Machlik-jentene sørget for norsk uavgjort i 4. runde av sjakk-OL

6. september 2016
By

KvinnelagetDet norske kvinnelaget i sjakk-OL i Baku 2016 ser ut til å kose seg!
Foto: Norges Sjakkforbunds nettsider sider Sjakktuelt

Både Edit og Monika fikk velfortjent tillit av lagkaptein Torbjørn Ringdal Hansen. Godt spill skal premieres ved å spille mye, så det var helt på sin plass for dame-essene fra Tromsø. I dag spilte Norge uavgjort mot Slovakia og det var et fint resultat på papiret, men dessverre hadde vi ved Edit Machlik seieren i vår hule hånd da den glapp i matchens bokstavelig talt siste sekunder. Ja, for Edit hadde svært lite tid igjen på klokka da hun i en suveren stilling feilvurderte totalt konsekvensene av et dronningbytte og måtte ta remis. Eller trakk hun i nødbremsen og ble redd for å tape på tid og spilte solid? Usikker, men i hvert fall hadde hun spilt et sjeldent praktparti før hun spilte det hele bort til remis.

Det hele startet som en Caro Kann der Edit etter hvert fikk den beste bondestrukturen og etter avbytter av alle lette offiserer, noe som gavnet svart, fikk Edit opp et flott stilling med tunge offiserer, best kongestilling og trykkspill. Hun knakk til slutt koden i stillingen og fikk åpnet hvits kongestilling og kom inn med de tunge offiserene sine og det så fullstendig vunnet ut. Det kunne en rask titt på superdataprogrammet Sesse bekrefte, men akkurat da – akkurat da Edit skulle kose seg med et mattangrep som dronninga ledet an, så byttet hun dronninger og vips – var stillingen remis! Hvilket væromslag.

Før det hadde søster Monika vunnet et annet flott parti. Jentene våre er absolutt i form! Monika spilte tospringer-varianten i Caro Kann, som Bobby Fischer i sin tid fikk så mye bank i, men Monika fikk opp fint spill og dette er utvilsomt en forberedelse fra trener Ringdal Hansen som liker varianten for hvit. Monika rokerte langt og spilte sjeldent aggressivt – det kler henne! Et godt gjennomført OL-parti og nå får reserven Monika Machlik spilletid – tro meg, for hun er i form og form-spillere må en verne om.

Olga Dolzhikova hadde ikke mye å stille opp med på førstebordet da IM Eva Repkova (2332) rett og slett var to nummer for sterk. Da var det mer spennende på andrebordet der Ellen Hagesæther spilte et velspilt engelskparti med hvit i Richard Reti sin ånd. Reti sin akilleshæl er forresten Ellen sin akilleshæl. Hun kan spille litt passivt til tider og derfor er hun ofte farligst som svart. Som en Anaconda kveler hun da sitt bytte og spiser det rått. Mot Slovakia ble det litt for passivt til at Ellen fikk vinstsjanser og remis ble dermed resultatet som lenge så ut til å være perfekt da Machlik-søstrene igjen så ut til å bli norske jokere. Uansett er uavgjort pent mot Slovakia – vi får nye scoringsmuligheter senere.

Så langt har både Monika og Edit imponert stort! Monika kunne jo ikke gjort det bedre med sine 3/3 og Edit har med 3/4 gjort det meget sterkt. De har så langt gjort det best av de norske med henholdsvis 0.74 på Monika og 0.91 på Edit over forventet score. Strålende jenter – vi venter på fortsettelsen!

Resultatlister og rundeoppsett finner dere på denne lenken

Lyst å lese mer om sjakk-OL – les om herrene hos Sjakkfantomet!

Her er Monika sitt flotte Caro-Kann parti fra fjerde runde som ble Norges eneste seier:

 

Partier og diskusjonsforum om kvinne-OL finner dere hos Chessgames.com

Tromsø Sjakklubb på Facebook