Gjensyn med Sjakkspalta: Mats Bergvoll

 

Mats Bergvoll er en grepa kar som tar ansvar for klubben sin og som er oppe på godt mesternivå
Foto: Uranbaatar Erdenebileg

 

Mats Bergvoll – en sønn i sin fars fotspor – innlending skrevet av Sven

Vi er veldig glad for at Mats Bergvoll er tilbake i klubben for fullt. Til tross for en hektisk høst med fulltidsstudier ved siden av jobben, så kjører han på og spiller sjakk! Han underviser også på tirsdagene en gruppe i TSKU med unge talenter – veldig bra! Mats lærte sjakk av sin far og gikk alle kurstrinnene i TSKU selv etter hvert. Det gikk slag i slag og han vant to sterke sølvmedaljer i NM for ungdom i 2004 og 2005, og hevdet seg meget fint på nasjonalt nivå i de aldersbestemte klassene. At Mats har sjakk i blodet er det ingen tvil om – et talent sin far – den gamle kjempen Magne Bergvoll. Magne deltok blant annet i eliteklassen i 1976 og tok flere mesterskap i Tromsø SK. Mats har virkelig vist mestertakter dem siste tiden og han ble da også klubbmester i sjakk i 2019 – hans andre tittel i klubben. Eloratingen har også rast opp og han er nå en habil mesterspiller som nærmer seg 2100. Mats har en aggressiv spillestil der kalkulasjon og konkrete vurderinger er en viktig ingrediens. Hans favorittspiller er Bobby Fischer og jeg føler at han fortsatt har noe usagt over sjakkbrettet. Riktig hva vil årene vise, men tenk om han skulle klare å ta et nordnorsk mesterskap – det klarte ikke hans far i sin tid. Mats har forøvrig to klubbtitler så langt – hans far tok hele fem!

 

På treningsleir med Mark Dvoretsky og et helt år på NTG

Da Mats tok sølv i NMU i 2004 smelte han til med 6.5 av 7! Året etter slo han Jon Ludvig Hammer i innbyrdes oppgjør i 2005, og tok nok et sølv. Da han var tilbake til sjakken etter en pause i 2017/18 oppnådde han igjen mesterstyrke raskt og hans taktiske blikk, fighteregenskaper og generelt modne sjakkforståelse gjør det mulig for han å spille bra uten de helt store teorikunnskapene. Hans favorittbøker er skrevet av Mark Dvoretsky og det dreier seg om Dvortskys Endgame Manual og hans School of Chess Excellence-serie. Midt på 00-tallet gikk Mats ett år på NTG under Simen Agdesteins vinger og det er hans beste sjakktid. Livet lekte og elopoengene trillet inn. Han fikk sågar sjansen til å være på treningsleir med verdens beste sjakktrener Mark Dvoretsky. Vi skal i dagens spalte tilbake til den tiden og se Mats på sitt beste i et Gjensyn med Sjakkspalta til Gunnar Berg Hanssen.

 

Gunnar Berg Hanssen skrev dagens spalte i 2006

 

19/5-2006

Enda en ny mesterspiller i Nord-Norge å regne med

Mats Bergvoll fra Tromsø har i vinter gått førsteåret ved sjakklinja ved NTG i Bærum, og har fortsatt sin utvikling som sjakkspiller. Han har til nå oppnådd god mesterspillerstyrke, og skulle ha alle muligheter til å gjøre ytterligere og store framskritt. Mats Bergvolls seier i elo-gruppa i Gausdal Classics var en god prestasjon, men ikke overraskende. Spiller man igjennom Mats sine partier, så framtrer han nå både som en skolert spiller med god posisjonsforståelse, og som en spiller med en aktiv og aggressiv spillestil.

Keresangrepet er fryktet

Mot en annen lovende juniorspiller som deltok i Gausdal Classics, valgte Mats å spille Keresangrepet i Siciliansk da han fikk muligheten til det: 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e6 6.g4. Denne åpningen er fryktet blant mange som spiller Scheveningen med sort. Derfor velger mange å spille Scheveningen via Najdorf: 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 etterfulgt av 6…e6. Dermed unngås Keresangrepet, men en interessant mulighet for hvit som er verdt å nevne er: 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Le3 e6 7.g4!? Dermed er partiet igjen over i Keresangrepet, men denne gangen med hvits sortfeltsløper allerede utviklet til e3. Sort har imidlertid her muligheten 7…e5 med skarpt spill. Hvit må også være forberedt på at sort spiller noe annet enn 6…e6 etter 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Le3 for eksempel 6…e5 eller 6…Sg4.

Mats har en skarp spillestil

Valget av Keresangrepet illustrerer Mats spillestil for tiden ganske godt. Mats spiller gjerne anerkjente åpninger, og han spiller gjerne aktivt og aggressivt, basert på konkrete varianter. Samtidig har han lært seg det grunnleggende i posisjonsspill og i sluttspill. Mats er som sagt rett og slett godt skolert, og det er som seg hør og bør når man går på ei sjakklinje. Keresangrepet inneholder da også tydelige posisjonelle ideer i tillegg til å være et aggressivt system. Hvit tar med en gang terreng på kongefløyen, gir hvit fort en langvarig terrengfordel i stillingen. Keresangrepet er også en måte for hvit å oppnå kontroll i sentrum på, da sorts springer på f6 angripes. Dette svekker sorts kontroll over de hvite feltene i sentrum. Scheveningen er imidlertid et solid system for sort, selv når hvit tillates å spille Keresangrepet, hvor sorts kontringspotensiale er stort. Derfor kan det fort oppstå interessante og harde dueller når denne åpningen spilles, men klarer ikke sort å møte hvits aktivitet i stillingen, som gjerne følger med det å ha terrengfordel, så kan forsvarslinjene til sort fort bryte sammen.

 

Her er Mats sitt flotte spill i Keresangrepet som gjorde at han vant Elo-gruppen på Gausdal i 2006:

 

Aktuelle lenker: