Nordstrand GP 2016 – Tromsøspillere på tokt

22. april 2016
By

Mads-Nordstrand GP-2016Mads Vestby Ellingsen tok en knallsterk 6.plass i A-klassen!
Foto Anniken Vestby

Tidenes nest største Grand Prix-turnering i sjakk ble arrangert i Oslo helga 15-17 april med god Tromsø-deltakelse. Flere av klubbens stor-talenter og sjakkelskere hadde tatt veien til Lambertseter på vestkanten av Oslo for å bryne seg med motstandere de ikke møter hver eneste dag. Til slutt ble hele 162 deltakere som stilte til start under Nordstrand Grand Prix denne vårhelga og det var ikke langt unna Stavanger sin helgerekord på 169 deltakere under Stavanger Open NGP 2014 der premiene var skyhøye.

Mads V-Nordstrand GP-2016Mads Vestby Ellingsen med eloprestasjon på 2107 i Oslo!
Foto: Anniken Vestby

Turneringa ble vunnet av feltets eneste IM og forhåndsfavoritt IM Nicolai Getz (2388) som fikk en treg start – men som kom som en kule mot slutten. Han fikk 4.5 av 5 mulige, og deretter fulgte FM Daniel Jakobsen Kovachev (2294) og FM Johannes Haug (2236) begge med 4 poeng hver. Den store gledelige overraskelsen i toppen var likevel Tromsøs Mads Vestby Ellingsen som med sin rating på 1769 virkelig smelte til med 3.5 poeng og en ratingprestasjon på hele 2107! Mads kunne dermed ta med seg 38 fete elopoeng hjem til Tromsø med sin 6.plass i A-klassen. Hans eneste tap kom i andre runde mot FM Jakobsen Kovachev (2294). Etter dette tapet smelte han til med tre strake seire mot et ratingsnitt på litt over 1700 – sterkt!

Gunnar Lund Nordstrand GP 2016Dagens parti er ved Gunnar Lund og stammer fra Rallarsjakken 2016.
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund, som gjorde et kanonresultat i Narvik helga før fikk ikke brikkene til å gli like godt denne helga – allikevel tok han to skalper i A-gruppen og fikk en 1900-prestasjon – vel å merke i internasjonal rating. Gunnar spiller en mer kraftfull sjakk enn på lenge og det var en nytelse å se et par av partiene hans under Rallarsjakken der det var Gunnar som fikk en 2100+ prestasjon. I dagens parti skal vi se Gunnar varte opp med storspill i fransk mot Harstads Johan Pettersen. At Mads og Gunnar peser hverandre i nakken og reiser på tur sammen er ellers et gode for dem som er få forunt. Det er artig å se hvordan de veksler på å dra og en vakker dag vil de begge sammen med flere av vennene sine nå langt innen sjakken – det er jeg sikker på og allerede er de jo meget sterke sjakkspillere.

Solberg -Nordstrand GP-2016Bloggeren Joachim Solberg kom på 12. plass og skrev fra turneringa.
Foto: Anniken Vestby

I det jeg vil kalle Tromsø sjakklubbs andre gullalder, den første var på 60-tallet og ga oss spillere som Sverre Heim, Gunnar Johnsen, Frans Larsen og Magne Bergvoll, ble det også holdt skolesjakk i byen. Dette var på slutten av 70-tallet og tidlig 80-tall og spillere som Nils Grotnes og Kjetil Jacobsen utmerket seg som talenter og Grotnes ble senere FM med to IM-napp og en rekke opptredener i eliteklassen. Jacobsen valgte derimot å legge brikkene tidlig på hylla, men gjør stadig vekk små comeback her og der og også han var med i Nordstrand GPs A-klasse. Der tok han denne gang fattige ett poeng på, men kjenner jeg humørfylte Kjetil rett tar han ikke det tungt. Det viktigste er gleden sjakken gir. Tromsø-gutt Jacobsen er til daglig professor i historie ved Nord universitet i Bodø og han er en lidenskapelig lynsjakkspiller som har dyrket sin hobby sjakk helt siden skolesjakkdagene for over 35 år siden. Sjakk er en livslang greie. Du kan forresten lese mer om Norstrand GP hos Joachim Solbergs blogg. Del I, del II og del III.

Mathias Nordstrand GP 201610 år gamle Mathias Lind Shouten dominerer B-klassen i klubben for tiden.
Foto: Anniken Vestby

I B-klassen vant Yngve Götestam Fossheim fra fribonden en klar seier på 4.5 poeng. Anders Nilsson Aure og Mathias Lind Schouten var de unge Tromsø-håpene, men denne gang gikk det ikke helt som de håpet vil jeg tro. Mathias gjorde det omtrent som rating-forventet i den relativt sterke B-gruppen og fikk mange nye erfaringer som gir grobunn for ny utvikling. Spillet hans bølger i øyeblikket fra det helt storslåtte til et spill han slett ikke kan se seg fornøyd med – akkurat slik det skal i den alderen! Han er nemlig inne i en intensiv læringsperiode og blir veldig spennende å følge Mathias videre. 18 år gamle Anders Aure kommer fra Mjøndalen rett utenfor Drammen, men har bodd i Tromsø siden han var 16 år da han startet på NTG Tromsø for å gå på videregående. Der har han hatt Turov som instruktør, men med 2.5 av 5 i B-gruppa i Oslo var han nok ikke helt fornøyd da det innbar et markant rating tap og slikt svir alltid.

Anders Aure- Nordstrand GP 2016Anders Aure er aktiv over sjakkbrettet for tiden.
Foto: Anniken Vestby.

Til slutt vil jeg si noen ord om Maxim Turov og Irina Turova og alt de har betydd for sjakkmiljøet i Tromsø. Da de kom til Tromsø ett år før sjakk-OL i 2013 så var det for å gi sjakken i byen ett løft og først og fremst for å bygge opp sjakken på NTG i Tromsø. Deres innsats, kunnskaper og bidrag har vært enorme og jeg tror få utenforstående egentlig forstår hvor stor påvirkning Turov-paret har hatt på nivået i byen gjennom sine mange og lange leksjoner og sin innsats ellers. De har løftet profesjonaliteten og gitt privatleksjoner til unge, lovende talenter som langt overgår det vi ellers kunne fått til her i byen. Derfor vil jeg rette en takk til Maxim og Irina som snart forlater oss og også gi en klapp på skuldra til Christian Grundekjøn som er koordinator ved sjakklinja på NTG i Tromsø og som har vært med på å grunnlegge sjakkavdelingen her i ishavsbyen.

Du finner fulle resultatlister hos Turneringsservice.

Her er et flott angrepsparti av Gunnar Lund – fra Rallarsjakken 2016:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook