det tilslutt et tap. Gunnar vant mot tre av våre sterke juniorspillere og han er så vennlig at han har kommentert et av sine partier. Gunnar er en fremragende pedagog og han er dyktig å kommentere – så jeg anbefaler varmt å lese hans partikommentarer under.

FM Gunnar Lund tok 7. plass og han har kommentert sitt beste parti fra Stavanger

Anniken var turneringsleder og fikk god hjelp av Stian Von Hirsch

Stian Von Hirsch fra Stavanger har bidratt med å skaffe flotte lokaler på Forus i Stavanger og fortjener noen rosende ord for at denne turneringa gikk av stabelen. Han jobbet hardt hele uka for at arrangementet skulle bli best mulig og også familien sto på for å få det skulle bli turnering i Stavanger der det kun var et helt tomt lokale på Forus i utgangspunktet. Sønnen hans André har styrt livebrettene og har vært meddommer sammen med vår egen Anniken Vestby som var hoveddommer i Stavanger. Stian var også meddommer og begge tok sine kurs i fjor. Arrangør var Ola Kvaløy som sto på og også Sverre Sjølingstad hjelp til underveis – han er bare 18 år og hjalp til i svingene. Stavanger-regionen har ellers skapt et fint initiativ med denne supre turneringa og de har fått frem mange lovende unge spillere i Stavanger-regionen de siste årene! Mange av våre beste unge kommer nettopp fra Stavanger-regionen. Så takk til Stian, Andre, Ola, Sverre og ikke minst Anniken for å ha stått på for en fin norsk turnering!

Andre von Hirsch og Anniken Vestby var to viktige brikker under Stavangerturneringa!

Her er GM Benjamin Arvola Notkevich sin finfine seier fra 5. runde der han viser løperparet og terrengets makt: