Rallar Open 2016 – Ungdommen blomstrer

19. april 2016
By

Torben og Tor FredrikTorben Sørås mot Tor Fredrik Kaasen i finalepartiet under Rallar Open 2016
Foto Anniken Vestby

Rallarsjakken ble i år spilt i fasjonable lokaler på Grand Royal Hotell der Narviks største konferansesal ble benyttet som spillested. Dermed fikk vi spill i en nydelig sal, som du ser på bildet, med lysekroner og full pakke. Hele 67 deltakere hadde funnet veien til Narvik i år og dermed ble fjorårsrekorden slått en gang for alle. Mye av skylden for den gode deltakelsen skal Tromsø SK ha. Med sitt yrende sjakkliv er Tromsø selve lokomotivet i nord og gledelig nok tok hele 23 spillere fra Ishavsbyen turen sørover til Narvik. Gledelig var det også å se at en rekke spillere fra Senja og Mosjøen – normalt steder som er tørre som en ørken når det kommer til sjakk – også hadde tatt turen til Narvik til denne tradisjonsrike turneringen.

I øverste klasse fikk vi nok en gang se et knippe spillere fra den eventyrlige 2002-årgangen til Tromsø sjakklubb i aksjon. Tor Fredrik Kaasen har et forsprang på minst ett hestehode på sine unge rivaler i denne aldersgruppen og er i øyeblikket rangert som Norges beste i sin aldersgruppe. Dette er aldeles strålende når en vet at dette er en meget sterk årgang i norsk sjakk. Sterke spillere som Andreas Tryggestad, Daniel Nordquelle og Andre Nielsen innehar alle et skyhøyt nivå til å være bare 13-14 år gammel.

Når Tromsø Sjakklubb så har hele 6 knallsterke juniorspillere som alle er blant de 15 beste i Norge i denne aldersgruppen skjønner vi at det jobbes godt med juniorsjakken i Tromsø for tiden. Meget godt! Stor honnør til hovedinstruktør Trond Romsdal og hans menn og kvinner for kjempeinnsats opp gjennom årene for denne bemerkelsesverdige innsatsen. Lista inneholder navn som Tor Fredrik Kaasen, Gunnar Lund, Mads Vestby Ellingsen, Benjamin Halvosen, Kirill Fedchuk og Harald Christian Vestjord – som altså alle er topp-15 i Norge i 2002-årgangen!

Mads og GunnarMads Vestby Ellinsen og Gunnar Lund spilte begge om pallplass – Gunnar vant!
Foto: Anniken Vestby

I Narvik tok Tor Fredrik Kaasen en meget sterk 2.plass i den sterke A-klassen. Gamle nordnorske travere som Torben Sørås, Stein Jensen, Kjell Ole Kristensen og Gunnar Berg Hanssen – alle med godt over 2000 i rating i sine velmaktsdager – sto på startstreken for å stoppe ungdommen fra Tromsø. Stormen fra nord! Kaasen ble altså bare stoppet av Torben Sørås som vant en velfortjent og sterk seier med 4.5 av 5 mulige. Med en ratingprestasjon på 2341 ble det 13 nye ratingpoeng på Sørås som nylig ble far og som ser ut til å trives godt over sjakkbrettet også for tiden. Tor Fredrik hentet hjem 29 nye ratingpoeng til Tromsø og egen rating, men allikevel var den store ratingvinneren Gunnar Lund. Gunnar har hatt en flott utvikling etter at han fikk privat-trening slik mange av de unge talentene får – og i Narvik slo han både Anders Nilsson Aure, Johan Pettersen, Frank Remman, før han vant prestisjeoppgjøret mot Mads Vestby Ellingsen i sisterunden. Meget sterkt av Gunnar Lund og selv med tap i denne sisterunden gjorde Mads et fint resultat i Narvik. Men Gunnar Lunds 66 nye ratingpoeng må ha varmet ekstra og det er morsomt hvordan disse unge spillerne drar i rykk og napp og når den ene går frem i den ene turneringa så kommer gjerne noen nye i neste turnering. God vennskap, godt treningsmiljø og foreldre som stiller opp er nøkkelen her. Måtte det bare vare.

Mathias Lind Schouten10 år gamle Mathias Lind Shouten er et stortalent som fikk 50% score i A-gruppen!
Foto: Fra Nordstrands GP 2016 ved Anniken Vestby

På 4. plass kom Håvard Skagseth som gjorde en fin turnering og bare tapte mot turneringsvinneren. Han tjente 8 nye elopoeng og var sikkert fornøyd med akkurat det. Allikevel var den store snakkisen Mathias Lind Schouten som viste et biter av sitt store talent i enkelt-trekk i denne turneringa og som kjempet som en løve hele veien. Mathias er inne i en treningsfase der han gjør enorme fremskritt fra turnering til turnering og i Narvik klaffet nesten alt rent poengmessig. 2.5 poeng og en 1900-prestasjon fra en 10-åring i Nord-Norge er uhørt – men Mathias fikk det til. Meget sterkt! Han spilte et flott og spennende parti han vant med svart mot Per Åge Hammari som representerer Komsa og i sisterunden spilte han et nøkternt skandinavisk parti mot sterke Jon Machlik som plutselig gikk seg vill og bukket en blank kvalitet. Dermed ga han også opp partiet og det når bare 22 trekk var spilt. Mathias sitt talent, slik jeg ser det, består i en genuin stor interesse for sjakk kombinert med en ekstremt stor arbeidskapasitet og et kanskje enda større talent for det intuitive innen sjakken. På sjakkspråket kaller vi slike naturtalenter – og det skal bli meget spennende å følge stortalentet Mathias i årene som kommer. 10-åringen fyller ikke 11 år før etter NM i sommer og han vil være blant de store favorittene i sin klasse under NM. På Norges-ratingen er Mathias nr. 6 i landet i sin aldersklasse. Sterkt!

I B-gruppen var det gledelig å se at sjakkmiljøet i Mosjøen nå har fått frem spillere som spiller såpass bra sjakk at de inntok de to første plassene. Gledelig var det også å se at tredjeplassen gikk til det lille sjakkmiljøet på Senja. Beste Tromsøspillere i denne klassen ble den gamle traveren Tage J Robertsen med 6.plass og Nora Trasti med en 8.plass. Allikevel la vi mest merke til Torbjørn Valvåg sin flotte 9.plass etter at han slo erfarne spillere som Håkon Natvig (1365) og Steinar Hardersen (1480). Torbjørn er en årsklasse under Mathias og gledes-sprederen i klubben vår er nå nr. 6 i Norge i sin aldersklasse etter at han jevnt og trutt plukker ratingpoeng som andre plukker bær.

Mads har altså hatt en eventyrlig fremgang i høst og bekreftet i Narvik bare det vi visste – at han er i en rivende utvikling. Sist helg gjorde han et kjemperesultat på Nordstand som vi skal komme nærmere tilbake til senere. Mads ser altså bare ut til å akselerere på listene og han er nå oppe som nr. 8 i Norge i 2002-klassen. Mads spiller en meget spennende form for sjakk der han ofte gjør modne posisjonelle avgjørelser underveis og dyp konsentrasjon ser ut til å være et av varemerkene hans. I dagens parti skal vi se Vestby Ellingens smelle til med et dobbelt offisers offer og et lekkert «stille trekk» mot Tromsø sin Rune Vik Hansen. Det var gledelig å se at Rune Vik Hansen var tilbake i sjakkmanesjen etter mange års pause og han forfrisket med 50% score. Men som mange av de godt voksne merket han styrken til Mads Vestby Ellingsen i dette praktpartiet vi skal se nå. Du finner ellers full resultatliste fra Rallarsjakken hos Turneringsservice.

Her er partiet til gjennomspilling:

Tromsø Sjakklubb på Facebook