Benjamin Arvola er Internasjonal Mester i sjakk!

18. april 2017
By

  Benjamin Arvola er ny Internasjonal Mester i sjakk – han vil bli utnevnt på neste møte i FIDE!
Foto: Tom Eriksen  |  Fagernesturneringa

IM Benjamin Arvola har erobret IM-tittelen i sjakk på en imponerende måte under TV2 Fagernes International 2017! Arvola ble med dette den første med bostedsadresse i Nord-Norge som har fullført en IM-tittel i brettsjakk. Tidligere har Trond Romsdal tatt en IM-tittel i postsjakk, mens Nils Adrian Bakke har tatt en IM-tittel i problemsjakk – men ingen har virkelig klart å spille seg til den edleste IM-tittelen med base i nord før Benjamin gjorde det nå. Riktignok har Mo-væringen Joachim Thomassen blitt IM i imponerende ung alder – og på usedvanlig talentfullt vis – men han spilte hjem alle sine tre IM-normer med bosted sørpå og han gikk fra 2050 til 2400+ med base i Bærum og i Stavanger. Det blir noe annet.

Så vi i Tromsø Sjakklubb er veldig stolte over Benjamin – den første vaskekte Internasjonale Mesteren i nordnorsk sjakk! Benjamin er Kirkenesgutten som flyttet til Tromsø. Han er dermed også Finnmarks beste sjakkspiller gjennom tidene. Den beste nordnorske sjakkspilleren gjennom tidene må likevel Paul Svedenborg sies å ha hevd på. Narvikingen som ble to ganger Norgesmester i sjakk i 1966 og 1967 da han slo store deler av Norgeseliten og var helt oppe i toppen på de uoffisielle rankinglistene. I to strake mesterskap slo han bermen sørfra! Det siste mesterskapet ble spilt i Bergen og Paul tronet på topp kun 20 år gammel. Paul har også spilt OL-sjakk for Norge og han er en legende i nordnorsk sjakk. Men jeg vil plassere Benjamin som nr. 2 på adelskalenderen i nordnorsk sjakk – en plass som er diskutabel all den tid IM Joachim Thomassen har mer å fare med, men som nevnt har han oppnådd sine resultater sørfra. FM Sverre Heim fra Balsfjord, men med bosted i Oslo, er også høyt oppe på den nordnorske adelskalenderen og Tor Fredrik Kaasen fra Tromsø, som nå bor i Oslo, kommer stormende bak og har en lysende fremtid foran seg. Joda – Nord-Norge har fostret noen gode sjakkspillere selv om de aldri har fostret en stormester i sjakk enda.

Benjamin har tatt tre IM-napp i løpet av kort tid – det er sjelden kost
Foto: Tom Eriksen | Fagernesturneringa

Benjamin har tatt sine tre IM-napp i løpet av 2 måneder og gått opp de siste 100 elo-poengene på relativt kort tid – dette er smått sensasjonelt og uten sidestykke i norsk sjakkhistorie meg bekjent. Benjamin har også stormesterstyrken inne på sitt aller beste – noe han viste på Fagernes ved å innfri stormesterkravet i en udramatisk sisterunde der han bare trengte remis – og der han fikk remis/uavgjort på befaling mot en sterk ukrainsk stormester som viste han respekt og samtidig vant turneringen. Han het Vovk, er del av et brødrepar som er et av få brødrepar i verdens som der begge er stormestre og med førsteplassen på Fagernes fikk Vovk sårt tiltrengte penger til å fortsette sin nomadetilførelse i Europa med turneringsspill rullende til enhver tid.

Slik er ikke Benjamin. Selv om han er blant de 25 beste sjakkspillerne i Norge nå med sin nye, fine rating som lyder på 2400+ så gjør han alt annet enn å spille veldig mye sjakk. Han har utvilsomt et usedvanlig stort talent for sjakk og derfor kommer også resultatene – noe som tyder på at han er både treningsvillig og har stor appetitt på sjakk for tiden. Benjamin er ellers student og SV-politiker i kommunestyret for Tromsø og han er en allsidig fyr som har spilt mye fotball i sin tid og som elsker et variert og sammensatt liv. Vi kommer tilbake med et fyldig intervju her på TSK-webben innen 14 dager og vi gleder oss til å høre mer fra Benjamin da.

Benjamin Arvola sier han føler seg mest som Kirkenesgutt, men også litt som Tromsøværing etter mange år i Nordens Paris. Han tok sine tre IM-normer i Eliteserien 2016-17, i X Torneo Universitario Remberto Fernandez på Cuba og det siste nappet kom altså i TV2 Fagernes International der Benjamin scoret 6 poeng på de 9 rundene mot sterk motstand. Han spilte blant annet remis mot det 12 år gamle vidunderbarnet og supertalentet FM Sarin Nihal som allerede på neste FIDE møtet blir utnevnt til verdens yngste Internasjonale Mester i sjakk (IM), og som var den andre store sensasjonen på Fagernes da han tok sitt første stormesternapp der i likhet med Benjamin som jo er mer enn dobbelt så gammel som Nihal. Inderen følges over hele verden siden han er det første store sjakktalentet på lang tid som er bedre enn Magnus var på samme alder. Han fremheves som en mulig fremtidig verdenmester i sjakk og det er mye mulig selv om veien dit er lang. I alle fall fikk Benjamin spille mot den kommende verdensstjernen og det oppgjøret endte med remis.

Benjamin Arvola er stortalentet fra Nord som kan bli den første stormesteren fra landsdelen
Foto: Fra Eliteserien av Anniken Vestby

Hva vil så fremtiden bringe for Benjamin Arvola? I første omgang vil han fortsette å bo, og ånde, for sitt Tromsø. Han kommer likevel til å ta overgang fra Tromsø Sjakklubb til Alta Sjakklubb der han får sjansen til å spille eliteserie-spill for den ferske eliteklubben fra Nordlysbyen. Det betyr i klartekst at Benjamin får en fin sjanse til å ta sin andre GM-norm der da eliteserien som regel er GM-kvalifiserende for de aller beste på de to øverste bordene. Arvola har nemlig GM-nivået innen rekkevidde – og et absolutt talent for å klare det tøffe målet det er å bli stormester i sjakk. Er innsatsen, offerviljen og marginene på hans side blir han kanskje den første stormesteren fra Nord-Norge. I hvert fall den første som er bosatt her. Ja, for nordlendingen Tor Fredrik Kaasen vil nok ha en finger med i spillet om hvem av de to som blir først stormester vil jeg tro. 14 år gamle Tor Fredrik sitt uttalte mål er å klare det får han fyller 18 år – det er meget ambisiøst av 14-åringen som også er et meget stort sjakktalent og som satser maks på sjakken for å oppnå resultater tidlig. Han bor nå i Oslo og har en base få andre kan drømme om å ha. I Stabekk nær både NTG-miljøet i Bærum og en liten T-bane reise fra OSS-miljøet i Bogstadgata i Oslo. Men foreløpig står det altså 1-0 til Benjamin i den kampen. Vi ønsker begge to lykke til i kampen videre!

Her er turneringssidene fra Fagernes med bilder fra alle rundene og rapporter om Benjamins innsats!

Turneringsservice har fullstendige resultatlister fra Benjamins siste turnering

Alle partiene ligger ute hos Chessbomb

Benjamin mot Evgeny Postny i nest siste runde er dagens parti – en virkelig rysare!
Foto: Tom Eriksen  |  Fagernesturneringa

Her er Benjamin Arvola sitt kampparti mot GM Evgeny Postny i åttende runde:

 

Tromsø Sjakklubb på Facebook